Τι είναι η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική;

Τι είναι η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική;

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (TCM) είναι μια από τις παλαιότερες μορφές ιατρικής, που χρονολογείται πριν από 5.000 χρόνια. Οι επαγγελματίες του TCM χρησιμοποιούν συνηθέστερα βελονισμό και βότανα για τη θεραπεία ασθενών, αλλά υπάρχει ένας αριθμός διαφορετικών τρόπων για τη θεραπεία διαφόρων συνδρόμων. Η TCM γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής τόσο ως αυτόνομη θεραπεία όσο και ως συμπληρωματική θεραπεία μαζί με την ιατρική που βασίζεται σε στοιχεία (EBM).

Κατανόηση του TCM
Οι επαγγελματίες του TCM επικεντρώνονται στις λειτουργίες του σώματος (όπως η αναπνοή, η πέψη και η αποτοξίνωση) για τον προσδιορισμό των φυσιολογικών και παθολογικών αλλαγών του ανθρώπινου σώματος. Για τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενών, οι γιατροί εξετάζουν την αιτία, τη θέση, τη λειτουργία, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη φύση της ασθένειας, καθώς και τα συναισθήματα του ασθενούς. Το TCM τονίζει επίσης τη σημασία της διατήρησης ενός υγιούς, ισορροπημένου σώματος. Μερικές από τις βασικές αρχές που περιγράφουν περαιτέρω την προσέγγιση TCM περιλαμβάνουν:

Yin/Yang
Μία από τις πιο θεμελιώδεις θεωρίες στο TCM, το γιν και το γιανγκ ορίζονται ως δύο αντίθετες δυνάμεις ή ενέργειες που υπάρχουν αλληλεξαρτώμενα στη φύση για να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο σύνολο. Το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο και η διασυνδεδεμένη σχέση τους δείχνει πώς υπάρχει ισορροπία μέσα στο σώμα.

Qi
Προφέρεται ως “chee”, το qi αναφέρεται στην ενέργεια ή τη ζωτική δύναμη που ρέει σε όλες τις οδούς του σώματος. Στην κινεζική ιατρική, αυτές οι οδοί είναι επίσης γνωστές ως μεσημβρινοί. Η κυριολεκτική μετάφραση του τσι σημαίνει αναπνοή ή αέρας. Οι ασκούμενοι πιστεύουν ότι όταν η ενέργεια είναι στάσιμη ή η ποιότητα του τσι είναι ανεπαρκής, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα υγείας όπως άγχος, κατάθλιψη, συναισθηματικό στρες , ασθένεια ή ασθένεια.

8 Αρχές
Στο TCM, οι 8 αρχές είναι μια γενική μέθοδος για τη διάγνωση και την περιγραφή της θέσης και της φύσης της ανισορροπίας του σώματος. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν: yin/yang; ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΨΥΞΗ; εσωτερικό/εξωτερικό? και υπέρβαση/ανεπάρκεια. Αυτή η ιδέα χρησιμεύει ως οδηγός για την ταυτοποίηση όλων των ασθενειών. Για παράδειγμα, η θέση ή η σοβαρότητα της ασθένειας μπορεί να αναγνωριστεί ως εσωτερική ή εξωτερική. τα συμπτώματα μπορεί να περιγραφούν ως ζέστη ή κρύο. και η κατάσταση της πάθησης μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ως υπερβολική ή ανεπάρκεια. Συνολικά, και σε ορισμένες περιπτώσεις, το yin/yang μπορεί να περιγράφει τις άλλες έξι αρχές.

Θεραπείες TCM
Προκειμένου να διαγνωστεί η ανισορροπία του ασθενούς για την κατάλληλη θεραπεία, ο ιατρός μπορεί να αξιολογήσει την κατάσταση (σχήμα, χρώμα και επικάλυψη) της γλώσσας, τη δύναμη των σημείων παλμού, τη μυρωδιά της αναπνοής ή/και την ποιότητα της αναπνοής. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν ποικίλες μεθόδους για θεραπείες. Οι θεραπείες απευθύνονται στο άτομο και όχι μόνο στα συμπτώματα, επομένως δύο άτομα με παρόμοια συμπτώματα ενδέχεται να λάβουν διαφορετικές θεραπείες ανάλογα με την ατομική τους κατάσταση και τον τρόπο ζωής τους. Οι πιο κοινές θεραπείες TCM είναι ο βελονισμός, τα βότανα, η διατροφή, το μασάζ/βελονισμός και το τσιγκόνγκ. Το Moxabustion και το cupping είναι δύο πρόσθετες θεραπείες που χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία μυϊκών πόνων, πόνων και άλλων μυοσκελετικών προβλημάτων. Ακολουθεί ένας σύντομος οδηγός για διαφορετικούς τύπους θεραπειών TCM:

Βελονισμός
Ο βελονισμός είναι μια πρακτική τοποθέτησης μικροσκοπικών, αποστειρωμένων βελόνων μέσω του δέρματος, προκειμένου να διεγείρονται τα σημεία βελονισμού που στοχεύουν συγκεκριμένα όργανα και λειτουργίες του σώματος, ενώ παράλληλα φέρνει ισορροπία στη ροή του qi.

Κινέζικα βότανα
Τα κινέζικα βότανα είναι φαρμακευτικές ουσίες που συνταγογραφούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και είναι γνωστές για την αποκατάσταση της ισορροπίας στον οργανισμό. Οι κινεζικές θεραπείες με βότανα είναι κυρίως φυτικές, αλλά περιστασιακά χρησιμοποιούν ορυκτά ή ζωικά προϊόντα. Μπορεί να έρχονται με τη μορφή τσαγιού, χαπιών, σκονών, λοσιόν, πάστες και βάμματα. Τα παρασκευάσματα βοτάνων συνήθως δημιουργούνται και συνταγογραφούνται ειδικά για τη διάγνωση του ασθενούς, αν και διατίθενται χάπια για πιο γενικά συμπτώματα.

Διατροφή/Διατροφικές Αλλαγές
Οι επαγγελματίες του TCM βλέπουν τη διατροφή ως την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στις ασθένειες. Όπως τα βότανα, στην κινεζική ιατρική, τα τρόφιμα θεωρούνται ότι έχουν θεραπευτικές ή βλαβερές ιδιότητες ανάλογα με το πώς επηρεάζουν τη σύσταση ή την πάθηση κάποιου. Τα τρόφιμα κατηγοριοποιούνται είτε με βάση τη γεύση (γλυκιά, ξινή, πικάντικη, αλμυρή ή πικρή) είτε από τη φύση τους (δροσερά, κρύα, ζεστά και καυτά/πικάντικα). Οι επαγγελματίες πιστεύουν ότι το πώς μαγειρεύεται και προετοιμάζεται το φαγητό μπορεί να επηρεάσει τη φύση του φαγητού και πώς θα αφομοιωθεί στον οργανισμό.

Moxabustion
Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει το κάψιμο mugwort, ένα μικρό σπογγώδες βότανο, για την τόνωση του qi και την ενίσχυση του αίματος. Το θερμαινόμενο βότανο μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από τη βελόνα βελονισμού ή έμμεσα να τοποθετηθεί κοντά σε μια περιοχή που θεωρείται στάσιμη.

Βεντούζα
Μία από τις παλαιότερες μορφές TCM, η βεντούζα περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός ή περισσότερων ποτηριών ή μπαμπού σε ένα τμήμα του δέρματος, συνήθως από την πλάτη ή το στομάχι. Ο αέρας μέσα στο κύπελλο στη συνέχεια θερμαίνεται, δημιουργώντας αναρρόφηση. Τα κύπελλα μπορούν να τοποθετηθούν εκεί για αρκετά λεπτά ή να μετακινηθούν κατά μήκος του δέρματος. Η βεντούζα συνήθως αφήνει κόκκινα σημάδια από το χείλος του κυπέλλου και μπορεί να εμφανιστούν ελαφροί μώλωπες. Οι επαγγελματίες λένε ότι αυτή η πρακτική διεγείρει το λεμφικό σύστημα και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, αν και λείπουν επιστημονικά στοιχεία.

Tui Na/Κινέζικο μασάζ/Acupressure
Γνωστό με πολλά διαφορετικά ονόματα, το tui na είναι ένα θεραπευτικό μασάζ σχεδιασμένο για τις συγκεκριμένες ανάγκες του ασθενούς, το οποίο χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες για να επαναφέρει το σώμα σε ισορροπία. Οι επαγγελματίες πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα του κινέζικου μασάζ μπορούν να συγκριθούν με τον βελονισμό και μερικές φορές τον περιγράφουν ως βελονισμό χωρίς βελόνες.

Qigong και Tai chi
Αυτές οι απαλές ασκήσεις ενσωματώνουν διάφορες στάσεις με βαθιά αναπνοή και νοητική εστίαση. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτές τις ασκήσεις για να χτίσουν δύναμη, να προωθήσουν την ευελιξία, να ηρεμήσουν το μυαλό και να αποκαταστήσουν την ισορροπία στο σώμα.

Εάν εξετάζετε το ενδεχόμενο TCM
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα:

Αναζητήστε έναν επαγγελματία που έχει επίσημη εκπαίδευση, εθνική πιστοποίηση και ενεργή άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Εάν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε φυτικά φάρμακα, αναζητήστε καθοδήγηση από κάποιον που είναι πιστοποιημένος σε αυτόν τον τομέα. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι τυχόν βότανα που σας συνταγογραφήθηκαν είναι συμβατά με τις τρέχουσες θεραπείες ή άλλα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε.
Φροντίστε να ενημερώσετε τον πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης για όλες τις εναλλακτικές πρακτικές υγειονομικής περίθαλψης και διαχείρισης υγείας. Αυτό θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε ασφαλή, συντονισμένη και βέλτιστη φροντίδα για την επίτευξη των στόχων υγείας σας.
Εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή σκέφτεστε να θεραπεύσετε ένα παιδί με TCM, συμβουλευτείτε τον πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία.
www.onemedical.com

 

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr