Πόσο υγιή είναι τα δόντια σας; Απειλές για τη στοματική μας υγεία

Πόσο υγιή είναι τα δόντια σας; Απειλές για τη στοματική μας υγεία

Γνωρίζατε ότι η τερηδόνα και η ασθένεια των ούλων είναι οι πιο κοινές παθήσεις υγείας;
«Οι οδοντίατροι πιστεύουν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών και αθλητικών ποτών συμβάλλει σε σημαντική μείωση της οδοντικής υγείας», λέει ο Dr Derek Lewis, Πρόεδρος της Επιτροπής Στοματικής Υγείας της ADA. “Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τις δραστηριότητες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη στοματική τους υγεία. Τα τρυπήματα του στόματος και οι συμπεριφορές που συμβάλλουν στη διάβρωση των δοντιών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες σε αυτήν την ομάδα.”

Απειλές για τη στοματική μας υγεία

Στοματικά τρυπήματα
Στην καλύτερη περίπτωση, ο πόνος και το πρήξιμο θα είναι τα μόνα συμπτώματα που θα εμφανιστούν μετά τη διαδικασία τρυπήματος. Ωστόσο, τα κατεστραμμένα ούλα και τα πελεκημένα και ραγισμένα δόντια είναι ένα κοινό αποτέλεσμα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί υπερβολική αιμορραγία και μόλυνση.

Οδοντική διάβρωση
Η διάβρωση των δοντιών είναι η απώλεια της δομής των δοντιών λόγω της έκθεσης σε οξέα. Αυτό συμβαίνει όταν τα δόντια εκτίθενται σε οξέα όπως αυτά που βρίσκονται σε ορισμένα ποτά, καθώς και σε εμετό μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή διαταραχές πρόσληψης τροφής και μέσω ορισμένων παράνομων ναρκωτικών. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα αναψυκτικά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη συμβάλλουν στην τερηδόνα, αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι τα όξινα ποτά (χυμοί φρούτων, αθλητικά, αναψυκτικά και καφεϊνούχα ποτά) μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της διάβρωσης των δοντιών.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές ειδικών για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας:

Διατηρήστε καλή στοματική υγιεινή. Βουρτσίστε, χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα και ξεπλύνετε το στόμα σας με φθοριούχο στοματικό ξέβγαλμα. Το νήμα των δοντιών έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία από την περιοδοντική νόσο ή την ασθένεια των ούλων. 

Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη αφού φάτε γλυκά με ζάχαρη. Αυτό διεγείρει τη ροή του σάλιου και προστατεύει ξανά τα δόντια από την τερηδόνα.

Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και βεβαιωθείτε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα καταναλώνονται καθώς περιέχουν ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο για υγιή δόντια.

Όπου είναι δυνατόν, ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση αναψυκτικών με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ και αθλητικών ποτών και χυμών φρούτων.
Εάν καταναλωθούν αυτά τα ποτά, ακολουθήστε με ένα ποτήρι νερό, κατά προτίμηση φθοριούχο νερό βρύσης.

Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας τακτικά, αντί να περιμένετε να εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα.

Βούτυρο καριτέ. Ανάπλαση, προστασία.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr