Καρδιά: Τα ροφήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Καρδιά: Τα ροφήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Επικίνδυνα για την καρδιά τα ζαχαρούχα ποτά, προειδοποιεί νέα μελέτη – Συνδέονται με τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

ΒΑΣΙΛΙΝΑ ΡΙΣΤΑΝΗ

Η κατανάλωση ποτών και ροφημάτων με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να κάνει την καρδιά να χάνει το ρυθμό της και να χτυπά ακανόνιστα, υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology, το επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

H κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερη αρρυθμία του καρδιακού ρυθμού (ταχυκαρδία που μπορεί να ξεπεράσει τους 150 παλμούς το δευτερόλεπτο και που μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι και πάνω από μία ώρα), αφορά κυρίως τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Υπολογίζεται ότι στην ηλικία των 80 ετών το 10% των ανθρώπων έχει κολπική μαρμαρυγή.

Καθώς ο γενικός πληθυσμός γερνάει αλλά και τείνει να γίνει ψηλότερος, περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να διαγνωσθούν με την εν λόγω πάθηση.

Για την ακρίβεια, περισσότεροι από δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να έχουν κολπική μαρμαρυγή μέχρι το 2030, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από κολπική μαρμαρυγή έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό από κάποιον με φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν δεδομένα υγείας για περισσότερους από 200.000 ενήλικες ηλικίας 37-73 ετών και είδαν ότι, σε βάθος δεκαετίας, οι ενήλικες που έπιναν κάθε εβδομάδα τουλάχιστον δύο λίτρα ποτών με τεχνητά γλυκαντικά είχαν 20% αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Ο κίνδυνος ήταν 10% υψηλότερος μεταξύ των ατόμων που έπιναν παρόμοιες ποσότητες ποτών με ζάχαρη.

Το κάπνισμα φαίνεται, επίσης, να επηρεάζει τον κίνδυνο, καθώς οι καπνιστές που έπιναν περισσότερα από δύο λίτρα ζαχαρούχων ποτών την εβδομάδα είχαν 31% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.

Αντίθετα, η κατανάλωση ενός λίτρου ή λιγότερου φυσικού, μη σακχαρούχου, χυμού φρούτων ή λαχανικών την εβδομάδα συσχετίστηκε με 8% χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν και τον κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής χοληστερίνης
Εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής χοληστερίνης, αποφύγετε τα ζαχαρούχα αναψυκτικά.

Μια 12ετής μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association και περιελάμβανε 6.000 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι τα ζαχαρούχα αναψυκτικά επιλέγονταν περισσότερο από άτομα με υψηλή χοληστερίνη και λιγότερο από άτομα με φυσιολογική χοληστερίνη.

Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου.

Προηγούμενη έρευνα του Χάρβαρντ προσθέτει ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που καταναλώνουν τακτικά ζαχαρούχα ροφήματα μπορεί να είναι πιο πιθανό να πεθάνουν νωρίς και να αναπτύξουν καρδιακή νόσο.

Κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα ενός ζαχαρούχου ροφήματος συσχετίστηκε με 8% υψηλότερη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες μεταξύ των ατόμων με διαβήτη τύπου 2.

vitagr

unsplash.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr