9 τρόποι για να ανακουφίσετε ένα ηλιακό έγκαυμα που προκαλεί φαγούρα

9 τρόποι για να ανακουφίσετε ένα ηλιακό έγκαυμα που προκαλεί φαγούρα

Χρησιμοποιήστε αυτές τις θεραπείες και συμβουλές που υποστηρίζονται από δερματολόγο για γρήγορη ανακούφιση

Το έγκαυμα από τον ήλιο μπορεί να είναι ερεθιστικό, επώδυνο και άβολο. Αλλά όταν γίνεται φαγούρα πάνω από αυτό, μπορεί να νιώσετε εντελώς εξοργισμένοι! Η φαγούρα από ηλιακά εγκαύματα ποικίλλει σε ένταση. Αν σας έχει ταλαιπωρήσει ποτέ η παλλόμενη, επώδυνη φαγούρα που μπορεί να συνοδεύει ένα ιδιαίτερα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα, τότε θα καταλάβετε γιατί μερικές φορές αποκαλείται «φαγούρα της κόλασης». Συνήθως διαρκεί για λίγες μέρες ή έως και μια εβδομάδα.

Παρόλο που η φαγούρα από το ηλιακό έγκαυμα είναι προσωρινή, μπορεί να είναι απογοητευτική και αποσπώντας την προσοχή, σε σημείο να διαταράξει τον ύπνο σας. Μπορεί να σας κάνει να ψάχνετε στο Διαδίκτυο για διορθωτικά μέτρα για να βρείτε γρήγορη ανακούφιση. Εδώ, απευθυνθήκαμε σε ειδικούς για συμβουλές σχετικά με το πώς να ανακουφίσετε ένα κνησμώδες ηλιακό έγκαυμα, μαζί με πληροφορίες σχετικά με το τι προκαλεί τον κνησμό από ηλιακό έγκαυμα και πώς να το αποτρέψετε στο μέλλον.

Τι είναι η φαγούρα από ηλιακά εγκαύματα;
Τα ηλιακά εγκαύματα συμβαίνουν όταν έχετε περάσει πολύ χρόνο εκτεθειμένοι στις ακτίνες UV του ήλιου (ή στις ακτίνες UV ενός σολάριουμ ή λάμπας ήλιου). Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε στον ήλιο χωρίς την κατάλληλη προστασία και όσο μεγαλύτερη είναι η έντασή του, τόσο πιο πιθανό είναι να καείτε από τον ήλιο. Τα συμπτώματα των ηλιακών εγκαυμάτων είναι εύκολο να τα χάσετε ενώ συμβαίνουν και μπορεί να μην γίνουν πλήρως εμφανή παρά μόνο λίγες ώρες μετά την έκθεση.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα τυπικά συμπτώματα ενός ηλιακού εγκαύματος περιλαμβάνουν τη ζεστασιά του δέρματος, τον πόνο και το δέρμα που γίνεται ανοιχτό ροζ και μετά κόκκινο. Ο κνησμός, ένα σχετικά κοινό σύμπτωμα ηλιακού εγκαύματος, θα εμφανιστεί γενικά μετά από αυτή τη φάση, λέει ο David Kim, MD , δερματολόγος στο Idris Dermatology στη Νέα Υόρκη. Πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας φαγούρα όλο και περισσότερο μία με δύο ημέρες μετά το κάψιμο, εξηγεί η Δρ Κιμ.

«Ένα ηλιακό έγκαυμα που προκαλεί φαγούρα χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση έντονου κνησμού στο προσβεβλημένο δέρμα», λέει ο Mitchel P. Goldman, MD , δερματολόγος και ιδρυτής του Κέντρου Δερματολογίας Cosmetic Laser στο Σαν Ντιέγκο. Προσθέτει ότι ο κνησμός συχνά συνδυάζεται με άλλα ακόμη πιο κοινά συμπτώματα ηλιακού εγκαύματος, όπως ερυθρότητα, οίδημα, ευαισθησία του δέρματος και σε σοβαρές περιπτώσεις, φουσκάλες και ξεφλούδισμα.

Πόσο διαρκεί η φαγούρα από ηλιακά εγκαύματα;
Το πόσο διαρκεί η φαγούρα από ηλιακά εγκαύματα θα διαφέρει από άτομο σε άτομο και από ηλιακό έγκαυμα σε άλλο. «Η διάρκεια των ηλιακών εγκαυμάτων που προκαλούν φαγούρα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα, αλλά γενικά, διαρκούν από μερικές ημέρες έως μία εβδομάδα», λέει ο Δρ Γκόλντμαν.

Παρόλο που η φαγούρα από ηλιακό έγκαυμα μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες ή περισσότερο, πιθανότατα δεν θα είναι εξίσου έντονη σε όλο το ηλιακό έγκαυμα. «Η αίσθηση κνησμού συμβαίνει συνήθως μία έως δύο ημέρες μετά την έντονη έκθεση στον ήλιο, όταν το δέρμα σας είναι στο μέγιστο της φλεγμονής», εξηγεί η Δρ Κιμ. «Καθώς η φλεγμονή υποχωρεί, ο κνησμός βελτιώνεται επίσης».

Γιατί μου προκαλεί φαγούρα το ηλιακό έγκαυμα;
Ο λόγος που κάποια ηλιακά εγκαύματα γίνονται τόσο φαγούρα έχει να κάνει με τη φλεγμονώδη απόκριση που συμβαίνει όταν το σώμα σας εκτίθεται στις ακτίνες UV, εξηγεί η Erika Gray, Pharm.D., επικεφαλής ιατρός και συνιδρυτής της Toolbox Genomics .

«Όταν το δέρμα καταστραφεί [από τις ακτίνες UV], ενεργοποιούνται οδοί φλεγμονής, που προκαλούν ερυθρότητα και κνησμό», εξηγεί ο Δρ Γκρέι.

Ο Δρ Γκόλντμαν εξηγεί ότι «το κατεστραμμένο δέρμα απελευθερώνει ορισμένες χημικές ουσίες [συμπεριλαμβανομένης της ισταμίνης] που πυροδοτούν τις νευρικές απολήξεις» και οδηγεί σε φαγούρα, αλλά και η ξηρότητα και το ξεφλούδισμα του ηλιακού σας καμένου δέρματος συμβάλλουν στον κνησμό. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), τα επίπεδα ισταμίνης στο σώμα είναι τέσσερις φορές υψηλότερα μετά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Τα αυξημένα επίπεδα ισταμίνης στο σώμα σχετίζονται με κνησμό . Σύμφωνα με το NIH, τα επίπεδα ισταμίνης επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα εντός 24 ωρών από την έκθεση στον ήλιο.

9 συμβουλές για την ανακούφιση από το ηλιακό έγκαυμα
Εάν έχετε φαγούρα από ηλιακό έγκαυμα, μπορεί να μειώσει την ποιότητα της ζωής σας διακόπτοντας τον ύπνο και προκαλώντας πόνο και απογοήτευση. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να ανακουφιστείτε και, εδώ, οι ειδικοί προσφέρουν τους καλύτερους τρόπους για να βρείτε γρήγορη ανακούφιση. Δοκιμάστε αυτές τις 9 συμβουλές την επόμενη φορά που θέλετε να ξύσετε.

1. Μην ξύνεστε.
Όπως μπορεί να είναι, δεν πρέπει να ξύσετε αυτή τη φαγούρα. «Είναι σημαντικό να αποφύγετε το ξύσιμο του ηλιακού εγκαύματος, καθώς μπορεί να βλάψει περαιτέρω το δέρμα και να καθυστερήσει την επούλωση», λέει ο Δρ Γκόλντμαν. Εκτός από την παράταση του κνησμού, θα μπορούσατε να αυξήσετε την πιθανότητα να σπάσετε το δέρμα και να προκαλέσετε μόλυνση, σύμφωνα με τον Δρ Γκρέι.

2. Εφαρμόστε μια δροσερή κομπρέσα.
Για άμεση, αν και προσωρινή, τοπική ανακούφιση από την καυστική φαγούρα, βρέξτε μια πετσέτα με δροσερό νερό και πιέστε την στην πληγείσα περιοχή. Επαναλάβετε όσο χρειάζεται για να καταπραΰνετε το κάψιμο και τον κνησμό. Μπορείτε ακόμη να κρατήσετε μια στοίβα από καθαρά βρεγμένα πανιά στο ψυγείο για άμεση ανακούφιση.

3. Κάντε ένα χλιαρό κολλοειδές μπάνιο με πλιγούρι βρώμης.
Το κολλοειδές πλιγούρι βρώμης σχηματίζει ένα προστατευτικό φράγμα στο δέρμα σας ενώ συγκρατεί επίσης την υγρασία και μειώνει τη φλεγμονή. Η θεραπεία αιώνων υποστηρίζεται από έρευνες για να είναι αποτελεσματική στην ηρεμία της φλεγμονής και στη μείωση του κνησμού και του καύσου.  Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας λουτρό με πλιγούρι βρώμης αλέθοντας πλιγούρι βρώμης. Οι ενυδατικές λοσιόν που περιλαμβάνουν κολλοειδές πλιγούρι βρώμης είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι είναι αποτελεσματικές.

4. Slather aloe vera.
Η έρευνα έχει βρει ότι η αλόη βέρα μπορεί να είναι χρήσιμη στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με ένα ηλιακό έγκαυμα, ιδιαίτερα με ένα ηλιακό έγκαυμα που προκαλεί φαγούρα. Η αλόη βέρα έχει ενυδατικές ιδιότητες και έχει αντιοξειδωτική δράση που βοηθούν στην αντιμετώπιση των βλαβερών επιπτώσεων της ηλιακής ακτινοβολίας. Προωθεί επίσης το κολλαγόνο για επούλωση.

Να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε εκδόσεις τζελ αλόης βέρα που αγοράζονται από το κατάστημα, οι οποίες συχνά περιέχουν συστατικά που ξηραίνουν και ερεθίζουν το ήδη ευαίσθητο δέρμα που έχει καεί από τον ήλιο. Αναζητήστε ένα προϊόν με ελάχιστα άλλα συστατικά, ιδανικά 100% τζελ αλόης βέρα. Η πιο αποτελεσματική χρήση του τζελ αλόης βέρα είναι από το ίδιο το φυτό. Κόψτε ένα φύλλο, χωρίστε το στη μέση και πιέστε την πλευρά του τζελ απευθείας στο δέρμα σας για ανακούφιση.

5. Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική λοσιόν.
Αφού κάνετε μπάνιο, ενώ το δέρμα σας είναι ακόμα υγρό, χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα για να κλειδώσετε την υγρασία στο δέρμα σας, η οποία θα πρέπει επίσης να καταπραΰνει και να μειώσει τον κνησμό. Το ενυδατωμένο, υγρό δέρμα είναι λιγότερο φαγούρα. Όταν το δέρμα σας έχει υποστεί βλάβη από ηλιακό έγκαυμα, αναζητήστε μια ενυδατική κρέμα με καταπραϋντικά συστατικά όπως αλόη βέρα ή σόγια και αποφύγετε συστατικά όπως το αλκοόλ. Η ενυδατική κρέμα Cerave είναι μια καλή επιλογή για να βοηθήσει στην αποκατάσταση του δερματικού φραγμού.

6. Πάρτε ένα OTC παυσίπονο.
Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ( ΜΣΑΦ ), όπως η ιβουπροφαίνη , η ασπιρίνη και η ναπροξένη , μπορούν να μειώσουν τον πόνο και τον κνησμό και να σας κάνουν πιο άνετα. Ο Δρ Κιμ λέει ότι τα μη συνταγογραφούμενα (OTC) από του στόματος ΜΣΑΦ μπορούν να έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και να βοηθήσουν στην καταπράυνση των συμπτωμάτων του ηλιακού εγκαύματος.

7. Δοκιμάστε ένα αντιισταμινικό.
Εάν ένα ΜΣΑΦ δεν κάνει το κόλπο, μπορεί να θέλετε να επιλέξετε ένα από του στόματος αντιισταμινικό, όπως το Benadryl ( διφαινυδραμίνη ), το οποίο μπορεί να ανακουφίσει τον κνησμό καθώς το δέρμα αρχίζει να επουλώνεται και να ξεφλουδίζει. Ωστόσο, το Benadryl προκαλεί υπνηλία, επομένως είναι καλύτερο να το παίρνετε το βράδυ για να βοηθήσετε στον ύπνο μέσα από τη φαγούρα. Για 24ωρη ανακούφιση χωρίς υπνηλία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντιισταμινικό μεγαλύτερης δράσης όπως το Zyrtec ( σετιριζίνη ) ή το Claritin ( λοραταδίνη ).

8. Εφαρμόστε μια κρέμα στεροειδούς.
Εάν το ηλιακό έγκαυμα σας είναι σοβαρό, μπορεί να ωφεληθείτε από μια αντιφλεγμονώδη στεροειδή κρέμα για να ηρεμήσετε τη φλεγμονή και τον κνησμό, λέει ο Δρ Κιμ. Συμβουλευτείτε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν χρησιμοποιήσετε μια στεροειδή κρέμα. Εάν εγκριθεί, μπορείτε να εφαρμόσετε μια κρέμα υδροκορτιζόνης 1% στον πάσχοντα έως και δύο φορές την ημέρα για τρεις ημέρες.

9. Να ενυδατώνεστε συχνά.
Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, τα ηλιακά εγκαύματα τείνουν να απομακρύνουν τα υγρά από το σώμα σας , οπότε φροντίστε να πίνετε πολύ νερό τις ημέρες μετά το ηλιακό έγκαυμα για να επιταχύνετε την επούλωση. Τα αθλητικά ποτά με ηλεκτρολύτες θα σας βοηθήσουν επίσης να διασφαλίσετε ότι αναπληρώνετε τα υγρά του σώματός σας.

Πώς να αποτρέψετε την φαγούρα από ηλιακά εγκαύματα
Τα ηλιακά εγκαύματα που προκαλούν φαγούρα δεν είναι μόνο άβολα βραχυπρόθεσμα, αλλά δημιουργούν επίσης μακροχρόνιες βλάβες στο δέρμα σας. «Οι σωρευτικές βλάβες από τον ήλιο και τα ηλιακά εγκαύματα μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος», λέει ο Δρ Κιμ. Ο καρκίνος του δέρματος επηρεάζει περίπου 1 στους 5 ανθρώπους στη ζωή τους . και μπορείτε να το αποτρέψετε με σωστή χρήση αντηλιακού, υπενθυμίζει η Δρ Κιμ.

Είναι σημαντικό να αποτρέψετε τα ηλιακά εγκαύματα και την έκθεση στον ήλιο με την κατάλληλη προστασία. Ακολουθούν πέντε συμβουλές από το kancer.org σχετικά με τον περιορισμό της έκθεσής σας στις ακτίνες UV και συνεπώς την πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος και της φαγούρας από ηλιακά εγκαύματα:

Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο την άνοιξη και το καλοκαίρι και κατά τη διάρκεια της ημέρας που οι ακτίνες UV είναι πιο έντονες (10 π.μ. έως 4 μ.μ.).
Αναζητήστε σκιερές περιοχές όποτε είναι δυνατόν.
Φοράτε καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου με 100% ευρέως φάσματος προστασία UV για να προστατεύσετε το κεφάλι, τα μάτια και το πρόσωπό σας.
Φοράτε τη συνιστώμενη ποσότητα αντηλιακού με δείκτη προστασίας SPF τουλάχιστον 30 σε όλο το εκτεθειμένο δέρμα κάθε φορά που βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο (ακόμα και αν ο ήλιος δεν είναι έξω ή ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο) και επαναλαμβάνετε το κάθε δύο ώρες (ή νωρίτερα μετά την εφίδρωση ή το κολύμπι ).
Μην χρησιμοποιείτε ποτέ λάμπες ηλίου ή σολάριουμ.
Μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο, αλλά θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να το κάνετε με ασφάλεια. Κάνοντας μια επιμελή δουλειά για την πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων και στη συνέχεια την προληπτική αντιμετώπισή τους εάν εμφανιστούν, θα αποτρέψετε τυχόν μελλοντικά ηλιακά εγκαύματα με φαγούρα.

Εάν όντως βρεθείτε με ηλιακό έγκαυμα που προκαλεί φαγούρα και οι θεραπείες που αναφέρονται παραπάνω δεν βοηθούν ή εάν ο κνησμός επιμένει για περισσότερο από μία εβδομάδα, επικοινωνήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για περαιτέρω βοήθεια και συμβουλές.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr