Πίσω στην Ισορροπία: Πώς να Αντιμετωπίσετε την Κατακράτηση Υγρών με Έξυπνο Τρόπο

Πίσω στην Ισορροπία: Πώς να Αντιμετωπίσετε την Κατακράτηση Υγρών με Έξυπνο Τρόπο

Τα επίπεδα υγρών στο σώμα ρυθμίζονται από ένα περίπλοκο σύστημα ορμονών και ουσιών που δρουν όπως οι ορμόνες (προσταγλανδίνες) και τα περιττά υγρά απομακρύνονται γρήγορα μέσω των νεφρών με τη μορφή των ούρων.

Αντίστοιχα, όταν η πρόσληψη υγρών είναι χαμηλή, ο ρυθμός παραγωγής ούρων μειώνεται.
Παρακάτω θα αναλύσουμε τους βασικότερους διατροφικούς παράγοντες που σχετίζονται με την κατακράτηση υγρών στο σώμα μας, σύμφωνα με την ειδικό Αγγελική Μοράρη.

Προσοχή στην υπερβολική πρόσληψη νατρίου

 

Συνίσταται η αποφυγή του προστιθέμενου αλατιού καθώς και τροφίμων όπως οι ελιές, τα παστά, τα καπνιστά, τα αλλαντικά, τρόφιμα σε κονσέρβα, τουρσί, αλμυρά τυριά, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, πατατάκια, μουστάρδα, κέτσαπ καθώς και κύβοι μαγειρικής. Επίσης τρόφιμα που περιέχουν αρκετό αλάτι είναι το ψωμί, οι φρυγανιές τα κέικ, τα μπισκότα και τα κράκερς. Γενικά τα τρόφιμα με συντηρητικά, συσκευασμένα ή επεξεργασμένα είναι κατά κανόνα πλούσια σε αλάτι ή σε νάτριο. Μελέτησε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και την περιεκτικότητα τους σε νάτριο! Τέλος, όσον αφορά στο ψωμί και στις φρυγανιές επίλεξε αυτά που υπάρχουν στο εμπόριο στα οποία αναγράφεται χωρίς προσθήκη αλατιού.

Χαμηλά επίπεδα μαγνησίου

Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο σώμα μπορούν να παρεμποδίσουν τη σωστή λειτουργία πολλών οργάνων στο σώμα, προκαλώντας έτσι κατακράτηση υγρών.
Γι’ αυτό φρόντισε να πάρεις συμπλήρωμα μαγνησίου ή να τρως περισσότερες τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο όπως μαύρη σοκολάτα, αβοκάντο, δημητριακά ολικής άλεσης, σπανάκι και καρύδια.

Έλλειψη βιταμίνης Β6

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές διαδικασίες που σχετίζονται με την ισορροπία του νερού στο σώμα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση.

Το περιοδικό Journal of Caring Sciences δημοσίευσε μια μελέτη που έδειξε ότι γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο που λάμβαναν καθημερινά επαρκή επίπεδα βιταμίνης Β6 εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στην αίσθηση πρηξίματος.

Η βιταμίνη αυτή είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, οπότε ο καλύτερος τρόπος για να την αποκτήσεις είναι μέσα από τη διατροφή σου με τροφές όπως τα ψάρια, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, η μπανάνα, τα δαμάσκηνα και τα λαχανικά.

Έλλειψη καλίου

 

Το κάλιο είναι πολύ σημαντικό για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων στο σώμα. Η ανεπάρκεια του καλίου μπορεί να προκαλέσει οίδημα οδηγώντας σε προβλήματα όπως αύξηση βάρους ή μυϊκή αδυναμία. Επίσης έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα νατρίου, αντιστρέφοντας έτσι την κατακράτηση υγρών (αντλία νατρίου-καλίου).

Το κάλιο θα το βρεις σε φρούτα όπως η μπανάνα, τα βερίκοκα, το πεπόνι, το καρπούζι καθώς και σε λαχανικά όπως η γλυκοπατάτα, στις φακές, στα φασόλια, στο γάλα και στο γιαούρτι.

Αφυδάτωση

Η αντίληψη ότι στην κατακράτηση υγρών πρέπει να περιορίσουμε την πρόσληψη νερού, είναι λανθασμένη. Εάν μειώσουμε την κατανάλωση νερού ο οργανισμός αντιδρά με την κατακράτηση περισσότερου νερού από αυτό που έχει ήδη. Πρέπει να πίνεις τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών την ημέρα. Επίσης συνίσταται μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ λόγω της ιδιότητας του να αφυδατώνει τον οργανισμό.
Ευχαριστούμε την Αγγελική Κ. Μοράρη MSc, Επιστήμονα τροφίμων, MSc στην Κλινική Διαιτολογία, www.nutritipsbyaggelikimorari.wordpress.com
 Shape.gr

Αιθέριο έλαιο γκρέιπ φρουτ. Αποτοξινωτικό, κατά της κυτταρίτιδας και της κατάθλιψης.

Αιθέριο έλαιο μανταρίνι. Κατά της γήρανσης και των ραγάδων.

Φύκια – σκόνη

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr