Διατροφολόγος του Χάρβαρντ: Ένα είναι το απόλυτο θρεπτικό συστατικό για υγιή εγκέφαλο

Διατροφολόγος του Χάρβαρντ: Ένα είναι το απόλυτο θρεπτικό συστατικό για υγιή εγκέφαλο

Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το αποκτήσουμε.

.
Δεν υπάρχει ένας τρόπος που να ισχύει για όλους μας ως προς την πρόληψη της άνοιας. Τούτου λεχθέντος, ένας τεράστιος αριθμός μελετών έχει απομονώσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της απώλειας της γνωστικής λειτουργίας με την ηλικία, όπως η αντίληψη, η προσοχή και η λήψη αποφάσεων.

Τρεις τύποι νευροπροστατευτικών θρεπτικών συστατικών φαίνονται ενδιαφέροντα ως προς από ειδικούς όπως εγώ: αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Β και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, οι βιταμίνες Β διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων και τα PUFA συμβάλλουν στην προώθηση της ανάπτυξης νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Ενώ τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή αυτών των θρεπτικών συστατικών, πάντα λέω στους ανθρώπους να πάνε πρώτα σε αληθινά τρόφιμα, ειδικά για λιπαρά οξέα όπως τα ωμέγα-3. Όταν τρώμε ένα πλήρες φαγητό, λαμβάνουμε επιπλέον βιταμίνες, μέταλλα, υγιή λίπη και πρωτεΐνες. Είναι μια καλή βάση για να χτίσουμε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι το Νο 1 θρεπτικό συστατικό για έναν υγιή εγκέφαλο
Τα ωμέγα-3 βρίσκονται σε άγρια λιπαρά ψάρια όπως ο γαύρος, οι σαρδέλες και ο σολομός.

Η προτεινόμενη ποσότητα για κατανάλωση σολομού την εβδομάδα είναι περίπου οκτώ ουγγιές ή 226.8 γραμμάρια. Επομένως, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να έχουμε ψάρια πλούσια σε Ωμέγα-3 στο πιάτο μας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Αν είστε σαν εμένα και δεν τρώτε θαλασσινά (μεγάλωσα χορτοφάγος), μπορεί να ανακουφιστείτε γνωρίζοντας ότι είναι ακόμα δυνατό να λαμβάνετε επαρκή ωμέγα-3 από φυτικές πηγές, όπως:

Σπόρους τσία
Σουσάμι
Καρύδι
Σπόροι λιναριού

Περίπου μία ουγγιά ή 28.35 γραμμάρια σπόρων τσία είναι μεγαλύτερη από την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και αποδίδει περίπου 5.000 mg.

Εάν τρώμε αυγά, ας στοχεύσουμε στο είδος που εκτρέφεται στα βοσκοτόπια. Ας φροντίσουμε να προσθέσουμε κουρκουμά με μια πρέζα μαύρο πιπέρι για να βελτιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου.

Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι δεν μπορούμε να λαμβάνουμε υπερβολικά συμπληρώματα ή να ασκούμαστε για να εξέλθουμε από μια κακή διατροφή. Ένας γενικός υγιεινός τρόπος ζωής με καλή διατροφή, μαζί με τακτική άσκηση, σωστό ύπνο, ενσυνειδητότητα, κοινωνικές συνδέσεις, διαχείριση του στρες και χαμηλότερο άγχος, είναι κρίσιμοι παράγοντες για να θέσουμε σε … απόσταση καταστάσεις όπως η άνοια.

cnbc.com

www.huffingtonpost.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

unsplash.com

Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.

 

Το συχνό λάθος που κάνουμε όταν τρέχουμε και καταστρέφει αργά το γόνατό μας

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr