Το φρούτο που αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, ενισχύει το μικροβίωμα του εντέρου και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Το φρούτο που αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, ενισχύει το μικροβίωμα του εντέρου και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Αυτό το φρούτο είτε τρώγεται μαγειρεμένο είτε ωμό, ξεφλουδισμένο, προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Ρίξτε μια ματιά στο τι θα μπορούσατε να κερδίσετε από την ένταξή του στη διατροφή σας.

Πιθανότατα προέρχεται από το Μεξικό, όπου ήταν γνωστό στους αρχαίους Αζτέκους. Ευρωπαίοι εξερευνητές το μετέφεραν στην Ευρώπη και εξαπλώθηκε επίσης σε ολόκληρη την Αμερική και την Ασία.

Μάνος Σιγανός

Τι είναι το σαγιότ;
Πρόκειται για ένα τρόφιμο που τρώγεται σαν λαχανικό αλλά στην πραγματικότητα είναι φρούτο λόγω του μεγάλου καρπού του στο κέντρο του. Έχει μια ήπια, τραγανή γεύση όταν είναι ωμό και μοιάζει με κολοκυθάκι όταν μαγειρεύεται.

Η σούπερ τροφή που ρυθμίζει το σάκχαρο, δυναμώνει την καρδιά και ρίχνει τη χοληστερόλη
Η σούπερ τροφή που ρυθμίζει το σάκχαρο, δυναμώνει την καρδιά και ρίχνει τη χοληστερόλη
Τα οφέλη
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου
Βοηθά στην πέψη

Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Το σαγιότ περιέχει αρκετή ποσότητα βιταμίνης C, με μια μερίδα 100 g να παρέχει περίπου το 10% της ημερήσιας ανάγκης. Η βιταμίνη C διασφαλίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι επίσης απαραίτητη για το σώμα ώστε να μπορεί να επεξεργάζεται το κολλαγόνο, το οποίο αποτελεί μέρος του συνδετικού μας ιστού και βοηθά στην επούλωση των πληγών. Είναι, επίσης, αντιοξειδωτική και βοηθά στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών.

2. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια ομάδα προβλημάτων υγείας που μαζί οδηγούν σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, διαβήτη τύπου 2 και εγκεφαλικού. Οι παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτό περιλαμβάνουν:

Αυξημένο βάρος
Υψηλή πίεση του αίματος
Υψηλό σάκχαρο στο αίμα
Χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) (“καλή χοληστερόλη”)
Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων (λίπη στο αίμα)

Το σαγιότ περιέχει θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο και της ενίσχυσης της καρδιαγγειακής υγείας και της απώλειας βάρους. Μια προκαταρκτική μελέτη σε ζώα έδειξε ότι το σαγιότ μπορεί επίσης να αποτρέψει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.

3. Βοηθά στην πέψη
Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες του σαγιότ είναι καλή για την πέψη βοηθώντας τη με τους εξής τρόπους:

Συμβάλλει στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
Συμβάλλει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας προσελκύοντας νερό στα έντερα
Ενισχύει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου (μέρος του μικροβιώματος που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει την πέψη)
4. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος
Το κάλιο που περιέχεται στο σαγιότ μπορεί να είναι ευεργετικό για τη διατήρηση της αρτηριακής σας πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα χαλαρώνοντας τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Το χαμηλό κάλιο μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ινσουλίνης. Η ινσουλίνη ρυθμίζει το σάκχαρο στο σώμα, επομένως λιγότερη ινσουλίνη οδηγεί σε υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Μια μελέτη έδειξε ότι ο χυμός του είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή καλίου. Επίσης, οι πολυφαινόλες στο σαγιότ θεωρούνται ωφέλιμες για την καρδιά.

www.oloygeia.gr

unsplash.com

Βερικοκέλαιο για επανόρθωση του δέρματος. Φυσικός φορέας βιταμίνης Α

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr