Αλμυρό πρωινό: 5 λόγοι που θεωρείται πιο υγιεινό

Αλμυρό πρωινό: 5 λόγοι που θεωρείται πιο υγιεινό

Είναι καλύτερα να αφήσετε για λίγο στην άκρη τα κρουασάν, το βούτυρο και τη μαρμελάδα και να υποκύψετε σε μια πιο υγιεινή επιλογή.
Είναι καλύτερα να αφήσετε για λίγο στην άκρη τα κρουασάν, το βούτυρο και τη μαρμελάδα. Ή τουλάχιστον προσπαθήστε. Ακόμη και μόλις 5 ημέρες την εβδομάδα, κάθε μέρα πιστεύοντας σε έναν καλό λόγο για να το κάνετε, όπως εξηγεί η διαιτολόγος Paola Pensolone, που αποκαλύπτει μύθους και μικρά tricks για να ενσωματώσετε στη διατροφή σας νέες γεύσεις το πρωί.

Είναι καλύτερο ένα γλυκό ή αλμυρό πρωινό;
«Είναι σίγουρα μια από τις ερωτήσεις που ακούμε συχνότερα γιατί όπως ξέρουμε, το πρωινό παραμένει το πιο θρεπτικό γεύμα της ημέρας. Ξεκινώντας με ένα καλό υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό σας επιτρέπει να αντιμετωπίσετε την ημέρα με ενέργεια και συγκέντρωση. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο πεισμώνω όταν ακούω ότι το παρακάμπτουν λόγω έλλειψης χρόνου, μόνο και μόνο επειδή θέλω να κοιμηθώ λίγα λεπτά ακόμη ή απλώς επειδή δεν το έχω συνηθίσει. Το πρωινό είναι μια πολύ υποκειμενική στιγμή, υπάρχουν αυτοί που το προτιμούν γλυκό και εκείνοι που το προτιμούν αλμυρό. Το σημαντικό είναι να είναι πάντα ισορροπημένο. Για να είναι τέτοιο, πρέπει να υπάρχουν όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά: μια πρωτεΐνη, ένας υδατάνθρακας, ένα λίπος και μια μερίδα φυτικών ινών. Παραδοσιακά κατευθυνόμαστε προς ένα γλυκό πρωινό. Προσοχή όμως στην περιεκτικότητα σε ζάχαρη, γιατί μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να κάνει την πείνα να επιστρέψει μετά από λίγες μόνο ώρες. Το αλμυρό, από την άλλη πλευρά, είναι λιγότερο ζαχαρούχο, αλλά συχνά πλούσιο σε λιπαρά και αλάτι, εξ ου και η σημασία του περιορισμού της κατανάλωσης αλλαντικών, αυγών, φρέσκων τυριών και οσπρίων.» Ένα είναι βέβαιο: το αλμυρό πρωινό έχει περισσότερα οφέλη από ένα γλυκό, για διάφορους λόγους και καταλαβαίνουμε γιατί.

Αλμυρό πρωινό: 5 λόγοι που θεωρείται πιο υγιεινό-1

ΓΙΟΛΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Ένα αλμυρό πρωινό είναι πιο χορταστικό χάρη στην παρουσία πρωτεϊνών: αυγά, φρέσκα τυριά, όσπρια, άπαχα αλλαντικά ή άγριος σολομός. Αυτές οι πρωτεΐνες δίνουν μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού από το γάλα και, μαζί με τις φυτικές ίνες που βρίσκονται στο ψωμί και τα λαχανικά που συνοδεύουν το γεύμα, σας επιτρέπουν να φτάσετε ήρεμα μέχρι το μεσημεριανό γεύμα.

Βοηθά στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα
Το γλυκό πρωινό είναι γενικά πιο ζαχαρούχο από το αλμυρό γιατί βασίζεται σε μπισκότα, κορν φλέικς ή κρουασάν. Είναι όλες τροφές που ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα, δίνοντας ένα προσωρινό αίσθημα κορεσμού και πυροδοτώντας την παραγωγή ινσουλίνης. Ωστόσο, η παραγωγή αυτής της ορμόνης δεν διαρκεί πολύ και όταν τελειώνει υπάρχει πτώση της ενέργειας και σημάδι πείνας. Αυτός είναι ο λόγος που μετά από μιάμιση ώρα μετά το πρωινό αίσθημα της κούρασης εμφανίζεται γρήγορα και η επιθυμία για ζάχαρη επιστρέφει. Με ένα αλμυρό πρωινό αυτό δεν συμβαίνει, η παραγωγή ινσουλίνης παραμένει σταθερή και το αίσθημα της πείνας φτάνει μόνο κοντά στην ώρα του μεσημεριανού γεύματος, επομένως ένα ιδανικό γεύμα για διαβητικούς ή άτομα με αντοχή στην ινσουλίνη.

Είναι πρακτικό όταν βιάζεστε
Το να φέρετε γάλα και δημητριακά μετά την προπόνηση στο γυμναστήριο είναι αρκετά περίπλοκο. Το αλμυρό πρωινό, από την άλλη, είναι έξυπνο και βολικό, μπορεί να παρασκευαστεί το βράδυ ή το πρωί πριν φύγετε από το σπίτι. Για παράδειγμα, τοστ με ψωμί ολικής αλέσεως (υδατάνθρακες), άπαχο κρέας όπως στήθος κοτόπουλο, γαλοπούλα ή bresaola (πρωτεΐνη), πατέ ελιάς (λίπος) και σαλάτα (ίνες). Με αυτόν τον τρόπο, για όσους τους αρέσει να κοιμούνται περισσότερο ή για όσους αργούν πάντα, είναι ακόμα δυνατό να καταναλώσουν ένα υγιεινό και πλήρες γεύμα όταν πηγαίνουν στο γραφείο ή στο αυτοκίνητο.

Είναι ευέλικτο γιατί είναι για όλους
Είδαμε γιατί το αλμυρό πρωινό είναι ιδανικό για διαβητικούς, συμβάλλοντας στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σταθερά χωρίς διακυμάνσεις. Πιο ευέλικτο από το γλυκό, προσφέρει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων για να διαλέξετε, καλύπτοντας διαφορετικές ανάγκες υγείας. Για παράδειγμα, είναι απλό για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, επειδή μπορούν να επιλέξουν διαφορετικές πηγές πρωτεΐνης κατάλληλες για αυτούς, σε αντίθεση με ένα γλυκό πρωινό όπου η επιλογή είναι μεταξύ γάλακτος ή γιαουρτιού. Ή, για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, επιλογές με βάση τους υδατάνθρακες, όπως μπισκότα, δημητριακά ή μπριός είναι δύσκολο να βρεθούν και συχνά έχουν μη ισορροπημένες θρεπτικές αξίες. Στο αλμυρό, όμως, υπάρχει μεγαλύτερη επιλογή σε ψωμί, κράκερ, κριτσίνια ή τραγανές φέτες από ρύζι, καλαμπόκι, βρώμη, φαγόπυρο ή όσπρια.

Χαρίζει ενέργεια
Ένα τέλειο πρωινό πριν ή μετά την προπόνηση πρέπει να έχει καλή πρόσληψη υδατανθράκων ολικής αλέσεως, καλή δόση εύπεπτων πρωτεϊνών, πηγή ενεργειακών λιπών και πηγή βιταμινών και ανόργανων αλάτων (όπως φώσφορο και κάλιο). Με αυτόν τον τρόπο,η μυϊκή αποκατάσταση αναπληρώνεται και τα αποθέματα ενέργειας που καταναλώνονται. Αυτός είναι ο λόγος που μια αλμυρή εκδοχή του πρωινού είναι ιδανική.

4 υγιεινές αλμυρές συνταγές πρωινού που πρέπει να δοκιμάσετε
Ψωμί, σολομός, αβοκάντο
Ένα παράδειγμα γρήγορου και απλού πρωινού είναι αυτό που βασίζεται σε ψωμί ολικής αλέσεως ή σίκαλης (υδατάνθρακες) με άγριο σολομό (πρωτεΐνη), πολτοποιημένο αβοκάντο (λίπος) και φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού (ίνες). Ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες, ακόρεστα λιπαρά, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνες, ιδιαίτερα βιταμίνες C.

Ψωμί, αυγά, ντομάτες
Μια ιδέα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι μια που βασίζεται σε ομελέτα (πρωτεΐνη) με φέτες σίκαλης τύπου wasa (υδατάνθρακες), ντοματίνια (ίνες) και αμύγδαλα (λίπος).

Ρυζογκοφρέτες με χούμους
Μια ευέλικτη ιδέα πρωινού ικανή να ικανοποιήσει όλες αυτές τις ανάγκες υγείας θα μπορούσε να βασίζεται σε φέτες ρυζιού ή καλαμποκιού (υδατάνθρακες) με χούμους ρεβιθιού (πρωτεΐνη), εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (λίπος) και ένα φρούτο (ίνες).

Ψωμί, ricotta, φιστικοβούτυρο
Ένα παράδειγμα γρήγορου πρωινού είναι αυτό που βασίζεται σε ψωμί ολικής αλέσεως ή σίκαλης (υδατάνθρακες) με τυρί που αλείφεται με χαμηλά λιπαρά, όπως ρικότα ή κουάρκ (πρωτεΐνη), 100% φυστικοβούτυρο (λίπος) και φέτες μπανάνας (ίνες).

Η κατανάλωση πολλών αυγών αυξάνει τη χοληστερόλη;
Όπως εξηγείται στο «Μια ζωή χωρίς δίαιτα» πρέπει επίσης να διαλύσουμε κάποιους αστικούς θρύλους. Εδώ και πολλά χρόνια ακούγαμε ότι τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη, αλλά σήμερα μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι αυτός είναι ένας ψευδής μύθος. Στην πραγματικότητα, δεν είναι η χοληστερόλη που καταναλώνεται μέσω των τροφίμων που εξισορροπεί το λιπιδικό προφίλ του αίματος, αλλά ένα σύνολο παραγόντων: υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπών και σακχάρων, ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών και λίγη ή καθόλου σωματική δραστηριότητα. Αυτός ο συνδυασμός στοιχείων μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον μεταβολισμό μας και να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Συνεχίστε λοιπόν με τα αυγά, έστω και μια ημέρα, γιατί περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία μας: είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας.

vogue.gr

Πως να καταπολεμήσετε την άνοια σύμφωνα με τους νευρολόγους

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr