Αγοράστε αυτό το θρεπτικό λαχανικό εάν θέλετε να σώσετε τα μάτια σας – Μειώνει το στρες, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου

Αγοράστε αυτό το θρεπτικό λαχανικό εάν θέλετε να σώσετε τα μάτια σας – Μειώνει το στρες, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου

Ένα υγιεινό και θρεπτικό λαχανικό που μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, δεν πρέπει να λείπει από τη λίστα των αγορών σας είναι αυτό.
Υπάρχει σε πορτοκαλί ποικιλία, που είναι η πιο συνηθισμένη, αλλά θα το βρείτε και σε λευκές, κίτρινες, ροζ και μωβ ποικιλίες. Παρόλο που οι πορτοκαλί και οι κίτρινες περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Α, οι μωβ αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.

Διατροφική αξία 100 γραμμαρίων

Θερμίδες: 90 kcal
Υδατάνθρακες: 20,1 g
Σάκχαρα: 4,2 g
Φυτικές ίνες: 6,6 g
Λιπαρά: 0,3 g
Πρωτεΐνη: 1,6 g
Βιταμίνη Α: 709 μg
Βιταμίνη C: 65 mg
Βιταμίνη B6: 1,2 mg
Κάλιο: 471 mg
Μαγνήσιο: 25 mg
Μαγγάνιο: 1,8 mg

Θρεπτικά συστατικά της γλυκοπατάτας
Βιταμίνη Α: Aπαραίτητη για την καλή υγεία των ματιών, του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι γλυκοπατάτες είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, καθώς περιέχουν β-καροτένιο, το οποίο το σώμα μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.
Βιταμίνη C: Eίναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων του σώματός σας από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι γλυκοπατάτες είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, καθώς περιέχουν περίπου το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Βιταμίνη B6: Απαραίτητη για πολλές φυσιολογικές διεργασίες στο σώμα σας, όπως η παραγωγή ενέργειας, η σύνθεση των νευροδιαβιβαστών και η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι γλυκοπατάτες είναι μια καλή πηγή βιταμίνης B6, καθώς περιέχουν περίπου το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Κάλιο: Σημαντικό μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της λειτουργίας των νεύρων και των μυών. Οι γλυκοπατάτες είναι μια καλή πηγή καλίου, καθώς περιέχουν περίπου το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Μαγνήσιο: Ένα άλλο σημαντικό μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της λειτουργίας των νεύρων και των μυών. Οι γλυκοπατάτες είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, καθώς περιέχουν περίπου το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Μαγγάνιο: Απαραίτητο μέταλλο που βοηθά στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών και στην προστασία των κυττάρων του σώματός σας από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι γλυκοπατάτες είναι μια καλή πηγή μαγγανίου, καθώς περιέχουν περίπου το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Η γλυκοπατάτα ωφελεί την όραση
Τα οφέλη της γλυκοπατάτας για την όραση οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των ματιών και βοηθά στην προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Σύμφωνα με το ΕΛΙΓΑΣΤ η γλυκοπατάτα είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Α. Μια μεγάλη πατάτα περιέχει περισσότερο από 100% της ΣΗΠ βιταμίνης Α, σύμφωνα με τον FDA. Η βιταμίνη Α αποτελεί σπουδαίο αντιοξειδωτικό και σχετίζεται με την πρόληψη του καρκίνου, την αντιγήρανση και τη διατήρηση της καλής όρασης.

Άλλα οφέλη για την υγεία
Η γλυκοπατάτα έχει και άλλα οφέλη όπως:

Βοηθά στη διαχείριση του βάρους. Οι γλυκοπατάτες είναι χαμηλές σε θερμίδες και υψηλές σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Συμβάλλει στη λειτουργία του εντέρου. Οι φυτικές ίνες στις γλυκοπατάτες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Μειώνει τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθείς μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του σώματός σας. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες στις γλυκοπατάτες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τις ελεύθερες ρίζες.
Προστατεύει την υγεία του δέρματος. Η βιταμίνη Α στις γλυκοπατάτες είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του δέρματος και βοηθά στην προστασία από τις βλάβες από τον ήλιο. Επίσης, οι βιταμίνες C και Ε συμβάλλουν στη διατήρηση υγιούς και λαμπερού δέρματος και στην παραγωγή κολλαγόνου.
Μειώνει το στρες: Οι γλυκοπατάτες επιπλέον περιέχουν μαγνήσιο, το βασικό μέταλλο για χαλάρωση. Συμβάλλει στην ξεκούραση των μυών, την ισορροπία και την καλή διάθεση, καθώς επίσης και την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

www.oloygeia.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr