Χουρμάδες: τα φυτοοιστρογόνα του, δίνουν υπερδύναμη τις γυναίκες

Χουρμάδες: τα φυτοοιστρογόνα του, δίνουν υπερδύναμη τις γυναίκες

Τα γλυκά οφέλη για την υγεία των χουρμάδων
Από τη βελτίωση της υγείας του εντέρου μέχρι τη βοήθεια με τον τοκετό, οι χουρμάδες είναι μια διατροφική υπερδύναμη

 Ενώ οι χουρμάδες μπορούν να καταναλωθούν φρέσκοι από το δέντρο, είναι πιο εύκολο να βρεθούν στην αφυδατωμένη (αποξηραμένη) μορφή τους.

«Οι χουρμάδες είναι γεμάτοι με φυσικά σάκχαρα, οπότε η αποξήρανση ενισχύει τη γλυκιά γεύση τους που μοιάζει με καραμέλα», λέει η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Gillian Culbertson, RD, LD. «Αλλά μόνο και μόνο επειδή είναι ζαχαρούχα δεν σημαίνει ότι είναι κακό για εσάς. Οι χουρμάδες έχουν πολλά οφέλη και είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), μια μερίδα χουρμάδων (περίπου 100 γραμμάρια ή τέσσερις χουρμάδες) περιέχει υψηλό ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας:

Χαλκός: 40% (.362 mg).
Μαγνήσιο : 15% (54 mg).
Μαγγάνιο: 14% (,296 mg).
Κάλιο : 23% (696 mg).
Βιταμίνη Β6: 17% (,249 mg).

«Οι χουρμάδες είναι επίσης πλούσιοι σε φυτικές ίνες με περίπου 7 γραμμάρια ανά μερίδα», λέει ο Culbertson. «Αυτή είναι η ίδια ποσότητα φυτικών ινών με ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ζυμαρικά ολικής αλέσεως ή λίγο λιγότερο από μισό φλιτζάνι φακές . Ένα άλλο όφελος από την κατανάλωση χουρμάδων είναι ότι σας βοηθά να φτάσετε στο ημερήσιο όριο σιδήρου του σώματός σας ».

Μια ποικιλία από χουρμάδες, η χουρμαδιά Medjool, είναι στην πραγματικότητα ένα φρέσκο ​​φρούτο – όχι αποξηραμένο – και ένας εύκολος τρόπος για να σας βοηθήσει να τρώτε περισσότερα προϊόντα! Επιπλέον, κάθε μερίδα παρέχει επίσης 3,6 g πρωτεΐνης.

Οφέλη για την υγεία των χουρμάδων
Αυτά τα μικρά φρούτα έχουν μεγάλη διατροφική γροθιά. Ο Culbertson εξηγεί έξι οφέλη για την υγεία των χουρμάδων:

1. Βελτιώστε την υγεία του εντέρου
Η έρευνα δείχνει ότι τα οφέλη των φυτικών ινών για την υγεία υπερβαίνουν το να εμποδίζουν την απόφραξη των εσωτερικών υδραυλικών σας. Η λήψη άφθονων φυτικών ινών από λαχανικά και φρούτα όπως οι χουρμάδες μπορεί επίσης να βοηθήσει:

Βελτιώστε την υγεία της καρδιάς σας .
Διατηρήστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά .
Χαμηλότερα επίπεδα ( LDL) χοληστερόλης και ολικής χοληστερόλης.
Αποτρέψτε την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία .
Μειώστε τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου , εγκεφαλικό επεισόδιο , διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις .
2. Βοηθήστε στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών
Οι χουρμάδες είναι ώριμοι με φυτικές ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα σας από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι κυτταρικοί ληστές στο σώμα σας που κλέβουν ηλεκτρόνια από υγιή κύτταρα για να σταθεροποιηθούν. Αυτή η κλοπή συνοδεύεται από κόστος που περιλαμβάνει κυτταρική βλάβη και υψηλότερο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες.

Μελέτες δείχνουν ότι οι ελεύθερες ρίζες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη:

Αυτοάνοσα νοσήματα .
Καρκίνος .
Καρδιαγγειακή νόσο.
Καταρράκτης .
«Επειδή τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, βοηθούν στην πρόληψη αυτού του φαινομένου ντόμινο της ανάπτυξης ασθενειών», εξηγεί ο Culbertson. Οι χουρμάδες περιέχουν πολλά είδη αντιοξειδωτικών, όπως:

Καροτενοειδή.
Φλαβονοειδή.
Λιγνάνες.
Φαινολικά οξέα.
Πολυφαινόλες.

3. Ενισχύστε την υγεία του εγκεφάλου
Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τις ημερομηνίες με βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου σας . Η φλεγμονή του εγκεφάλου έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ , η νόσος του Πάρκινσον και η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) , γνωστή και ως νόσος του Lou Gehrig.

« Μια μελέτη σε μοντέλα στο εργαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη μνήμη, η βελτιωμένη μάθηση και οι λιγότερες συμπεριφορές που σχετίζονται με το άγχος ήταν τα οφέλη της κατανάλωσης χουρμάδων», σημειώνει ο Culbertson. «Οι χουρμάδες συνδέθηκαν επίσης με λιγότερες αμυλοειδείς βήτα πρωτεΐνες στον εγκέφαλο. Οι πλάκες που σχηματίζονται από αυτές τις πρωτεΐνες έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ». Ο Culbertson προειδοποιεί ότι, ενώ αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, θα πρέπει να δοκιμαστούν σε ανθρώπους προτού είμαστε σίγουροι για αυτά τα οφέλη.

4. Μπορεί να βοηθήσει στον φυσικό τοκετό
Το μικρό σας έπρεπε να γεννηθεί πριν από μια εβδομάδα και τώρα οι γιατροί μιλάνε για βίαιη έξωση — εκτός κι αν μπορείτε να καταλάβετε πώς να κάνετε τα πράγματα μόνοι σας. «Υπάρχει κάποια έρευνα που υποστηρίζει ότι η κατανάλωση χουρμάδων θα μπορούσε να ενθαρρύνει τον τοκετό », λέει ο Culbertson. «Πόσο καιρό θα πρέπει να τα τρώτε μένει ακόμη να καθοριστεί, αλλά μια μελέτη έδειξε διαφορά όταν οι άνθρωποι τα έτρωγαν καθημερινά τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης. Και οι ημερομηνίες μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της διάρκειας του τοκετού».

Πώς θα μπορούσαν οι ημερομηνίες να έχουν αντίκτυπο σε αυτή την περίπλοκη βιολογική διαδικασία; Οι ενώσεις στους χουρμάδες φαίνεται να διεγείρουν τους υποδοχείς ωκυτοκίνης, κάτι που συνήθως είναι δουλειά της ορμόνης ωκυτοκίνης. Η παρουσία ωκυτοκίνης είναι το κλειδί για τις παραγωγικές συσπάσεις του τοκετού. Και επειδή οι χουρμάδες είναι μια εξαιρετική πηγή υγιεινών υδατανθράκων και πλούσια σε φυσικά σάκχαρα, η κατανάλωση τους βοηθά το σώμα σας να αποθηκεύει αρκετή ενέργεια για τον ίδιο τον τοκετό.

5. Σου χαρίζει πιο νεανικό δέρμα
Όπως οι ανθρώπινες ορμόνες , οι φυτικές ορμόνες (φυτοορμόνες) βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν. Και μπορεί επίσης να έχουν αντιγηραντικά οφέλη για το δέρμα σας. Για το λόγο αυτό, οι φυτοορμόνες χρησιμοποιούνται μερικές φορές σε προϊόντα περιποίησης δέρματος . Οι χουρμάδες τυχαίνει να είναι γεμάτοι φυτοορμόνες.

Σε μια μικρή μελέτη , οι ερευνητές έφτιαξαν μια κρέμα δέρματος με 5% εκχύλισμα πυρήνα φοίνικα. Μεσήλικες γυναίκες χρησιμοποιούσαν την κρέμα γύρω από τα μάτια τους δύο φορές την ημέρα για πέντε εβδομάδες. «Η κρέμα από τον πυρήνα της χουρμαδιάς μείωσε το μέγεθος και το βάθος των ρυτίδων τους», λέει ο Culbertson. «Ενώ η μελέτη περιελάμβανε μόνο 10 γυναίκες, τα αποτελέσματα ήταν κλινικά σημαντικά και έδειχναν πολλά υποσχόμενα».

6. Αποτελούν μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στη ραφιναρισμένη ζάχαρη
Θέλετε να φάτε λιγότερη ζάχαρη ; Φτιάξτε μια γλυκιά πάστα χουρμάς ανακατεύοντας τους χουρμάδες με νερό στο μπλέντερ. Για να το χρησιμοποιήσετε ως υποκατάστατο ζάχαρης, αλλάξτε το σε αναλογία 1:1 — οπότε αν η συνταγή σας απαιτεί 1 φλιτζάνι ζάχαρη, χρησιμοποιήστε αντ’ αυτού 1 φλιτζάνι πάστα χουρμά. «Δεν θα χάσετε τίποτα από τη γλυκύτητα ενώ κερδίζετε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες», λέει ο Culbertson. Και οι χουρμάδες θεωρούνται τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη με γλυκαιμικό δείκτη γύρω στο 42, που μπορεί να κρατήσει σταθερά τα σάκχαρα στο αίμα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ψιλοκομμένους χουρμάδες ως πιο θρεπτικό υποκατάστατο για καραμέλες και τσιπς σοκολάτας σε συνταγές για επιδόρπια. Ή προσθέστε τα για να εξισορροπήσετε τα αλμυρά πιάτα, όπως τα ψητά λαχανάκια Βρυξελλών με φουντούκια και χουρμάδες .

Οι χουρμάδες μπορούν να ικανοποιήσουν υγιεινά αυτή τη λαχτάρα που συμβαίνει σε όλους για γλυκό . Αλλά μην το παρακάνετε – οι χουρμάδες είναι τόσο πλούσιοι σε θερμίδες όσο και σε θρεπτικά συστατικά. Το σώμα σας θα σας ευχαριστήσει που συμπεριλάβατε αυτό το ευέλικτο φρούτο στη διατροφή σας.

health.clevelandclinic.org

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr