9 τρόποι να αποφύγετε χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες και οδηγούν στην παχυσαρκία

9 τρόποι να αποφύγετε χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες και οδηγούν στην παχυσαρκία

Μπορεί να κουνάτε το κεφάλι σας με δυσπιστία, αλλά ορισμένα προϊόντα καθημερινής χρήσης (απορρυπαντικά ρούχων, αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη για παράδειγμα), ακόμη και τη σκόνη του σπιτιού μπορεί να έχουν χημικές ουσίες με ιδιότητες ενδοκρινικής διαταραχής που μπορεί να προκαλέσουν δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν – την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Θεωρούμε τις ορμόνες μόνο ως προς την ανάπτυξη, αλλά ο διαβήτης και ο θυρεοειδής είναι παραδείγματα ασθενειών που προκύπτουν από ορμονικές ανισορροπίες στο ανθρώπινο σώμα. Γνωρίζετε ότι εκτός από τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, η ινσουλίνη είναι επίσης μια ορμόνη που ενθαρρύνει την αποθήκευση λίπους στο σώμα;

Το BPA (που βρίσκεται συνήθως σε πλαστικά προϊόντα) και ακόμη και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους δρώντας ως ενδοκρινικοί διαταράκτες, που μπορεί να μειώσουν ή να αυξήσουν το επίπεδο των ορμονών (ιδιαίτερα της ινσουλίνης, του θυρεοειδούς, των οιστρογόνων κ.λπ.), να επηρεάσουν την παραγωγή ορμονών και να μιμηθούν τις ιδιότητες των φυσικών ορμονών του αγοριού. Το λυπηρό μέρος είναι ότι έχει γίνει αρκετά δύσκολο να αποφύγεις αυτές τις χημικές ουσίες ή τους ενδοκρινικούς διαταράκτες επειδή υπάρχουν ακόμη και στον αέρα που αναπνέεις! Η έρευνα έχει συνδέσει αυτές τις χημικές ουσίες με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, διαβήτη, γενετικών ανωμαλιών, αναπτυξιακών διαταραχών, παθήσεων του θυρεοειδούς και φυσικά αύξησης βάρους.

Μερικές από αυτές τις χημικές ουσίες αποθηκεύονται στα λιπώδη κύτταρα και διαταράσσουν την κανονική λειτουργία του σώματος. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες και δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο προβλημάτων που σχετίζονται με την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας.

 

Μερικοί σημαντικοί ενδοκρινικοί διαταράκτες που μπορούν να προκαλέσουν παχυσαρκία:
1. Ατμοσφαιρικοί ρύποι.
2. Φθαλικές ενώσεις.
3. Επιβραδυντικά φλόγας.
4. Φαινόλες.
5. Φυτοοιστρογόνα.
6. BPA.
7. Φυτοφάρμακα.
8. PFAS (πολυφθοροαλκυλικές ουσίες).
9. Πολυβρωμιωμένα διφαινύλια.
10. Parabens.

9 τρόποι για να αποφύγετε τις χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες που οδηγούν στην παχυσαρκία:

1. Μην αφήνετε την οικιακή σκόνη να καθίσει: Η έρευνα δείχνει ότι οι επιβλαβείς χημικές ουσίες που διαφεύγουν από τα ηλεκτρονικά και άλλες πηγές παγιδεύονται στην οικιακή σκόνη και όταν αναπνέετε αυτά τα σωματίδια, μπορούν να διαταράξουν τις ορμόνες. Αναπτύξτε μια ρουτίνα καθαρισμού και απομακρύνετε τη σκόνη από ταβάνια, δάπεδα, ηλεκτρονικά είδη, πάγκους με ένα πανί από μικροΐνες και χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα με βάση το φίλτρο ήπας για να αφαιρέσετε αποτελεσματικά τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

2. Επιλέξτε προϊόντα χωρίς φθαλικές ενώσεις:

Δοχεία φαγητού μέχρι καλλυντικά, αποσμητικά χώρου έως και απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων, φθαλικές ενώσεις παντού! Διαβάστε προσεκτικά τη λίστα συστατικών για να απομακρύνετε τις φθαλικές ενώσεις από τα καθημερινά οικιακά είδη.

3. Go Free Fragrance: Τα απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων, τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης χρησιμοποιούν άρωμα για να προσελκύσουν τους καταναλωτές, αλλά αυτά τα προϊόντα με βάση το άρωμα συνήθως έχουν φθαλικές ενώσεις, γι’ αυτό  αποφύγετε προϊόντα με έντονο άρωμα.

4. Αποφύγετε το BPA και περιορίστε τη χρήση πλαστικών: Μαζί με πολλούς άλλους κινδύνους για την υγεία που μπορούν να προκαλέσουν τα πλαστικά προϊόντα με βάση το BPA, η παχυσαρκία βρίσκεται ακριβώς στην κορυφή της λίστας. Επιλέξτε πλαστικά προϊόντα χωρίς BPA ή χρησιμοποιήστε επιλογές από γυαλί ή ανοξείδωτο χάλυβα.

5. Τα φυτοφάρμακα έχουν ιδιότητες που αλλάζουν τις ορμόνες, γι’ αυτό προτιμήστε τα βιολογικά τρόφιμα από αυτά που καλλιεργούνται με φυτοφάρμακα και επιλέξτε τοπικά προϊόντα έναντι εξωτικών ποικιλιών.

6. Επιλέξτε προϊόντα μακιγιάζ χωρίς φθαλικές ενώσεις επειδή αυτά τα προϊόντα έχουν χημικές ουσίες που μπορούν να διεισδύσουν στο στρώμα του δέρματος και να μιμηθούν ορισμένες ορμόνες.

7. Το ποπ κορν στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να περιέχει ένα σύνολο χημικών ουσιών όπως PFAS (υπερ- και πολυφθοριωμένες αλκυλικές ουσίες) που ονομάζονται επίσης «για πάντα χημικές ουσίες» επειδή χρειάζονται χρόνια για να ξεπλυθούν από το σώμα. Τα PFAS βρίσκονται επίσης συνήθως σε δοχεία τροφίμων, όπως κουτιά πίτσας, σακούλες ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων κ.λπ., επομένως περιορίστε τη χρήση αυτών των προϊόντων.

8. Αντικαταστήστε τα αντικολλητικά σκεύη με γυαλί, ανοξείδωτο ατσάλι, χυτοσίδηρο, ακόμη και κεραμικά.

9. Τα parabens (αλκυλεστέρες του π-υδροξυβενζοϊκού οξέος) χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στο μακιγιάζ σε προϊόντα περιποίησης δέρματος, σε σαμπουάν και αλοιφές και έχει βρεθεί ότι μιμούνται ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και προκαλούν ορμονικά προβλήματα. Επιλέξτε προϊόντα χωρίς paraben όσο μπορείτε για να μειώσετε τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας.

information from : makeupandbeauty.com

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr