Βότανα και μπαχαρικά για γερά δόντια. Προστασία σμάλτου και ρίζας.

Βότανα και μπαχαρικά για γερά δόντια. Προστασία σμάλτου και ρίζας.

Τα δόντια καλύπτονται με μια εξωτερική επικάλυψη που ονομάζεται σμάλτο.

Κάθε μέρα, ένα λεπτό στρώμα βακτηρίων που ονομάζεται οδοντική πλάκα συσσωρεύεται στα δόντια σας. Τα βακτήρια στην πλάκα παράγουν οξέα που μπορούν να βλάψουν το σμάλτο και να προκαλέσουν τερηδόνα.

Το βούρτσισμα και το νήμα των δοντιών σας κάθε μέρα, μπορεί να αποτρέψει την τερηδόνα, αλλά μόλις σχηματιστεί μια κοιλότητα, ο οδοντίατρος πρέπει να τη διορθώσει με ένα σφράγισμα, για να αποφύγει τη ζημιά.

Η οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο προστατεύει τα δόντια σας από την τερηδόνα. Εάν διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για τερηδόνα, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο φθόριο. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει θεραπεία με φθόριο, εάν υποψιάζεται πιθανή οδοντική μόλυνση ή συσσώρευση πλάκας.

Η ασθένεια των ούλων ξεκινά όταν συσσωρεύεται πλάκα στα δόντια και τις κοιλότητες των δοντιών σας. Η πλάκα προκαλεί μια φλεγμονή που προκαλεί πόνο στα ούλα και τα οστά, που κρατά τα δόντια σας στη θέση τους. Μια ήπια μορφή ασθένειας των ούλων μπορεί να κάνει τα ούλα σας κόκκινα, τρυφερά και πιο πιθανό να αιμορραγήσουν.

Αυτό το πρόβλημα, που ονομάζεται ουλίτιδα, μπορεί συχνά να διορθωθεί με βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος κάθε μέρα. Μια σοβαρή μορφή ουλίτιδας, που ονομάζεται περιοδοντίτιδα, πρέπει να αντιμετωπίζεται από οδοντίατρο. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εκ των προτέρων, αυτή η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, αιμορραγία των ούλων, επώδυνα προβλήματα μάσησης, ακόμη και απώλεια δοντιών.

Η σημασία των βοτάνων και των μπαχαρικών για τα δόντια.
Τα βότανα παίζουν σημαντικό ρόλο στην Αγιουρβέδα. Τα βότανα ανακουφίζουν από το άγχος και την ένταση, ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και κάνουν τα οστά μας δυνατά και υγιή. Τα βότανα έχουν επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία των δοντιών.

Η μέντα είναι ένα σημαντικό βότανο που φρεσκάρει την αναπνοή μας και έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι επίσης αντιβακτηριδιακό που βοηθά στην καταπολέμηση των παθήσεων του στόματος. Η μέντα χρησιμοποιείται σε λεμονάδες, τρόφιμα και σε τσάγια.

Το πράσινο τσάι είναι επίσης ένα σημαντικό φυσικό συστατικό πολύ καλό για τα δόντια. Εξαλείφει τα βλαβερά βακτήρια μέσα στο στόμα. Το πράσινο τσάι περιέχει φυσικά φθόριο, το οποίο προστατεύει τα δόντια και το στόμα μας και αποτρέπει την τερηδόνα ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για γαργάρες ή σβήσιμο για την πρόληψη της μόλυνσης του λαιμού. Το πράσινο τσάι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στοματικό διάλυμα και βοηθά στην εξάλειψη των κακών βακτηρίων του εντέρου, επιτρέποντας την πέψη. Μόνο θετικά έχει καθώς καίει επίσης λίπος και βοηθά στον μεταβολισμό.

Η ρίζα της γλυκόριζας είναι ένα σημαντικό βότανο, που βοηθά στην επιβράδυνση της τερηδόνας και της νόσου των ούλων. Το μάσημα της ρίζας γλυκόριζας, διώχνει τα βακτήρια αφού έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η γλυκόριζα δεν είναι το ίδιο με την καραμέλα γλυκόριζας. Η γλυκόριζα είναι διαθέσιμη στα τοπικά φαρμακεία και είναι περισσότερο γνωστή για τις ιδιότητες καταπολέμησης της τοξικότητας, τη θεραπεία της τερηδόνας και τις ασθένειες των ούλων.

Εκτός από τις φυσικές θεραπείες, οι γενικές αλλαγές στη διατροφή μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της τερηδόνας. Η κατανάλωση γλυκών, σνακ με ζάχαρη και ζαχαρούχων ποτών, όπως χυμοί φρούτων ή αναψυκτικά, σε καθημερινή βάση βοηθά τη τερηδόνα να εξαπλωθεί τροφοδοτώντας τα επιβλαβή βακτήρια. Η μείωση της κατανάλωσης σνακ και ποτών με ζάχαρη και η χρήση τους με καλαμάκι (ενώ καταναλώνετε ποτά όπως σόδα και χυμούς φρούτων, ώστε τα κολλώδη σάκχαρα να μην αγγίζουν τα δόντια σας) μπορεί να σας βοηθήσει.

Το βούρτσισμα και το νήμα αμέσως μετά, ακολουθούμενο από ένα καλό αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα, μπορεί να διατηρήσει και να αποκαταστήσει τα δόντια. Η όλη ιδέα εδώ είναι να αποτρέψετε τα υπολείμματα ζάχαρης να παραμένουν στο στόμα σας και να τροφοδοτούν τα επιβλαβή βακτήρια, τα οποία θα τους επιτρέψουν να πολλαπλασιαστούν και να εξαπλωθούν.

Το βούρτσισμα με ραβδιά Neem ή το μάσημα των φύλλων ή των σπόρων καταστρέφει τα βακτήρια που προκαλούν την κοιλότητα. Το ισχυρό έλαιο σε αυτό το φυτό δρα ως ισχυρό φάρμακο για στοματικές λοιμώξεις, τερηδόνα και για την πρόληψη της αιμορραγίας και του πόνου στα ούλα. Σε όλη την Ινδία, τα ραβδιά neem χρησιμοποιούνται ως ραβδιά μάσησης για τη μείωση των στοματικών βακτηρίων και φυσικά καθαρίζουν, λευκαίνουν και φωτίζουν τα δόντια και ακόμη  καταπολεμούν την κακή αναπνοή.

Όσον αφορά τα βότανα και τα μπαχαρικά, το πρώτο και κύριο πράγμα με το οποίο όλοι μπορούν να σχετίζονται είναι η σκόνη κουρκουμά. Λόγω των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του, ο κουρκουμάς βοηθά στην καλύτερη και ταχύτερη επούλωση των ούλων. Η αντιφλεγμονώδης δράση της κουρκουμίνης που υπάρχει στον κουρκουμά καταπολεμά τις μολύνσεις των ούλων και μειώνει το πρήξιμο των ούλων.

Μας αρέσουν πολύ τα κρεμμύδια, είτε ωμά είτε μαγειρεμένα, καθώς προσθέτουν μια υπέροχη γεύση στο φαγητό. Το κρεμμύδι όταν καταναλώνεται ωμό μπορεί να οδηγήσει σε κακοσμία του στόματος, αλλά είναι ταυτόχρονα πολύ καλό στο να σκοτώνει τα βακτήρια στο στόμα. Τα κρεμμύδια έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες που προλαμβάνουν τις ασθένειες των ούλων και προλαμβάνουν την τερηδόνα και την πλάκα. Μπορείτε απλά να τοποθετήσετε το κρεμμύδι στο πονεμένο δόντι ή να το μασήσετε. Το κρεμμύδι είναι επίσης πολύ καλό για τα μαλλιά και χρησιμοποιείται συχνά μαζί με λάδι για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Ένα άλλο σημαντικό συστατικό για την ανακούφιση από τον πόνο των δοντιών και τα οδοντικά προβλήματα είναι το σκόρδο. Το σκόρδο περιέχει αλισίνη. Η αλλισίνη είναι ένας αντιβακτηριδιακός παράγοντας που βοηθά στην ανακούφιση του πόνου των δοντιών. Για ξαφνικά προβλήματα με τα δόντια, ρίγη και πόνο, μπορεί κανείς απλώς να μασήσει μια σκελίδα σκόρδο για να μειώσει τον πόνο και τη μόλυνση.

Τα φύλλα του θυμαριού είναι μικρά βότανα, τα οποία είναι και εξαιρετικά καρυκεύματα. Μαζί με τις αντισηπτικές του ιδιότητες, έχει και αντιμυκητιακό χαρακτήρα. Η χρήση φύλλων θυμαριού μπορεί να αποτρέψει διάφορες μολύνσεις στο στόμα και στο σώμα μας. Χρησιμοποιείται ως καρυκεύματα για να αποτρέψει τη συσσώρευση κακών βακτηρίων στο έντερο ή στο στομάχι μας. Το έλαιο θυμαριού μπορεί να προστεθεί απευθείας στα δόντια αν θέλετε. Είναι πολύ μικρά φύλλα και μπορείτε ακόμη και να τα μασήσετε, αν θέλετε επίσης.

Ο φλοιός κανέλας χρησιμοποιείται σε διάφορα φαγητά και επιδόρπια για τη γεύση του. Εκτός από αυτό, μπορεί να μασηθεί και ωμό, για τις αντιβακτηριδιακές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αλδεΰδη αυτού του φλοιού, συσφίγγει και ενισχύει τον στοματικό ιστό, μειώνει τη φλεγμονή της επιφάνειας και δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα από τη μόλυνση. Η συμπερίληψη της κανέλας στη διατροφή μας έχει μια σειρά από οφέλη που λειτουργεί και ως παυσίπονο για την ανακούφιση από τους πονόδοντους. Επίσης τα φύλλα δάφνης βρασμένα σε νερό μειώνουν την κακοσμία.

 

Η λεβάντα είναι ευρέως για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Αυτό το λάδι  είναι αντιβακτηριακό, αντιφλεγμονώδες, αντιμικροβιακό, αντισηπτικό και έχει διεγερτικές ιδιότητες, στη θεραπεία φυσικών οδοντιατρικών και στοματικών θεραπειών. Η λεβάντα είναι επίσης πολύ αποτελεσματική στην πρόληψη της κακοσμίας του στόματος, στην επούλωση των κατεστραμμένων ιστών και προσφέρει καταπραϋντική ανακούφιση από τον πόνο στο στόμα. Το άρωμά του είναι τόσο ισχυρό ηρεμιστικό που ηρεμεί το νευρικό σας σύστημα. Αποτελεί καταπληκτική καταπολέμηση του στρες. Η λεβάντα χρησιμοποιείται επίσης σε αιθέρια έλαια, για spa και ευεξία σώματος, για χαλαρωτική και αναζωογονητική αίσθηση.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το γαρύφαλλο είναι ένα εξαιρετικό αναλγητικό που ακόμη και οι οδοντίατροι το χρησιμοποιούν στους ασθενείς τους μετά την επέμβαση, καθώς είναι φυσικό αναλγητικό και αντισηπτικό, κυρίως λόγω της ευγενόλης που περιέχει. Το έλαιο γαρύφαλλου είναι γνωστό για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής και έχει ισχυρή μουδιαστική επίδραση στο στόμα.

Το έλαιο γαρύφαλλου είναι επίσης ένα εξαιρετικό φυσικό αντιμικροβιακό, αντιμυκητιασικό και αντιικό και μπορεί να θεραπεύσει διάφορες παθήσεις όπως δυσπεψία, πονοκεφάλους και άσθμα, στρες και ακαθαρσίες του αίματος. Ωστόσο, η πιο σημαντική και κοινή χρήση του λαδιού γαρύφαλλου είναι στην οδοντιατρική φροντίδα για την εξαιρετική αντισηπτική του ικανότητα να μουδιάζει και να ανακουφίζει από τον πόνο.

Ο ευκάλυπτος είναι ένα άλλο σημαντικό βότανο, ευρέως γνωστό για το άρωμά του. Έχει αντιμυκητιακές, αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές και διεγερτικές ιδιότητες. Ο ευκάλυπτος ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην επούλωση. Είναι ιδανικό για τη μείωση των στοματικών λοιμώξεων και για τη θεραπεία στοματικών ελκών.

Ο Άγιος Βασίλειος είναι εγγενής στην Ινδία, γνωστός και ως Tulsi. Έχει αντιβακτηριακές και στυπτικές ιδιότητες που βοηθούν στην απομάκρυνση των βακτηρίων από το στόμα. Είναι ένα πολύ γνωστό βότανο που είναι γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες για περισσότερα από χιλιάδες χρόνια. Τα φύλλα του Tulsi είναι πολύ αποτελεσματικά στη θεραπεία στοματικών λοιμώξεων και λοιμώξεων του πεπτικού συστήματος.

Το φασκόμηλο ανήκει στην οικογένεια της μέντας και έχει αρκετά θρεπτικά συστατικά. Περιέχει βιταμίνη Κ, γνωστή για τον σημαντικό ρόλο της στην υγεία των οστών και στην πήξη του αίματος. Το φασκόμηλο είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων, στην πρόληψη ασθενειών και φλεγμονών των ούλων και άλλων στοματικών ασθενειών και στην επούλωση πληγών.

Το δεντρολίβανο είναι ένα άλλο βότανο της οικογένειας της μέντας που είναι φορτωμένο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και περιέχει αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας στην κυκλοφορία του αίματος. Το δεντρολίβανο προάγει την καλή στοματική υγεία. Το ασβέστιο που υπάρχει στο δεντρολίβανο ενισχύει το σμάλτο των δοντιών και τα οστά.

Λάβετε υπόψη τη στοματική σας υγεία κατά την κηπουρική.
Η υπαίθρια κηπουρική είναι επίσης καλή για τη γενική υγεία σας επειδή είναι μέτρια άσκηση. Όχι μόνο μπορείτε να αποκομίσετε τα οφέλη για τη στοματική υγεία των βοτάνων που καλλιεργείτε, αλλά φροντίστε να προστατεύσετε τη στοματική σας υγεία κατά την κηπουρική:

• Φορέστε ένα καπέλο με φαρδύ γείσο και χρησιμοποιήστε ένα βάλσαμο για τα χείλη με SPF 30 ή υψηλότερο για να προστατευτείτε από τις βλάβες από τον ήλιο και τον καρκίνο.

• Αποφύγετε πάντα την ξηροστομία παραμένοντας ενυδατωμένη με νερό.

• Αποτρέψτε τον εαυτό σας από ατυχήματα προσέχοντας όταν χρησιμοποιείτε εργαλεία κηπουρικής.

• Κατά την κηπουρική, έρχεστε σε επαφή με διάφορους μικροοργανισμούς όπως βακτήρια και μύκητες, γι’ αυτό φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε το στόμα και το πρόσωπό σας.

Πώς να ενισχύσετε το σμάλτο των δοντιών με φυσικό τρόπο;


Οι καλύτερες φυσικές και οικιακές θεραπείες που απαιτούνται για την ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών σας περιστρέφονται γύρω από την καλύτερη φροντίδα των δοντιών και ορισμένες συνήθειες υγιεινής ή τρόπου ζωής. Οι φυσικές θεραπείες για το σμάλτο των δοντιών για την ενίσχυση και την προστασία των δοντιών σας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Δοκιμάστε μη όξινα τρόφιμα: Ορισμένα τρόφιμα και λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και τρόφιμα ή ποτά που περιέχουν φθόριο -ιδίως σπανάκι, σταφύλια και μαύρο τσάι- είναι χρήσιμα για εσάς και θα είναι χρήσιμα για τη φυσική αποκατάσταση του σμάλτου.

Επιλέξτε εναλλακτικές λύσεις χωρίς ζάχαρη: Η επιλογή μιας εναλλακτικής λύσης χωρίς ζάχαρη αντί της αγαπημένης σας τσίχλας, αναψυκτικού ή άλλης απόλαυσης με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι μια καλή συνήθεια για να ξεκινήσετε, καθώς η ζάχαρη φθείρει το σμάλτο σας. Τα περισσότερα αναψυκτικά έχουν ποικιλίες δίαιτας ή χωρίς ζάχαρη. Σήμερα ακόμη και τα επιδόρπια είναι διαθέσιμα σε επιλογές χωρίς ζάχαρη.

Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα με φθόριο: Μια οδοντόκρεμα με φθόριο θα σας δώσει καλύτερες πιθανότητες να μεγιστοποιήσετε  το βούρτσισμα της ευεργετικής ρουτίνας για τα δόντια σας. Η καλή στοματική φροντίδα είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τη διάβρωση της αδαμαντίνης.

Πίνετε νερό: Αυξήστε την πρόσληψη νερού για να ξεπλύνετε το σάλιο και τα βακτήρια από τα δόντια σας μετά το φαγητό. Η ενυδάτωση είναι σημαντική για πολλές λειτουργίες στο σώμα και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετό. Το νερό είναι εντελώς ακίνδυνο για τα δόντια και το σώμα, επομένως είναι ένα τέλειο ρόφημα.

Πάρτε συμπληρώματα: Εάν σας λείπουν οι απαραίτητες βιταμίνες και ασβέστιο, επιλέξτε συμπληρώματα, για να τα επαναφέρετε στο σώμα σας.

Τα παραπάνω σημεία είναι απλές συνήθειες και φυσικές θεραπείες για το πώς να αποτρέψετε τη διάβρωση των δοντιών. Αυτές οι συμβουλές μπορούν να ενισχύσουν το σμάλτο των δοντιών και να αποτρέψουν το σχηματισμό κίτρινου στρώματος των δοντιών, αλλά θα χρειαστεί να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο για να επιβεβαιώσετε ότι δεν χρειάζεστε περαιτέρω θεραπεία.

Οι καλύτερες τροφές για τα δόντια σας

Τυρί, γάλα και γιαούρτι

Πολλοί από εμάς μπορεί να αγνοούν το γεγονός ότι το τυρί είναι μια από τις καλύτερες τροφές για υγιή δόντια. Πρώτον, γιατί έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

Το τυρί περιέχει καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σημαντικό για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Το τυρί έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φωσφορικά άλατα, τα οποία βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων pH στο στόμα, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση του σμάλτου των δοντιών.

Ένας άλλος σπουδαίος λόγος που το τυρί είναι εξαιρετικό για τα δόντια μας είναι ότι η μάσησή του αυξάνει την παραγωγή σάλιου, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηρίων στο στόμα.

Το γάλα εξακολουθεί να είναι το καλύτερο ρόφημα όσον αφορά τα δόντια και το σώμα σας. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και άλλα σημαντικά στοιχεία. Το γάλα, όπως και το τυρί, μειώνει επίσης τα επίπεδα οξέος στο στόμα, γεγονός που βοηθά στην καταπολέμηση της τερηδόνας. Το γιαούρτι είναι γεμάτο με ασβέστιο και προβιοτικά που σας προστατεύουν από την τερηδόνα, τις ασθένειες των ούλων και ακόμη και την κακοσμία του στόματος.

Νερό

Το νερό είναι μακράν το πιο υγιεινό ποτό που υπάρχει, και αυτό που το σώμα μας δεν μπορεί να κάνει χωρίς. Το σώμα μας αποτελείται από 60% νερό και το να παραμένουμε ενυδατωμένο βοηθά το σύστημά μας να απαλλαγεί από τα απόβλητα, δίνει στο δέρμα σας μια υγιή λάμψη και διατηρεί τους μυς σας σε κίνηση. Το πόσιμο νερό διατηρεί ανέπαφη την παραγωγή σάλιου. Περιέχει επίσης φθόριο που βοηθά στη διατήρηση της υγείας των δοντιών. Το σβήσιμο με νερό αφαιρεί όλα τα σωματίδια τροφής που έχουν κολλήσει στο δόντι.

Φυλλώδη πράσινα (σπανάκι, μαρούλι, λάχανο)

Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μαρούλι και το λάχανο είναι πλούσια σε ασβέστιο, φολικό οξύ και πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα που αγαπούν τα δόντια και τα ούλα σας. Τα τραγανά φρέσκα χόρτα σε σαλάτες και σάντουιτς βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών σας.

Μήλα και Αχλάδια

Η κατανάλωση μήλων και άλλων σκληρών φρούτων μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό των δοντιών σας και να αυξήσει τη σιελόρροια, η οποία μπορεί να εξουδετερώσει τα κιτρικά και μηλικά οξέα που μένουν πίσω στο στόμα σας. Ο ζαχαρούχος χυμός μήλου μπορεί να συμβάλει στην τερηδόνα, τα φρέσκα μήλα είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα. Η ινώδης υφή των μήλων διεγείρει τα ούλα σας, μειώνοντας τα βακτήρια που προκαλούν την κοιλότητα και αυξάνοντας τη ροή του σάλιου.

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι με τόνους σημαντικών στοιχείων όπως ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6 και φώσφορο. Τα αμύγδαλα, οι ξηροί καρποί Βραζιλίας και τα κάσιους, είναι πολύ ωφέλιμα για την καταπολέμηση των βακτηρίων που οδηγούν στην τερηδόνα.

Τα κάσιους είναι γνωστό ότι διεγείρουν το σάλιο και τα καρύδια περιέχουν τα πάντα, από φυτικές ίνες, φολικό οξύ, σίδηρο, θειαμίνη, μαγνήσιο, σίδηρο, νιασίνη, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6, κάλιο και ψευδάργυρο.

Κρέατα και λιπαρά ψάρια

Το μάσημα του κρέατος παράγει σάλιο. Το σάλιο είναι καλό, γιατί μειώνει την οξύτητα στο στόμα σας, βοηθά στην πέψη και ξεπλένει τα σωματίδια της τροφής που οδηγούν σε τερηδόνα. Το κόκκινο κρέας, ακόμη και τα οργανικά κρέατα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά. Τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός) και το τόφου είναι φορτωμένα με φώσφορο, ένα σημαντικό μέταλλο για την προστασία του σμάλτου των δοντιών.

Τσάι και Καφές

Το πράσινο και το μαύρο τσάι είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και προσφέρουν μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία. Το τσάι ιδιαίτερα το πράσινο τσάι και ο μαύρος καφές είναι ευεργετικά για την υγεία των δοντιών. Το πράσινο τσάι έχει ιδιαίτερα αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει μια σειρά από οφέλη.

Για απώλεια βάρους, για υγεία των μαλλιών/δέρματος: Οι καλύτεροι τρόποι να καταναλώσεις τον λιναρόσπορο

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr