Τροφές με προβιοτικά για σωστή λειτουργία του εντέρου

Τροφές με προβιοτικά για σωστή λειτουργία του εντέρου

Όλοι μας γνωρίζουμε πως τα προβιοτικά είναι απαραίτητα για την σωστή διαδικασία της πέψης. Πόσοι όμως αναγνωρίζουμε ότι τα πολύτιμα αυτά συστατικά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της συνολικής υγείας του οργανισμού;

Η ανεπάρκεια προβιοτκών είναι συνδεδεμένη με σοβαρές διαταραχές όπως προβλήματα στη γαστρεντερική και πεπτική οδό, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων, αδύναμο ανοσοποιητικό κ.α.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή… Τι είναι τα προβιοτικά και γιατί είναι σπουδαία για την γενική υγεία του οργανισμού;

Τα προβιοτικά είναι ένας τύπος ευεργετικών βακτηρίων που βρίσκονται μέσα στο παχύ έντερο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μικροοργανισμούς που ενισχύουν τη σωστή λειτουργία του πεπτικού και γαστρεντερικού συστήματος και συμβάλλουν στη διατήρηση της βέλτιστης υγείας και ευεξίας του σώματος.

Σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ISRN Nutrition , τα προβιοτικά, εκτός από την πρόληψη και θεραπεία των προβλημάτων που σχετίζονται με το παχύ έντερο, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, στην προστασία από τις αλλεργίες, στην πρόληψη του καρκίνου κ.α.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των «φιλικών» βακτηρίων που κατοικούν στη χλωρίδα του εντέρου δεν είναι μεγάλος, είναι σημαντικό να τροφοδοτούμε οι ίδιοι τον οργανισμό με τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά.

Στο σημερινό μας άρθρο αναφέρουμε ποιες τροφές είναι πλούσιες σε προβιοτικά και με ποιο τρόπο θα τις εντάξουμε στη διατροφή μας.

 

Τα οφέλη των προβιοτικών

Ορισμένα από τα πιο σπουδαία οφέλη που προφέρει η τακτική κατανάλωση προβιοτικών περιλαμβάνουν:

Δημιουργεί ένα ισχυρό ανοσοποιητικό.
Βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης.
Τονώνει τα επίπεδα της ενέργειας.
Βοηθά στην απώλεια των περιττών κιλών.
Προάγει τη στοματική υγεία.
Ενισχύει την υγεία του δέρματος.
Βοηθά στην αποτελεσματική καταπολέμηση της γρίπης και του κρυολογήματος.
Συμβάλλει στη θεραπεία των διαταραχών του εντέρου όπως η φλεγμονώδης νόσο του εντέρου κ.α.
Εάν λοιπόν θέλουμε να επωφεληθούμε από τα προβιοτικά, τότε ήρθε η ώρα να τα εντάξουμε στη διατροφή μας. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως θα πρέπει να καταναλώνουμε διάφορες τροφές με προβιοτικά και όχι μόνο ένα συγκεκριμένο είδος, καθώς το καθένα προσφέρει μοναδικό είδος ωφέλιμων βακτηρίων.

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά
Με μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν ανακαλύπτουμε πως η «μάνα γη» έχει φροντίσει να μας προσφέρει τη πρώτη ύλη για να παρασκευάσουμε προβιοτικές τροφές, οι οποίες μας βοηθούν να διατηρήσουμε την ισορροπία των «υγιεί» βακτηρίων του εντέρου.

Αναλυτικότερα:

Ξινό λάχανο ή τουρσί
Το ξινό λάχανο συνιστά μια από τις πιο δημοφιλής τροφές της γαλλικής, γερμανικής, αλλά και ελληνικής κουζίνας. Στην ουσία πρόκειται για το γνωστό σε όλους μας, λάχανο το οποίο έχει υποστεί ζύμωση μέσα σε άλμη.

Το ξινολάχανο Εκτός από μεγάλη ποσότητα προβιοτικών περιέχει φυτικές ίνες, σίδηρο, νάτριο, μαγγάνιο και βιταμίνες C, B και K που ενισχύουν την πεπτική υγεία, συμβάλλουν στη σωστή πήξη του αίματος και βελτιώνουν τη συνολική υγεία.

Περιέχει επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία των ματιών.

Τυρί
Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα τυριά, κατά τη διάρκεια της παρασκευής τους, υποβάλλονται σε ζύμωση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι, όλα περιέχουν προβιοτικά. Τα τυριά που περιέχουν στη σύνθεση τους προβιοτικά, καθώς επίσης και υψηλά επίπεδα φυτικών ινών, πρωτεϊνών, μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών είναι το cottage, η γκούντα, η μοτσαρέλα, το ροκφόρ και το τσένταρ.

Η τακτική κατανάλωση από τα συγκεκριμένα είδη τυριών, εκτός από προβιοτικά, βοηθά στην ενίσχυση των οστών και των δοντιών και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών διαταραχών.

Βουτυρόγαλα
Το βουτυρόγαλα προκύπτει από την ζύμωση του γάλακτος σε λευκό ξύδι ή λεμόνι. Δεδομένου ότι πρόκειται για μία τροφή που είναι δυσεύρετη στην ελληνική αγορά, μπορούμε να παρασκευάσουμε μόνοι μας βουτυρόγαλα και να επωφεληθούμε από τα προβιοτικά συστατικά του και επίσης από την υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και βιταμίνες Β2, Β12.

*Για να παρασκευάσουμε σπιτικό βουτυρόγαλα η αναλογία που θα χρησιμοποιήσουμε είναι 1:1. Για παράδειγμα, σε ένα (1) φλιτζάνι τσαγιού γάλα, θα προσθέσουμε μία (1) κ.σ. ξύδι ή λεμόνι.

Κεφίρ
Είναι ευρέως διαδεδομένο πως το γιαούρτι συνιστά την κορυφαία προβιοτική τροφή. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι λιγάκι διαφορετική. Όπως έχει αποδειχθεί, η τροφή με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε προβιοτικά είναι το κεφίρ.

Το κεφίρ παρασκευάζεται από την ανάμειξη γάλακτος με ζυμομύκητες και βακτήρια, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με έναν πολυσακχαρίτη πρωτεΐνης. Εκτός από προβιοτικά, περιέχει βιταμίνες Β7, Β9, Β12, βιταμίνη Κ, μαγνήσιο και ασβέστιο.

Πρόκειται για πολύτιμα στοιχεία που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού και πεπτικού συστήματος. Επίσης, ενισχύουν τη δομή των οστών, των των δοντιών και προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις.

Ελληνικό πρόβειο, αγελαδινό ή κατσικίσιο γιαούρτι
Όπως αναφέραμε, το γιαούρτι δεν συνιστά κορυφαία πηγή προβιοτικών. Ωστόσο, η τακτική κατανάλωση προσφέρει ανάλογα οφέλη με αυτά του κεφίρ. Πιο συγκεκριμένα, το μη παστεριωμένο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και χωρίς πρόσθετα (σάκχαρα, αρωματικές ουσίες κ.α) βοηθά στην ενίσχυση των οστών, ενώ είναι ευεργετικό και για τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Επιπροσθέτως, βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της διάρροιας και ανακουφίζει άμεσα τα δυσάρεστα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Τρόποι να εντάξουμε τα προβιοτικά στη διατροφή μας
Προσθέτοντας μερικές μερίδες προβιοτικών στην καθημερινή μας διατροφή, μπορούμε να ενισχύσουμε τη λειτουργία του εντέρου και παράλληλα να βελτιώσουμε τη συνολική υγεία του οργανισμού.

Οι τρόποι να τα συμπεριλάβουμε στη δίαιτα μας είναι πολλοί. Για παράδειγμα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη σόδα με κεφίρ. Μπορούμε επίσης, αντί να καταναλώνουμε γιαούρτι με πρόσθετα σάκχαρα ή αρωματικές ουσίες να καταναλώνουμε γιαούρτι βιολογικής καλλιέργειας με χαμηλά λιπαρά.

Εναλλακτικά θα μπορούσαμε αντικαταστήσουμε το γάλα ή το τυρί, με διάφορα είδη όπως γκούντα, τσένταρ κ.α. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε της προβιοτικές τροφές ως πρόσθετο συστατικό σε διάφορα υγιεινά και νόστιμα γεύματα.

Δεδομένου λοιπόν, των πολλαπλών οφελών και διαφορετικών τρόπων κατανάλωσης των προβιοτικών, έχουμε κάθε λόγο να τα συμπεριλάβουμε άμεσα στις διατροφικές μας επιλογές.

www.votanonkipos.gr

8 BILLION ACIDOPHILUS & BIFIDUS.Καθαρό στομάχι, έντερο, βελτιωμένη εντερική χλωρίδα.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr