tips για να βελτιώσετε την ισορροπία σας καθώς μεγαλώνετε

tips για να βελτιώσετε την ισορροπία σας καθώς μεγαλώνετε

Όσο μεγαλώνουμε πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία του σώματός μας.

Όταν μιλάμε για ισορροπία δεν εννοούμε να περπατάμε επάνω σε τεντωμένο σχοινί.

Το οπτικό σύστημα (υπεύθυνο για την επεξεργασία πληροφοριών από τα μάτια), το σωματοαισθητικό σύστημα (υπεύθυνο για την επεξεργασία των αισθήσεων από το σώμα μας, όπως η αφή και η πίεση) και το αιθουσαίο σύστημα (υπεύθυνο για τη διατήρηση της ισορροπίας και του χωρικού προσανατολισμού) παρουσιάζουν πτώση με την πάροδο του χρόνου, δημιουργώντας προβλήματα στην ισορροπία του σώματός μας.

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και χωρίς καταστάσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον ή η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), που μπορούν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα ισορροπίας.

Μαρία Γκουρτσιλίδου

Η διατήρηση της ισορροπίας σε μεγαλύτερη ηλικία είναι σημαντική γιατί προστατεύει το άτομο από πτώσεις και ατυχήματα. «Οι πτώσεις αποτελούν απειλή για την υγεία των ηλικιωμένων ενηλίκων και μειώνουν την ικανότητά τους να παραμείνουν ανεξάρτητοι», λέει ο Corey Kunzer, φυσιοθεραπευτής στην Mayo Clinic στο Rochester, Minn. «Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 1 στους 4 ανθρώπους άνω των 65 ετών έχουν κάποιο επεισόδιο πτώσης, με 1 στα 5 να προκαλεί σοβαρό τραυματισμό», προσθέτει.

Πώς όμως μπορεί να ενισχύσει την ισορροπία του κάποιος; Ακολουθούν 5 tips.
Ισορροπία στο ένα πόδι

Ο Matthew Prusinski, φυσιοθεραπευτής στο Penn Medicine, λέει ότι η ισορροπία στο ένα πόδι είναι μια εύκολη άσκηση που μπορεί να βοηθήσει κάποιον να στέκεται με μεγαλύτερη σταθερότητα. «Η ισορροπία στο ένα πόδι μεταφράζεται σε πολλές δραστηριότητες που κάνουμε σε καθημερινή βάση, όπως το να φοράμε το παντελόνι μας, να περπατάμε στο πεζοδρόμιο ή να χρησιμοποιούμε τις σκάλες», σημειώνει και διευκρινίζει πως «όταν κάποιος δεν μπορεί να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο πτώσης».

 

Περπάτημα προς τα πίσω

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά το περπάτημα προς τα πίσω έχει πραγματικά οφέλη στην ισορροπία, λέει ο Prusinski. Αυτό συμβαίνει επειδή, ενώ μπορεί να μην το σκεφτόμαστε, «περπατάμε προς τα πίσω για τουλάχιστον μερικά βήματα αρκετά συχνά, ειδικά σε παντοπωλεία και σε πιο πολυσύχναστα περιβάλλοντα».

«Εάν κάποιος δεν μπορεί να διατηρήσει με ασφάλεια και σιγουριά μια λειτουργική ταχύτητα ενώ περπατά προς τα πίσω, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι διατρέχει αυξημένο κίνδυνο πτώσης», τονίζει.

Τάι Τσι

Ο Kunzer συνιστά το Τάι Τσι ως έναν τρόπο βελτίωσης της ισορροπίας. Το Τάι Τσι είναι ένα είδος κινεζικής πολεμικής τέχνης που έχει συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με καλύτερη ισορροπία. Ο λόγος είναι ότι το Τάι Τσι κάνει κάποιον να αλλάξει το κέντρο βάρους του, καθώς και να μετατοπίσει το βάρος από το ένα πόδι στο άλλο.

Αναπνοή με εναλλαγές ρουθουνιών

Είτε είστε γιόγκι είτε όχι, αυτή η τεχνική αναπνοής της γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ισορροπία σας, τονίζει από την πλευρά της η εκπαιδευτικός γιόγκα Louise Bartlett. Ονομάζεται nadi shodhana ή αναπνοή με εναλλαγές ρουθουνιών. «Αυτή η τεχνική βοηθά στην ισορροπία του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου, ηρεμεί το νευρικό σύστημα και βελτιώνει την εστίαση, θέτοντας μια καλή βάση για την ισορροπία», εξηγεί η Bartlett.

Θέλετε να το δοκιμάσετε; Δείτε πώς:

– Καθίστε αναπαυτικά με τη σπονδυλική σας στήλη ίσια και τους ώμους χαλαρούς.

– Τοποθετήστε το αριστερό σας χέρι στο γόνατό σας και το δεξί σας χέρι μπροστά από το πρόσωπό σας.

– Με το δεξί σας χέρι, χρησιμοποιήστε τον αντίχειρά σας για να κλείσετε απαλά το δεξί σας ρουθούνι.

– Εισπνεύστε βαθιά από το αριστερό σας ρουθούνι.

– Κλείστε το αριστερό σας ρουθούνι με το δάχτυλό σας, αφήστε τον αντίχειρά σας και εκπνεύστε από το δεξί σας ρουθούνι.

– Εισπνεύστε από το δεξί σας ρουθούνι, κλείστε το με τον αντίχειρά σας, ανοίξτε το αριστερό σας ρουθούνι και εκπνεύστε από το αριστερό ρουθούνι.

Ασκήσεις με καθίσματα και σε όρθια στάση

Ο Kunzer συνιστά να εξασκήστε τακτικά με καθίσματα αλλά και σε όρθια στάση για να ελέγχετε την ισορροπία σας. Καθίστε σε μια καρέκλα με τα πόδια σας να ακουμπούν στο πάτωμα και να είναι ανοιχτά στο πλάτος των γοφών. Τοποθετήστε τα χέρια σας στους βραχίονες της καρέκλας ή στους μηρούς σας. Εμπλέξτε τους μύες του πυρήνα σας και, με ελεγχόμενη κίνηση, μετακινήστε το βάρος σας προς τα εμπρός καθώς σηκώνεστε όρθιοι, χρησιμοποιώντας τα πόδια σας, χωρίς να βασίζεστε στα χέρια σας για υποστήριξη. Μόλις σταθείτε όρθιοι, κάντε μια παύση για μια στιγμή, βεβαιωθείτε ότι έχετε σταθερότητα, και στη συνέχεια, χαμηλώστε αργά τον εαυτό σας πίσω στην καθιστή θέση. Επαναλάβετε αυτή την άσκηση 10 φορές.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr