16 Εκπληκτικά Οφέλη Του Ελαίου Γαρύφαλλου

16 Εκπληκτικά Οφέλη Του Ελαίου Γαρύφαλλου

Τα οφέλη για την υγεία του λαδιού γαρύφαλλου μπορεί να περιλαμβάνουν ανακούφιση από πονόδοντο, δυσπεψία, βήχα, άσθμα, πονοκέφαλο και ορισμένα συμπτώματα στρες. Τα οφέλη μπορούν να αποδοθούν στις πιθανές αναισθητικές, αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές, αντισηπτικές, αντιικές, αφροδισιακές και διεγερτικές ιδιότητες του.

Ίσως, η πιο σημαντική και κοινή χρήση αυτού του λαδιού είναι στην οδοντιατρική φροντίδα. Διάφορα είδη οδοντόκρεμας, στοματικά διαλύματα και φάρμακα στοματικής φροντίδας μπορεί συχνά να περιέχουν αυτό το λάδι ως σημαντικό συστατικό.

Τι είναι το έλαιο γαρύφαλλου;


Το έλαιο γαρύφαλλου εξάγεται από τα αποξηραμένα μπουμπούκια ανθέων του γαρύφαλλου, επιστημονικά γνωστά ως Syzygium aromaticum ή Eugenia caryophyllata . Έχει πολλές πιθανές φαρμακευτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά για ανακούφιση από τον πόνο. Το λάδι είναι πλούσιο σε φαινυλοπροπανοειδή φυτικής προέλευσης, με κύρια ένωση πιθανώς την ευγενόλη. Οι άλλες βιοδραστικές ενώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν θυμόλη, καρβακρόλη και κινναμαλδεΰδη. Το χρώμα αυτού του λαδιού μπορεί να κυμαίνεται από ανοιχτό κίτρινο έως χρυσοκαφέ. Έχει ένα πικάντικο άρωμα, παρόμοιο με αυτό του γαρύφαλλου. Το λάδι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως άρωμα. 

Οφέλη για την υγεία

Αν και το λάδι είναι ίσως γνωστό κυρίως για οδοντιατρική φροντίδα, τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο γι αυτό. Αυτό το ισχυρό λάδι μπορεί να κάνει θαύματα.  Ας ρίξουμε μια ματιά στα πολλαπλά οφέλη που έχει να προσφέρει το λάδι γαρύφαλλου.

Θεραπεία για την ακμή
Η ακμή είναι ένα κοινό πρόβλημα στους εφήβους, αλλά μπορεί να ταλαιπωρήσει οποιονδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα αιθέρια έλαια μπαίνουν στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας και με τα πιθανά θετικά τους αποτελέσματα, φαίνεται ότι ήρθαν  εδώ για να μείνουν. Μπορεί να έχετε ακούσει για το έλαιο τριανταφυλλιάς, λεβάντας ή λεμονόχορτου για την περιποίηση του δέρματος, αλλά η ομορφιά και η ευεργεσία  αυτού του ελαίου συχνά παραβλέπεται. Είναι γνωστό ότι έχει εύλογες αντιμικροβιακές ιδιότητες, μια μελέτη το βρήκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό έναντι των στελεχών του προπιονοβακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει ακμή. 

Η ευγενόλη στο λάδι γαρύφαλλου έχει πιθανές αναζωογονητικές και διεγερτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τη ροή του αίματος στο δέρμα και να το κάνουν να φαίνεται λαμπερό. Μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να το κάνετε μέρος της νυχτερινής σας θεραπείας περιποίησης της επιδερμίδας σας, αλλά προσέξτε να να το χρησιμοποιήσετε ανακατεμένο με λάδι φορέα. Εάν το δέρμα σας έχει αντιδράσει στα έλαια στο παρελθόν, ίσως είναι καλύτερο να κάνετε πρώτα ένα έμπλαστρο ή να ζητήσετε τη συμβουλή επαγγελματία.

Το πιο κοινό και αποτελεσματικό όφελος του γαρυφαλέλαιου είναι η ανακούφιση από τον πονόδοντο. 

Μπορεί να θεραπεύσει λοιμώξεις από Candida
Η καρβακρόλη και η ευγενόλη, στο γαρυφαλέλαιο,  έχουν  αντικαντιδατική και αντιμυκητιακή δράση. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Oral Microbiology and Immunology [4] , μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καντιντίασης που προκαλείται από έναν μύκητα, τον Candida albicans . Αυτές οι μολύνσεις ζύμης μπορούν τυπικά να εμφανιστούν στο στόμα, τα αυτιά, τη μύτη, τα νύχια, τη γαστρεντερική οδό και τον κόλπο. Για έναν εντερικό καθαρισμό με αυτό το λάδι, μπορείτε να το καταναλώσετε σε μικρές ποσότητες. Αλλά είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό υπό την επίβλεψη ενός γιατρού.

Μπορεί να βοηθήσει με την οδοντιατρική φροντίδα
Ίσως, μια από τις πιο δημοφιλείς και παραδοσιακά διαδεδομένες χρήσεις αυτού του ελαίου μπορεί να είναι η ανακούφιση από τον πονόδοντο ή τον πόνο στα ούλα. Η ευγενόλη, η οποία είναι εύλογα ένα από τα πιο δημοφιλή στοιχεία του γαρίφαλου, μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό αναισθητικό όταν εφαρμόζεται τοπικά.

Ενώ το έλαιο γαρύφαλλου δεν έχει πραγματικά θεραπευτικές ιδιότητες που μπορούν να θεραπεύσουν τη βασική αιτία των οδοντικών σας προβλημάτων, μπορεί να κάνει θαύματα ως μια πιθανή επιλογή φυσικής παρηγορητικής φροντίδας που μπορείτε να κρατήσετε στο σπίτι. Συνήθως, είναι καλύτερο να το αραιώσετε με ένα λάδι μεταφοράς και να το χρησιμοποιήσετε στην προβληματική περιοχή.

Μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στον πόνο της οδοντοφυΐας
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Dental Journal σχετικά με τα προβλήματα οδοντοφυΐας στα βρέφη συνιστά τη χρήση ελαίου γαρύφαλλου ως «εναλλακτική ολιστική» μέθοδο. Οι  φαρμακευτικές ιδιότητες αυτού του ελαίου μπορούν να το κάνουν κατάλληλο για τη σύνθεση ενός καταπραϋντικού βάλσαμου για βρέφη στο στάδιο της οδοντοφυΐας. Μπορεί να εφαρμοστεί στα ούλα ενός μωρού σε εξαιρετικά αραιωμένη μορφή. Οι πιθανές αντισηπτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες του λαδιού μπορούν να απαλύνουν τον πόνο και να μειώσουν την ενόχληση. 

Οφέλη για την υγεία από το  έλαιο γαρύφαλλου
Το έλαιο από γαρύφαλλο εξάγεται από τα αποξηραμένα μπουμπούκια ανθέων του γαρίφαλου ( Eugenia caryophyllata ).

Μπορεί να ενισχύσει την σεξουαλική ορμή
Το γαρύφαλλο, θεωρείται ένα δυνητικά ισχυρό αφροδισιακό. Η λήψη 2-3 σταγόνων λαδιού σε ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της σεξουαλικής ορμής, στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος στα σεξουαλικά όργανα και ίσως να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό αφροδισιακό. 

Αντιμικροβιακές ιδιότητες
Λόγω των αντιμικροβιακών του ιδιοτήτων, το έλαιο γαρύφαλλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη λοιμώξεων. Μπορεί να είναι χρήσιμο για πληγές, κοψίματα, ψώρα, πόδι του αθλητή, μυκητιασικές λοιμώξεις, μώλωπες , αίσθημα καύσου και άλλους τύπους τραυματισμών. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία τσιμπημάτων και τσιμπημάτων εντόμων. Το λάδι μπορεί να είναι πολύ ισχυρό και επομένως θα πρέπει ίσως να χρησιμοποιείται σε αραιωμένη μορφή. Πρέπει να χρησιμοποιείται προσεκτικά από άτομα με ευαίσθητο δέρμα. 

Πιθανές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες
Το έλαιο γαρύφαλλου μπορεί να έχει ισχυρές αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη μούχλας, ζυμομυκήτων και βακτηρίων. Σύμφωνα με έρευνες, οι φαινολικές ενώσεις στο λάδι μπορούν να σκοτώσουν αρκετά gram-αρνητικά και θετικά κατά Gram βακτήρια. 

Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα
Τόσο το γαρίφαλο όσο και το λάδι τους μπορεί να είναι χρήσιμα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι πιθανές αντιικές ιδιότητές τους μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της αντίστασης σε πολλές ασθένειες, πιθανώς επειδή τα αντιοξειδωτικά στο αιθέριο έλαιο γαρύφαλλου καθαρίζουν το σώμα από επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες. 

Δυνητικά Πλούσια Υψηλή Αντιοξειδωτική Περιεκτικότητα
Η ευγενόλη σε αυτό το λάδι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με υψηλή δράση δέσμευσης ελεύθερων ριζών. Μπορεί να έχει κάποια αντιοξειδωτικά και να έχει υψηλή τιμή ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), που σημαίνει ότι η χρήση του σε μικρές ποσότητες ή η εφαρμογή του στο δέρμα μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες και να αποτρέψει χρόνιες ασθένειες.

Μπορεί να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος
Η ευγενόλη είναι ένα ευέλικτο συστατικό που μπορεί επίσης να βοηθήσει στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος. Η αυξημένη κυκλοφορία μπορεί να προσθέσει στην οξυγόνωση του αίματος και των συστημάτων οργάνων, γεγονός που αυξάνει τον μεταβολισμό .

Μπορεί να αποτρέψει τα έλκη
Το έλαιο γαρύφαλλου, σύμφωνα με μια ερευνητική μελέτη, μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της σύνθεσης βλέννας, η οποία θεωρείται σημαντικός γαστροπροστατευτικός παράγοντας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το λάδι και η ευγενόλη, η κύρια ένωση τους, μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία της επένδυσης του πεπτικού σωλήνα και μπορούν να αποτρέψουν το σχηματισμό ελκών και γαστρίτιδας. Μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος και μπορεί  στη μείωση της ναυτίας.

Ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Τα φλαβονοειδή στο γαρυφαλέλαιο έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό το ισχυρό φυσικό έλαιο μπορεί ίσως να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία όλων των ειδών φλεγμονής στο σώμα από πονόδοντους, φλεγμονώδη ούλα, δερματικά εξανθήματα ή πόνους μυών και αρθρώσεων, έως φλεγμονές στο έντερο. 

Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς
Το έλαιο γαρύφαλλου μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς με πολλούς τρόπους. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Pharmacology έδειξε ότι η ευγενόλη στο έλαιο γαρύφαλλου βοήθησε στη διαστολή των αρτηριών ενώ μειώνει τη συστηματική αρτηριακή πίεση. Μια άλλη βιοδραστική ένωση του ελαίου, η ακετυλ ευγενόλη, είναι ένας ισχυρός αναστολέας αιμοπεταλίων. Μπορεί να αποτρέψει το σχηματισμό θρόμβου ή θρόμβου αίματος . 

Σημείωση: Το γαρύφαλλο μπορεί να είναι φυσικό αραιωτικό του αίματος και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μαζί με άλλα φάρμακα που αραιώνουν το αίμα.

Μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο
Το έλαιο γαρύφαλλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναλγητικό. Μερικές σταγόνες από το λάδι, όταν εφαρμόζονται σε αρθρώσεις και καταπονημένους μύες, μπορεί να ανακουφίσουν από τον πόνο και το πρήξιμο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αραιώσει το λάδι πριν από την τοπική εφαρμογή και κάντε ένα έμπλαστρο προηγουμένως εαν έχετε ευαίσθητο δέρμα.

Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του διαβήτη
Το γαρυφαλέλαιο έχει μελετηθεί για τη δυνατότητά του να βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη . Μια μελέτη σε ζώα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Pharmacology μελέτησε τις επιδράσεις του γαρύφαλλου καθώς και των ελαίων τζίντζερ σε διαβητικούς αρουραίους. Σημείωσε ότι αυτά τα έλαια είναι αντιοξειδωτικοί παράγοντες και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση του διαβήτη και των συμπτωμάτων που προκύπτουν από αυτόν. 

Πιθανές ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες
Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι οι βιοδραστικές ενώσεις στο γαρυφαλέλαιο μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της υγείας του ήπατος. Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της λιπώδους νόσου του ήπατος και να αναστρέψουν τα σημάδια της κίρρωσης του ήπατος. 

Άλλες χρήσεις του ελαίου γαρύφαλλου

Εντομοαπωθητικό: Χρησιμοποιείται ως συστατικό σε απωθητικά σπρέι και εντομοαπωθητικά κεριά, επειδή ο ατμός μπορεί να είναι πολύ ισχυρός ενάντια στα έντομα. Παραδοσιακά, μερικές σταγόνες από το λάδι ρίχνονται στα σεντόνια το βράδυ για να κρατήσουν μακριά τα κουνούπια και τα έντομα.

Καλλυντικά: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λάδι μασάζ . Λόγω του ισχυρού αρώματος, της καταπραϋντικής του δράσης και των εύλογων αντισηπτικών ιδιοτήτων του, το έλαιο γαρύφαλλου προστίθεται συχνά ως ενεργό συστατικό σε σαπούνια και αρώματα.

Τσιγάρα με γαρύφαλλο: Παραδοσιακά, το γαρύφαλλο προστέθηκε στα τσιγάρα στην Ινδονησία. Ωστόσο, είναι εξίσου επιβλαβές με το κανονικό τσιγάρο, αν όχι περισσότερο. 

Αρωματοθεραπεία: Το έλαιο γαρύφαλλου μπορεί να αναμιχθεί καλά με πολλά αιθέρια έλαια που μπορεί να περιλαμβάνουν βασιλικό , δεντρολίβανο , τριαντάφυλλο , κανέλα, γκρέιπφρουτ , λεμόνι , μοσχοκάρυδο , μέντα , πορτοκάλι, λεβάντα και γεράνι . Αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος που το γαρύφαλλο είναι ένα δημοφιλές στοιχείο στην αρωματοθεραπεία και ίσως και σε άλλους συνδυασμούς βοτάνων.

Παρενέργειες
Το γαρυφαλέλαιο μπορεί να έχει έντονη αίσθηση καψίματος εάν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες ποσότητες. Συνιστάται πάντα να χρησιμοποιείτε μικρές ποσότητες αιθέριου ελαίου και να είστε προσεκτικοί όταν το χρησιμοποιείτε σε παιδιά, εάν δεν το έχετε ξαναχρησιμοποιήσει.

Οι παρενέργειες του γαρυφαλέλαιου περιλαμβάνουν:

Αλλεργία & τοξικές επιδράσεις: Η υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή τοξικές επιδράσεις λόγω της περιεκτικότητάς της σε ευγενόλη.
Εντερικά προβλήματα: Μπορεί να προκαλέσει εντερική δυσφορία, κυρίως στα παιδιά.
Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Αυτό το λάδι μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα. Επομένως, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να είναι προσεκτικά.

Αιμορραγικές διαταραχές: Άτομα με αιμορραγικές διαταραχές όπως η αιμορροφιλία ή όσοι λαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος θα πρέπει να αποφεύγουν αυτό το λάδι.

Οι έγκυες γυναίκες και όσοι θηλάζουν δεν πρέπει να χρησιμοποιούν λάδι γαρύφαλλου, καθώς δεν είναι σαφές εάν αυτή η ισχυρή ένωση περνά στο βρέφος στο μητρικό γάλα . Επίσης, οι ασθενείς θα πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν το λάδι πριν από μια χειρουργική επέμβαση ή μια οδοντιατρική επέμβαση, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε αλλαγή διατροφής ή συμπληρώματος διατροφής, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν το χορηγήσετε ή προσθέσετε στο καθημερινό ή εβδομαδιαίο σας σχήμα.

Τι είναι το Eugenic O il;

Το ευγονικό λάδι είναι ένα χλωμό, κίτρινο ή άχρωμο υγρό που μπορεί να διαχωριστεί χημικά από το αρχικό λάδι. Μπορεί επίσης να βρεθεί στο αιθέριο έλαιο της δάφνης και της κανέλας. Γνωστή και ως ευγενόλη, χρησιμοποιείται συχνά ως δυνητικά αντισηπτική και αναισθητική ουσία. Ωστόσο, λόγω της υψηλής συγκέντρωσής του, μπορεί να είναι επιβλαβές για το συκώτι εάν δεν αραιωθεί με λάδι φορέα ή όταν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.

www.organicfacts.net

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr