Ντομάτα: όλα της τα δραστικά οφέλη που αγνοούμε!

Ντομάτα: όλα της τα δραστικά οφέλη που αγνοούμε!

Η ντομάτα είναι ένα φρούτο από την οικογένεια των νυχτολιθικών που είναι εγγενές στη Νότια και Κεντρική Αμερική. Έντονα θρεπτική φυτική τροφή. Επιστημονικά γνωστή ως Solanum lycopersicum .

Αν και βοτανικά είναι φρούτο, γενικά τρώγεται και χρησιμοποιείται σαν λαχανικό. Οι ντομάτες είναι υγιεινές, νόστιμες και ευπροσάρμοστες. Ζουμερές και γλυκές, γεμάτες αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών.

Ας εξερευνήσουμε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη  της ντομάτας. 

Ακολουθούν οι διατροφικές πληροφορίες για μερίδες 100 γραμμαρίων ντομάτας.

Θερμίδες – 18 θερμίδες
Νερό – 95% της ημερήσιας αξίας
Φυτικές ίνες – 1,2 g
Ζάχαρη – 2,6 γρ
Λίπος – 0,2 γρ
Υδατάνθρακες – 3,9 g
Πρωτεΐνη – 0,9 g
Νάτριο – 5 mg
Κάλιο – 237 mg
Χοληστερόλη – 0 mg
Σίδηρος – 1,5% της ημερήσιας αξίας
Ασβέστιο – 0,8%
Βιταμίνη Α – 17%
Βιταμίνη C – 23%

Υγεία της καρδιάς
Οι ντομάτες είναι μια σημαντική πηγή αντιοξειδωτικού λυκοπενίου που έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Το λυκοπένιο είναι υπεύθυνο για το κόκκινο χρώμα τους. Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, περιεκτικότητα σε χολίνη που όλα υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.

 

Βασιλική συμβουλή στην περίπτωση μας αποτελεί (για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων) ι η αύξηση της πρόσληψης καλίου και η μείωση της πρόσληψης νατρίου. Καθώς οι ντομάτες περιέχουν φυλλικό οξύ, βοηθούν στην εξισορρόπηση των επιπέδων ομοκυστεΐνης που είναι υπεύθυνες για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

Επιπλέον, βοηθούν επίσης στην προστασία των μυών από τη φθορά, στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης λίθων στα νεφρά.

Προλαμβάνει τον καρκίνο – οι ντομάτες είναι αντικαρκινογόνες
Οι ελεύθερες ρίζες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Οι ντομάτες είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών. Αυτά τα συστατικά βοηθούν στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών. Μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο στις ντομάτες  ελέγχει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, ιδιαίτερα του καρκίνου του προστάτη, του στομάχου και του παχέος εντέρου.

Ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ντομάτες βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, του οξειδωτικού στρες, της βλάβης των ιστών και άλλων που προκαλεί ο διαβήτης. Οι ντομάτες είναι γνωστό ότι έχουν χρώμιο, ένα μέταλλο που δρα στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο. Και λέγεται ότι οι ντομάτες είναι μια υπερτροφή για τον διαβήτη τύπου 2.

Δυσκοιλιότητα
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες που βοηθούν στην ενυδάτωση και υποστηρίζουν τις κινήσεις του εντέρου, γι’ αυτό και είναι γνωστό ότι είναι καθαρτικό-φρούτο. Οι φυτικές ίνες βοηθούν να προστεθεί ο όγκος στα κόπρανα, κάτι που είναι χρήσιμο για τη μείωση της δυσκοιλιότητας.

Προσοχή – η οξύτητα από τις μαγειρεμένες ντομάτες μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την παλινδρόμηση οξέος ή να προκαλέσει δυσπεψία σε μερικούς ανθρώπους. Βεβαιωθείτε ότι σας ταιριάζει ή χρησιμοποιήστε την με μέτρο.

Δέρμα και  μαλλιά
Λέγεται ότι η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες βλάβες από το ηλιακό φως, τη ρύπανση και τον καπνό. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση του δέρματος, κηλίδες, μαύρισμα, ρυτίδες και άλλες δυσμενείς επιπτώσεις στο δέρμα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ντομάτας μπορεί να μειώσει τη φθορά του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία και να μειώσει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, βιταμίνη Α και C που υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος και των μαλλιών.

Η παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα εξαρτάται από τη βιταμίνη C. Το κολλαγόνο είναι απαραίτητο συστατικό του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και του συνδετικού ιστού.

Ενισχύει την ανοσία
Οι ντομάτες είναι γεμάτες με βιταμίνη C και παρέχουν περισσότερη βιταμίνη Α που υποστηρίζει την όραση, το καλό δέρμα και το ανοσοποιητικό.

Ο φρέσκος χυμός ντομάτας είναι εξαιρετικός όταν πρόκειται για την ενίσχυση των επιπέδων ανοσίας.

Η βιταμίνη C στις ντομάτες είναι επίσης χρήσιμη για την απελευθέρωση των λιγότερων ορμονών του στρες, σας βοηθά να παραμείνετε ενεργητικοί και εξαιρετικά υγιείς.

Καίει λίπος – προάγει την απώλεια βάρους
Οι ντομάτες ενθαρρύνουν την παραγωγή αμινοξέων που ονομάζονται καρνιτίνη, τα οποία βοηθούν στην καύση του λίπους του σώματος σε ποσοστό τουλάχιστον 30% !

Προστατέψτε τα μάτια σας με ντομάτες
Καθώς οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο που λέγεται ότι κάνει καλό στα μάτια. Δεν οφείλεται μόνο στο προστατευτικό θρεπτικό συστατικό στις ντομάτες. Περιέχουν επίσης λουτεΐνη και βήτα-καροτίνη που υποστηρίζει την όραση και προστατεύει τα μάτια από παθήσεις των ματιών, συμπεριλαμβανομένου του καταρράκτη και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

naturaldiyhealth.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr