14 Παρενέργειες από το μηλόξυδο που πρέπει να γνωρίζετε εάν το πίνετε συνέχεια

14 Παρενέργειες από το μηλόξυδο που πρέπει να γνωρίζετε εάν το πίνετε συνέχεια

Η κοιλιά σας μπορεί να μην το λατρεύει.

Μπορεί να χρησιμοποιείτε ήδη μηλόξυδο , ή ACV, στο reg εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Ίσως παίρνετε ένα σφηνάκι κατευθείαν κάθε μέρα ή το χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε ένα dressing σαλάτας χαμηλών θερμίδων. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό για να το δηλώσετε εκ των προτέρων: το ACV δεν θα λιώσει μαγικά τα κιλά σας. Και αν το παρακάνετε, οι παρενέργειες του μηλόξυδου θα μπορούσαν πραγματικά να κάνουν πολλά στο σώμα σας.

Λοιπόν, οι ισχυρισμοί για το μηλόξυδο και την απώλεια βάρους είναι πραγματικά ψεύτικοι; Μπορεί να βοηθήσει με κάποιους τρόπους: Εάν αντικαθιστάτε ένα καρύκευμα με βόμβες θερμίδων όπως την μαγιονέζα με το ξύδι, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε μερικές θερμίδες, λέει η Leslie Bonci , RD, η ιδιοκτήτρια του Active Eating Advice . Απλώς σημειώστε ότι αυτό ισχύει για κάθε τύπο ξιδιού, όχι μόνο για την ποικιλία μηλίτη μήλου.

Ενώ η κατανάλωση ACV έχει διαφημιστεί ως μια θετική πρακτική υγείας που μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της χοληστερόλης, μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή πεπτική δυσφορία σε μερικούς ανθρώπους, σημειώνει η Eliza Savage , RD. Αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα οξύτητας και μπορεί να προκύψουν προβλήματα γαστρεντερικού συστήματος ανάλογα με την ποσότητα που πίνετε, λέει η Ella Davar , RD, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι. «Το να πίνουν ένα ολόκληρο σφηνάκι με άδειο στομάχι είναι σίγουρα υπερβολικό για όσους έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα», λέει.

Εάν έχετε διαγνωστεί με νόσο του Crohn, γαστρίτιδα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ο Davar λέει ότι πρέπει να παραλείψετε αυτό το ρόφημα εντελώς. Δεν είστε σίγουροι αν το σώμα σας μπορεί να το διαχειριστεί; Ελέγξτε πρώτα με τον γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σας.

Εάν εξακολουθείτε να είστε περίεργοι να δοκιμάσετε μηλόξυδο, αυτές είναι οι παρενέργειες που μπορεί να αντιμετωπίσετε, σύμφωνα με τους ειδικούς της διατροφής.

 

1
Μπορεί να έχετε σοβαρά προβλήματα στο στομάχι.
«Επειδή το ξύδι είναι όξινο, μερικοί άνθρωποι δεν το ανέχονται τόσο καλά», λέει ο Bonci. Δεν θα αντιμετωπίσουν όλοι αυτό το πρόβλημα, αλλά εάν έχετε ελκώδη κολίτιδα, φλεγμονή στο πεπτικό σας σύστημα ή είστε απλώς επιρρεπείς σε πόνους στο στομάχι , πιθανότατα θα θέλετε να αποφύγετε.

Η ουσία: Το ξύδι – οποιοδήποτε ξύδι – είναι μια εξαιρετική επιλογή για να προσθέσετε γεύση στο φαγητό χωρίς να αλλοιώσετε τη θερμιδική τους αξία, λέει ο Bonci. Αλλά να θυμάστε: Δεν είναι ένα μαγικό φίλτρο, οπότε μην περιμένετε μια σημαντική μεταμόρφωση.

2
Μπορεί να αντιμετωπίσετε αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου σας.
Επειδή το ACV παρασκευάζεται από μήλα που έχουν υποστεί ζύμωση, περιέχει πηκτίνη, «μια διαλυτή διαιτητική ίνα που δρα ως φυσικός παράγοντας πηκτωματοποίησης», λέει ο Savage. Η πηκτίνη στο ACV μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των κοπράνων σας, στην προώθηση της ανάπτυξης καλών βακτηρίων στο έντερο και στη μείωση της φλεγμονής. Ακούγεται καταπληκτικό, σωστά;

Αλλά οι άνθρωποι που καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα ACV μπορεί να εμφανίσουν διάρροια. «Το ACV μπορεί να τραβήξει νερό στο έντερο», λέει ο Savage. Αυτό σημαίνει ότι τα κόπρανα σας μπορεί να βγαίνουν υδαρή και πιο συχνά με τη μορφή διάρροιας. Περιττό να πούμε ότι θα μπορούσε να σας περιμένει μια όχι και τόσο ευχάριστη εμπειρία μπάνιου.

3
Θα μπορούσατε να θέσετε σε κίνδυνο τα νεφρά σας.
Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα σχετικά με το ACV είναι αν το μηλόξυδο μπορεί να βλάψει τα νεφρά σας. Η Amanda Baker Lemein προειδοποιεί τα άτομα με προϋπάρχοντα νεφρικά προβλήματα από την κατανάλωση ACV.

Τα τρόφιμα με υψηλότερα επίπεδα οξέος έχουν συνδεθεί με την εξέλιξη της νεφρικής ανεπάρκειας, λέει ο Davar. Τα αλκαλικά τρόφιμα όπως τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή, αλλά όπως πάντα, συμβουλευτείτε τον γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας πριν δοκιμάσετε το ACV εάν έχετε προβλήματα με τα νεφρά. Το ACV μπορεί να προκαλέσει πρόσθετη βλάβη σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο.

4
Θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε ένα άβολο φούσκωμα.
Εάν φουσκώνετε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, τότε ξέρετε πόσο άβολα μπορεί να αισθάνεται μια πρησμένη κοιλιά. Και αν δεν είστε φαν, τότε η δίαιτα ACV μπορεί να μην είναι για εσάς.

«Η κατανάλωση μηλόξυδου καθυστερεί το άδειασμα του στομάχου», λέει ο Savage. Αυτό μειώνει τον ρυθμό με τον οποίο το φαγητό φεύγει από το στομάχι και εισέρχεται στο κατώτερο πεπτικό σύστημα, που σημαίνει ότι θα αισθάνεστε χορτάτοι περισσότερο. Κατά καιρούς, η καθυστερημένη κένωση του στομάχου μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια βάρους, λέει ο Savage. Αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρό φούσκωμα , αέρια και ναυτία .

«Μια πιο υγιεινή εναλλακτική διατροφή θα ήταν η αύξηση της πρόσληψης νερού και η επιλογή περισσότερων λαχανικών πλούσια σε φυτικές ίνες, μη αμυλούχα », λέει ο Savage.

5
Θα μπορούσατε να επιδεινώσετε τα συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος.
«Όποιος έχει παλινδρόμηση οξέος θα θέλει να είναι προσεκτικός με τα υπερβολικά όξινα τρόφιμα», λέει ο Lemein. Αυτό περιλαμβάνει το ACV, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ δύο και τριών σε μια κλίμακα οξύτητας από μηδέν έως επτά (το μηδέν είναι το πιο όξινο).

«Θα υποστήριζα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν ότι η εισαγωγή περισσότερου οξέος στη διατροφή τους επηρεάζει αρνητικά το πρόβλημά τους που εμφανιζόταν στο παρελθόν», λέει ο Savage.

Περισσότερο ACV ισούται με περισσότερο οξύ στομάχου. Και περισσότερο οξύ στο στομάχι μπορεί πραγματικά να αυξήσει  την αίσθηση καψίματος για άτομα που ήδη εμφανίζουν καούρα ή παλινδρόμηση.

6
Μπορεί να αισθάνεστε εξαιρετικά αδύναμοι.
Με τον κίνδυνο να ακούγεται οδυνηρά προφανές εδώ, εάν προσπαθήσετε να επιβιώσετε κυρίως με ποτά ACV, θα πάρετε πολύ λίγες θερμίδες για να λειτουργήσετε. «Δημιουργεί πραγματικά αυτή την αίσθηση ανισορροπίας, πολύ καλά», λέει ο Bonci.

Εάν θέλετε να αρχίσετε να καταναλώνετε περισσότερο ACV, η Bonci προτείνει αντ ‘αυτού να έχετε ξύδι ως μέρος ενός γεύματος που περιλαμβάνει επίσης λαχανικά, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, ιδανικά ως αντικατάσταση για ένα πιο βαρύ ντρέσινγκ ή καρύκευμα. Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα σας θα εξακολουθεί να παίρνει τα καύσιμα που χρειάζεται—και θα εξοικονομήσετε μερικές περιττές θερμίδες στη διαδικασία.

7
Το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να γίνει αδύναμο.
Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα προβιοτικά και τα υγιή βακτήρια του εντέρου μεταφράζονται σε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Το ACV είναι ένα υγρό που έχει υποστεί ζύμωση και η ζύμωση έχει προβιοτικές ιδιότητες, επομένως θα μπορούσε να είναι ένα ενισχυτικό ανοσίας… σωστά; Ε, μάλλον όχι, λέει ο Μπόντσι.

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των καλών βακτηρίων στο έντερό σας, λέει, και μερικά – όπως το ξινολάχανο – όντως έρχονται σε βάση με ξύδι. Αλλά το ξύδι από μόνο του πιθανότατα δεν πρόκειται να δημιουργήσει την προβιοτική γροθιά που χρειάζεστε για να κάνετε τη διαφορά στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Αν τρελαίνεστε με το ACV, θα μπορούσατε να διώξετε άλλα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή σας, κάτι που είναι πραγματικά κακό για το ανοσοποιητικό σας σύστημα, λέει ο Bonci.

Θα μπορούσατε να χάσετε βάρος — αλλά μόνο προσωρινά.
Αυτό συμβαίνει επειδή οποιοδήποτε βάρος που υποτίθεται ότι χάνετε από την κατάποση περισσότερου ACV θα ήταν κυρίως βάρος νερού , σημειώνει ο Bonci. «Έτσι, όταν αντικαταστήσετε αυτό το νερό, το βάρος σας θα επανέλθει».

Εάν αδυνατίσετε με μια δίαιτα ACV, θα ήταν παρόμοια με οποιαδήποτε δίαιτα crash – έτσι ώστε η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να καταλήξει να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας και να δυσκολέψει να χάσετε κιλά στο μέλλον, λέει ο Bonci .

9
Η όρεξή σας μπορεί να αυξηθεί.
Στην πραγματικότητα, ο Bonci λέει ότι οι άνθρωποι που πίνουν πολύ αραιωμένο ACV (σε αντικατάσταση, ας πούμε, ένα σνακ) μπορεί στην πραγματικότητα να πεινάσουν περισσότερο επειδή το ξύδι είναι χαμηλό σε θερμίδες.

«Νιώθεις χορτάτος τη στιγμή αρχικά  επειδή η κατανάλωση έγινε με νερό, αλλά όταν το κατουρήσεις, θα πεινάς πιο γρήγορα», λέει.

10
Τα επίπεδα του καλίου σας μπορεί να πέσουν και να εμφανίσετε απώλεια οστικής μάζας.
Μια άλλη πιθανή παρενέργεια που πρέπει να γνωρίζετε είναι η υποκαλιαιμία, η οποία εμφανίζεται όταν τα επίπεδα του καλίου πέφτουν πολύ χαμηλά, λέει ο Soma Mandal , MD, παθολόγος στο Summit Medical Group στο Berkeley Heights, στο New Jersey. Η υποκαλιαιμία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή αρρυθμία ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη συσχέτιση μεταξύ του ACV και των χαμηλών επιπέδων καλίου, αλλά μια γυναίκα σε μια μελέτη περίπτωσης πιστεύεται ότι είχε αυτή την παρενέργεια από την κατανάλωση πολλής ACV για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Μια 28χρονη γυναίκα που κατανάλωνε μηλόξυδο για έξι χρόνια παρουσίασε χαμηλά επίπεδα καλίου, καθώς και οστεοπόρωση (μια ασθένεια που εμφανίζεται όταν το σώμα χάνει πάρα πολύ ή/και παράγει πολύ λίγα κόκαλα, κάτι που κατά τα άλλα είναι σπάνιο στους νέους ), και άλλες ανωμαλίες του αίματος, σύμφωνα με μια μελέτη . Οι γιατροί που τη θεράπευσαν πίστευαν ότι όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα της υπερκατανάλωσης ACV.

«Όταν έχετε χαμηλό κάλιο, μπορείτε επίσης να εμφανίσετε μυϊκές κράμπες, αδυναμία και κόπωση», λέει ο Δρ Μαντάλ. «Αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό για τους ανθρώπους που λαμβάνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, όπως τα διουρητικά», τα οποία μπορούν επίσης να μειώσουν το κάλιο.

11
Το σμάλτο των δοντιών σας μπορεί να αρχίσει να διαβρώνεται.
Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε όξινα τρόφιμα, όπως οι χυμοί φρούτων και τα εσπεριδοειδή, έχουν αποδειχθεί ότι οδηγούν σε κατεστραμμένο σμάλτο των δοντιών, σύμφωνα με μελέτες . Η διάβρωση του σμάλτου των δοντιών είναι σίγουρα κάτι που θέλετε να αποφύγετε – μόλις συμβεί, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε εκτός από τις διαδικασίες αισθητικής επιδιόρθωσης όπως η συγκόλληση. Δεδομένου ότι το μηλόξυδο είναι όξινο, η υπερκατανάλωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε οδοντική διάβρωση, λέει ο Δρ Μαντάλ.

12
Μπορεί να νιώσετε κάψιμο στο λαιμό σας.
Η σκληρή οξύτητα του ACV μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ερεθισμό του λαιμού και του οισοφάγου, λέει ο Δρ Μαντάλ. Ωστόσο, αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην κατανάλωση υγρών. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη έδειξε ότι μια γυναίκα που είχε καταναλώσει κάψουλες ACV παρουσίασε κάψιμο στον λαιμό της αφού ένα από τα χάπια έμεινε εκεί, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει δυσκολία στην κατάποση και πόνο για έξι μήνες μετά.

13
Μπορεί να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε ερεθισμούς και εγκαύματα του δέρματος.
Μερικοί άνθρωποι εφαρμόζουν το ACV τοπικά ή κάνουν λουτρά ACV, σε μια προσπάθεια να καταπραΰνουν την ακμή και τις εκδορές του δέρματος . Αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του δέρματος και χημικά εγκαύματα εάν το χρησιμοποιείτε πάρα πολύ, λέει ο Δρ Μαντάλ.

Σοβαρά. Ένα 8χρονο αγόρι υπέστη χημικά εγκαύματα όταν η μαμά του προσπάθησε να θεραπεύσει μια λοίμωξη του δέρματος βάζοντας μηλόξυδο, σύμφωνα με μια μελέτη περίπτωσης . Περιττό να πούμε ότι εάν δεν είστε βέβαιοι για το πώς μπορεί να αντιδράσετε σε μια νέα θεραπεία δέρματος, συμβουλευτείτε πρώτα έναν δερματολόγο.

14
Μπορεί να εμφανίσετε αλληλεπιδράσεις με ορισμένα φάρμακα.
Επειδή το μηλόξυδο μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη κένωση του στομάχου ή γαστροπάρεση, λέει ο Δρ Μαντάλ, μπορεί να είναι σημαντικό πρόβλημα εάν παίρνετε ορισμένα φάρμακα που πρέπει να περάσουν από το σώμα σας και να απορροφηθούν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα

«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή εάν παίρνετε διουρητικά, ινσουλίνη, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και καθαρτικά», λέει ο Δρ Μαντάλ. «Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2, καθώς η γαστροπάρεση μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα», λέει.

Υπάρχει ασφαλής τρόπος κατανάλωσης ACV;
Εάν εξακολουθείτε να ενδιαφέρεστε να καταναλώνετε ACV για τα καλά οφέλη που διαφημίζονται, το κλειδί είναι ο έλεγχος των μερίδων. “Ξεκινήστε με ένα έως δύο κουταλάκια του γλυκού αραιωμένο ACV με οκτώ ουγγιές νερό και προχωρήστε μέχρι μία κουταλιά της σούπας αναμεμειγμένο με οκτώ ουγγιές νερό”, λέει ο Savage. “Το ACV πρέπει πάντα να αραιώνεται.”

Ο Δρ Μαντάλ συνιστά να το καταναλώνετε μαζί με ένα γεύμα. Εάν αποφασίσετε να αρχίσετε να παίρνετε ACV, συμβουλευτείτε τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψής σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν πιθανές επιπλοκές πρώτα.

www.womenshealthmag.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr