5 θρεπτικά συστατικά για την επούλωση πληγών

5 θρεπτικά συστατικά για την επούλωση πληγών

Γνώριζες ότι τα τρόφιμα που τρως επηρεάζουν τη διαδικασία επούλωσης των πληγών του σώματος; Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής και κάποια θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σου να θεραπευτεί πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Ο Μάριος Σκορδής RD, BSc, LLB, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος μας εξηγεί ποια είναι αυτά.

Ποια θρεπτικά συστατικά προάγουν την επούλωση των πληγών;
Η υγιεινή διατροφή είναι ένα απαραίτητο κομμάτι για την επούλωση των πληγών και τη διατήρηση της συνολικής υγείας και ευεξίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθείς ισορροπημένη διατροφή και να συμπεριλαμβάνεις όλα τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία, ειδικά:

1. Πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο σημαντικές πτυχές οποιασδήποτε διατροφής, επειδή συμμετέχουν σχεδόν σε κάθε λειτουργία του σώματος. Όσον αφορά στην επούλωση πληγών, οι πρωτεΐνες επιδιορθώνουν τους ιστούς, βοηθούν στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Πολλά τρόφιμα είναι καλές πηγές πρωτεϊνών που συμβάλλουν στην επούλωση όπως τα ψάρια, το κοτόπουλο, το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί) και τα όσπρια (όπως οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια).

Η ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται ανά ημέρα εξαρτάται από το άτομο, αλλά γενικά, ένας μέσος άνθρωπος χρειάζεται τουλάχιστον 50γρ πρωτεΐνης. Τα άτομα που έχουν πληγές και άλλες ασθένειες πρέπει να καταναλώνουν περισσότερη πρωτεΐνη κάθε μέρα, καθώς οι ανάγκες τους αυξάνονται.

Τα αμινοξέα αποτελούν τα δομικά υλικά των πρωτεϊνών και χρησιμοποιούνται σε κάθε κύτταρο του σώματός μας. Πολλά αμινοξέα παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την επούλωση των πληγών.

Η αργινίνη είναι ένα αμινοξύ που βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος και του οξυγόνου στην πληγή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη παραγωγή κολλαγόνου και μειωμένη φλεγμονή. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα αργινίνης περιλαμβάνουν το κρέας (ψάρια, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας), τα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί), τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια), και οι ξηροί καρποί και σπόροι (όπως τα αμύγδαλα, τα κάσιους, οι κολοκυθόσποροι).

Ένα άλλο σημαντικό αμινοξύ είναι η γλουταμίνη που διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, ρυθμίζει το μεταβολισμό του αζώτου και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουταμίνη είναι το κρέας (ψάρια, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας), τα αυγά, τα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί), τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια), και οι ξηροί καρποί και σπόροι (όπως τα αμύγδαλα, τα κάσιους, οι κολοκυθόσποροι), το σπανάκι.

2. Μικροθρεπτικά συστατικά
Τα μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για μια υγιεινή διατροφή είναι οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία. Ενώ το σώμα σου χρειάζεται ένα ευρύ φάσμα μικροθρεπτικών συστατικών, η έρευνα δείχνει ότι ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες Α, C και το σύμπλεγμα των βιταμινών Β είναι από τα πιο σημαντικά για την επούλωση των πληγών. Καθένα από αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητο για τις έμφυτες θεραπευτικές διαδικασίες του σώματος και όταν δεν λαμβάνεις αρκετά, μπορεί να μειώσουν την αποδοτικότητα του οργανισμού σου. Συμβάλλουν επίσης στη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος και στην παραγωγή κολλαγόνου.

Άλλα αξιοσημείωτα μικροθρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την επούλωση των πληγών είναι το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο χαλκός, η βιταμίνη Ε και το σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Έτσι μπορείς να καταναλώνεις:

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα στοιχεία: στρείδια, σπανάκι, ξηροί καρποί όπως κάσιους, όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, μαύρα φασόλια και φακές, μπανάνες και ψάρια.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες: εσπεριδοειδή, πιπεριές, δημητριακά ολικής αλέσεως, αυγά, σκούρα φυλλώδη πράσινα, ψάρια, άπαχα κρέατα, φυλλώδη πράσινα, σόγια, αμύγδαλα, γλυκοπατάτες και γάλα.

3. Υδατάνθρακες
Όταν κάποιοι ακούν τη λέξη “υδατάνθρακες”, σκέφτονται αυτόματα πώς οι υδατάνθρακες διασπώνται σε σάκχαρα, όπως η γλυκόζη. Ωστόσο, όταν αποτελεί μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, αυτή η γλυκόζη χρησιμοποιείται για… καλό σκοπό. Η γλυκόζη μετατρέπεται σε τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP), ένα είδος κυτταρικής ενέργειας, που είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας και χρησιμοποιείται στη διαδικασία επούλωσης. Ως καλές πηγές υδατανθράκων επίλεγε φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής άλεσης.

4. Λιπαρά
Τα καλά λιπαρά (όπως τα μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και τα ω-3 λιπαρά λιπαρά οξέα) παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση του σώματος και στην επούλωση των πληγών. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα για την αναγέννηση των ιστών και τον κυτταρικό μεταβολισμό και βοηθούν στη φλεγμονή.

Τροφές με καλά λιπαρά είναι τα λιπαρά ψάρια, το ελαιόλαδο, τα αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

5. Νερό
Μην ξεχνάς το νερό σου! Η αφυδάτωση κάνει το δέρμα μας λιγότερο ελαστικό, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύθραυστο, ενώ μπορεί να επηρεάσει και την κυκλοφορία του αίματος, το οποίο θα προσφέρει το απαραίτητο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά για την επούλωση των πληγών. Οπότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πίνεις τουλάχιστον 8-10 ποτήρια υγρών ημερησίως, από τα οποία τα 6-8 να είναι νερό.

Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι όλα όσα καταναλώνεις επηρεάζουν το σώμα και τις λειτουργίες του. Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, με θρεπτικές επιλογές και ποικιλία τροφίμων, διασφαλίζει ότι το σώμα σου μπορεί να λειτουργήσει σωστά και να συνεχίσει να έχει τις πρώτες ύλες για όλες τις διεργασίες που χρειάζονται για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και για την επούλωση πληγών.

Συμβουλεύσου έναν διατροφολόγο ή διαιτολόγο εάν χρειάζεσαι βοήθεια για την εξισορρόπηση της διατροφής σας, ειδικά όταν πρόκειται για επούλωση πληγών.

www.shape.gr

 

www.pexels.com

Πιλάτες: για να γυρίσετε τον χρόνο πίσω. Νεότητα σε πρόσωπο και σώμα.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr