20 τρόποι για να διατηρήσετε — Και Να Ενισχύσετε — το κολλαγόνο στο πρόσωπό σας

20 τρόποι για να διατηρήσετε — Και Να Ενισχύσετε — το κολλαγόνο στο πρόσωπό σας

Περισσότερο κολλαγόνο σημαίνει λιγότερες ρυτίδες και λείο, ανορθωμένο δέρμα. Εδώ είναι τα τοπικά προϊόντα, οι θεραπείες στο γραφείο και οι συνήθειες του τρόπου ζωής που πρέπει να εξασκηθείτε για μια πιο υγιή επιδερμίδα τώρα.

Αναζητώντας λεία επιδερμίδα, θα ακούσετε πολλές φλυαρίες για την «ενίσχυση του κολλαγόνου», αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό; «Το κολλαγόνο είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη στο δέρμα, η οποία λειτουργεί σαν σκαλωσιά και παρέχει όγκο, ώστε το δέρμα να είναι λείο και χωρίς ρυτίδες», εξηγεί η Jennifer Chwalek, MD , πιστοποιημένη δερματολόγος στο UnionDerm στη Νέα Υόρκη.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η έκθεση στον ήλιο και η ρύπανση μπορούν να διασπάσουν το κολλαγόνο, καθιστώντας πιο πιθανό να δείτε τις ρυτίδες να σας κοιτάζουν πίσω στον καθρέφτη, λέει η Marisa Garshick, MD , πιστοποιημένη δερματολόγος στο MDCS Dermatology στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϋ.

Η ηλικία είναι επίσης σημαντικός παράγοντας. «Καθώς μεγαλώνετε, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται, οπότε το δέρμα μπορεί επίσης να φαίνεται πιο λεπτό και να έχει λιγότερη δομική υποστήριξη.

Πως θα αυξήσετε το κολλαγόνο σας.

1. Προσθέστε τα ρετινοειδή, το χρυσό πρότυπο στη ρουτίνα σας
Τα ρετινοειδή/ρετινόλη είναι παράγωγα βιταμίνης Α που ρυθμίζουν τα γονίδια τα οποία εμπλέκονται στην παραγωγή κολλαγόνου. «Η έρευνα δείχνει μια βελτίωση στις ρυτίδες του προσώπου μετά την εφαρμογή ρετινόλης για 12 εβδομάδες», λέει ο Δρ Chwalek, αναφερόμενος σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology .

2. Δοκιμάστε το Bakuchiol εάν τα ρετινοειδή είναι πολύ σκληρά
Το Bakuchiol είναι μια φυσική εναλλακτική λύση σε μια ρετινόλη/ρετινοειδές και πιστεύεται ότι διεγείρει παρομοίως τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του δέρματος για να αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου με μικρότερο κίνδυνο ερεθισμού, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Dermatology .

3. Προστατέψτε το κολλαγόνο με τοπική βιταμίνη C
Ρίξτε έναν ορό βιταμίνης C το πρωί. Η βιταμίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει το κολλαγόνο στο δέρμα σας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Περισσότερο από αυτό, , ενεργοποιεί το σχηματισμό κολλαγόνου και σταθεροποιεί τις πρωτεΐνες κολλαγόνου στο δέρμα.

4. Συσκευασία σε πεπτίδια
Τα πεπτίδια είναι μια μικρή αλυσίδα αμινοξέων που χρησιμεύουν ως δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, σύμφωνα με την επιλογή Paula . Τα προϊόντα με πεπτίδια, λέει ο Garshick, «έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην προώθηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο δέρμα, βελτιώνοντας τη σφριγηλότητα». (πολλές έρευνες αποδεικνύουν αυτό το αποτέλεσμα ενίσχυσης του κολλαγόνου!)

5. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό κάθε πρωί
Το αντηλιακό είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος — αλλά και για να μείνει το δέρμα νεανικό και ελαστικό. «Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει στη διάσπαση του κολλαγόνου, η οποία μπορεί με την σειρά της να οδηγήσει στην εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, επομένως δεν είστε ποτέ πολύ νέοι για να αρχίσετε να φοράτε τακτικά αντηλιακό». Συνιστάται η επιλογή ενός αντηλιακού ευρέος φάσματος με SPF 30 ή μεγαλύτερο.

6. Στη συνέχεια, εφαρμόστε ξανά αντηλιακό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας
Το αντηλιακό διαρκεί δύο ώρες, λέει ο Garshick. «Ενώ το να κάνετε το αντηλιακό μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας είναι απαραίτητο, είναι επίσης σημαντικό να το εφαρμόζετε ξανά όλη την ημέρα, ειδικά τις ημέρες με εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο». Ελέγξτε την ετικέτα στο προϊόν σας. Οι συστάσεις για επανεφαρμογή ποικίλλουν, αν και το Skin Cancer Foundation συνιστά να το κάνετε κάθε δύο ώρες.

7. Και μην ξεχνάτε κάτω από το πιγούνι σας
Στη ρουτίνα αντηλιακής προστασίας που συντηρεί το κολλαγόνο, μην ξεχνάτε το λαιμό, το στήθος και το πίσω μέρος των χεριών σας, λέει ο Garshick. «Αυτές οι περιοχές μπορούν να δουν τα αποτελέσματα της σωρευτικής βλάβης από τον ήλιο, καθώς το δέρμα σε αυτές τις περιοχές είναι πιο λεπτό και επομένως πιο πιθανό να εμφανίσει τα αποτελέσματα της γήρανσης».

8. Εξετάστε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων κολλαγόνου
Υπάρχουν διάφορα συμπληρώματα κολλαγόνου διαθέσιμα, συμπεριλαμβανομένων σκονών που μπορείτε να αναμίξετε σε καφέ και smoothies. Ενώ χρειάζονται περισσότερες μελέτες, λέει η Garshick, επισημαίνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Drugs in Dermatology που σημειώνει ότι η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι αυτά τα συμπληρώματα συμβάλλουν στην αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος, της ενυδάτωσης και της πυκνότητας του κολλαγόνου στο δέρμα.

9. Προσθέστε άπαχη πρωτεΐνη στο πιάτο σας
Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες περιέχουν αμινοξέα που είναι κρίσιμα για τη σύνθεση κολλαγόνου. Οι άπαχες πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν ψάρια, θαλασσινά, στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα και άπαχα κομμάτια βοδινού και χοιρινού κρέατος.

10. Περιορίστε την πρόσθετη πρόσληψη ζάχαρης
Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη προάγει τον σχηματισμό τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης (που εύστοχα ονομάζονται AGEs ) που διασπούν το κολλαγόνο σου. Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης διαβάζοντας το πίσω μέρος των ετικετών των τροφίμων και κοιτάζοντας είτε τη γραμμή «προσθήκη ζάχαρης» στη διατροφική ετικέτα είτε διαβάζοντας τη λίστα συστατικών.

11. Φόρτωση στην παραγωγή
Υπάρχουν πολλά οφέλη από το να γεμίζεις το μισό πιάτο σου με φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης καρδιακών παθήσεων , εγκεφαλικού και καρκίνου, όπως λέει το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ . Προσθέστε την υγεία του δέρματος σε αυτή τη λίστα: «Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικά [μέσω φρούτων και λαχανικών] μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες που υποβαθμίζουν το κολλαγόνο», λέει ο Chwalek.

12. Φορέστε ένα καπέλο για να μπλοκάρετε τις ακτίνες του ήλιου
Ένα καπέλο με φαρδύ γείσο θα προστατεύσει το πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής και το λαιμό σας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation . Επιλέξτε ένα καπέλο που έχει χείλος τουλάχιστον 3 ιντσών φτιαγμένο με σφιχτά υφασμένο υλικό.

13. Αθλητικές αποχρώσεις για προστασία γύρω από τα μάτια σας
Για να αποτρέψετε το σχηματισμό ποδιών χήνας, φορέστε γυαλιά ηλίου. Οι αποχρώσεις των γυαλιών εμποδίζουν τις ακτίνες UV να εισχωρήσουν κρυφά απο τα πλαϊνά. Τα καλά νέα είναι ότι ακόμη και τα φθηνά γυαλιά ηλίου θα προστατεύουν από τις ακτίνες UVA και UVB, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων .

14. Μην καπνίζετε — και σταματήστε αν καπνίζετε
Το κάπνισμα τσιγάρων γερνά το δέρμα σας με διάφορους τρόπους. «Το κάπνισμα μειώνει τη ροή του αίματος και το οξυγόνο στο δέρμα. Δημιουργεί επίσης τοξικές ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης και απορροφούν αντιοξειδωτικά στο δέρμα», λέει ο Chwalek. Τελικά, αυτό επιταχύνει το σχηματισμό ρυτίδων ενώ παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι η συνήθεια γερνάει το δέρμα σας πιο γρήγορα.

15. Σκεφτείτε ένα Χημικό Πίλινγκ
Υπάρχουν πολλές επιλογές για διαδικασίες αντιγήρανσης στο γραφείο, συμπεριλαμβανομένου του χημικού peeling. Αυτά χρησιμοποιούν υδροξυοξέα (όπως το γλυκολικό οξύ) για να ενισχύσουν τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του δέρματος, ο οποίος με τη σειρά του διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου. Οι ασθενείς «βλέπουν άμεσα οφέλη από το χημικό πίλινγκ.

16. Ρωτήστε τον δερματολόγο σας σχετικά με άλλες θεραπείες στο γραφείο
Ρωτήστε τον δερματολόγο σας εάν είστε καλός υποψήφιος για λέιζερ αναδόμησης, θεραπεία με ραδιοσυχνότητες, microneedling , IPL (έντονο παλμικό φως), Juvederm/Restylane ή Radiesse. «Αυτές οι θεραπείες λειτουργούν διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου και μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ορατών σημαδιών γήρανσης. Οι ασθενείς παρατηρούν ότι το δέρμα τους φαίνεται πιο ομοιόμορφο και πιο λείο με την πάροδο του χρόνου», λέει ο Chwalek.

17. Εστίαση σε στρατηγικές αποδυνάμωσης
Το άγχος προκαλεί φλεγμονή και αποδυναμώνει την ικανότητα του σώματος να επισκευαστεί, επιταχύνοντας τη γήρανση του δέρματος, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα . Διατηρήστε μια λίστα με στρατηγικές αποδυνάμωσης που πρέπει να έχετε έτοιμη για όταν η ζωή γίνεται συντριπτική.

18. Συνεχίστε να κινείστε
Η σωματική δραστηριότητα διατηρεί το σώμα, το μυαλό και το δέρμα σας νέο. «Η άσκηση είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης», λέει ο Chwalek. Επιπλέον, το να παραμείνετε δραστήριοι είναι ένας καλός τρόπος για να καταπολεμήσετε το άγχος, σημειώνει η Mayo Clinic .

19. Περιορίστε το ποτό
Το αλκοόλ βλάπτει την ικανότητα του δέρματος να παράγει κολλαγόνο, καθώς και το φυσικό αντιοξειδωτικό αμυντικό του σύστημα (καθιστώντας το πιο ευάλωτο σε βλάβες), σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology . Τα άτομα που πίνουν οκτώ ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα είναι πιο πιθανό να έχουν γραμμές και ρυτίδες.

20. Ξεκουραστείτε για την ομορφιά σας
Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα στους ανθρώπους, η διατήρηση ενός τακτικού προγράμματος ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην ανανέωση του κολλαγόνου , σύμφωνα με έρευνα σε ποντίκια που δημοσιεύθηκε το 2020 . Το Ίδρυμα Ύπνου συνιστά στους ενήλικες να καταγράφουν επτά έως εννέα ώρες (κυριολεκτικά) ύπνου ομορφιάς τη νύχτα.

/www.everydayhealth.com

Σέρουμ πεπτιδίων. Η επανάσταση στην ανάπλαση.

Έτσι θα φτιάξεις το τέλειο σώμα. Μόλις 15 λεπτά CARDIO Workout λιώνουν το λίπος και σε γεμίζουν με υγεία. (βίντεο)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr