Οι φυσικοί τρόποι για την πρόληψη και τη μείωση των ραγάδων

Οι φυσικοί τρόποι για την πρόληψη και τη μείωση των ραγάδων

Οι ραγάδες είναι ραβδώσεις που εμφανίζονται στο δέρμα λόγω αύξησης βάρους, απώλειας βάρους, άσκησης, εγκυμοσύνης ή άλλων καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν τέντωμα του δέρματός σας. Είναι ουλές που μπορεί να αναπτυχθούν λόγω της ρήξης των κυττάρων κολλαγόνου και ελαστίνης που δεσμεύουν το δέρμα. 

Ορισμένες ραγάδες εξασθενούν με τον καιρό, ενώ άλλες μπορεί να διαρκέσουν για πάντα. Τείνουν να είναι κόκκινα, καφέ ή μοβ ανάλογα με το χρώμα του δέρματός σας. 

Ρίξτε μια πιο βαθιά ματιά στο γιατί εμφανίζονται και πώς να τις αντιμετωπίσετε.

Αιτίες των ραγάδων
Οι ραγάδες μπορεί να εμφανιστούν για διάφορους λόγους . Τα πιο συνηθισμένα είναι:

Η ανάπτυξη εκτοξεύεται όταν φτάσετε στην εφηβεία
Υπερβολική αύξηση ή απώλεια βάρους
Άσκηση
σύνδρομο Cushing ή σύνδρομο Marfan
Χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών για μεγάλο χρονικό διάστημα
Εγκυμοσύνη και τοκετός (3) (4)

Τρόποι πρόληψης ή μείωσης των ραγάδων
Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να αποτρέψετε και να μειώσετε τις ραγάδες στο δέρμα σας.

1. Εφαρμόστε αλόη βέρα
Το τζελ αλόης βέρα είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, και περιέχει επίσης πολλές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση του δέρματος και στην εξάλειψη των ραγάδων. 

Εφαρμόστε φρέσκο ​​τζελ αλόης βέρα στις ραγάδες σας εξάγοντας το από τα φύλλα αλόης. Ξεπλύνετε το μετά από 15-20 λεπτά.

Εναλλακτικά, ανακατέψτε το τζελ με λάδι που εξάγεται από 5–10 κάψουλες βιταμίνης Ε και βιταμίνης Α. Εφαρμόστε αυτή την πάστα στην πληγείσα περιοχή, αφήστε τη να δράσει για 20 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε.

2. Δοκιμάστε έλαια γλυκού αμύγδαλου και καρύδας
Τα έλαια που εξάγονται από ξηρούς καρπούς έχουν ισχυρές ενυδατικές ιδιότητες. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ραγάδων ενυδατώνοντας το δέρμα και θρέφοντάς το με αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την αναγέννηση του δέρματος. (6)

3. Καταναλώστε αρκετή βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών του σώματος. (7) Βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος και στην αύξηση της περιεκτικότητάς του σε λάδι.

Λάβετε βιταμίνη Α από τη διατροφή σας καταναλώνοντας ζωικά προϊόντα όπως κρέατα οργάνων, αυγά και ψάρια. πράσινα λαχανικά όπως μπρόκολο, σπανάκι και χόρτα γογγύλι. και φρούτα όπως κόκκινες πιπεριές, πορτοκάλια και παπάγια.

αλόη βέρα, έλαια γλυκού αμύγδαλου και καρύδας και βιταμίνη Α για την πρόληψη των ραγάδων
4. Εφαρμόστε κρέμες με υαλουρονικό οξύ
Το υαλουρονικό οξύ είναι ένας πολυσακχαρίτης που βοηθά στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου και στην ενυδάτωση του δέρματος. Βοηθά στην αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος και στην πρόληψη του σχηματισμού ραγάδων. 

Χρησιμοποιήστε μια κρέμα υαλουρονικού οξέος για να μειώσετε τις ραγάδες και να αποτρέψετε τις ουλές. 

5. Απλώστε κρέμες gotu kola
Το Gotu kola είναι ένα βότανο γνωστό με διαφορετικά ονόματα σε όλο τον κόσμο. Έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά σε ασιατικές ιατρικές πρακτικές για την προώθηση της επούλωσης του δέρματος από διαφορετικές καταστάσεις.

Το Gotu kola μπορεί να αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου και να κάνει το δέρμα σας πιο δυνατό.

Εφαρμόστε απευθείας στο δέρμα σας κρέμες με βάση το gotu kola. (10)

 

6. Χρησιμοποιήστε ασπράδια αυγών
Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και αμινοξέα, τα οποία μπορούν να ενθαρρύνουν την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα και να προάγουν την επούλωση και την αποκατάσταση. (11)

Πάρτε δύο ασπράδια αυγών και χτυπήστε τα μέχρι να δείτε μαλακές κορυφές. Εφαρμόστε αυτό στις ραγάδες σας χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ή σφουγγάρι. Αφήστε το να στεγνώσει εντελώς πριν το ξεπλύνετε με κρύο νερό.

Ενυδατώστε το δέρμα σας στη συνέχεια ή κάντε μασάζ με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο στην περιοχή.

7. Τρώτε τροφές που προάγουν την ανάπτυξη κολλαγόνου
Το κολλαγόνο είναι μια απαραίτητη πρωτεΐνη που απαιτείται για υγιές δέρμα. Δίνει στο δέρμα σας την ελαστικότητα που χρειάζεται για να αποτρέψει τις ραγάδες και να το κάνει σφριγηλό. (11) (12)

Το σώμα σας παράγει κολλαγόνο φυσικά, αλλά η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων του στο σώμα. Αυτά περιλαμβάνουν άπαχα κρέατα, φρούτα που περιέχουν αμινοξέα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

8. Πίνετε άφθονο νερό
Το να διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο είναι απαραίτητο για να αποφύγετε ουλές και ραγάδες. Το υγιές, ενυδατωμένο δέρμα τείνει να επουλώνεται νωρίτερα. (13)

Το ενυδατωμένο δέρμα τρέφεται επίσης σωστά, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη κολλαγόνου, το οποίο υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και αποτρέπει τις ουλές και τις ραγάδες.

9. Διατηρήστε την αύξηση ή την απώλεια βάρους σας αργή και σταθερή
διατηρήστε ένα σταθερό σχήμα αύξησης/απώλειας βάρους
Η γρήγορη αύξηση ή απώλεια βάρους είναι μια από τις κύριες αιτίες των ραγάδων. (1) Εάν προσπαθείτε να χτίσετε μυς ή να χάσετε βάρος, ακολουθήστε ένα σωστό πρόγραμμα και σχεδιάστε να αλλάζετε το βάρος σας αργά και σταθερά.

Ποιές  γυναίκες ή άνδρες μπορούν να εμφανίσουν  ραγάδες;
Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ραγάδων. Αυτά περιλαμβάνουν:

Εγκυμοσύνη: Οι ραγάδες μπορεί να εμφανιστούν στην κοιλιά και στο στήθος μιας εγκύου όταν αυξάνονται γρήγορα σε μέγεθος.
Άρση βαρών: Οι ανυψωτές βαρών τείνουν να χρησιμοποιούν συμπληρώματα για την ανάπτυξη των μυών. Αυτό, σε συνδυασμό με την άρση μεγάλων βαρών, μπορεί να προωθήσει την ταχεία ανάπτυξη των μυών και να προκαλέσει ραγάδες σε ορισμένες περιοχές όπως οι γλουτοί και οι μηροί.

Εφηβεία: Οι έφηβοι τείνουν να περνούν από φάσεις ταχείας ανάπτυξης κατά την εφηβεία, η οποία μπορεί να προκαλέσει ραγάδες.
Αύξηση ή απώλεια βάρους: Η γρήγορη απώλεια ή αύξηση βάρους μπορεί να προκαλέσει το δέρμα να συστέλλεται ή να διαστέλλεται γρήγορα, οδηγώντας σε ραγάδες.

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό
Εάν έχετε ξοδέψει πολλά χρήματα σε θεραπείες OTC και δεν έχετε δει αποτελέσματα, επισκεφτείτε το ιατρείο ενός δερματολόγου για ιατρικές θεραπείες που είναι πιο αποτελεσματικές από τα τζελ ή τις κρέμες.

Οι ραγάδες είναι ένα πολύ φυσιολογικό και συχνό φαινόμενο. Τείνουν να εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι ραγάδες σας δεν σας κάνουν λιγότερο ελκυστικούς και δεν αποτελούν καθοριστικό χαρακτηριστικό του σώματός σας. Ωστόσο, εάν σας κάνουν να αισθάνεστε συνεχώς ανασφαλείς για τον εαυτό σας, μπορείτε να δοκιμάσετε τις θεραπείες που δίνονται παραπάνω για να τις μειώσετε.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr