Μπανάνα: Πότε έχει τα περισσότερα αντικαρκινικά οφέλη + Έξυπνα γιατροσόφια με… μπανανόφλουδες

Μπανάνα: Πότε έχει τα περισσότερα αντικαρκινικά οφέλη + Έξυπνα γιατροσόφια με… μπανανόφλουδες

Εκτός από αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων, η μπανάνα έχει μεγάλη θρεπτική αξία.

Είναι πλούσια σε άμυλο που προσφέρει ενέργεια, σε κάλιο που καταπολεμά την κατακράτηση και τις κράμπες, αποτελεί φάρμακο κατά της διάρροιας και συμβάλει στην καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού μειώνοντας τη χοληστερόλη.

Ταυτόχρονα, έχει βρεθεί ότι μειώνει και τις πιθανότητες για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Για να αποκομίσετε όμως όλα τα παραπάνω οφέλη της μπανάνας, είναι σημαντικό να την καταναλώσετε στην κατάλληλη φάση.

Οι ώριμες μπανάνες, ακόμη κι αν έχουν ωριμάσει τόσο που έχουν μαύρα σημάδια, είναι η καλύτερη επιλογή.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολύ ώριμες μπανάνες είναι πιο αποτελεσματικές στη θωράκιση της υγείας, καθώς περιέχουν μια ουσία που αποκαλείται «παράγοντας νέκρωσης όγκων», (TNF – Tumor Necrosis Factor) που έχει την ικανότητα να δρα ενάντια στα μη φυσιολογικά κύτταρα.

Επιπλέον, όσο περισσότερα μαύρα σημάδια έχει η μπανάνα, τόσο περισσότερο μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ιαπωνική έρευνα έδειξε πως ο παράγοντας TNF που βρίσκεται στις ώριμες μπανάνες διαθέτει ισχυρή αντικαρκινική δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Οι Ιάπωνες ερευνητές κατέληξαν πως η τακτική κατανάλωση μπανανών θα μπορούσε ακόμη και να προλαμβάνει ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Η έρευνα έδειξε πως ο παράγοντας TNF υπάρχει και στις άγουρες μπανάνες, αλλά σε πολύ μικρότερη δόση, γι’ αυτό και είναι λιγότερο αποτελεσματικός κατά των μη φυσιολογικών κυττάρων.

Η προστατευτική δράση της μπανάνας, καθώς και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, αυξάνονται όσο περισσότερο ωριμάζει.

Έξυπνα γιατροσόφια με… μπανανόφλουδες

Δείτε τέσσερις πιθανές χρήσεις της μπανανόφλουδας που δεν σας περνούν από το μυαλό.

– Μυρμηγκιές

Το εσωτερικό από τη φλούδα της μπανάνας μπορεί να χρησιμεύσει ώστε να υποχωρήσουν ταχύτερα οι μυρμηγκιές, σύμφωνα με Ινδούς ειδικούς, οι οποίοι συνιστούν να καλύπτεται το εξάνθημα με τη φλούδα της μπανάνας, με το εσωτερικό μέρος της φλούδας να ακουμπά το δέρμα, και να στερεώνεται στο σημείο με ταινία. Όταν η φλούδα μαυρίσει, την πετάτε και την αντικαθιστάτε με ένα νέο κομμάτι.

– Εξάνθημα από κισσό

Εάν έχετε αλλεργία στον κισσό, τρίψτε το εσωτερικό της φλούδας επάνω στο εξάνθημα ώστε να καταπραΰνετε και να δροσίσετε το δέρμα. Εάν το εξάνθημα συνοδεύεται από αρκετό πόνο και το τρίψιμο προκαλεί δυσφορία, αφαιρέστε με ένα μαχαίρι το μαλακό μέρος από το εσωτερικό της φλούδας και απλώστε την πάστα επάνω στο δέρμα για να αντιμετωπίσετε τον ερεθισμό και τη φλεγμονή.

– Μελανιές

Εάν χτυπήσατε και έχει σχηματιστεί μελανιά, στερεώστε με ταινία τη φλούδα της μπανάνας επάνω στο δέρμα και αφήστε την να δράσει όλο το βράδυ.

– Τσίμπημα από κουνούπι

Τρίψτε το εσωτερικό της μπανανόφλουδας επάνω στο σημείο που σας τσίμπησε το κουνούπι για άμεση ανακούφιση από τον πόνο και/ή τη φαγούρα.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr