Ψωμί: Τι πρέπει να προσέξετε για απώλεια βάρους;

Ψωμί: Τι πρέπει να προσέξετε για απώλεια βάρους;

Δεν χρειάζεται να βγάλετε εντελώς από τη διατροφή σας το ψωμί για μια ισορροπημένη διατροφή, αρκεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα.

Σιτάρι ολικής αλέσεως, σίκαλη και άλλα πολλά, τα τελευταία χρόνια, η δημοτικότητα του ψωμιού (σε όλες τις παραλλαγές του, και ιδιαίτερα του σπιτικού) έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, παρόλο που εξακολουθεί να αμφισβητείται λόγω της υψηλής θερμιδικής του αξίας.

«Η Ισπανία είναι μια χώρα όπου το ψωμί είναι πολύ σημαντικό, από το πρωινό μέχρι το δείπνο, και φαίνεται ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να φάνε χωρίς ψωμί. Υπό αυτή την έννοια, η μείωση της κατανάλωσής του και η εκμάθηση της παρασκευής ορισμένων τροφών χωρίς αυτ,ό είναι μια εκπληκτική εναλλακτική όταν θέλετε να χάσετε βάρος», εξηγεί η Dr. María José Crispín, διατροφολόγος στην Clínica Menorca.

Οι θερμίδες
Μάλιστα λέγεται ότι η πρώτη τροφή που πρέπει να εγκαταλείψουμε από τη διατροφή μας αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, είναι το ψωμί, αλλά σύμφωνα με την ειδικό “πολλές φορές δεν είναι απαραίτητο και αρκεί να το ελαττώσουμε”. Τρώγοντας λιγότερη ποσότητα, πιθανότατα έχουμε την ευχάριστη αίσθηση ότι τρώμε ψωμί, αλλά χάνουμε βάρος». Κατά τη γνώμη της, η δαιμονοποίηση του ψωμιού είναι απλή αριθμητική υπόθεση: «Μισό καρβέλι ψωμί έχει 300 θερμίδες και αν το τρώμε κάθε μέρα αντιπροσωπεύει 9.000 θερμίδες το μήνα και αυτό αντιστοιχεί σε ένα κιλό λίπους το μήνα. Αν το βγάλουμε από τη διατροφή μας, έχουμε ένα κιλό λίπος λιγότερο, 12 κιλά το χρόνο. Αν κάνουμε αυτούς τους υπολογισμούς, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί είναι σημαντικό να μειώσουμε την κατανάλωση ψωμιού για απώλεια βάρους».

 

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ψωμί ολικής αλέσεως: Η σύσταση των ειδικών
Ανεξάρτητα από το αν επιδιώκετε ή όχι να χάσετε βάρος, η διατροφολόγος θεωρεί «υποχρεωτικό να μεταβείτε στο ψωμί ολικής αλέσεως». Ο λόγος είναι ότι, αν και έχει πάνω κάτω τις ίδιες θερμίδες με τα υπόλοιπα, είναι πολύ πιο υγιεινό. Για παράδειγμα, σε εντερικό επίπεδο, με τις φυτικές του ίνες, ευνοεί το έντερο να λειτουργεί καλύτερα, αλλά και σε επίπεδο διατροφής : Το λευκό ψωμί δρα σαν ζάχαρη, δημιουργεί αιχμές στη γλυκαιμία και μετά την υπογλυκαιμία. Αυτό μακροπρόθεσμα δεν είναι καλό,γιατί αλλάζει τη λειτουργία του παγκρέατος και της ινσουλίνης και ευνοούν τον διαβήτη. Επιπλέον ο κορεσμός δεν διαρκεί πολύ, γιατί αμέσως αισθάνεστε πεινασμένοι ξανά», λέει η Crispín.

Ψωμί: Τι πρέπει να προσέξετε για απώλεια βάρους;-2

Πότε και πώς

Η ειδικός θεωρεί ότι το πρωινό, είναι η καλύτερη στιγμή για να απολαύσετε το ψωμί: «Έχουμε όλη την ημέρα μπροστά μας για να κάψουμε αυτές τις θερμίδες που παρέχει το ψωμί. Καλύτερα αναπόσπαστο και σε μικρή ποσότητα, 30-40 γραμμάρια. Μας δίνει ευχαρίστηση και αισθανόμαστε χορτάτοι και μας βοηθά να έχουμε ενέργεια το πρωί. Εάν κάποιος πρόκειται να σηκωθεί και να μην πάρει πρωινό, μπορεί να το καταναλώσει το μεσημέρι. Όσο για το βράδυ, αν είστε από αυτούς που χρειάζονται λίγο ψωμί για να νιώσουν ικανοποιημένοι, φάτε το εκείνη τη στιγμή, δεν ήρθαμε σε αυτόν τον κόσμο να υποφέρουμε άσκοπα».

Ψωμί: Τι πρέπει να προσέξετε για απώλεια βάρους;-3

Από την άλλη, η Crispin αρνείται ότι το φρυγανισμένο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες (στις ίδιες ποσότητες). «Οι θερμίδες ενός φρυγανισμένου ή μη φρυγανισμένου ψωμιού είναι ίδιες. Το ψήσιμο του δεν μας βοηθά να χάσουμε βάρος. Μας βοηθά να χάσουμε βάρος τρώγοντάς το σε λιγότερη ποσότητα και καθιστώντας το αναπόσπαστο γιατί μας χορταίνει περισσότερο και αποτρέπει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα».

Ωστόσο, υποστηρίζει ένα κόλπο που σχετίζεται με το ψωμί για να χάσουμε βάρος: «Αν πριν καταναλώσουμε υδατάνθρακες (είτε ψωμί ή άλλη τροφή), φάμε φυτικές ίνες, παχαίνουμε λιγότερο, γιατί μειώνεται η απορρόφηση των υδατανθράκων», αναφέρει η expert. Με αυτόν τον τρόπο, καλό θα ήταν, αν θέλουμε ψωμί, να το τρώμε στο τέλος της σαλάτας, όχι στην αρχή.

Ψωμί: Τι πρέπει να προσέξετε για απώλεια βάρους;-4

Οι κόκκινες γραμμές του ψωμιού

H ειδικός της Clínica Menorca συμβουλεύει να μην τρώτε ψωμί με λίπη (λουκάνικα, σάλτσες, λάδι) και με γλυκά (κρέμες σοκολάτας και φουντουκιού). Κατά τη γνώμη της, θα ήταν πολύ πιο σωστό να το συνδυάσετε με πρωτεΐνη και λαχανικά. «Για παράδειγμα, στο πρωινό, ένα τοστ ολικής αλέσεως με λίγο τυρί και ντομάτα, ή λίγο χούμους, που είναι πρωτεΐνη οσπρίων με τις φυτικές του ίνες, ή σολομός και αβοκάντο, ή ζαμπόν και ντομάτα – νομίζω ότι αυτός ο συνδυασμός είναι σούπερ θρεπτικός και χορταστικός. Ωστόσο, αν το συνδυάσουμε με λίπη ή/και γλυκά, δεν βοηθάει ποτέ στο αδυνάτισμα», λέει η Crispín. Ξέρετε, αν θέλετε να χάσετε βάρος, μπορείτε να φάτε τοστ για πρωινό, αλλά ποτέ με βούτυρο και μαρμελάδα.

vogue.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr