Τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της αρθρίτιδας και στην καταστολή της φλεγμονής

Τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της αρθρίτιδας και στην καταστολή της φλεγμονής

Τροφές που βοηθούν στη διαχείριση της φλεγμονής της αρθρίτιδας

1. Λιπαρά ψάρια : Το σκουμπρί, ο σολομός, οι σαρδέλες και η πέστροφα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και αποτρέπουν την εμφάνιση αρθρίτιδας.

Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 176 συμμετέχοντες με ρευματοειδή αρθρίτιδα έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν ψάρια περισσότερες από δύο φορές το μήνα είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες δραστηριότητας της νόσου σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν ψάρια λιγότερο συχνά .

2. Μούρα : Τα βατόμουρα, οι φράουλες και άλλα μούρα περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως ανθοκυανίνες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και προστατεύουν τους ιστούς των αρθρώσεων.

Βοηθούν επίσης στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 40 γραμμαρίων λυοφιλοποιημένης σκόνης βατόμουρου καθημερινά για 4 μήνες βελτίωσε τον πόνο, τη δυσκαμψία, την απόδοση στο βάδισμα και την κινητικότητα σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

3. Φυλλώδη πράσινα : Το σπανάκι, το λάχανο και άλλα φυλλώδη πράσινα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την υγεία των αρθρώσεων.

Το σπανάκι περιέχει αντιοξειδωτικά όπως η καμπφερόλη και φυτικές ίνες που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση της φλεγμονής που σχετίζεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα .

4. Ξηροί καρποί και σπόροι : Τα καρύδια, οι λιναρόσποροι και οι σπόροι chia είναι καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών και φυτικών ινών, που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας .

Η έρευνα δείχνει ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών, συμπεριλαμβανομένων των καρυδιών, σχετίζεται με χαμηλότερες ποσότητες φλεγμονωδών βιοδεικτών στο σώμα .

5. Μπαχαρικά: Το τζίντζερ, το σκόρδο, η κανέλα, ο κουρκουμάς και το σαφράν έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αναστέλλουν την ενεργοποίηση ενζύμων, όπως η κυκλοοξυγενάση, και ειδικών προφλεγμονωδών οδών σηματοδότησης για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου των αρθρώσεων .

6. Ελαιόλαδο : Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Περιέχει αντιοξειδωτικά και μονοακόρεστα λιπαρά i , τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.

Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου για έξι εβδομάδες μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη και την εξέλιξη της αρθρίτιδας και να μειώσει τη φλεγμονή, το πρήξιμο και την καταστροφή του χόνδρου.

7. Δημητριακά ολικής αλέσεως : Τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι, η κινόα και η βρώμη μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και στη μείωση της φλεγμονής, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία .

Η έρευνα δείχνει ότι η υψηλότερη πρόσληψη διαιτητικών ινών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

8. Φασόλια και όσπρια : Οι φακές, τα κόκκινα φασόλια, τα φασόλια, τα ρεβίθια και άλλα όσπρια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση βάρους και τον έλεγχο της φλεγμονής.

9. Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά : Το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και το γάλα παρέχουν ασβέστιο και βιταμίνη D για την υποστήριξη γερών οστών. Μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας του γόνατος στις γυναίκες .

Επαγγελματική συμβουλή
Ενώ μαγειρεύετε φαγητό για μια δίαιτα αρθρίτιδας, χρησιμοποιήστε πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος όπως το σοτάρισμα, το ψήσιμο στη σχάρα, το τηγάνισμα στον αέρα και το ψήσιμο αντί για τηγάνισμα.
Το σώμα σας λειτουργεί καλά όταν καταναλώνετε ένα ευρύ φάσμα υγιεινών και θρεπτικών τροφών. Το κλειδί είναι να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Είναι πάντα καλύτερο να συνεργάζεστε με το γιατρό σας και έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο. 

www.stylecraze.com

unsplash.com

Μακροζωία: Πώς θα ενισχύσουμε τη μυϊκή μάζα καθώς μεγαλώνουμε με απλές κινήσεις στο σπίτι

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr