Οι καλύτεροι τρόποι να προστατέψετε τα μαλλιά σας από τις ακτίνες του ήλιου.

Οι καλύτεροι τρόποι να προστατέψετε τα μαλλιά σας από τις ακτίνες του ήλιου.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να εφαρμόζουμε (και να εφαρμόζουμε ξανά!) αντηλιακό κατά τη διάρκεια αυτών των ζεστών, μακρών καλοκαιρινών ημερών για να αποτρέψουμε τη βλάβη του δέρματος. Γνωρίζατε όμως ότι ο ήλιος μπορεί επίσης να βλάψει τα μαλλιά σας;

«Η βλάβη από τον ήλιο μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή αποχρωματισμού, ξηρών και εύθραυστων νημάτων, σπασμένων ή σπασμένων άκρων, λέπτυνσης και φριζαρίσματος», λέει η δερματολόγος Wilma Bergfeld, MD.

Στην πραγματικότητα, η φθορά από τον ήλιο μπορεί να συμβεί στους περισσότερους τύπους μαλλιών, αλλά υπάρχουν τρόποι για να προστατεύσετε τις τρίχες και το τριχωτό της κεφαλής σας. Ο Δρ Μπέργκφελντ εξηγεί πώς συμβαίνει η φθορά από τον ήλιο στα μαλλιά και πώς να θωρακίσετε τις κορδέλες σας με τον καλύτερο τρόπο κατά τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο.

Πώς μπορεί ο ήλιος να βλάψει τα μαλλιά σας;
Μπορεί να μην πιστεύετε ότι τα μαλλιά σας είναι επιρρεπή σε ηλιακά εγκαύματα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να έχετε σκεφτεί ακόμη και ότι μπορεί να είναι καλό — σε ποιον δεν αρέσουν οι ηλιόλουστες κλειδαριές μετά από ένα ταξίδι διακοπών;

Αλλά η φθορά των μαλλιών από τον ήλιο είναι πραγματική. «Εάν τα μαλλιά σας έχουν παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, οι ακτίνες UVA και UVB μπορούν να βλάψουν το εξωτερικό κάλυμμα της τρίχας, που ονομάζεται επιδερμίδα», λέει ο Δρ Bergfeld.

Δείτε πώς ο ήλιος μπορεί να βλάψει τα μαλλιά σας:

Μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας ξηρά, εύθραυστα και φριζαρισμένα
Ακριβώς όπως η υπερβολική χρήση σεσουάρ (ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας) μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στα μαλλιά σας, έτσι και οι ακτίνες του ήλιου. Εάν παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας έχουν αρχίσει να στεγνώνουν, να φριζάρουν ή να είναι εύθραυστα (σχεδόν σαν να είναι σαν άχυρο), μπορεί να είναι σημάδι ότι είναι κατεστραμμένα. Η παρατεταμένη θερμότητα και η ξηρότητα μπορούν επίσης να προκαλέσουν περισσότερο σπάσιμο και σχισμένες άκρες στα μαλλιά σας με την πάροδο του χρόνου.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα κατεστραμμένα από τον ήλιο μαλλιά από τον τρόπο που αισθάνονται και πώς αντιδρούν στην κανονική ρουτίνα styling σας. «Τα ταλαιπωρημένα μαλλιά έχουν ξηρή όψη και αίσθηση, δεν είναι διαχειρίσιμα και δεν κρατούν μπούκλες ή στυλ», λέει ο Δρ Bergfeld. «Τα ταλαιπωρημένα μαλλιά συνήθως στεγνώνουν γρήγορα επίσης».

Μπορεί να αλλάξει το χρώμα των μαλλιών σας και να οδηγήσει σε πρόωρο γκριζάρισμα
Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι – ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας – οι τροπικές διακοπές μπορεί να σας κάνουν να επιστρέψετε στο σπίτι με ελαφρώς πιο ανοιχτόχρωμα μαλλιά. Ακόμη και χωρίς επεξεργασία χρώματος, τα μαλλιά σας μπορούν να αλλάξουν χρώμα από τον ήλιο. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο σημάδι ότι τα μαλλιά σας δέχονται ένα χτύπημα από τη ζέστη του ήλιου.

«Οι ακτίνες του ήλιου δρουν πολύ σαν χλωρίνη στα μαλλιά», εξηγεί ο Δρ Μπέργκφελντ. «Η χλωρίνη αντιδρά με τη μελανίνη στα μαλλιά και αφαιρεί το χρώμα σε μια μη αναστρέψιμη χημική αντίδραση. Η χλωρίνη καταστρέφει επίσης την επιδερμίδα και την πρωτεΐνη της τρίχας, η οποία ονομάζεται κερατίνη .»

Και ενώ είναι φυσιολογικό για πολλούς από εμάς να αρχίζουμε να βλέπουμε γκρίζες τρίχες καθώς μεγαλώνουμε, η εκτεταμένη ζημιά από τη θερμότητα από τον ήλιο μπορεί πραγματικά να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία.

Είναι ορισμένοι τύποι μαλλιών πιο ευάλωτοι;
Ενώ κάθε είδος μαλλιών είναι επιρρεπές σε φθορά , τα μαλλιά σας μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη φθορά από τον ήλιο, εάν είναι λεπτά ή ανοιχτόχρωμα.

«Αυτά τα πιο λεπτά, ανοιχτόχρωμα μαλλιά δεν έχουν το πάχος ή τη χρωστική ουσία που μπορούν να τα προστατεύσουν από τις ακτίνες του ήλιου, ενώ τα πιο σκούρα, πιο τραχιά μαλλιά είναι συνήθως πιο λιπαρά και το πάχος, το πιο σκούρο χρώμα και το κάλυμμα λαδιού βοηθούν στην προστασία τους», λέει ο Δρ Bergfeld. «Τα μαλλιά σας είναι επίσης πιο εύθραυστα και πιο επιρρεπή σε βλάβες από τον ήλιο εάν έχετε λεπτά, επίπεδα ή σφιχτά κουλουριασμένα μαλλιά».

Τα ζεστά σίδερα ή τα ρολά, το χλωριωμένο νερό στις πισίνες ή το φωτισμό των μαλλιών σας μπορούν να τα κάνουν πιο ευάλωτα στις καλοκαιρινές καταπονήσεις της ζέστης και του ήλιου. Όλα αυτά μπορούν να βλάψουν την πρωτεΐνη των μαλλιών σας, την κερατίνη. Στη συνέχεια, η κατεστραμμένη πρωτεΐνη επιτρέπει στον ήλιο και τη θερμότητα να διεισδύσουν στα μαλλιά σας πιο εύκολα και έχει ως αποτέλεσμα μια πιο εύθραυστη τρίχα.

Είναι το αντηλιακό μαλλιών ένας καλός τρόπος για την πρόληψη της φθοράς των μαλλιών;
Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να λάβετε προφυλάξεις για να προστατέψετε τα μαλλιά σας από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο. Όπως επισημαίνει ο Δρ Bergfeld, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν SPF (αντηλιακός παράγοντας) που φροντίζει για την προστασία των μαλλιών σας από τις βλαβερές ακτίνες.

Πώς λειτουργεί;
Το αντηλιακό μαλλιών λειτουργεί σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φράγμα στην επιφάνεια των μαλλιών σας που βοηθά στην προστασία από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV). Τα ενεργά συστατικά των αντηλιακών προϊόντων μαλλιών περιλαμβάνουν συνήθως φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας όπως αβοβενζόνη, οκτινοξάτη και οξείδιο ψευδαργύρου, τα οποία λειτουργούν απορροφώντας ή αντανακλώντας την υπεριώδη ακτινοβολία.

Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το αντηλιακό μαλλιών λειτουργεί διαφορετικά από το αντηλιακό για το δέρμα σας. Καθώς τα μαλλιά μας είναι τεχνικά φτιαγμένα από νεκρά κύτταρα του δέρματος, δεν έχουν την ίδια αντίδραση στη βλάβη από τον ήλιο όπως το δέρμα μας — ορατή ερυθρότητα, πόνος στο κάψιμο, ξεφλούδισμα κ.λπ. Απαιτεί διαφορετικό είδος προσέγγισης.

Αντίθετα, το αντηλιακό μαλλιών εστιάζει στην προστασία της επιδερμίδας σας (την εξωτερική περιοχή της τρίχας) δημιουργώντας ένα ρυθμιστικό μεταξύ αυτής και των ακτίνων του ήλιου. Λάβετε υπόψη: Το αντηλιακό μαλλιών δεν αποτρέπει την καταστροφή των κυττάρων όπως κάνουν τα κανονικά προϊόντα SPF.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω αντηλιακό για τα μαλλιά στο τριχωτό της κεφαλής μου;
Ενώ η επιθυμία να προστατέψετε τα μαλλιά σας από τον ήλιο μπορεί να προέρχεται κυρίως από την επιθυμία να διατηρήσετε τα μαλλιά σας λαμπερά και εύχρηστα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το τριχωτό της κεφαλής μας απαιτεί πιο έντονη προστασία από τον ήλιο.

Ένα ηλιοκαμένο τριχωτό της κεφαλής ακούγεται ασυνήθιστο, αλλά το πάνω μέρος του κεφαλιού σας είναι ένα από τα πιο επιρρεπή σε ηλιακά εγκαύματα στο σώμα σας. Επιπλέον, μπορεί να είναι η τελευταία περιοχή που σκέφτεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, επομένως είναι σημαντικό να τη διατηρείτε προστατευμένη. Καθώς η περιοχή του τριχωτού της κεφαλής σας είναι μέρος του δέρματός σας, θα θελήσετε να εφαρμόσετε ένα κανονικό προϊόν SPF (μια λοσιόν ή ένα σπρέι είναι καλό) που στην πραγματικότητα αποτρέπει τη βλάβη των κυττάρων από τις ακτίνες UV.

Εάν ούτως ή άλλως εφαρμόζετε ένα αντηλιακό με σπρέι μαλλιών, μπορείτε να το εφαρμόσετε και στο τριχωτό της κεφαλής σας — δεν θα κάνει κακό. Αλλά δεν θέλετε να βασίζεστε αποκλειστικά στο αντηλιακό μαλλιών για την προστασία του τριχωτού της κεφαλής σας. Υπάρχουν συγκεκριμένα σπρέι ή βάλσαμα που μπορείτε να πάρετε που μπορούν να προστατεύσουν το τριχωτό της κεφαλής σας αλλά να αφήσουν τα μαλλιά σας λιγότερο αλμυρά ή λιπαρά. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε αντηλιακό μεταλλικό ή σκόνης .

Πώς να εφαρμόσετε αντηλιακό στα μαλλιά
Το αντηλιακό μαλλιών έρχεται συνήθως σε ένα μπουκάλι σπρέι που μπορείτε να το εφαρμόσετε μετά το styling ή το βούρτσισμα των μαλλιών σας. Εφαρμόζεται εύκολα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρόμοια με τον τρόπο που εφαρμόζετε το σπρέι styling ή τη λακ.

Δείτε πώς να εφαρμόσετε το αντηλιακό στα μαλλιά σας πριν βγείτε στον ήλιο:

Ξεκινήστε με καθαρά, στεγνά μαλλιά. Μπορείτε να εφαρμόσετε το αντηλιακό μαλλιών είτε πριν είτε μετά το styling.
Ανακινήστε καλά το μπουκάλι πριν το χρησιμοποιήσετε για να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν έχει αναμειχθεί καλά.
Κρατήστε το μπουκάλι περίπου έξι ίντσες μακριά από τα μαλλιά σας και ψεκάστε ομοιόμορφα στα μαλλιά σας. Εστιάστε επιπλέον χρόνο στην κορυφή του κεφαλιού σας (όπου τα μαλλιά σας χωρίζονται σε ένα μέρος). Αυτό είναι όπου τα μαλλιά σας εκτίθενται περισσότερο στο άμεσο ηλιακό φως.
Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας ή μια χτένα για να διανείμετε το προϊόν σε όλα τα μαλλιά σας, καλύπτοντας όλες τις περιοχές.
Αφήστε το αντηλιακό μαλλιών να στεγνώσει εντελώς πριν βγείτε έξω.
Άλλοι τρόποι για να προστατέψετε τα μαλλιά σας
Είτε χρησιμοποιείτε αντηλιακό μαλλιών είτε όχι, το να καλύπτετε το κεφάλι σας τις ζεστές και ηλιόλουστες μέρες είναι η καλύτερη γραμμή άμυνάς σας ενάντια στις ακτίνες του ήλιου.

Μπορείτε επίσης να προστατέψετε τα μαλλιά σας από την ηλιακή ακτινοβολία με:

Τυλίγοντας ένα φουλάρι γύρω από τα μαλλιά σας, φορώντας ένα καπέλο με φαρδύ γείσο ή χρησιμοποιώντας μια ομπρέλα.
Βγαίνοντας έξω νωρίς ή αργά την ημέρα, όπως θα κάνατε για να προστατέψετε το δέρμα σας.
Εάν κολυμπάτε σε πισίνα με χλωρίνη, φορέστε σκουφάκι κολύμβησης ή βάλτε τα μαλλιά σας σε έναν ψηλό κότσο για να κρατήσετε τα μαλλιά σας στεγνά. Εάν βρέχετε τα μαλλιά σας, φροντίστε να ξεπλύνετε το νερό της πισίνας – το οποίο περιέχει χημικές ουσίες όπως το χλώριο – από τα μαλλιά σας με καθαρό νερό.
Το καλοκαίρι είναι μια αγαπημένη εποχή για πολλούς, και υπάρχουν πολλά να απολαύσουν. Μην αφήνετε τις ακτίνες του ήλιου να εμποδίζουν τη διασκέδαση σας. Την επόμενη φορά που θα βγείτε στον ήλιο, μην ξεχάσετε να θωρακίσετε και τα μαλλιά σας. Ειδικά αν τα μαλλιά σας έχουν υποστεί προηγούμενη ζημιά από θερμότητα και styling, η προσθήκη ενός επιπλέον στρώματος προστασίας μέσω του αντηλιακού μαλλιών μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή πρόσθετου σπασίματος.

health.clevelandclinic.org

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr