Τα οφέλη του βαλσάμικου ξυδιού: από την επιδερμίδα και το ζάχαρο μέχρι το αδυνάτισμα και την πέψη.

Τα οφέλη του βαλσάμικου ξυδιού: από την επιδερμίδα και το ζάχαρο μέχρι το αδυνάτισμα και την πέψη.

Το βαλσάμικο ξύδι είναι ένα ευέλικτο καρύκευμα και ένα δημοφιλές βασικό προϊόν κουζίνας – και για καλό λόγο. Μπορείτε να το περιχύσετε σε σαλάτες , να μαρινάρετε λαχανικά με αυτό ή ακόμα και να το χρησιμοποιήσετε ως γλάσο για φρούτα ή επιδόρπια. Είναι όμως καλό το βαλσάμικο ξύδι για εσάς; Για να το μάθουμε, εξετάσαμε τι λέει η έρευνα και μιλήσαμε με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο που εξετάζει τα οφέλη για την υγεία και τα πιθανά μειονεκτήματα της συμπερίληψης του βαλσαμικού ξιδιού στη διατροφή σας. Μοιραζόμαστε επίσης μερικές συμβουλές από ειδικούς για την αποθήκευση και τη χρήση αυτού του πικάντικου καρυκεύματος. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

Ακολουθούν οι διατροφικές πληροφορίες για μια μερίδα 1 κουταλιάς της σούπας (16 γραμμάρια) βαλσάμικο ξύδι, σύμφωνα με το USDA :

 

Θερμίδες : 14
Υδατάνθρακες : 3 γρ
Διαιτητικές ίνες : 0 γρ
Ολική ζάχαρη : 2 γρ
Προστιθέμενη ζάχαρη : 0 γρ
Πρωτεΐνη : 1 γρ
Ολικό λίπος : 0 γρ
Κορεσμένα λιπαρά : 0 γρ
Χοληστερόλη : 0 mg
Νάτριο : 4 mg
Κάλιο: 18 mg
Ασβέστιο: 4 mg

Ενώ το βαλσάμικο ξύδι είναι χαμηλό σε θερμίδες και στερείται πολλών θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ξεχωρίζει για την πλούσια περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Molecules , το βαλσάμικο ξύδι περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και ενισχύοντας τη γενική υγεία.

Τα ιχνοστοιχεία βρίσκονται επίσης στο βαλσάμικο ξύδι, συμπεριλαμβανομένου του μαγγανίου, το οποίο βοηθά στην υποστήριξη της υγείας των οστών και του μεταβολισμού. Επιπλέον, το βαλσάμικο ξύδι περιέχει μικρές ποσότητες καλίου και ασβεστίου, δύο θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την υγεία της καρδιάς .

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματός σας.
Η Erin Palinski-Wade, RD, CDCES , εγγεγραμμένη διαιτολόγος και συγγραφέας του 2-Day Diabetes Diet , λέει στο EatingWell , «Οι αντιμικροβιακές ενώσεις, το οξικό οξύ και τα αντιοξειδωτικά στο βαλσάμικο ξύδι μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της επιδερμίδας με την πάροδο του χρόνου». Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες σύμφωνα με έρευνες μπορούν να συμβάλουν στην πρόωρη γήρανση και τη βλάβη του δέρματος.

Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.
Αν και δεν είναι μια μαγική λύση απώλειας βάρους, η έντονη γεύση του βαλσαμικού ξιδιού σας επιτρέπει να προσθέσετε άφθονο άρωμα σε συνταγές με ελάχιστες έως καθόλου πρόσθετες θερμίδες. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι το οξικό οξύ, ένα συστατικό στο ξύδι που περιέχει προβιοτικά, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους αυξάνοντας τον κορεσμό και μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. «Τα προβιοτικά στο βαλσάμικο ξύδι μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να αισθάνεται χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υποστηρίζοντας πιθανώς τις προσπάθειες απώλειας βάρους», δηλώνει η Palinski-Wade.

Μπορεί να βοηθήσει την πέψη.
Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Foods δείχνει ότι η συμπερίληψη μικρών ποσοτήτων βαλσαμικού ξιδιού στα γεύματά σας θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της πεπτικής υγείας διεγείροντας την παραγωγή οξέος στο στομάχι. Αυτή η ώθηση μπορεί επίσης να ενισχύσει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και να διευκολύνει την πεπτική δυσφορία. Ο Palinski-Wade λέει, «Το οξικό οξύ και τα προβιοτικά βακτήρια που βρίσκονται στο βαλσάμικο ξύδι μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του πεπτικού συστήματος και στην προαγωγή της υγείας του εντέρου».

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
«Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η τακτική προσθήκη βαλσαμικού ξιδιού στα τρόφιμα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης με την πάροδο του χρόνου», λέει ο Palinski-Wade. Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο βαλσάμικο ξύδι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που πολλές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Αν και δεν υποκαθιστά τη φαρμακευτική αγωγή, η ενσωμάτωση του βαλσαμικού ξιδιού σε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά θα μπορούσε να είναι ένα μικρό αλλά γευστικό βήμα προς τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.

Μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Μια παλαιότερη μελέτη του 2015 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ξιδιού, συμπεριλαμβανομένου του βαλσαμικού, μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα. «Το βαλσάμικο ξύδι, όπως και άλλοι τύποι ξιδιού, πιστεύεται ότι περιορίζει τις αυξήσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά τα γεύματα, κάτι που μπορεί να είναι ωφέλιμο για άτομα με διαβήτη τύπου 2 και άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη», λέει ο Palinski-Wade.

Πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία του βαλσαμικού ξυδιού
Μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών.
Ενώ το βαλσάμικο ξίδι προσθέτει ένα ευχάριστο ζουμί στα γεύματά σας, μια μελέτη του 2021 επισημαίνει ότι η καθημερινή κατανάλωση ξιδιού μπορεί ενδεχομένως να βλάψει το σμάλτο των δοντιών. Η οξύτητα του ξιδιού μπορεί να μαλακώσει το σμάλτο με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας τα δόντια πιο ευαίσθητα στη διάβρωση. Για να βοηθήσετε στην προστασία των δοντιών σας , σκεφτείτε να έχετε βαλσάμικο ξύδι ως μέρος ενός γεύματος αντί να το πίνετε μόνο του και φροντίστε να εφαρμόζετε καλή στοματική υγιεινή.

«Η οξύτητα του ξιδιού μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών, ειδικά όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα», εξηγεί η Palinski-Wade. «Για να το αποτρέψετε αυτό, δοκιμάστε να πίνετε νερό για να ξεπλύνετε το στόμα σας και περιμένετε μια ώρα πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά».

www.eatingwell.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr