6 σημάδια στο σώμα σου που δείχνουν ότι έχεις έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά!

6 σημάδια στο σώμα σου που δείχνουν ότι έχεις έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά!

Πρησμένα μάτια, ξηρά χείλη, θαμπό δέρμα. Αν αυτά σου φαίνονται καθημερινά προβλήματα, πρέπει να μάθεις ότι είναι ο τρόπος του σώματός σου να σε ενημερώσει για τις ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.

Και η έλλειψη θρεπτικών συστατικών έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, κατάθλιψης, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας.

Οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά μάλιστα μπορεί να υπάρχουν ακόμα κι αν κάποιος ακολουθεί μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ευτυχώς το σώμα μας μας δίνει κάποιες οπτικές ενδείξεις.

Μπορεί μάλιστα να χρειαστούν από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες για να φανούν αυτές οι ελλείψεις, οπότε καλό θα ήταν να παρατηρήσεις τα παρακάτω.

1. Ξηρά & σκασμένα χείλη
Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι έχετε έλλειψη βιταμινών Β. Οι ρωγμές γύρω από τις γωνίες των χειλιών και η φλεγμονή της γλώσσας είναι κλασικά σημάδια

Πως θα το διορθώσεις: Οι βιταμίνες Β είναι υδατοδιαλυτές. Πηγές της είναι τα φασόλια, οι φακές και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Φρόντισε ακόμη να περιορίσεις το τσάι, τον καφέ και το αλκοόλ, καθώς μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των βιταμινών.

 

2. Αιμορραγία ούλων
Είναι σπάνιο, αλλά αυτό μπορεί να είναι ενδεικτικό ανεπάρκειας βιταμίνης C.

Πως θα το διορθώσεις: Τρόφιμα που την περιλαμβάνουν είναι τα εσπεριδοειδή, οι κόκκινες πιπεριές, το κάρδαμο, το μπρόκολο και οι ντομάτες. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ωστόσο ότι η βιταμίνη C τείνει να χάνεται από τα λαχανικά που δεν είναι τόσο φρέσκα.

3. Χλωμό δέρμα
Το να δείχνεις πιο χλωμή από το συνηθισμένο δεν σημαίνει ότι το αντηλιακό σου κάνει δουλειά , μπορεί να είναι το σώμα σου που επικοινωνεί τις ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι χαμηλού σιδήρου.

Πως θα το διορθώσεις: Με τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας. Οι φυτικές πηγές περιλαμβάνουν πράσινα φυλλώδη λαχανικά και αποξηραμένα φρούτα.

Ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα μάλιστα εάν συνδυάζεται με κάποια πηγή βιταμίνης C όπως το χυμό πορτοκαλιού.

 

4. Μαύροι κύκλοι
Θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικοί της αφυδάτωσης, αλλά και ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος και οι βιταμίνες Β12, Ε ή Κ.

Πως θα το διορθώσεις: Με βιολογικό κρέας – μια αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ότι κάποια βιολογικά προϊόντων περιέχουν υψηλότερα επίπεδα σιδήρου από τα αντίστοιχα μη βιολογικά. Η πιο κοινή ανεπάρκεια Β είναι για τη Β12, που παρατηρείται κυρίως σε ηλικιωμένους ή vegans.

Βάλε στη διατροφή σου αυγά, γάλα, τυρί και ψάρι, αβοκάντο, λάχανο και σπανάκι περιέχουν βιταμίνη Κ. Και αποθήκευσε κομμένα φρούτα και λαχανικά σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο που βοηθά στη διατήρηση των βιταμινών, αλλά είναι και πρακτικά να τα φας.

5. Τριχόπτωση
Η βιταμίνη Β12 μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς, ενώ η έλλειψη σιδήρου σημαίνει ότι το σώμα δεν παράγει αρκετή απαραίτητη πρωτεΐνη για τα τριχωτά κύτταρα.

Πως θα το διορθώσεις: Μπορεί να χρειαστούν από τρεις έως έξι μήνες για να παρατηρήσεις μια βελτίωση, αλλά τρώγοντας φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα, λιπαρά ψάρια δύο φορές την εβδομάδα και αβοκάντο, ξηρούς καρπούς και σπόρους θα δεις διαφορά.

Το βράσιμο λαχανικών στον ατμό αντί για βράσιμο στο νερό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα των βιταμινών Β.

6. Σκασμένες φτέρνες
Μπορεί να είναι απλώς ο χειμώνας που το προκάλεσε με τα κλειστά παπούτσια. Μπορεί όμως να σου λείπουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 που βοηθούν στην παραγωγή του φυσικού φράγματος λιπαρότητας του δέρματος. Έτσι το δέρμα μπορεί να γίνει ξηρό, φλεγμονώδες και επιρρεπές σε λευκά και μαύρα στίγματα.

Πως θα το διορθώσεις: Τα λιπαρά ψάρια είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρεις τα ωμέγα-3, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, ενώ πλούσια πηγή είναι τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.

Πηγή φωτογραφιών: Unsplash

Εντατικό έλαιο σύσφιξης σώματος με μίξη βοτάνων. Κισσός.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr