9 Συμπληρώματα για την Ενδομητρίωση

9 Συμπληρώματα για την Ενδομητρίωση

Επηρεάζοντας περίπου το 11% των γυναικών, η ενδομητρίωση είναι μια ασθένεια της εμμήνου ρύσεως. Είναι μια ορμονική φλεγμονώδης κατάσταση όπου ο εξαρτώμενος από οιστρογόνο ιστός της μήτρας σχηματίζεται κάπου αλλού στο σώμα, συνήθως κάπου στην περιοχή της πυέλου, ή σε οποιοδήποτε από τα κενά μεταξύ της κύστης, της μήτρας, του κόλπου και του ορθού.

www.composednutrition.com

Ένας τρόπος να θυμάστε την ενδομητρίωση είναι ότι «ενδο» σημαίνει μέσα και «μέτριο» σημαίνει μήτρα.

Ο επιπλέον ιστός προκαλεί φλεγμονή που οδηγεί σε πολύ πόνο και στειρότητα. Η πάθηση σχετίζεται με την κυριαρχία των οιστρογόνων επειδή οι ιστοί στην ενδομητρίωση συχνά περιέχουν πολλούς υποδοχείς οιστρογόνων πάνω τους.

Τα πεπτικά προβλήματα είναι ένα άλλο πρόβλημα με την ενδομητρίωση λόγω της αποτυχίας αποβολής της περίσσειας οιστρογόνων. Ο στόχος της ενδομητρίωσης είναι να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή γιατί δεν υπάρχει θεραπεία.

Τα  9 συμπληρώματα για την ενδομητρίωση.

 

1. ΔΗΜ
Το DIM σημαίνει διινδολυλομεθάνιο και είναι μια φυσική ένωση σε σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι. Το DIM έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα από τα συμπληρώματα για την ενδομητρίωση για την ανακούφιση κάποιου πόνου. Είναι ευεργετικό γιατί υποστηρίζει την πρώτη φάση της απέκκρισης οιστρογόνων. Υπάρχουν 2 κύριες φάσεις απέκκρισης οιστρογόνων και το DIM ευνοεί τη φάση Ι που είναι η αποτοξίνωση. Υπάρχουν 3 βασικά βήματα που συμβαίνουν και όλα αυτά πρέπει να πραγματοποιηθούν για να εκκρίνει τα οιστρογόνα. Και πάλι, η υπερβολική ποσότητα οιστρογόνων μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδά σας και να προκαλέσει αύξηση του ενδομήτριου πόνου. Αυτό εξηγεί γιατί το DIM είναι ένα από τα συμπληρώματα για την ενδομητρίωση.

Πηγή: 25542144 , Μεταβολισμός Οιστρογόνων

2. D-ΓΛΥΚΑΡΙΚΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ
Το γλυκαρικό ασβέστιο είναι ένα άλας ασβεστίου που παράγεται φυσικά στο σώμα μας σε μικρές ποσότητες, αλλά μπορεί επίσης να εξαχθεί από διάφορα λαχανικά και φρούτα. Αυτή η ουσία είναι ένα από τα συμπληρώματα για την ενδομητρίωση επειδή βοηθά στην αποτοξίνωση των οιστρογόνων και βοηθά στην ανακούφιση προβλημάτων του εντέρου.

Συγκεκριμένα, το D-Glucarate Calcium υποστηρίζει τη δεύτερη φάση της απέκκρισης οιστρογόνων. Αυτή η διαδικασία είναι διαφορετική από τη φάση Ι επειδή η φάση ΙΙ εμφανίζεται όταν τα υψηλά οιστρογόνα σχετίζονται με προβλήματα του εντέρου. Τα προβλήματα του εντέρου προκαλούν κακή απελευθέρωση οιστρογόνων και κατά συνέπεια, τα επίπεδα οιστρογόνων θα αυξηθούν και ο πόνος από την ενδομητρίωση θα αυξηθεί. Αυτή η διαδικασία φάσης ΙΙ επιτρέπει στα επίπεδα των οιστρογόνων να παραμείνουν σταθερά και ο ενδομήτριος πόνος θα μειωθεί.

 

3. VITEX
Chaste tree, chaste berry και monk’s pepper #(λυγαριά) είναι όλα κοινά ονόματα για το Vitex. Είναι ένα φυτό που προέρχεται από τη Μεσόγειο και τη Δυτική Ασία ως φαρμακευτική θεραπεία για την ανακούφιση πολλών συμπτωμάτων καθώς και του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Το φαρμακευτικό συστατικό του φυτού προέρχεται από τα αιθέρια έλαια και τα φλαβονοειδή που περιέχει. Ένας μηχανισμός για το γιατί το vitex είναι ένα από τα συμπληρώματα για την ενδομητρίωση είναι επειδή μπορεί να μειώσει την προλακτίνη, η οποία επιτρέπει την πλήρη ανάπτυξη του ωχρού σωματίου, του οργάνου που απελευθερώνει προγεστερόνη, η οποία προκαλεί αύξηση των επιπέδων προγεστερόνης. Η αύξηση της προγεστερόνης επιτρέπει στα επίπεδα των οιστρογόνων να εξισορροπηθούν, κάτι που βοηθά στην ανακούφιση του πυελικού πόνου.

4. ΚΟΥΚΟΥΡΜΙΝΗ
Η κουρκουμίνη είναι η δραστική ένωση σε ένα κοινό βότανο: τον κουρκουμά. Είναι ένα από τα συμπληρώματα για την ανακούφιση από τον πόνο της ενδομητρίωσης. Η κουρκουμίνη είναι αντιφλεγμονώδης, αντιοξειδωτική και αντιαγγειογενετική, που όλα μπορούν να είναι ευεργετικές ιδιότητες για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη ήταν σε θέση να μειώσει την ανάπτυξη του ενδομητρικού ιστού μειώνοντας τα επίπεδα οιστρογόνων.

4. NAC (Ν-ΑΚΕΤΥΛΟΚΥΣΤΕΪΝΗ)
Το NAC είναι η συμπληρωματική μορφή της κυστεΐνης, η οποία είναι ένα αμινοξύ στο σώμα μας που βοηθά στην παραγωγή ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού, της γλουταθειόνης. Τα αντιοξειδωτικά είναι ευεργετικά στη μείωση του οξειδωτικού στρες που οδηγεί σε φλεγμονή. Ως ένα από τα συμπληρώματα για την ενδομητρίωση, το NAC βοηθά στη βελτίωση της ανταπόκρισης του οργανισμού στην ινσουλίνη, στη μείωση της τεστοστερόνης φυσικά και συμβάλλει στην προστασία της ποιότητας των αυγών. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα ποσοστά ωορρηξίας και εγκυμοσύνης για άτομα με PCOS.

5. MILK THISTLE
Το γαϊδουράγκαθο είναι ένα αγκαθωτό μωβ φυτό που είναι ένα από τα ευεργετικά συμπληρώματα για την ενδομητρίωση. Το S ilymarin είναι το ενεργό συστατικό του γαϊδουράγκαθου που το καθιστά ένα από τα συμπληρώματα για την ενδομητρίωση. Είναι ευεργετικό στην ανακούφιση του πόνου, επειδή μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες και να υποστηρίξει την αποτοξίνωση της οδού S-τρανσφεράσης της γλουταθειόνης . Η γλουταθειόνη είναι ένα αντιοξειδωτικό και στην πορεία, μπορεί να κάνει τις τοξικές χημικές ουσίες στο σώμα λιγότερο επιβλαβείς. Επιπλέον, η σιλυμαρίνη βοηθά στην υποστήριξη της αποτοξίνωσης του ήπατος, η οποία μπορεί να μειώσει τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων που μπορεί να προάγουν τον ενδομήτριο πόνο.

6. ΩΜΕΓΑ-3
Τα ωμέγα 3 είναι ένα άλλο από τα συμπληρώματα για την ενδομητρίωση. Τα πολυακόρεστα λίπη είναι λιπαρά οξέα που περιέχουν τουλάχιστον 2 διπλούς δεσμούς στη δομή. Δύο τύποι πολυακόρεστων λιπαρών είναι τα ωμέγα 3 και ωμέγα 6. Οι περισσότερες δυτικές δίαιτες καταναλώνουν μια αναλογία 1:20 ωμέγα 3 προς ωμέγα 6 όταν θα έπρεπε να είναι 1:3. Αυτά τα στοιχεία συσχετίζονται με τη συχνότητα του πόνου στην περίοδο της ενδομητρίωσης, δείχνοντας ότι τα ωμέγα 6 είναι προφλεγμονώδη και προάγουν τον πόνο, ενώ τα ωμέγα 3 έχουν προστατευτικά αποτελέσματα για τη μείωση του πόνου που προκαλείται από τη φλεγμονή. Έχει επίσης βρεθεί ότι τα ωμέγα 3 αναστέλλουν την εμφύτευση του ενδομητρικού ιστού στην πρώτη θέση και αποθαρρύνουν την περαιτέρω ανάπτυξη. Αυτό είναι που κάνει τα ωμέγα 3 ευεργετικά συμπληρώματα για την ενδομητρίωση.

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

7. ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6
Ένα άλλο από τα συμπληρώματα για την ενδομητρίωση είναι η βιταμίνη Β6. Η βιταμίνη Β6 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθά στον μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, η βιταμίνη Β6 έχει γίνει ευρέως αποδεκτή σε πολλές μελέτες για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του PMS, συμπεριλαμβανομένων των πυελικών κράμπες. Ο μεταβολισμός των οιστρογόνων είναι μια άλλη από τις ιδιότητες της βιταμίνης Β6 που βοηθά στη μετατροπή των οιστρογόνων στην ενεργή του μορφή. Αυτό καθιστά τη βιταμίνη Β6 ένα από τα σπουδαία συμπληρώματα για την ενδομητρίωση.

8. ΜΑΓΝΗΣΙΟ
Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο στη διατροφή που είναι ένα άλλο από τα συμπληρώματα για την ενδομητρίωση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το μαγνήσιο έχει αποδειχθεί ότι χαλαρώνει τους λείους μυς στην περιοχή της πυέλου για να μειώσει τις επώδυνες συσπάσεις και τις κράμπες. Διαπίστωσαν επίσης ότι η λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου συνδέθηκε με αντίστροφη σχέση με τον κίνδυνο ενδομητρίωσης. Το μαγνήσιο είναι επίσης ένα αντιφλεγμονώδες μέταλλο, γεγονός που εξηγεί την επίδρασή του στη μείωση του πόνου της περιόδου της ενδομητρίωσης. Αυτό δείχνει ότι το μαγνήσιο είναι ένα από τα συμπληρώματα για την ενδομητρίωση επειδή μπορεί να μειώσει τον πόνο μειώνοντας την ένταση της συστολής.

9. ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ
Τα προβιοτικά είναι ένα από τα συμπληρώματα για την ενδομητρίωση λόγω των εντερικών ιδιοτήτων τους. Το έντερο αποτελείται από μια ποικιλία διαφορετικών βακτηρίων που βοηθούν την πέψη και τροφοδοτούνται από φυτικές ίνες. Αυτό το βακτήριο είναι καλό και θέλουμε μια ευρεία ποικιλομορφία του για να αφομοιώσουμε τα τρόφιμα. Εντερικά προβλήματα ή (εντερική δυσβίωση) είναι όταν υπάρχει ανισορροπία στην ποσότητα αυτών των μικροοργανισμών βακτηρίων στα έντερα. Αυτή η ανισορροπία των βακτηρίων είναι που προκαλεί τον πόνο της περιόδου ενδομητρίωσης, επειδή το έντερο ρυθμίζει τα οιστρογόνα μέσω ενός ενζύμου που τα μετατρέπει στην ενεργή του μορφή για αποβολή, αλλά όταν αυτή η διαδικασία δεν λειτουργεί, μπορείτε να αυξήσετε τα ανακυκλωμένα οιστρογόνα. Τα προβιοτικά είναι μικροζωντανά βακτήρια στα τρόφιμα μας που προσθέτουν στα βακτήρια του εντέρου που υπάρχουν στα έντερα μας σε συνδυασμό με τα φυσικά βακτήρια που έχουμε ήδη.

Εάν έχετε ενδομητρίωση αναζητήστε τα συμπληρώματα που σας βοηθούν με την βοήθεια του γιατρού σας.

Άσκηση σανίδα: 4 Λεπτά, 28 μέρες!.. Νέο σώμα!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr