Οστεοπόρωση και ο μύθος του ασβεστίου – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οστεοπόρωση και ο μύθος του ασβεστίου – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Με την οστεοπόρωση παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητας των οστών.

Η οστεοπόρωση με την πάροδο του χρόνου κάνει τα οστά πιο εύθραυστα και λεπτά. «Υπάρχει ένας μύθος ότι το ασβέστιο είναι το κύριο μέταλλο που χρειάζεστε για την οστεοπόρωση και για την ενίσχυση των οστών σας», διευκρινίζει ο Dr Eric Berg στο κανάλι του στο YouTube.

Ο γιατρός συμπληρώνει ότι «η πλειονότητα αυτού που συνθέτει τα οστά είναι το κολλαγόνο, το οποίο είναι πρωτεΐνη. Υπάρχει ασβέστιο στα οστά σας, αλλά είναι συνδεδεμένο με φώσφορο».

Ο Dr Berg σε μία προσπάθεια να ενημερώσει τους συνδρομητές τους λέει: «Σε μερικές ενδιαφέρουσες μελέτες, διαπιστώθηκε ότι η λήψη ασβεστίου δεν αποτρέπει τα κατάγματα των οστών. Υπάρχουν επίσης ισχυρές ενδείξεις ότι η λήψη ενός συμπληρώματος ασβεστίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Είναι απαραίτητο να λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία στη διατροφή σας. Οι πιο σημαντικές βιταμίνες για την υγεία των οστών είναι η βιταμίνη D και η βιταμίνη Κ2».

Ο ρόλος των ορμονών στην οστεοπόρωση
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένας άλλος παράγοντας στην υγεία των οστών είναι οι ορμόνες. Για παράδειγμα, μια ανεπάρκεια σε οιστρογόνα ή υψηλή κορτιζόλη μπορεί να οδηγήσουν σε οστεοπόρωση. Η απώλεια οστικής μάζας δεν συμβάλλει μόνο σε ένα πράγμα. Συνολικά, για να χτίσετε τα οστά, πρέπει να εστιάσετε στη δημιουργία ενός υγιούς σώματος».

Ο Dr Berg σημειώνει ότι «η καλύτερη πηγή ασβεστίου για την ενίσχυση των οστών είναι τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, ένας συνδυασμός λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι εξαιρετικός για την υποστήριξη υγιών επιπέδων ασβεστίου».

Σημάδια και συμπτώματα έλλειψης ασβεστίου:
– Μυικοί σπασμοί

– Τετανία

– Αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό

– Μούδιασμα γύρω από το στόμα

– Μούδιασμα στα άκρα των δακτύλων και των ποδιών

– Σπασμός στο λάρυγγα (βραχνάδα, τραχιά φωνή, εξόγκωμα στο λαιμό)

– Κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων πρωτεΐνης, νατρίου, καφέ, αναψυκτικών και ραφιναρισμένης ζάχαρης

«Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία, αλλά ίσως είναι καλύτερο να το λαμβάνετε από τα τρόφιμα. Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του ασβεστίου για την υγεία είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου του εντέρου. Λάβετε υπόψη ότι χρειάζεστε άφθονη βιταμίνη D και μαγνήσιο για να απορροφήσετε το ασβέστιο», καταλήγει ο γιατρός.

unsplash.com

www.healthstat.gr

Ρεβίθια: χρήσιμα tips για να χυλώσουν σωστά

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr