Φυτοφάρμακα σε ελληνικά φρούτα και λαχανικά – Αποτελέσματα ελέγχων Απριλίου

Φυτοφάρμακα σε ελληνικά φρούτα και λαχανικά – Αποτελέσματα ελέγχων Απριλίου

Διπλάσιος ο αριθμός των δειγμάτων που ελέγχθηκαν από το ΥΠΑΑΤ τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τους ελέγχους του Μαρτίου.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν τον Απρίλιο, για παρουσία φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Τον τέταρτο μήνα του 2024 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 420 δείγματα τροφίμων (τον Μάρτιο ελέγχθηκαν 280 δείγματα φρούτων και λαχανικών), εκ των οποίων τα 114 ήταν από σουπερμάρκετ, 109 από λαϊκές αγορές, 49 από καταστήματα, από 36 καταστήματα χονδρικής, 40 στη λαχαναγορά, 11 σε αποθήκες παραγωγών και 11 από σημεία διαλογής μεταποίησης. Το 702% ήταν εγχώρια και το 30% εισαγόμενα.

Μεταξύ των τροφίμων που ελέχθηκαν ήταν ντομάτες, πατάτες, σπανάκι πιπεριές ακτινίδια κολοκυθάκια πορτοκάλια μήλα καρότα, μανταρίνια, ρεβίθια, αγκινάρες φράουλες, αχλάδια. Σταφύλια. Μαρούλια, ρόδια, αβοκάντο κα.

Από το σύνολο των δειγμάτων, τα 15 εντοπίστηκαν με υπερβάσεις σε MRLs*, (ποσοστό 10%) ενώ σε 7 ανιχνεύτηκε υπέρβαση MRLs με πιθανό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Υπερβάσεις εντοπίστηκαν σε αγγούρια, αμπελόφυλλα, κανέλα, καρότα, μήλα, πατάτες, πιπεριές ρόδια, σπανάκι, τομάτες και σε μείγμα μπαχαρικών..

Σημειώνεται ότι στα 2 δείγματα που αναφέρεται ότι παρουσιάζουν πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές, υπάρχει 1 υπέρβαση στην οποία έχει εντοπιστεί η δραστική ουσία Chlorpyrifos (σε πορτοκάλια). Για τη συγκεκριμένη δραστική ουσία δεν έχουν οριστεί σε επίπεδο ΕΕ τοξικολογικοί δείκτες, ως εκ τούτου τα δείγματα που έχουν υπερβάσεις από την ουσία αυτή θα θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα για τους καταναλωτές, μέχρι να υπάρξουν επαρκή στοιχεία που να συνηγορούν για το αντίθετο.

Σημειώνεται ότι στα 7 δείγματα που αναφέρεται ότι παρουσιάζουν πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές,

υπάρχουν 2 περιπτώσεις στις οποίες ανιχνεύθηκε η δραστική ουσία Chlorpyrifos (σε κανέλα και μίγμα μπαχαρικών εντός συσκευασίας με νούντλς).

Για τη συγκεκριμένη δραστική ουσία δεν έχουν οριστεί σε επίπεδο ΕΕ τοξικολογικοί δείκτες, ως εκ τούτου τα δείγματα που έχουν υπερβάσεις από την ουσία αυτή θα θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα για τους καταναλωτές, μέχρι να υπάρξουν επαρκή στοιχεία που να συνηγορούν για το αντίθετο.

Επιπλέον, τα δείγματα πατατών και αγγουριών με πιθανή επικινδυνότητα, είχαν ληφθεί, και στις δύο περιπτώσεις, από λαχαναγορές και η επικινδυνότητά τους οφειλόταν αντίστοιχα σε υπερβάσεις συγκέντρωσης των δραστικών ουσιών Oxamyl και Formetanate.

Η χώρα μας το μήνα Απρίλιο 2024 προχώρησε σε δύο (2) κοινοποιήσεις στο «σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την κοινοποίηση άμεσων ή έμμεσων κινδύνων για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων που προέρχονται από τρόφιμα ή ζωοτροφές (iRASFF)», που αφορούσαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

*MRL είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά επιτρεπτό μέσα ή πάνω σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, όταν τα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική.

Cibum

unsplash.com

Παλμαρόζα για τα γερασμένα δέρματα και την αντιμετώπιση του άγχους.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr