Πώς να επαναφέρετε το μικροβίωμα στο “τραυματισμένο” έντερο σας μετά απο έναν γύρο αντιβιοτικών.

Πώς να επαναφέρετε το μικροβίωμα στο “τραυματισμένο” έντερο σας μετά απο έναν γύρο αντιβιοτικών.

Τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται συστηματικά για τη θεραπεία βακτηριακών ασθενειών και ακόμη βοηθούν στην πρόληψη εκατομμυρίων θανάτων κάθε χρόνο . «Τα αντιβιοτικά έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν παθογόνα ή δυνητικά επιβλαβή βακτήρια», λέει η Sarah Greenfield , RD, διαιτολόγος λειτουργικής ιατρικής που ειδικεύεται στην υγεία του εντέρου.

«Ωστόσο, σε αυτή τη διαδικασία, τα κοινά ή καλά βακτήρια σκοτώνονται επίσης», συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο έντερο σας. Ένα υγιές έντερο είναι ποικιλόμορφο και έχει άφθονα φιλικά βακτήρια — αλλά τι συμβαίνει όταν τα αντιβιοτικά βάζουν τα πράγματα εκτός ισορροπίας;

Παρακάτω, θα καλύψουμε τα βασικά για την ενίσχυση του εντέρου σας ενώ λαμβάνετε αντιβιοτικά. Επιπλέον: τι μπορείτε να κάνετε για να προωθήσετε την αποκατάσταση του εντέρου ακόμη περισσότερο τις εβδομάδες και τους μήνες μετά.

Πώς να προστατέψετε το έντερο σας ενώ παίρνετε αντιβιοτικά
Δώστε προτεραιότητα στα προβιοτικά
Δεδομένου ότι τα αντιβιοτικά εξαφανίζουν τόσο τα καλά όσο και τα κακά βακτήρια του εντέρου, είναι συνηθισμένο να αντιμετωπίζετε πεπτική δυσφορία καθώς τα παίρνετε. «Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη ενός προβιοτικού συμπληρώματος μπορεί να αποτρέψει τις στομαχικές διαταραχές και τη διάρροια που προκαλούνται από τη χρήση αντιβιοτικών», λέει η Bianca Tamburello , RDN, διαιτολόγος για λογαριασμό της FRESH Communications. Ωστόσο, αυτή και ο Γκρίνφιλντ συμβουλεύουν να παίρνετε το αντιβιοτικό και το προβιοτικό σας με διαφορά τουλάχιστον λίγων ωρών, ώστε το τελευταίο να έχει καλύτερες πιθανότητες να επιβιώσει.

Η προτεραιότητα των τροφών με προβιοτικά παίρνει επίσης το πράσινο φως. “Κατά τη λήψη ενός αντιβιοτικού, η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση πλούσιες σε προβιοτικά όπως το λάχανο, το kimchi και το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του εντέρου”, λέει ο Tamburello.

…Και τα πρεβιοτικά
Όσο είστε σε αυτό, ο Greenfield προτείνει επίσης την κατανάλωση πρεβιοτικών, τα οποία τροφοδοτούν φιλικά βακτήρια. «Εάν παίρνετε προβιοτικά και πρεβιοτικά ενώ παίρνετε αντιβιοτικά, μπορείτε να αποτρέψετε ορισμένες από τις βλάβες που προκαλούνται από το αντιβιοτικό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στον χρόνο αποκατάστασης του εντέρου», εξηγεί ο Greenfield. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά υγιεινά πρεβιοτικά τρόφιμα για να διαλέξετε—συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, του σκόρδου, των κρεμμυδιών και των σπαραγγιών.

Να είστε προσεκτικοί με τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες
Είναι σημαντικό όχι μόνο να προσθέτετε πράγματα στη ρουτίνα σας καθώς παίρνετε αντιβιοτικά — αλλά και να καταναλώνετε μερικά άλλα με μέτρο. Για παράδειγμα, ενώ οι φυτικές ίνες είναι ευεργετικές για την πέψη και την υγεία του εντέρου σας γενικά, θα είναι καλύτερα να εξοικονομήσετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μόλις ολοκληρώσετε το Rx σας. «Συνιστάται να αποφεύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ενώ λαμβάνετε αντιβιοτικά, επειδή οι φυτικές ίνες μπορεί να επηρεάσουν το πόσο γρήγορα απορροφάται το αντιβιοτικό», λέει ο Tamburello. (Αυτό μπορεί να είναι λίγο μπερδεμένο καθώς πολλά —αν και όχι όλα— τροφές με ίνες είναι επίσης πρεβιοτικά . Ορισμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που αξίζει να αποθηκεύσετε για το μετά-αντιβιοτικό σας σχήμα περιλαμβάνουν τα φασόλια και τα όσπρια.)

Φροντίστε να χαλαρώσετε
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, οι παράγοντες του τρόπου ζωής θα παίξουν επίσης ρόλο στην ανάρρωσή σας. «Η μείωση του άγχους και η προτεραιότητα ανάπαυσης ενώ παίρνετε αντιβιοτικά θα βοηθήσει το έντερο σας να είναι πιο ανθεκτικό», προσθέτει ο Greenfield.

Η μείωση του άγχους και η προτεραιότητα ανάπαυσης ενώ παίρνετε αντιβιοτικά θα βοηθήσει το έντερο σας να είναι πιο ανθεκτικό», προσθέτει ο Greenfield.

Συμβουλές για την αποκατάσταση του εντέρου σας μετά από αντιβιοτικά
Μόλις ολοκληρώσετε τον κύκλο των αντιβιοτικών, ισχύουν οι τυπικές συμβουλές και κόλπα για την υγεία του εντέρου. «Μετά την ολοκλήρωση ενός αντιβιοτικού σχήματος, τρώτε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, πρεβιοτικά και φυτικές ίνες για να αποκαταστήσετε τον αριθμό και την ποικιλία των καλών βακτηρίων του εντέρου και να τροφοδοτήσετε ένα υγιές έντερο», λέει ο Tamburello. «Τα προβιοτικά αυξάνουν τον αριθμό των βακτηρίων του εντέρου και προάγουν την ισορροπία του εντέρου», ενώ τα δύο τελευταία «είναι ιδιαίτερα ευεργετικά όταν ανακάμπτουν την υγεία του εντέρου σας μετά από μια σειρά αντιβιοτικών».

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες επιδείνωσαν την κατάρρευση της μικροχλωρίδας και καθυστέρησαν την ανάρρωση μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά, οπότε φροντίστε να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών σας τόσο μέσω λαχανικών όσο και με βασικά προϊόντα τροφής . «Τα περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες έχουν πρεβιοτικά οφέλη», επαναλαμβάνει ο Tamburello, επομένως θα προσφέρουν συνήθως προνόμια δύο προς ένα.

Επιπλέον, ο Greenfield συνιστά να τρώτε μια πολύχρωμη διατροφή πλούσια σε ολόκληρα τρόφιμα για την προώθηση της υγείας του μικροβιώματος σας. «Η έκθεση στο ηλιακό φως βοηθά στην εξισορρόπηση του κιρκάδιου ρυθμού, που βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου», προσθέτει. «Δεδομένου ότι η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τη διαπερατότητα του εντέρου, τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D είναι σημαντικά – ιδανικά μέσω έκθεσης στον ήλιο ή συμπληρωμάτων».

Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί το έντερό σας μετά από αντιβιοτικά;
Ο Greenfield λέει ότι η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν είναι τόσο απλή να απαντηθεί, καθώς η έρευνα δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Τα αποτελέσματα θα διαφέρουν επίσης ανάλογα με τα αντιβιοτικά που παίρνετε, τα συγκεκριμένα στελέχη βακτηρίων που μετρήθηκαν και παρόμοιες εκτιμήσεις. Τούτου λεχθέντος, πρόσφατες μελέτες και ανασκοπήσεις προσφέρουν αισιόδοξα ευρήματα. Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του 2020 31 άρθρων σχετικά με τη μικροχλωρίδα του εντέρου και τη χρήση αντιβιοτικών, «Μετά τη διακοπή της θεραπείας, τα βακτήρια του εντέρου επανέρχονται, στα περισσότερα άτομα, στην αρχική τους κατάσταση μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ορισμένες μελέτες πρότειναν μακροπρόθεσμες επιδράσεις από δύο έως έξι μήνες».

«Μετά τη διακοπή της θεραπείας, τα βακτήρια του εντέρου ανακτούν, στα περισσότερα άτομα, στην αρχική τους κατάσταση μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ορισμένες μελέτες πρότειναν μακροπρόθεσμες επιδράσεις από δύο έως έξι μήνες».

Σε γενικές γραμμές, ο Greenfield λέει ότι η κατάσταση του εντέρου σας και η γενική υγεία σας πριν από τη λήψη αντιβιοτικών θα επηρεάσουν σημαντικά το πόσο γρήγορα θα μπορέσετε να αποκαταστήσετε το μικροβίωμα σας στη συνέχεια. «Εάν είχατε ήδη καλή ποικιλομορφία στο έντερο , το πιθανότερο είναι ότι ο πρώτος γύρος αντιβιοτικών δεν πρόκειται να εξαλείψει ολόκληρα είδη βακτηρίων», λέει ο Greenfield. «Αλλά αν είχατε ήδη εξασθενημένη λειτουργία του εντέρου ή έχετε πάρει πολλούς γύρους αντιβιοτικών, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πιο επιζήμια».

Επιπλέον, πρόσθετοι παράγοντες που επηρεάζουν την ποικιλομορφία του εντέρου -δηλαδή, τα πάντα, από τις τακτικές διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής σας, προϋπάρχουσες καταστάσεις, φάρμακα και επίπεδα στρες – θα ενημερώσουν το χρονοδιάγραμμά σας για την αποκατάσταση του μικροβιώματος.

Για να αποκτήσετε σαφήνεια και να διασφαλίσετε ότι η υγεία του εντέρου σας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, η Greenfield συνιστά να κάνετε μια εξέταση κοπράνων με έναν ειδικό σε θέματα λειτουργικής υγείας. «Μου αρέσει να περιμένω 14 ημέρες μετά τη λήψη αντιβιοτικών για να δοκιμάσω την ποικιλότητα του μικροβιώματος. Αυτό μας δίνει αρκετό χρόνο για να δούμε πώς φαίνονται τα βακτήρια μετά τη λήψη του αντιβιοτικού», λέει. Από εκεί, τα εξατομικευμένα πρωτόκολλα μπορούν να οδηγήσουν τον δρόμο και να προωθήσουν μεγαλύτερη αφθονία των φιλικών βακτηρίων που χρειάζεται το έντερο σας και μεγαλύτερη υγεία για να ευδοκιμήσει.

www.wellandgood.com

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

 Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Σέρουμ πεπτιδίων. Η επανάσταση στην ανάπλαση.

Λάδι Στρουθοκαμήλου Απο Τα Μυστικά Ομορφιάς 

Λάδι ελίχρυσος. Ισχυρό αναπλαστικό αντιρυτιδικό.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr