Πως να καταπολεμήσετε την άνοια σύμφωνα με τους νευρολόγους

Πως να καταπολεμήσετε την άνοια σύμφωνα με τους νευρολόγους

Η άνοια είναι μια σοβαρή βλάβη απώλειας της νοητικής ικανότητας με αποτέλεσμα τη μακροπρόθεσμη μείωση της νόησης.

Η Sandee LaMotte, είναι παραγωγός βίντεο για το WebMD, και μας περιγράφει τη δική της εμπειρία, βασιζόμενη στην αγγειακή άνοια που παρουσίασε η μητέρα της, αλλά και στη θέλησή της, να προχωρήσει κι εκείνη σε διαγνώσεις για να δει την ιατρική κατάσταση του εγκεφάλου της.

 Ελένη Νικολαδού
Όπως η ίδια σημειώνει, «είναι απλώς το πιο ειρωνικό πράγμα, που οι άνθρωποι ανησυχούν για την υγεία της καρδιάς τους ή ανησυχούν για τα έντερά τους όταν το όργανο που πρέπει να ανησυχούν περισσότερο είναι ο εγκέφαλός τους.

Δεν πρέπει να ανησυχούμε για το κύριο όργανο του σώματός μας, το κέντρο διοίκησης και ελέγχου για κάθε τι που είναι ανθρώπινο μέσα μας; Δεν υπάρχει το «εμείς» χωρίς τον εγκέφαλό μας.

Ετοιμαστείτε να εστιάσετε στον εγκέφαλό σας , γιατί σύμφωνα με το AAN(American Academy of Neurology), η εποχή της προληπτικής νευρολογίας έχει φτάσει..

Το όραμα της Ακαδημίας είναι ότι μια μέρα μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, εσείς, τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας θα επισκέπτεστε τον γιατρό για ετήσιες εξετάσεις «καλού εγκεφάλου» που καλύπτονται από ασφάλιση ως προληπτική φροντίδα. Στην πραγματικότητα, αυτή η πρώτη επίσκεψη μπορεί να συμβεί πριν καν συλληφθεί ένα παιδί».

«Θέλουμε οι μεγάλοι ασφαλιστές να καλύπτουν μια επίσκεψη ευεξίας μόλις η μαμά σκέφτεται να εγκυμονήσει ή είναι έγκυος», τονίζουν οι ερευνητές μεταξύ άλλων. «Στη συνέχεια, όταν γεννιέται το μωρό, φέρνουμε παιδονευρολόγους και μετά ακολουθούμε το παιδί στην εφηβεία χρησιμοποιώντας όλα όσα μαθαίνουμε για τη βελτιστοποίηση της εγκεφαλικής λειτουργίας», συμπληρώνουν.

Οι παρεμβάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την ενθάρρυνση των μελλοντικών μητέρων να θηλάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο, τον περιορισμό της έκθεσης του παιδιού στις οθόνες και τη βελτίωση των συνηθειών ύπνου που μπορούν να συνεχιστούν και στην ενήλικη ζωή.

Καθώς ένα άτομο μεγαλώνει, κάθε εξέταση του εγκεφάλου θα εστιάζεται στην έγκαιρη πρόληψη ασθενειών, που είναι γνωστό ότι βλάπτουν τον εγκέφαλο, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και άλλα.

Αυτές οι επισκέψεις θα συνεχίζονταν «στα στάδια του τέλους της ζωής», επειδή ακόμη και όταν γερνάμε ή αποκτούμε μια γνωστική ασθένεια, μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε την υγεία του εγκεφάλου ενώ ζούμε με εγκεφαλικές διαταραχές.

Τι μπορεί να βιώσετε κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου εγκεφάλου στο μέλλον;
Η Sandee LaMotte, περιγράφει την επίσκεψή της σε μια από τις πρώτες κλινικές πρόληψης Alzheimer στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Weill Cornell Medicine και στο New York-Presbyterian στη Νέα Υόρκη.

«Στο νέο του πρόγραμμα, το Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων της Φλόριντα, επρόκειτο να συμμετάσχω σε μια νέα κλινική δοκιμή που επικεντρώθηκε στην καλλιέργεια του γερασμένου εγκεφάλου. Η μελέτη θα προσδιορίσει τους γενετικούς κινδύνους, τη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής μου για γνωστική έκπτωση, θα μου παρείχε μια εξατομικευμένη λίστα περιοχών για βελτίωση και θα παρακολουθούσε την πρόοδό μου μέσω νέων, πειραματικών εξετάσεων αίματος.»

«Αυτές οι μοναδικές εξετάσεις αίματος θα μπορούσαν να καθορίσουν τα επίπεδα αμυλοειδούς, και άλλων βιοδεικτών χαρακτηριστικών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες εκφυλιστικές καταστάσεις. Οι εναποθέσεις αμυλοειδούς μπορεί να αρχίσουν να συσσωρεύονται στον εγκέφαλο δεκαετίες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων, ακόμη και στα 30 και 40 ενός ατόμου», συνεχίζει η ίδια.

Περισσότεροι από 46 εκατομμύρια Αμερικανοί υπολογίζεται επί του παρόντος ότι έχουν προσυμπτωματική νόσο Αλτσχάιμερ, όπου τα παθολογικά χαρακτηριστικά της νόσου μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα και τον εγκέφαλο πριν αρχίσει η γνωστική έκπτωση.

«Για να συμμετάσχω στη νέα μελέτη, χρειάστηκε να υποβληθώ σε μια σειρά από σωματικά και γνωστικά τεστ για να καθορίσω τη βασική γραμμή του εγκεφάλου μου και τις περιοχές υψηλότερου κινδύνου.
Αρχικά, λήφθηκε αίμα και στάλθηκε σε ένα εργαστήριο στη Βοστώνη για να προσδιοριστούν τα επίπεδα καλής και κακής χοληστερόλης , φλεγμονής, αντίστασης στην ινσουλίνη και διατροφής».

Παράγοντες αγγειακού κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα ή ο διαβήτης μπορεί να μην είναι η αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ, αλλά μπορεί να επιταχύνουν την παθολογία του Αλτσχάιμερ.

Γονίδιο ApoE4
Η ανίχνευση ApoE4 σε άτομο με άνοια, αυξάνει την πιθανότητα παρουσίας νόσου Alzheimer.

Οι άνθρωποι που κληρονομούν ένα ή περισσότερα αντίγραφα αυτής της παραλλαγής γονιδίου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, αν και πολλοί δεν αναπτύσσουν ποτέ τη νόσο.

Ιατρικό ιστορικό
Το ιατρικό ιστορικό είναι πρωταρχικής σημασίας.

«Είχα οικογενειακό ιστορικό Αλτσχάιμερ; (Όχι, δεν γνωρίζω, αλλά η μητέρα μου είχε αγγειακή άνοια.) Τι γίνεται με τον διαβήτη, τον καρκίνο, την ασθένεια του θυρεοειδούς, την υψηλή αρτηριακή πίεση ή την καρδιακή νόσο; Ο ετεροθαλής αδερφός μου είχε δύο εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς και η θεία μου πέθανε από εγκεφαλικό», αναφέρει η Sandee.

«Είχα πτώσεις, διάσειση ή τραυματικές βλάβες στον εγκέφαλο, που ονομάζονται TBI; Αυτό είναι σημαντικό γιατί ακόμη και ένας ήπιος τραυματικός εγκεφαλικός τραυματισμός από πτώση, τρακάρισμα αυτοκινήτου ή αθλήματα μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στον εγκέφαλο».

«Πόσες ώρες κοιμήθηκα χωρίς διακοπή; Ο κακός ύπνος είναι ένας πολύ γνωστός παράγοντας που συμβάλλει στη φθορά του εγκεφάλου. Οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται επτά έως οκτώ ώρες ποιοτικού κάθε βράδυ ύπνου για να δίνουν στον εγκέφαλο χρόνο να αναγεννηθεί».

Οι γυναίκες έχουν πολύ διαφορετικούς και μοναδικούς παράγοντες κινδύνου από τους άνδρες για άνοια.

Οι γυναίκες έχουν 39% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας εάν έχουν συσσωρευμένο λίπος γύρω από τη μέση τους. Και η ταχεία μείωση των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της παθολογίας του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο.

Και η συναισθηματική υγεία, βλάπτει την υγεία του εγκεφάλου
Ακόμη και ως ενήλικες, όμως η κατάθλιψη, το άγχος και άλλες ψυχικές ασθένειες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να λειτουργεί, ενώ συναισθηματικό τραύμα, όπως η ενδοοικογενειακή βία, ο βιασμός, η απώλεια παιδιού, συζύγου ή εργασίας μπορεί επίσης να πλημμυρίσει τον εγκέφαλο με πολύ στρες.

www.healthstat.gr

unsplash.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr