11 tips για γερά οστά: Προσέξτε το αλάτι και κάντε γυμναστική

11 tips για γερά οστά: Προσέξτε το αλάτι και κάντε γυμναστική

Η προστασία των οστών μας είναι πολυπαραγοντική και για το λόγο αυτό χρειάζονται συνδυασμοί ενεργειών για να είμαστε σε καλή κατάσταση.

Τα οστά παίζουν πολλούς ρόλους στο σώμα – παρέχουν δομή, προστατεύουν τα όργανα, αγκυρώνουν τους μύες και αποθηκεύουν ασβέστιο. Ενώ είναι σημαντικό να χτίζετε ισχυρά και υγιή οστά κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, μπορείτε να λάβετε μέτρα και κατά την ενήλικη ζωή για την προστασία της υγείας των οστών.

Ακολουθούν μερικές σημαντικές συμβουλές

1. Πάρα πολύ αλάτι

Όσο περισσότερο αλάτι τρώτε, τόσο περισσότερο ασβέστιο αποβάλλει το σώμα σας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει για να βοηθήσει τα οστά σας. Τροφές όπως τα ψωμιά, τα τυριά, τα πατατάκια και τα αλλαντικά έχουν μερικές από τις υψηλότερες μετρήσεις.

Δεν χρειάζεται να κόψετε εντελώς το αλάτι, αλλά στοχεύστε σε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα.

2. Παρακολούθηση τηλεόρασης με ατέλειωτο φαγητό

Δεν πειράζει να απολαμβάνετε την αγαπημένη σας σειρά. Αλλά είναι πάρα πολύ εύκολο να περνάς ατελείωτες ώρες μπροστά σε μια οθόνη, κουρνιασμένος στον καναπέ σου. Όταν γίνεται συνήθεια η χαλάρωση, δεν κινείσαι αρκετά και τα οστά σου χάνουν.

Η άσκηση τα κάνει πιο δυνατά. Είναι καλύτερο για το σκελετό σας όταν τα πόδια σας, σηκώνουν το βάρος του σώματός σας, γεγονός που αναγκάζει τα οστά και τους μυς σας να εργάζονται ενάντια στη βαρύτητα.

3. Βόλτες με ποδήλατο επί σειρά χιλιομέτρων

Αν πάτε με ποδήλατο στη δουλειά σας ή ποδηλατείτε για ώρες το Σαββατοκύριακο, η καρδιά και οι πνεύμονές σας γίνονται πιο δυνατοί. Τα οστά σας; Όχι τόσο πολύ. Επειδή δεν πρόκειται για δραστηριότητα που φέρει βάρος, η ποδηλασία δεν αυξάνει την οστική πυκνότητα, σε αντίθεση με τους περιπάτους, το τρέξιμο και τις πεζοπορίες.

Αν είστε φανατικός ποδηλάτης, θα πρέπει να προσθέσετε λίγο χρόνο στην αίθουσα με τα βάρη στο πρόγραμμά σας και να το συνδυάσετε με δραστηριότητες όπως το τένις, η πεζοπορία και ο χορός.

4. Πολύς χρόνος μέσα στο σπίτι σας

Ίσως πρέπει να βγαίνετε περισσότερο έξω. Το σώμα παράγει βιταμίνη D στο φως του ήλιου. Μόλις 10-15 λεπτά αρκετές φορές την εβδομάδα θα μπορούσαν να το κάνουν. Αλλά μην το παρακάνετε. Ο πολύς χρόνος στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Και υπάρχουν και κάποιες άλλες παγίδες.

Η ηλικία σας, το χρώμα του δέρματός σας, η εποχή του χρόνου και το μέρος όπου ζείτε μπορεί να δυσχεράνουν την παραγωγή βιταμίνης D. Το ίδιο και το αντηλιακό.

Προσθέστε εμπλουτισμένα δημητριακά, χυμούς και γάλατα (συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων αμυγδάλου, σόγιας, ρυζιού ή άλλων φυτικών γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και των γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά) στη διατροφή σας. Και ρωτήστε το γιατρό σας αν χρειάζεστε συμπλήρωμα βιταμίνης D.

5. Άλλη μια κανάτα με μαργαρίτες

Όταν είστε έξω με φίλους, ένας ακόμη γύρος μπορεί να ακούγεται διασκεδαστικός. Αλλά για να διατηρήσετε την απώλεια οστών υπό έλεγχο, θα πρέπει να περιορίσετε την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε. Συνιστάται όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες. Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας απορροφά το ασβέστιο.

6. Υπερβολική κατανάλωση ορισμένων ποτών

Τα πολλά αναψυκτικά με γεύση κόλα μπορεί να βλάψουν τα οστά σας. Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την φθορά των οστών τόσο με την καφεΐνη όσο και με το φώσφορο που περιέχουν αυτά τα ποτά. Άλλοι ειδικοί έχουν προτείνει ότι η ζημιά έρχεται όταν επιλέγετε να πιείτε ένα αναψυκτικό αντί για γάλα ή άλλα ποτά που περιέχουν ασβέστιο. Τα πολλά φλιτζάνια καφέ ή τσαγιού μπορούν επίσης να στερήσουν τα οστά σας από ασβέστιο.

7. Μπολ με πίτουρο σιταριού με γάλα

Τι ακούγεται πιο υγιεινό από το 100% πίτουρο σιταριού; Αλλά όταν το τρώτε με γάλα, το σώμα σας απορροφά λιγότερο ασβέστιο.

Μην ανησυχείτε για άλλες τροφές, όπως το ψωμί, που μπορεί να περιέχουν πίτουρο σιταριού. Αλλά αν είστε οπαδός του συμπυκνωμένου υλικού και παίρνετε συμπλήρωμα ασβεστίου, αφήστε τουλάχιστον 2 ώρες μεταξύ του πίτουρου και του χαπιού σας.

8. Διαλείμματα καπνού

Όταν εισπνέετε τακτικά καπνό τσιγάρου, το σώμα σας δεν μπορεί να σχηματίσει νέο υγιή οστικό ιστό τόσο εύκολα. Όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο χειρότερα γίνεται.

Οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν σπασίματα και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν. Αλλά αν το κόψετε, μπορείτε να μειώσετε αυτούς τους κινδύνους και να βελτιώσετε την υγεία των οστών σας, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια.

9. Οι συνταγές σας

Ορισμένα φάρμακα, ειδικά αν πρέπει να τα παίρνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα οστά σας. Ορισμένα φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων και τα γλυκοκορτικοειδή, όπως η πρεδνιζόνη και η κορτιζόνη, μπορούν να προκαλέσουν απώλεια οστικής μάζας. Μπορεί να παίρνετε αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως τα γλυκοκορτικοειδή εάν έχετε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, το άσθμα και η νόσος του Crohn.

10. Να είστε λιποβαρής

Χαμηλό σωματικό βάρος, ΔΜΣ 18,5 ή λιγότερο, σημαίνει μεγαλύτερη πιθανότητα κατάγματος και οστικής απώλειας. Αν είστε μικρόσωμοι, κάντε ασκήσεις με βάρη και ρωτήστε το γιατρό σας αν χρειάζεστε περισσότερο ασβέστιο στη διατροφή σας. Αν δεν είστε σίγουροι γιατί είστε λιποβαρείς, ρωτήστε το γιατρό σας και γι’ αυτό. Μπορεί να ελέγξει αν ο λόγος είναι κάποια διατροφική διαταραχή ή κάποια άλλη ιατρική πάθηση.

11: Προσοχή στις πτώσεις

Όταν σκοντάφτατε όταν ήσασταν παιδί, πιθανότατα ξανασηκωνόσασταν αμέσως. Όσο μεγαλώνετε, όμως, οι πτώσεις γίνονται πιο επικίνδυνες, ειδικά αν έχετε αδύναμα οστά.

Ένα κάταγμα ή ένα σπασμένο οστό μπορεί να πάρει πολύ χρόνο για να επουλωθεί. Στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί συχνά να είναι η αρχή μιας πτώσης από την οποία είναι δύσκολο να επανέλθεις. Περπατήστε ευκολότερα στο σπίτι με χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως μπάρες χειρολαβής και αντιολισθητικά πατάκια. Καθαρίστε την ακαταστασία από το μονοπάτι σας, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, για να αποφύγετε ένα λάθος βήμα.

www.healthstat.gr

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Εμποδίζει την περιοδοντίτιδα. Θεραπεία έλξης λαδιού για να εξαφανίσεις τα βακτήρια απο το στόμα.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr