Πως θα βελτιώσετε την ισορροπία σας.

Πως θα βελτιώσετε την ισορροπία σας.

Τρόποι για να βελτιώσετε την ισορροπία σας
Τρόποι για να βελτιώσετε την ισορροπία σας και γιατί είναι σημαντικό!

Η βελτίωση της ισορροπίας μπορεί να μην είναι ο Νο1 στόχος του προγράμματος γυμναστικής σας, αλλά θα πρέπει σίγουρα να βρίσκεται ψηλά στη λίστα σας. Γιατί; Επειδή η ισορροπία επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένων των προπονήσεών σας.

Σκεφτείτε το! Ακόμα και το περπάτημα απαιτεί σταθερότητα, όπως και το να σκύψετε για να πιάσετε κάτι από κάτω. Να ανεβείτε τις σκάλες ή να σκαρφαλώσετε σε ένα σκαμνί. Για να μην αναφέρουμε ασκήσεις όπως το τρέξιμο, η άρση βαρών και η γιόγκα.

του Χάρη Μπίτζα, Personal Trainer & Fitness Coach

Καλύτερη ισορροπία σήμερα… σημαίνει αύριο υγιή γεράματα
Η ισορροπία είναι σημαντική ανεξάρτητα από την ηλικία ή το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Ο κυριότερος λόγος είναι και ο πιο προφανής: αυξάνοντας τη σταθερότητά σας, μειώνετε τις πιθανότητες να σκοντάψετε και να πέσετε. Θα πρέπει να θυμάστε ότι καθώς μεγαλώνουμε, γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε παραπατήματα, γλιστρήματα και τραυματισμούς. Και σε πολλές περιπτώσεις ένα πέσιμο μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους (κατά το γνωστό ρητό κιόλας)! Τρόποι για να βελτιώσετε την ισορροπία σας

Η βελτίωση της ισορροπίας είναι επίσης σημαντική καθώς ενισχύει την υποστήριξη γύρω από τις αρθρώσεις, βοηθώντας τες να διατηρούνται υγιείς μακροπρόθεσμα, ενώ συμβάλλει και στην ταχύτερη επούλωση από τραυματισμούς, όπως το διάστρεμμα του αστραγάλου.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιώσετε την ισορροπία σας. Επομένως, μπορείτε να επιλέξετε τη γυμναστική προσέγγιση που σας ταιριάζει καλύτερα!

Ασκήσεις ισορροπίας για αρχάριους


Ξεκινήστε με τα βασικά. Πόσο καλά μπορείτε να ισορροπήσετε στο ένα πόδι; Θα μπορούσατε να διατηρήσετε αυτή τη θέση για πάντα ή αισθάνεστε ότι θα πέσετε αμέσως; Έχει διαφορά αν προσπαθήσετε να ισορροπήσετε πάνω σε χαλί ή σε σκληρό πάτωμα; Και τέλος δοκιμάστε να συγκρίνετε τα δύο πόδια σας: Σε ποιο ισορροπείτε καλύτερα;

Μόλις αποκτήσετε την αίσθηση της βασικής ισορροπίας, τότε μπορείτε να αρχίσετε να γυμνάζεστε για την ενίσχυση των μυών του κορμού και των κάτω άκρων που παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητά σας, χρησιμοποιώντας αρχικά μόνο το βάρος του σώματός σας.

Μερικές από τις βασικές ασκήσεις που βελτιώνουν την ισορροπία είναι οι προβολές (lunges). Ξεκινήστε με τα πόδια ανοιχτά όσο το άνοιγμα των ώμων. Κάντε με το ένα πόδι ένα μεγάλο βήμα μπροστά σε θέση προβολής και χαμηλώστε το σώμα σας μέχρι να λυγίσει το μπροστινό πόδι κατά 90 μοίρες. Επιστρέψτε στην αρχική θέση και επαναλάβετε με το άλλο πόδι.

Μία άλλη χρήσιμη άσκηση είναι τα speed skaters, κατά την οποία στέκεστε με ανοιχτά πόδια και λυγισμένα γόνατα. Αφήνετε το βάρος του σώματός σας να πέφτει προς τα μπροστά και ξεκινάτε να κάνετε αναπηδήσεις δεξιά και αριστερά προσπαθώντας να ισορροπείτε μία στο ένα πόδι και μία στο άλλο, ακολουθώντας περίπου την κίνηση που κάνουν οι αθλητές στις παγοδρομίες, από όπου έχει πάρει και το όνομά της η άσκηση.

Χρησιμοποιήστε μία μπάλα BOSU


Όταν θα έχετε καταφέρει πια να ισορροπείτε σε σταθερό έδαφος με το βάρος του σώματός σας, τότε είναι καλή στιγμή να ξεκινήσετε να ενσωματώνετε κάποιο εξοπλισμό στο πρόγραμμα των ασκήσεών σας. Η μπάλα BOSU – που από τη μια μεριά είναι επίπεδη και από την άλλη καμπυλωτή – είναι ιδανική για να δουλέψετε την ισορροπία σας.

Η μπάλα BOSU προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις «Both Sides Up». Επιτρέπει να τη χρησιμοποιήσετε και από τις δύο πλευρές με στόχο να δυσκολέψετε τον βαθμό δυσκολίας συνηθισμένων ασκήσεων, όπως σανίδα, κοιλιακούς, push-ups, άρσεις λεκάνης, στηρίζοντας ταυτόχρονα τα χέρια, τα πόδια ή τον κορμό σας πάνω στην μπάλα.

Ασκήσεις με μπάλα πιλάτες
Παρόμοια χρήση με τη μπάλα BOSU, μπορεί να έχει και μία μπάλα γυμναστικής ή αλλιώς μπάλα πιλάτες. Η μεγάλη φουσκωτή μπάλα (που κυκλοφορεί σε ποικίλες διαστάσεις), είναι ιδανική για την εκγύμναση του κορμού και την αύξηση της αντοχής. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για πιέσεις στήθους, πρόσθιους και πλάγιους κοιλιακούς. Για ραχιαίους, άρσεις λεκάνης και ασκήσεις γλουτών. Η ενδυνάμωση του πυρήνα του σώματος συνεπάγεται καλύτερη ισορροπία.

Δοκιμάστε όρθιες στάσεις της γιόγκα


Η γιόγκα είναι ίσως από τις πρώτες ασκήσεις που σας έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεστε πώς θα μπορούσατε να βελτιώσετε την ισορροπία σας και έχετε απόλυτο δίκιο. Κάθε στάση γιόγκα – από τη στάση του Βουνού έως τη στάση του Μισοφέγγαρου – σας βοηθά να χτίσετε σταθερά «θεμέλια» ισορροπίας. Ένα από τα πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα της γιόγκα, είναι ότι μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με το προσωπικό επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Αν τώρα ξεκινάτε να ασχολείστε με τη γιόγκα, εξασκηθείτε αρχικά με τις στάσεις του Πολεμιστή Ι και ΙΙ, κατά τις οποίες ακουμπάνε και τα δύο πόδια στο πάτωμα. Εάν είστε λίγο πιο προχωρημένοι και ψάχνετε για μια πρόκληση, τότε δοκιμάστε στάσεις με ένα πόδι, όπως η στάση του Δέντρου.

Προχωρώντας υπάρχουν και άλλες πιο δύσκολες στάσεις ισορροπίας, κατά τις οποίες δεν πατάει στο έδαφος κανένα πόδι! Για να τις κάνετε, θα χρειαστεί να δυναμώσετε πρώτα τον πυρήνα σας με ασκήσεις όπως η σανίδα και η πλάγια σανίδα. Και στη συνέχεια μπορείτε να προχωρήσετε στις πιο απαιτητικές στάσεις της γιόγκα. Όπως είναι η στάση του Κορακιού ή οι στάσεις που περιλαμβάνουν ισορροπία με τα χέρια ή το κεφάλι!

Πηγή: Naturanrg#

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr