Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στον προχωρημένο καρκίνο του μαστού; Όλες οι ενδείξεις είναι θετικές, λένε οι ερευνητές

Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στον προχωρημένο καρκίνο του μαστού; Όλες οι ενδείξεις είναι θετικές, λένε οι ερευνητές

Η πρώτη στο είδος της μελέτη συνδέει την διατροφή με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, πατάτες και ξηρούς καρπούς και σπόρους με θετική επίδραση σε καρκίνο μαστού σταδίου 4.

Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού που κατανάλωναν αποκλειστικά τροφές ολικής αλέσεως, φυτική διατροφή έχασαν βάρος, βελτίωσαν τα επίπεδα χοληστερόλης και άλλους βασικούς μεταβολικούς παράγοντες, είχαν λιγότερη κόπωση και αντιλήφθηκαν ότι ένιωθαν πιο ευκρινείς διανοητικά και γενικά πιο καλά.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από μια μικρή μελέτη από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ και του Ινστιτούτου Καρκίνου Wilmot. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν άτομα με καρκίνο του μαστού σταδίου 4, τα οποία θα υποβληθούν σε ισόβια θεραπεία.

Αυτοί οι ασθενείς συνήθως αποκλείονται από διατροφικές μελέτες, αλλά με τον αριθμό των επιβιώσεών τους να αυξάνονται, έδωσε μια ευκαιρία να επηρεάσουν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Thomas M. Campbell, MD , επίκουρος καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής στο URMC και ειδικός στη χρήση φυτικών διατροφών για τη βελτίωση της υγείας.

Τι Απαιτούσε η Κλινική Δοκιμή;

Η μελέτη περιελάμβανε 30 ασθενείς που βρίσκονταν σε σταθερή θεραπεία και μπορούσαν να ανεχθούν το φαγητό. Οι ερευνητές χώρισαν τυχαία τiς συμμετέχουσες σε δύο ομάδες: Η μία έλαβε τυπική φροντίδα και η ομάδα παρέμβασης έτρωγε γεύματα που παρείχε η ερευνητική ομάδα για οκτώ εβδομάδες. Η δίαιτα αποτελούνταν αποκλειστικά από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως (συμπεριλαμβανομένων των ζυμαρικών ολικής αλέσεως), όσπρια (φασόλια), πατάτες και ξηρούς καρπούς και σπόρους. Οι συμμετέχουσες συμφώνησαν να αποφεύγουν τα ζωικά τρόφιμα (κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά) και όλα τα έλαια και τα πρόσθετα στερεά λίπη. Επίσης έπαιρναν καθημερινά πολυβιταμίνες.

Έγιναν εβδομαδιαίες αξιολογήσεις και η μελέτη ανέφερε συμμόρφωση κατά 95%.

«Είναι συναρπαστικό να βλέπεις ότι αυτές οι μεγάλες διατροφικές αλλαγές ήταν εφικτές, καλά ανεκτές και αποδεκτές από τους συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή», είπε ο Campbell.

Δεν υπήρχε περιορισμός θερμίδων. Τα άτομα ενθαρρύνονταν να τρώνε όσο συχνά ήθελαν από φαγητό που ήταν «στο σχέδιο».

Πώς μια καθαρή, φυτική διατροφή κάνει τη διαφορά

Οι γυναίκες ξεκίνησαν με μέσο ΔΜΣ 29,7, που είναι οριακά παχύσαρκες. Οι ασθενείς στην ομάδα των φυτικών τροφών ολικής αλέσεως έχασαν ένα-δύο κιλά την εβδομάδα για οκτώ εβδομάδες, χωρίς υποχρεωτική άσκηση.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή τα άτομα με καρκίνο του μαστού συχνά παίρνουν βάρος κατά τη διάρκεια της θεραπείας, κάτι που είναι επικίνδυνο. Γιατί; Το υπερβολικό σωματικό βάρος αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης και τις ορμόνες (οιστρογόνα και τεστοστερόνη) στο αίμα, οι οποίες μπορούν να τροφοδοτήσουν τον καρκίνο.

Ένα άλλο ενθαρρυντικό αποτέλεσμα μελέτης: οι ερευνητές είδαν μείωση στα δείγματα αίματος του IGF-1, ενός αυξητικού παράγοντα που έχει συσχετιστεί με πολλούς κοινούς καρκίνους, καθώς και λιγότερη φλεγμονή.

«Αν και δεν μπορούμε να πούμε τίποτα ακόμη για το αν η δίαιτα μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη του καρκίνου από αυτή τη μικρή μελέτη, είδαμε προκαταρκτικά αποτελέσματα που υποδηλώνουν ευνοϊκές αλλαγές στο σώμα, κάτι που είναι πολύ θετικό», είπε ο Campbell.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη του καρκίνου, η ομάδα συνεργάζεται με τον Isaac Harris, PhD , στο Wilmot, σε μια έρευνα από πάγκο σε κλινική που χρηματοδοτήθηκε πρόσφατα από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα καρκινικά κύτταρα βασίζονται σε αμινοξέα για να επιβιώσουν και οι ασθενείς που ακολούθησαν τη φυτική διατροφή είχαν αλλαγές στα επίπεδα αμινοξέων στο αίμα τους. Ο Χάρις μελετά την επίδραση της σύνθεσης αμινοξέων στην επιβίωση των καρκινικών κυττάρων και την επίδραση των αμινοξέων σε διάφορα αντικαρκινικά φάρμακα.

Το περιοδικό Breast Cancer Research and Treatment δημοσίευσε την αρχική μελέτη , η οποία πιστεύεται ότι είναι η πρώτη του είδους της. Η δοκιμή για τον καρκίνο του μαστού είχε αρκετά σημαντικά αποτελέσματα, ώστε δύο πρόσθετες εργασίες δημοσιεύτηκαν επίσης από τη διατροφική παρέμβαση: μια δεύτερη μελέτη στο ίδιο περιοδικό και μια τρίτη μελέτη στο Frontiers in Nutrition, όλες τον Μάρτιο του 2024.

Πώς να ξεκινήσετε να κάνετε υγιείς αλλαγές

Οι ασθενείς θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν τους ογκολόγους ή τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης πριν κάνουν σημαντικές διατροφικές αλλαγές, είπε ο Campbell. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που λαμβάνουν αραιωτικά αίματος ή φάρμακα ινσουλίνης.

Παραδείγματα φαγητού που παρασχέθηκαν στην κλινική δοκιμή του καρκίνου του μαστού περιελάμβαναν noodles soba από φιστίκι, πλιγούρι βρώμης, μάφιν από μπανάνα, enchiladas γλυκοπατάτας και μεσογειακή σούπα λευκών φασολιών.

Για να ξεκινήσετε με φυτικές συνταγές και ιδέες γευμάτων που είναι απλές και προσιτές, η Campbell συνιστά αυτούς τους ιστότοπους: plantyou.com , shaneandsimple.com και monkeyandmekitchenadventures.com .

Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν το κίνητρο ενός ατόμου να τρώει πιο υγιεινά, πρόσθεσε ο Campbell, συμπεριλαμβανομένης της οικογενειακής υποστήριξης, των γευστικών προτιμήσεων και της μαγειρικής ικανότητας.

Το αν κάποιος κάνει δραματικές αλλαγές μέσα σε μια νύχτα ή απλώς αποφασίσει να ανταλλάξει ένα περιστασιακό γεύμα με μια φυτική συνταγή μπορεί να είναι μια καλή επιλογή: «Χρειάζεστε μόνο πέντε-10 φυτικές συνταγές που είναι εύκολες, νόστιμες και βολικές αρκετά που θα τα φτιάχνετε τακτικά για να έχετε μια ουσιαστική αναθεώρηση στη διατροφή σας», είπε.

Το υψηλότερο κόστος των τροφίμων αναφέρεται συχνά ως λόγος αποφυγής μιας διατροφής με βάση τα φυτά, αλλά το 2023 η συν-συγγραφέας Erin Campbell, MD, δημοσίευσε μια ξεχωριστή μελέτη που δείχνει ότι οι δίαιτες οδηγούν στις μεγαλύτερες βελτιώσεις στην υγεία – συμπεριλαμβανομένων των Διατροφικών Προσεγγίσεων για τη Διακοπή της Υπέρτασης ή η δίαιτα DASH, η οποία είναι επίσης φυτική – ήταν η ίδια ή φθηνότερη όσον αφορά το κόστος των τροφίμων σε σύγκριση με τις τυπικές αμερικανικές δίαιτες με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και φαγητό στο εστιατόριο.

Η ενίσχυση της υγείας με μια φυτική διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του Thomas Campbell. Είναι ιδρυτής και συνδιευθυντής του UR Medicine/Highland Hospital Nutrition in Medicine Research Center και ειδικός στην ιατρική για την παχυσαρκία. Με τον πατέρα του, Τ. Κόλιν Κάμπελ, διάσημο βιοχημικό και ομότιμο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ, ο Κάμπελ έγραψε το The China Study , ένα βιβλίο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις για τη διατροφή και την υγεία. Βασίζεται εν μέρει σε μια μακροχρόνια μελέτη ανθρώπων σε 65 κομητείες της Κίνας που διερεύνησε ποσοστά καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών. Αργότερα, ο νεότερος Campbell έγραψε έναν συνοδευτικό τόμο, το China Study Solution , που διαφημιζόταν ως ένας απλός τρόπος για να χάσετε βάρος και να ανατρέψετε την ασθένεια.

Φυτοφάρμακα σε ελληνικά φρούτα και λαχανικά – Αποτελέσματα ελέγχων Απριλίου

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr