Ντομάτα και κρεμμύδι: 9 οφέλη στην υγεία όταν καταναλώνονται ωμά

Ντομάτα και κρεμμύδι: 9 οφέλη στην υγεία όταν καταναλώνονται ωμά

Ο συνδυασμός ντομάτας και κρεμμυδιού είναι τα βασικά συστατικά μιας δροσιστικής σαλάτας για το καλοκαίρι.

Η ντομάτα και το κρεμμύδι δίνουν συνδυαστικά ένα γευστικό πιάτο. Ειδικά στη χώρα μας, ο συνδυασμός αυτός είναι πολύ δημοφιλής. Όχι τυχαία, γιατί εκτός από απόλαυση στον ουρανίσκο, χαρίζει πολλαπλά οφέλη στην υγεία.

1. Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς
Οι καρδιακές παθήσεις, που περιλαμβάνουν εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια, είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι ντομάτες και τα κρεμμύδια βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς. Και τα δύο μειώνουν την κακή χοληστερόλη στο σώμα, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Το λυκοπένιο, που υπάρχει στις ντομάτες, και η κερσετίνη είναι ένα φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό, το οποίο βρίσκεται επίσης σε μεγάλη συγκέντρωση στα κρεμμύδια. Και τα δύο λέγεται ότι έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην καρδιά.

2. Προλαμβάνουν τον καρκίνο
Τόσο η ντομάτα όσο και τα κρεμμύδια είναι αντιοξειδωτικά και περιέχουν υψηλή ποσότητα βιταμίνης C. Βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που σχετίζονται με τους καρκίνους και εμποδίζοντας το σχηματισμό τους στο σώμα. Τα κρεμμύδια περιέχουν ανθοκυανίνες που έχουν συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου.

3. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Οι ντομάτες και τα κρεμμύδια είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών. Υπάρχουν πάνω από 25 διαφορετικές ποικιλίες φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών στις ντομάτες και τα κρεμμύδια. Αυτά τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν την οξείδωση που προκαλεί ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

4. Χαρίζουν υγιή οστά
Το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στο «χτίσιμο» και τη διατήρηση γερών οστών. Υπάρχει σε υψηλές ποσότητες τόσο στα λαχανικά όσο και στα κρεμμύδια. Όταν καταναλώνετε ντομάτες και κρεμμύδια ωμά ενισχύονται τα αντιοξειδωτικά επίπεδα, μειώνεται το οξειδωτικό στρες και ενισχύονται τα οστά. Στην πραγματικότητα, τρεις ξεχωριστές ιατρικές μελέτες σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ανακάλυψαν ότι η καθημερινή κατανάλωση κρεμμυδιών μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα, να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου, να μειώσει την απώλεια οστικής μάζας και να αποτρέψει την οστεοπόρωση.

5. Ενισχύουν το δέρμα και τα μαλλιά
Οι ντομάτες και τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, C και Κ, βοηθώντας στην εξάλειψη της μελάγχρωσης και στην προστασία από τις βλαβερές ακτίνες UV. Και τα δύο λαχανικά προάγουν επίσης την ανάπτυξη και τη διατήρηση του κολλαγόνου, το οποίο με τη σειρά του βελτιώνει το δέρμα και τα μαλλιά. Ιατρικές μελέτες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση ντομάτας, που είναι πλούσια σε λυκοπένιο, μπορεί να προστατεύσει από τα ηλιακά εγκαύματα.

6. Μειώνουν τη βλάβη στο συκώτι
Η κατανάλωση αρκετών ντοματών και κρεμμυδιών μπορεί να μειώσει την ποσότητα της βλάβης που προκαλείται στο συκώτι σας από επιβλαβείς τοξίνες, οι οποίες προέρχονται για παράδειγμα από το κάπνισμα. Περιέχουν τόσο κουμαρικό οξύ όσο και χλωρογενικό οξύ, τα οποία συνδυάζονται για να προστατεύουν το συκώτι από καρκινογόνες ουσίες που παράγονται από το κάπνισμα.

7. Ενισχύουν την υγεία του πεπτικού συστήματος
Τα κρεμμύδια και οι ντομάτες είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών και πρεβιοτικών, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η κατανάλωση ωμών ντοματών και κρεμμυδιών μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εντέρου και να καταπολεμήσει τη δυσκοιλιότητα.

8. Βελτιώνουν την όραση
Η βιταμίνη Α που βρίσκεται στις ντομάτες και τα κρεμμύδια παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της όρασης. Επίσης, και τα δύο λαχανικά βοηθούν στην πρόληψη της εμφάνισης νυχτερινής τύφλωσης.

9. Ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Η κατανάλωση ωμών κρεμμυδιών και ντοματών μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη. Οι φρέσκες ντομάτες και τα κρεμμύδια περιέχουν απαραίτητα μέταλλα γνωστά ως χρώμιο, τα οποία θεραπεύουν αποτελεσματικά τα άτομα με διαβήτη, διατηρώντας φυσιολογικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Και τα δύο έχουν επίσης πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

www.healthstat.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr