Επιλέγοντας προϊόντα περιποίησης δέρματος: Γνωρίστε τα συστατικά σας

Επιλέγοντας προϊόντα περιποίησης δέρματος: Γνωρίστε τα συστατικά σας

Έχετε ακούσει ότι μπορούν να γυρίσουν το ρολόι στο γερασμένο δέρμα — προϊόντα που παρασκευάζονται με πράγματα όπως το acai, το άλφα-λιποϊκό οξύ και το άλφα-υδροξυ οξύ.

Αλλά λειτουργούν; Μπορούν πραγματικά να σβήσουν τις ρυτίδες , να επιδιορθώσουν τις βλάβες από τον ήλιο ή να εξαφανίσουν τις κηλίδες γήρανσης;

Πριν αγοράσετε, είναι καλή ιδέα να μάθετε περισσότερα για αυτά τα συστατικά. Ένας δερματολόγος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε τι λειτουργεί, τι είναι η διαφημιστική εκστρατεία και τι μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας.

Αντιοξειδωτικά για τις βλάβες από τον ήλιο και τις ρυτίδες
Τα περισσότερα φυτά έχουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε διάφορες ποσότητες. Μπορούν να αντιμετωπίσουν τις «ελεύθερες ρίζες», τα μικροσκοπικά σωματίδια που βλάπτουν το DNA μέσα στα κύτταρα. Τα κύτταρα του δέρματος με αυτό το είδος βλάβης μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση, οδηγώντας σε ρυτίδες, ξηρό δέρμα, μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, θαμπό δέρμα και πολλά άλλα.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι καλές για το δέρμα σας και τη γενική υγεία σας. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε προϊόντα που τα έχουν. Αυτά με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά που έχει αποδειχθεί ότι επιδιορθώνουν τις βλάβες και επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης περιλαμβάνουν:

Λάδι Acai
Αλφα λιποϊκό οξύ
Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού
Ρετινόλη
Συνένζυμο Q10 (CoQ10)
Καφεΐνη

Άλλες φυτικές ή φυσικές θεραπείες για τη γήρανση του δέρματος που βρίσκονται σε προϊόντα περιποίησης δέρματος περιλαμβάνουν:

Άλφα-υδροξυ οξύ
Σαλικυλικό οξύ
Αλφα λιποϊκό οξύ

Το σώμα σας παράγει αυτό το φυσικό χημικό και βρίσκεται σε κάθε κύτταρο που έχετε. Ως αντιοξειδωτικό, επιτίθεται στις ελεύθερες ρίζες σε όλο το σώμα. Στα προϊόντα περιποίησης δέρματος , οι εταιρείες το διαφημίζουν ως ουσία που μπορεί να σβήσει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, να μειώσει τους πόρους και να δώσει στο δέρμα μια υγιή λάμψη.

Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού
Το τσάι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που ονομάζονται πολυφαινόλες, που έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.

Πρώιμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα συστατικά του τσαγιού μπορούν να μειώσουν τις βλάβες από τον ήλιο και μπορεί να σας προστατεύσουν από τον καρκίνο του δέρματος όταν το βάζετε στο δέρμα σας. Χρησιμοποιήστε εκχύλισμα πράσινου τσαγιού κάτω από αντηλιακό για να διπλασιάσετε την προστασία. Οι πολυφαινόλες σε κρέμες και λοσιόν μπορεί επίσης να επιβραδύνουν τα σημάδια γήρανσης και να μειώσουν τη χαλάρωση του δέρματος και τις ρυτίδες.

Ρετινόλη
Φτιαγμένη από βιταμίνη Α, η ρετινόλη προστίθεται σε κρέμες που κολλάνε στο δέρμα σας. Αυξάνει την ποσότητα κολλαγόνου που παράγει το σώμα σας και γεμίζει το δέρμα, μειώνοντας τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Βελτιώνει επίσης τον τόνο και το χρώμα του δέρματος και μειώνει τα στίγματα.

Πολλοί δερματολόγοι συνταγογραφούν το ισχυρότερο αντίστοιχο της ρετινόλης, την τρετινοΐνη , ή παρόμοια προϊόντα, για να επιβραδύνουν τη γήρανση του δέρματος, να βελτιώσουν τον ακανόνιστο χρωματισμό και να καθαρίσουν την ακμή. Τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα που περιέχουν ρετινόλες μπορεί να είναι πιο αδύναμα, αλλά μπορούν ακόμα να βελτιώσουν την εμφάνιση του δέρματός σας.

Η χρήση ενός προϊόντος με βάση τη ρετινόλη μπορεί να κάνει το ανώτερο στρώμα του δέρματός σας ξηρό και ξεφλουδισμένο. Είναι καλύτερο να το εφαρμόζετε το βράδυ και να φοράτε ενυδατική κρέμα και αντηλιακό το επόμενο πρωί ή να ρωτάτε τον δερματολόγο σας για εναλλακτικές λύσεις.

Βιταμίνη C

Καθώς μεγαλώνετε, το σώμα σας παράγει λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη, τα οποία διατηρούν το δέρμα δυνατό, εύκαμπτο και ελαστικό. Τα αντιοξειδωτικά της βιταμίνης C μπορεί να ενισχύσουν την ποσότητα του κολλαγόνου και να ελαχιστοποιήσουν τις λεπτές γραμμές, τις ρυτίδες και τις ουλές.

Η βιταμίνη C περιέχεται σε ορισμένα προϊόντα περιποίησης δέρματος, όπως κρέμες, οροί, τζελ και λοσιόν. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε ένα, ρωτήστε τον δερματολόγο σας για κάποιες επιλογές.

Συνένζυμο Q-10 (CoQ-10)
Το σώμα σας παράγει φυσικά αυτό το αντιοξειδωτικό για να εξαπολύει τις ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα. Όσο μεγαλώνεις, βγάζεις λιγότερα. Αυτό μπορεί να κάνει τα κύτταρα του δέρματος πιο ευάλωτα σε βλάβες. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει σε προϊόντα περιποίησης δέρματος, όπως τόνερ, τζελ και κρέμες, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνα τους ή με μια ενυδατική κρέμα. Μια μελέτη δείχνει ότι το CoQ10 βοηθά στη μείωση των «ποδιών της χήνας», των ρυτίδων γύρω από τα μάτια.

Καφεΐνη
Είναι επίσης αντιοξειδωτικό, αλλά οι ειδικοί δεν γνωρίζουν αν μπορεί να αναστρέψει τη γήρανση στο δέρμα σας. Ωστόσο, οι εταιρείες το έχουν προσθέσει σε λοσιόν και κρέμες με βάση έρευνες που δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος και, όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, μπορεί να κάνει τις ρυτίδες λιγότερο καθορισμένες, ειδικά τα «πόδια της χήνας» γύρω από τα μάτια.

Άλλα δημοφιλή συστατικά
Όταν ψωνίζετε προϊόντα μακιγιάζ και περιποίησης δέρματος, μπορεί να δείτε άλλα συστατικά στις ετικέτες τους:

Άλφα-υδροξυοξέα (AHAs)
Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει γλυκολικό, γαλακτικό, κιτρικό και τρυγικό οξύ. Υπάρχουν σε πολλά προϊόντα.

Απολεπίζουν το δέρμα, μειώνοντας τις λεπτές γραμμές, τις κηλίδες γήρανσης, τα σημάδια ακμής και το ανομοιόμορφο χρώμα του δέρματος. Μπορείτε να πάρετε πίλινγκ με υψηλές συγκεντρώσεις AHA από έναν ειδικό ομορφιάς (αισθητικό) ή δερματολόγο, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιείτε χαμηλότερες συγκεντρώσεις — μεταξύ 5% και 10% — σε κρέμες ή λοσιόν σε καθημερινή βάση.

Ξεκινήστε με χαμηλή συγκέντρωση και εφαρμόστε κάθε δεύτερη μέρα για να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματός σας. Με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε σταδιακά να αρχίσετε να το χρησιμοποιείτε πιο συχνά, έως και κάθε μέρα.

Ακόμη και σε χαμηλότερες δόσεις, ωστόσο, τα οξέα μπορεί να ερεθίσουν και να ξηράνουν το δέρμα και να το κάνουν πιο ευαίσθητο στον ήλιο. Οι γιατροί συνιστούν τη χρήση ενυδατικής και αντηλιακής κρέμας όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα που έχουν AHA.

Σαλικυλικό οξύ
Θα δείτε αυτό το συστατικό σε πολλά μη συνταγογραφούμενα και συνταγογραφούμενα προϊόντα που θεραπεύουν την ακμή. Διεισδύει στους πόρους και μειώνει τα μαύρα στίγματα και τα λευκά στίγματα με λιγότερο ερεθισμό από αυτό που μπορεί να λάβετε από τα άλφα-υδροξυοξέα. Όπως τα AHA, το σαλικυλικό οξύ απολεπίζει το δέρμα, το οποίο μπορεί να μειώσει τα σημάδια γήρανσης.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε σαλικυλικό οξύ εάν είστε αλλεργικοί στην ασπιρίνη ή σε άλλα προϊόντα με σαλικυλικά. Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, ρωτήστε το γιατρό σας προτού χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προϊόν με σαλικυλικό οξύ. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε το προϊόν εάν εμφανίσετε κνίδωση ή φαγούρα . Επίσης, να γνωρίζετε τα συμπτώματα σπάνιων αλλά σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων – σφίξιμο στο λαιμό, δυσκολία στην αναπνοή , αίσθημα λιποθυμίας ή πρήξιμο του προσώπου ή της γλώσσας σας. Λάβετε βοήθεια αμέσως εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα προβλήματα.

Υαλουρονικό οξύ
Το σώμα σας παράγει υαλουρονικό οξύ φυσικά, διατηρώντας τους ιστούς μαλακούς και λιπασμένους. Βρίσκεται στο δέρμα, το αρθρικό υγρό και τους συνδετικούς ιστούς. Η ηλικία, το κάπνισμα και η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να σας κάνουν να το κάνετε λιγότερο με την πάροδο του χρόνου.

Τα προϊόντα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ μπορούν να βοηθήσουν στην λείανση του δέρματος. Λειτουργούν ιδιαίτερα καλά όταν τα χρησιμοποιείτε με προϊόντα βιταμίνης C.

Τι μπορεί να κάνει το φερουλικό οξύ για το δέρμα σας. Ένας δυναμίτης κατά της γήρανσης

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr