Ποιες απλές ασκήσεις, μας προφυλάσσουν απ’ τον καρκίνο

Ποιες απλές ασκήσεις, μας προφυλάσσουν απ’ τον καρκίνο

Αρκούν μόλις ένα ή δύο λεπτά από αυτές τις ασκήσεις για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, αποκαλύπτει μελέτη.

ΦΑΙΗ ΒΑΚΡΙΝΟΥ

Πολλές φορές οι επιστήμονες έχουν τονίσει τη σπουδαιότητα του να παραμένει κανείς ενεργός στην καθημερινή του ζωή. Και αυτό δεν είναι και τόσο δύσκολο να επιτευχθεί, ακόμα κι αν δεν είστε λάτρεις της γυμναστικής. Σκεφτείτε λιγάκι τις ασκήσεις που κάνετε κάθε μέρα χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε. Μπορεί να περπατάτε μέχρι το γραφείο. Ίσως χρησιμοποιείτε τις σκάλες για να ανεβείτε στο σπίτι. Κάποιες μέρες πάλι μπορεί να παίζετε με τα παιδί σας. Κι όμως, όλα αυτά «μετρούν» για άσκηση.

Καθημερινές λοιπόν και τόσο απλές δραστηριότητες φαίνεται πως μας προστατεύουν από πολλά ενδεχόμενα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη.

Η έρευνα
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Oncology» εξέτασε δεδομένα για περισσότερα από 22.000 ατόμα από την UK Biobank, μια μεγάλη βιοϊατρική βάση δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο που αποτελεί έναν σημαντικό ερευνητικό πόρο παρακολούθησης του πληθυσμού σε βάθος χρόνου.

Η δραστηριότητα των συμμετεχόντων, οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν ασκούνταν τακτικά στον ελεύθερο χρόνο τους, μετρήθηκε με ειδικές συσκευές (επιταχυνσιόμετρα).

«Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε πολύ λίγα για τις δραστηριότητες που γίνονται ως μέρος της καθημερινής ζωής και έχουν ένταση και τη σχέση τους με τον καρκίνο», δήλωσε ο Δρ Εμμανουήλ Σταματάκης, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Γυμναστική: Ποιο είδος προλαμβάνει το λίπος στο συκώτι
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η άσκηση που κρατά μακριά το λίπος από το ήπαρ
Οι ενήλικες που ολοκλήρωναν περίπου 4½ λεπτά έντονης δραστηριότητας σε σύντομες περιόδους του ενός ή δύο λεπτών μέσα στην ημέρα είχαν πάνω από 30% χαμηλότερα ποσοστά κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, αποκάλυψε η μελέτη.

Ακόμα και το λίγο είναι πολύ…
Η κατανόηση του αντίκτυπου στην υγεία της σύντομης δραστηριότητας στην καθημερινή ζωή είναι σημαντική γιατί για πολλούς μπορεί να είναι πιο διαχειρίσιμο αυτό από το να ακολουθούν ένα πρόγραμμα γυμναστικής, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Η πλειονότητα των ενηλίκων μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας (πάνω από το 70-80% στις περισσότερες χώρες) δεν ασκούνται τακτικά στον ελεύθερο χρόνο τους ή δεν είναι καθόλου ενεργοί», σύμφωνα με τον επικεφαλή της μελέτης, Δρ Σταματάκη.

«Τώρα ωστόσο βλέπουμε πως είναι πολύ εύκολο για όλους να βάλουν τόσο μικρές εκρήξεις ενέργειας στην καθημερινότητά τους και να αποκομίσουν τα οφέλη. Προηγούμενες δοκιμές πρώιμου σταδίου έδειξαν ότι τέτοιες σύντομες εκρήξεις μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιώσεις στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με λιγότερη αντίσταση στην ινσουλίνη και χρόνια φλεγμονή, δύο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου», πρόσθεσε.

«Αυτές οι καθημερινές δραστηριότητες δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν ένα καλό πρόγραμμα άσκησης, αλλά υπάρχουν οφέλη για άτομα που δεν τους αρέσει να ασκούνται. Οι άνθρωποι που αθλούνται τακτικά, δεν χρειάζεται να στραφούν σε αυτές τις σύντομες εκρήξεις. Απλά, τα αποτελέσματά μας ανοίγουν το δρόμο για περισσότερες επιλογές», κατέληξε ο ίδιος.

vitagr

unsplash.com

 

Υαλουρονικό οξύ σέρουμ -τζελ.

Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα της φύσης.

Γιατί η γενιά Ζ γερνά πιο γρήγορα απ’ ό,τι οι millennials; Δείχνουν πάνω από 30, οι ειδικοί εξηγούν

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr