Πώς θα κρατήσεις τον εγκέφαλό σου για πάντα νέο

Πώς θα κρατήσεις τον εγκέφαλό σου για πάντα νέο

Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος αν θέλεις να «γυμνάσεις» το μυαλό σου. Για την ακρίβεια, μπορείς και από τον καναπέ σου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΔΕΣ 

Έχεις ακόμα πολλούς μήνες μπροστά σου, αλλά αν θέλεις να εμφανιστείς στην παραλία με ένα σχετικά καλό σώμα (ποιος το ορίζει αυτό άραγε;) τότε σου προτείνουμε να πας στο γυμναστήριο. Εντάξει, αυτό το γνώριζες, οπότε θα μοιραστούμε μαζί σου κάτι άλλο: Αν θέλεις να «γυμνάσεις» το μυαλό σου, άκουσε μουσική. Θα σου εξηγήσουμε.

Υπάρχουν λίγα πράγματα που ξυπνούν τον εγκέφαλο με τον τρόπο που το κάνει η μουσική. Αν λοιπόν θέλεις να κρατήσεις τον εγκέφαλό σου απασχολημένο και γερό καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας γήρανσης (δυστυχώς θα φτάσεις σε αυτό το σημείο), τότε το να ακούς ή να παίζεις μουσική, θα σε βοηθήσει και με το παραπάνω.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ακρόαση μουσικής μπορεί να μειώσει το άγχος, την αρτηριακή πίεση και τον πόνο, καθώς και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, τη διάθεση, την πνευματική εγρήγορση και τη μνήμη.

Η σύνδεση εγκεφάλου-μουσικής
Οι ειδικοί προσπαθούν να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλός μας μπορεί να ακούει και να παίζει μουσική. Ένα στερεοφωνικό σύστημα εκπέμπει δονήσεις που ταξιδεύουν μέσω του αέρα και με κάποιο τρόπο εισέρχονται στο αυτί μας. Αυτές οι δονήσεις γαργαλούν το τύμπανο και μεταδίδονται σε ηλεκτρικό σήμα που ταξιδεύει μέσω του ακουστικού νεύρου στο στέλεχος του εγκεφάλου, όπου μετατρέπεται σε κάτι που αντιλαμβανόμαστε ως μουσική.

Οι ερευνητές του Johns Hopkins έβαλαν δεκάδες καλλιτέχνες της τζαζ και ράπερ να αυτοσχεδιάσουν ενώ ήταν ξαπλωμένοι μέσα σε ένα μηχάνημα fMRI (λειτουργική μαγνητική τομογραφία) για να παρακολουθήσουν και να δουν ποιες περιοχές του εγκεφάλου τους ενεργοποιούνται.

Η μουσική είναι δομική, μαθηματική και αρχιτεκτονική. Βασίζεται σε σχέσεις μεταξύ της μιας νότας και της επόμενης και έτσι, ο εγκέφαλός μας κάνει πολλούς υπολογισμούς και σκέψεις για να την κατανοήσει.

Η καθημερινή ενίσχυση του εγκεφάλου
Χαλάρωσε και άκου τη μουσική που ακούν τα παιδιά, οι φίλοι, ο εχθρός σου, οι περαστικοί, ο καθένας, προτείνουν οι ειδικοί. Συχνά συνεχίζουμε να ακούμε τα ίδια τραγούδια και είδη μουσικής που ακούγαμε παλαιότερα και γενικά αποφεύγουμε να ακούμε οτιδήποτε δεν είναι από τα παλιά.

Η νέα μουσική προκαλεί τον εγκέφαλο με έναν τρόπο που δεν το κάνει η παλιά. Μπορεί στην αρχή να μην είναι ευχάριστη, αλλά αυτή η μη εξοικείωση αναγκάζει τον εγκέφαλο να παλέψει για να κατανοήσει τον νέο ήχο.

Άκου το σώμα σου
Δώσε προσοχή στο πώς αντιδράς στις διάφορες μορφές μουσικής και επίλεξε το είδος που σου ταιριάζει. Αυτό που βοηθά ένα άτομο να συγκεντρωθεί μπορεί να αποσπά την προσοχή κάποιου άλλου, και αυτό που βοηθά ένα άτομο να χαλαρώσει, μπορεί να κάνει ένα άλλο άτομο νευρικό.

www.oneman.gr

Λάδι ελίχρυσος. Ισχυρό αναπλαστικό αντιρυτιδικό.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr