Αν θες γερά και λευκά δόντια, τρώγε σέλινο! Τα οδοντικά οφέλη του.

Αν θες γερά και λευκά δόντια, τρώγε σέλινο! Τα οδοντικά οφέλη του.

 Τι κάνει το σέλινο για τα δόντια.
Το σέλινο είναι ένα τραγανό λαχανικό που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Η τραγανή φύση του σέλινου είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που το κάνουν τόσο καλό για τα δόντια σας.

Όταν ξεκινάτε να τεμαχίζετε με τα δόντια  ένα ραβδί σέλινου τα δόντια σας πρέπει να δουλέψουν για να σπάσουν τις ίνες του σέλινου ώστε να μπορείτε να τις καταπιείτε. Αυτή η διαδικασία διεγείρει την παραγωγή σάλιου, που είναι ο φυσικός μηχανισμός καθαρισμού του σώματός σας για τα δόντια σας.

Το πλεονέκτημα της τραγανής φύσης του σέλινου είναι ότι ενώ διεγείρει το σάλιο και έτσι το σώμα σας μπορεί να παίξει το ρόλο του στην υγεία των δοντιών, επίσης ξύνει τα δόντια σας και αφαιρεί κομμάτια σωματιδίων τροφής. Χαλαρώνει επίσης τα βακτήρια που προσκολλώνται στα δόντια σας και με αυτόν τον τρόπο διευκολύνει το πλύσιμο του σάλιου.

Άλλα πλεονεκτήματα του σέλινου
Έτσι, το σέλινο, αν και προικισμένο με μια μάλλον ήπια γεύση, είναι επίσης γεμάτο με μια πληθώρα αντιοξειδωτικών που προστατεύουν το σώμα  από τις βλαβερές συνέπειες της οξείδωσης. Είναι αντιφλεγμονώδες και έχει ακόμη βρεθεί ότι προστατεύει το πεπτικό σύστημα από φλεγμονές.

Περιέχει μοναδικούς πολυσακχαρίτες χωρίς άμυλο, οι οποίοι παράγουν αυτές τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Το πλεονέκτημα των πολυσακχαριτών χωρίς άμυλο είναι ότι το άμυλο, όταν κάθεται στα δόντια σας, διασπάται από τα βακτήρια σε ζάχαρη. Αυτό, φυσικά, προκαλεί τερηδόνα. Οι μη αμυλικοί πολυσακχαρίτες παρασκευάζονται από πηκτίνη, μια ουσία που βρίσκεται στα μήλα, αντί για ζάχαρη όπως άλλοι πολυσακχαρίτες, και αυτό του δίνει την καλύτερη βαθμολογία σνακ.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr