Οδοντίατρος προειδοποιεί: Η ξηροστομία είναι σύμπτωμα 5 σοβαρών ασθενειών

Οδοντίατρος προειδοποιεί: Η ξηροστομία είναι σύμπτωμα 5 σοβαρών ασθενειών

Η ξηροστομία μπορεί να προειδοποιήσει για δυνητικά απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

Η ξηροστομία συνήθως είναι ένα κοινό σύμπτωμα για πολλές μικρές παθήσεις υγείας αλλά οδοντίατρος αποκαλύπτει γιατί πρέπει να δοθεί προσοχή.

Τι είναι η ξηροστομία;
Ξηροστομία ονομάζεται η πάθηση κατά την οποία οι σιελογόνοι αδένες μας αποτυγχάνουν να παράγουν αρκετό σάλιο για να διατηρήσουν τη στοματική κοιλότητα υγρή. Το σάλιο μας παίζει βασικό ρόλο στη στοματική μας υγεία γιατί βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων που παράγονται από βακτήρια και επίσης απομακρύνει τα σωματίδια των τροφών.

Περιέχει επίσης σημαντικά ένζυμα που βοηθούν στην πεπτική διαδικασία, διασφαλίζοντας ότι ο οργανισμός παίρνει τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και είναι απαραίτητο για την πρόληψη της τερηδόνας.

“Μια άλλη λειτουργία του σάλιου είναι να προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα αλλά και όλο το βλεννογόνο και το στόμα. Χωρίς σάλιο ο βλεννογόνος του στόματος κάνει ρωγμές-σκασίματα και αναπτύσσονται εύκολα μυκητιάσεις και άλλες λοιμώξεις. Το σάλιο είναι, επίσης, σημαντικό για την ομιλία, την επικοινωνία, τη γεύση, την ανοχή και την επιτυχία των οδοντοστοιχιών.
Ακόμη, ο/η ασθενής που έχει ξηροστομία δεν κοιμάται καλά. Ξυπνάει τη νύχτα για να πιει νερό και να βρέξει τα χείλη του.” λέει o Στέλιος Χατζάκης, Χειρουργός Οδοντίατρος.

Γιατί εμφανίζουμε ξηροστομία;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανίσεις ξηροστομία, όπως :

αναπνοή από το στόμα και ροχαλητό,
κάπνισμα
φαρμακευτική αγωγή, όπως: αντιϊσταμινικά, αποσυμφορητικά, παυσίπονα, διουρητικά, αντικαταθλιπτικά και αντιυπερτασικά
υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
γήρανση, όσο μεγαλώνουμε παράγουμε λιγότερο σάλιο
κακή στοματική υγεία
παθήσεις υγείας, όπως ο διαβήτης και ο HIV

Για ποιες ασθένειες προειδοποιεί η ξηροστομία
Η επίμονη ξηροστομία μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό εξηγεί ο ειδικός: “Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως κολλώδες αίσθημα στο στόμα, ξηρότητα ή πονόλαιμο, δυσκολία στη μάσηση ή στην κατάποση και κακοσμία” λέει ο ειδικός.

Διάφορες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία ή και να διαγνωστούν με την ευκαιρία ξηροστομίας! Η ξηροστομία είναι προειδοποιητικό σημάδι για:

HIV,
Διαβήτη,
Αλτσχάϊμερ,
Εγκεφαλικό,
Σύνδρομο Sjogren,

Για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής συνιστάται να επισκέπτεσαι τον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες, να βουρτσίζεις τα δόντια σου για δύο λεπτά με οδοντόκρεμες που περιέχουν φθόριο δύο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα.

shape.gr

 

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr