7 είδη φαρμάκων που μπορούν να βλάψουν τα δόντια σας. Ανακαλύψτε τρόπους πρόληψης και θεραπείας

7 είδη φαρμάκων που μπορούν να βλάψουν τα δόντια σας. Ανακαλύψτε τρόπους πρόληψης και θεραπείας

Δεκάδες κοινά φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν το στόμα και τα ούλα σας, οδηγώντας σε αιμορραγία, ξηροστομία και άλλα προβλήματα οδοντικής υγείας

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σχεδόν 7 στους 10 ενήλικες μεταξύ 40 και 79 ετών χρησιμοποίησαν τουλάχιστον ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο τις τελευταίες 30 ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου 1 στους 5 χρησιμοποίησαν τουλάχιστον πέντε συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι ένα θεϊκό δώρο, διατηρώντας τα επίπεδα γλυκόζης μας χαμηλά, τους αεραγωγούς μας καθαρούς κατά τη διάρκεια των βίαιων περιόδων αλλεργίας και την καταθλιπτική μας διάθεση. Αλλά μπορεί να γίνεται δολοφονία μέσα στο στόμα μας.

Εδώ έχουμε απαριθμήσει τους κοινούς ένοχους για προβλήματα στοματικής υγείας που συνδέονται με φάρμακα, καθώς και άλλα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν τα ίδια προβλήματα. Επιπλέον, ανακαλύψτε τρόπους πρόληψης και θεραπείας όλων των καταστάσεων. Μάθετε πώς να παραμένετε υγιείς — ενώ διατηρείτε τα δόντια, τα ούλα σας (και πολλά άλλα) χαρούμενα.

1. Ορισμένα αντιπηκτικά που συνήθως συνταγογραφούνται για την πρόληψη της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού

Τι μπορούν να προκαλέσουν: Υπερβολική αιμορραγία – συνήθως από τα ούλα ή τις κόγχες των δοντιών – μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια ή μετά από επεμβατικές διαδικασίες, όπως εξαγωγή δοντιού ή χειρουργική επέμβαση ούλων. Επειδή το αίμα δεν πήζει κανονικά, μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσει η ροή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια αίματος και, σε σπάνιες περιπτώσεις, σε νοσηλεία.

Συνήθεις ένοχοι: Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας είναι τα αντιπηκτικά, που συνήθως συνταγογραφούνται ως μέρος της στρατηγικής πρόληψης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού σε ασθενείς με καρδιακή νόσο, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πνευμονικές εμβολές ή κολπική μαρμαρυγή. Συνταγογραφούνται συνήθως: βαρφαρίνη (Coumadin), rivaroxaban (Xarelto) και apixaban (Eliquis). Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται επίσης από όσους έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε αντικατάσταση γόνατος ή ισχίου.

Άλλα φάρμακα που μπορεί να οδηγήσουν σε αιμορραγία: αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα όπως η κλοπιδογρέλη (Plavix), τα οποία εμποδίζουν τα αιμοπετάλια (ή τα κύτταρα του αίματος) στην κυκλοφορία του αίματός σας να συσσωρευτούν μεταξύ τους και χρησιμοποιούνται κυρίως για την πρόληψη της επανεμφάνισης θρόμβων μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Οι διορθώσεις
 Για να αποφύγετε επιπλοκές, ενημερώστε τον οδοντίατρό σας ή τον στοματοχειρουργό σας ποια φάρμακα παίρνετε —  περιλαμβάνουν χαμηλή δόση ασπιρίνης (μερικές φορές συνταγογραφείται ως ήπιο αραιωτικό του αίματος) και φυτικά συμπληρώματα, τα οποία μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν το μεταβολισμό ορισμένων από αυτά τα φάρμακα.

«Φανταστείτε ότι παίρνετε ασπιρίνη για την πρόληψη καρδιακών επεισοδίων και, στη συνέχεια, αγοράζετε ένα συμπλήρωμα gingko γιατί θέλετε να βελτιώσετε τη μνήμη σας», λέει ο οδοντίατρος Mahnaz Fatahzadeh, καθηγητής και προσωρινός διευθυντής του Τμήματος Στοματικής Διάγνωσης στο Rutgers School of Dental Medicine.

«Ανάλογα με το πόση ποσότητα παίρνετε ή ποια μάρκα, θα μπορούσε πραγματικά να επιδεινώσει την αιμορραγία που μπορεί να προκαλέσει η ασπιρίνη. Όταν παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο, είναι σημαντικό να μην λαμβάνετε συμπληρώματα χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας», προσθέτει.

Λαμβανω μετρα. Ανάλογα με την οδοντιατρική διαδικασία, συμβουλευτείτε τον συνταγογραφούντα γιατρό σας για να δείτε εάν η προσωρινή διακοπή του φαρμάκου ή η μείωση της δόσης είναι κατάλληλο προληπτικό μέτρο. Μια προσέγγιση, για παράδειγμα, μπορεί να είναι να βεβαιωθείτε ότι ο ασθενής δεν παίρνει το φάρμακο για συγκεκριμένο αριθμό ημερών πριν από την οδοντιατρική επίσκεψη.

Ωστόσο, λέει ο οδοντίατρος Stephen Shuman, καθηγητής και διευθυντής του Προγράμματος Oral ﻻHalth Services for Older Adults στο University of Minnesota School of Dentistry, «Συνηθίζαμε ότι πρέπει να αφαιρούμε τους ασθενείς αυτά τα φάρμακα πριν από τις οδοντιατρικές επεμβάσεις επειδή ανησυχούσαμε περισσότερο για τις πιθανές επιπτώσεις της πήξης του αίματος στην αιμορραγία. Τώρα η έρευνα μας λέει ότι είναι το αντίστροφο. Είναι πιο ασφαλές να προσπαθήσετε να κάνετε τις διαδικασίες και να αφήσετε τους ανθρώπους να παίρνουν αυτά τα φάρμακα. Γιατί αν τα βγάλουμε, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανεπιθύμητη ενέργεια».

Οι οδοντίατροι μπορούν να λάβουν προφυλάξεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για να βοηθήσουν στη διαχείριση της αιμορραγίας. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν αιμοστατικό επίδεσμο ή παράγοντα, όπως γάζα ή ένα απορροφητικό σφουγγάρι ζελατίνης, γύρω από το σημείο εξαγωγής για να προωθήσουν την πήξη και στη συνέχεια να ράψουν προσεκτικά το τραύμα.

2. Βιταμίνες και άλλα φάρμακα με προσθήκη ζάχαρης
Τι μπορούν να προκαλέσουν: Ορισμένα φάρμακα έχουν προσθήκη ζάχαρης για να καλύψουν τη γεύση και να τα κάνουν πιο εύγευστα. Αν και λίγη γλυκύτητα μπορεί να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα στους γευστικούς κάλυκες, είναι κακά νέα για τα δόντια σας — ιδιαίτερα εάν τα φάρμακα λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν καταναλώνετε συχνά ζάχαρη, αυτό μειώνει το επίπεδο pH του σάλιου, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο όξινο. Οι συχνές πτώσεις του pH στο σάλιο μπορεί να προκαλέσουν διάσπαση της μεταλλικής δομής του δοντιού – και, με την πάροδο του χρόνου, να προκαλέσουν τερηδόνα.

Ένοχοι: Η ζάχαρη είναι συχνά ένα προστιθέμενο συστατικό σε μασώμενες βιταμίνες και αντιόξινα δισκία (όπως Tums) και σε παρασκευάσματα με βάση το σιρόπι (όπως τα κατασταλτικά του βήχα). Τα υγρά αντιβιοτικά (αμοξικιλλίνη, για παράδειγμα), που παρασκευάζονται για όσους δυσκολεύονται να καταπιούν χάπια, μπορεί επίσης να περιέχουν ζάχαρη. Ιδιαίτερα θανατηφόρα: κολλώδεις ουλώδεις βιταμίνες που κολλάνε στα δόντια σας, καθώς και σταγόνες για τον βήχα που διαρκεί. Και τα δύο παρέχουν ένα λουτρό με οξύ για τους ελικόπτερους σας.

Επιπλέον: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του διαβήτη και της περιοδοντικής νόσου», λέει η φαρμακοποιός Kimberly Sanders, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Eshelman School of Pharmacy. Ωστόσο, σημειώνει, ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη – όπως η μετφορμίνη (Fortamet) ή μερικές από τις νεότερες ενέσιμες επιλογές, όπως η λιραγλουτίδη (Victoza) – μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση οξέος ή ακόμα και ναυτία και έμετο. Εάν ξεκινάτε με αυτά, μπορεί να αντιμετωπίσετε πιθανά προβλήματα στοματικής υγείας λόγω του οξέος που διαβρώνει το σμάλτο που παράγουν τα φάρμακα».

Οι διορθώσεις
Χωρίς ζάχαρη. Ζητήστε από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή τον φαρμακοποιό σας να δει εάν υπάρχει εναλλακτική λύση χωρίς ζάχαρη στο φάρμακό σας (αν και η ανταλλαγή μπορεί να μην είναι επιλογή).

Διπλασιάστε τη στοματική υγιεινή. «Βουρτσίστε με μια θεραπεία με φθόριο και χρησιμοποιήστε ένα στοματικό ξέβγαλμα με φθόριο για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε επιπλέον προστασία», λέει ο οδοντίατρος Donald Chi, καθηγητής επιστημών στοματικής υγείας και αναπληρωτής πρύτανης για την έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. “Και φροντίστε να προγραμματίζετε τακτικά ραντεβού με τον οδοντίατρο.”

Ενισχύστε το σχήμα υγειονομικής περίθαλψης. Ακολουθήστε μια δίαιτα χαμηλή σε ζάχαρη και άμυλο. Και αν καπνίζετε, σταματήστε. (Σύμφωνα με το CDC, οι ενήλικες 65 ετών και άνω που καπνίζουν τσιγάρα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν τερηδόνα χωρίς θεραπεία, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κάπνισαν ποτέ.)

Προσοχή με την βιταμίνη C. Οι όξινες βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, παρέχουν τριπλή σύγχυση. «Περιέχουν ζάχαρη και είναι επίσης όξινα, έτσι μπορούν να καταβροχθίσουν το σμάλτο των δοντιών», λέει ο Sanders. «Μπορούν επίσης να αυξήσουν την ποσότητα οξέος στο στομάχι σας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση οξέος, η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διάβρωση του σμάλτου των δοντιών». Ξεπλύνετε το στόμα σας αφού πάρετε οτιδήποτε όξινο. Η μαγειρική σόδα είναι ιδανική γιατί εξουδετερώνει το οξύ. (Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού σε ένα ποτήρι νερό.)

Πάρτε τα φάρμακά σας με ένα γεύμα. Δηλαδή, εάν μπορούν να ληφθούν με φαγητό και όχι μεταξύ των γευμάτων. Δεδομένου ότι είναι πιο πιθανό να βουρτσίζετε μετά το φαγητό, η ζάχαρη δεν θα παραμείνει.

3. Μερικά αντιβακτηριακά στοματικά ξεπλύματα
Τι μπορούν να προκαλέσουν: Αποχρωματισμένα δόντια (με τη μορφή κιτρινωπό-καφέ λεκέδων) και αύξηση της πέτρας. Αυτή η θαμπάδα, παρεμπιπτόντως, συνήθως προκαλείται από την αλληλεπίδραση του αντισηπτικού με τα χρωμογόνα, τις χρωστικές ενώσεις που βρίσκονται στα τρόφιμα (τα μούρα και ο καφές έχουν υψηλές συγκεντρώσεις).

Συνήθεις ένοχοι: «Αυτή που βλέπουμε πιο συχνά είναι η χλωρεξιδίνη, ένα αντισηπτικό στοματικό διάλυμα», λέει ο Fatahzadeh.

Άλλοι πιθανοί ταραχοποιοί: αντιισταμινικά (όπως το Benadryl) και φάρμακα κατά της υπέρτασης – συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων ΜΕΑ όπως η βεναζεπρίλη (Lotensin), οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου όπως η αμλοδιπίνη (Norvasc) και η φελοδιπίνη (Plendil) και οι βήτα-αναστολείς (υποαναστολείς που μειώνουν όλα τα μειοπροστατευτικά) παραγωγής, καθιστώντας πιο δύσκολη την απαλλαγή από τα τρόφιμα που προκαλούν λεκέδες και τα υπολείμματα στο στόμα.

Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, όπως η φλουτικαζόνη (Flonase), μπορούν επίσης να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών λόγω της περιεκτικότητας σε οξύ στο σπρέι. Η χολεστυραμίνη (Prevalite), ένα φάρμακο χοληστερόλης με σύνθεση σκόνης που έχει σχεδιαστεί για να αναμιγνύεται σε ένα ρόφημα, μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό όταν πίνετε αργά.

Οι διορθώσεις
Καθάρισε. «Είναι σημαντικό να διακρίνετε τον τύπο του αποχρωματισμού που προκαλούν τα φάρμακά σας», λέει ο Chi. Ο εξωτερικός αποχρωματισμός στην επιφάνεια του δοντιού – από στοματικές εκπλύσεις που περιέχουν χλωρεξιδίνη, για παράδειγμα – μπορεί να καθαριστεί στην επόμενη επίσκεψη οδοντιατρικής υγιεινής ή με μια θεραπεία λεύκανσης.

Πήγαινε βαθιά. Για πιο επίμονους λεκέδες, ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει μικροαπόξεση (μια διαδικασία που περιλαμβάνει τη χρήση λειαντικών παραγόντων για την αφαίρεση μικρής ποσότητας σμάλτου από τα δόντια σας για να γίνουν οι λεκέδες λιγότερο εμφανείς), κόλληση ή όψεις πορσελάνης.

4. Αναστολείς διαύλων ασβεστίου που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με υπέρταση

Τι μπορούν να προκαλέσουν: Υπερανάπτυξη των ούλων, συσσώρευση διογκωμένου ιστού των ούλων που αρχίζει να αναπτύσσεται πάνω από τα δόντια, δημιουργώντας ένα φιλικό περιβάλλον για τα βακτήρια. Αντιαισθητικό, σίγουρα, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσφορία και πόνο, ειδικά αν αυτή η υπερανάπτυξη εμποδίζει το μάσημα.

Συνήθεις ένοχοι: Οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου όπως η αμλοδιπίνη (Norvasc) και η φελοδιπίνη (Plendil) μπορεί να είναι συχνοί παραβάτες. Αυτή η κατάσταση σχετίζεται επίσης με φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων, όπως η φαινυτοΐνη (Phenytek) και με ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες, όπως η κυκλοσπορίνη (Neoral και Gengraf) και η μεθοτρεξάτη (Otrexup και Trexall), που εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να βλάψει υγιή κύτταρα και συνήθως λαμβάνονται από άτομα με μοσχεύματα ή από άτομα με μοσχεύματα. itis.

«Η υπερανάπτυξη των ούλων συνήθως δεν συμβαίνει μόνο από τα φάρμακα», επισημαίνει ο Shuman. «Συνήθως είναι το φάρμακο σε συνδυασμό με ερεθισμό των ιστών από πράγματα όπως η πλάκα. Όταν παίρνουν αυτά τα φάρμακα και διατηρούν καλή υγιεινή, δεν φαίνεται να βλέπουμε προβλήματα».

Οι διορθώσεις
Ανταλλαγή σε ένα νέο φάρμακο. Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να δείτε εάν υπάρχει εναλλακτικό φάρμακο που μπορεί να λειτουργήσει.

Αυξήστε τις οδοντιατρικές σας επισκέψεις. Οι πιο συχνοί καθαρισμοί (κάθε τέσσερις μήνες) μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης αυτής της πάθησης. Οι ασθενείς που έχουν ήδη υπερανάπτυξη, ειδικότερα, θα πρέπει να αυξήσουν το σχήμα στοματικής υγιεινής τους. Δεν θα αναστρέψει το πρόβλημα, αλλά ο έλεγχος της πλάκας μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση του.

Κόψτε το. Εάν το πρόβλημα επιμένει, υπάρχουν περιοδοντικές επεμβάσεις που μπορούν να αφαιρέσουν τον υπερβολικό ιστό των ούλων. Η μία είναι η ουλεκτομή, η οποία περιλαμβάνει χειρουργική αποκοπή του άρρωστου ιστού των ούλων γύρω από τα δόντια. “Ωστόσο, αυτή είναι μια προσωρινή λύση”, λέει ο Chi. «Η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει ο ασθενής συχνά οδηγεί σε συνεχή υπερανάπτυξη και με την πάροδο του χρόνου ο ιστός των ούλων θα επανέλθει».

5. Από του στόματος διφωσφονικά, που συνήθως συνταγογραφούνται για την οστεοπόρωση για την ενίσχυση των οστών

Τι μπορεί να προκαλέσει: Η οστεονέκρωση της γνάθου (ONJ) ​​είναι μια σπάνια αλλά δυνητικά σοβαρή επιπλοκή της στοματικής χειρουργικής που προκαλεί θάνατο του ιστού της γνάθου.

Συνήθεις ένοχοι: Τα αντιαπορροφητικά φάρμακα, όπως τα από του στόματος διφωσφονικά – αλενδρονάτη (Fosamax), ρισεδρονάτη (Actonel και Atelvia) και ιβανδρονάτη (Boniva) – συνταγογραφούνται συνήθως για την οστεοπόρωση για την ενίσχυση των οστών.

Χρησιμοποιούνται επίσης σε καρκινοπαθείς για τον περιορισμό ή την πρόληψη της εξάπλωσης του καρκίνου στα οστά, όπως η οστική μετάσταση στον καρκίνο του μαστού ή το πολλαπλό μυέλωμα. «Αυτά τα φάρμακα μπορούν να σώσουν ζωές και να διατηρήσουν την ποιότητα της ζωής», λέει ο οδοντίατρος Thomas Schlieve, MD, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Χειρουργικής στο UT Southwestern Medical Center στο Ντάλας. «Αλλά μπορεί να έχουν μια παρενέργεια: οστεονέκρωση της γνάθου».

Το ONJ είναι μια πιθανή παρενέργεια της οδοντιατρικής χειρουργικής κατά τη λήψη αυτών των φαρμάκων. Η κατάσταση εμφανίζεται συνήθως μετά από εξαγωγή δοντιού ή κάποια άλλη επεμβατική οδοντιατρική εργασία, η οποία μπορεί να αφήσει εκτεθειμένο ένα κομμάτι της γνάθου σας. Εάν ο ιστός των ούλων αργεί να επουλωθεί ή δεν επουλωθεί πλήρως, αυτή η περιοχή του οστού της γνάθου αφήνεται εκτεθειμένη, δεν έχει ροή αίματος και πεθαίνει. Ίσως απλώς νιώθουν ένα τραχύ σημείο με τη γλώσσα τους», λέει ο Schlieve. Εάν εξελιχθεί, το νεκρό οστό μολύνεται και πονάει και, σε μεταγενέστερα στάδια, μπορεί να εξαπλωθεί πέρα ​​από το οστό που στηρίζει τα δόντια σας στα νεύρα.

Οι διορθώσεις

Να είστε προνοητικοί. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με πιθανές εναλλακτικές λύσεις στα διφωσφονικά φάρμακα που μπορεί να ενέχουν λιγότερο κίνδυνο. Πριν προγραμματίσετε την οδοντιατρική εργασία, συζητήστε το ιστορικό φαρμάκων για την οστεοπόρωση με τον στοματοχειρουργό και τον γιατρό σας. Τυπικά, όσο περισσότερο είναι ένας ασθενής με αυτό το φάρμακο, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για ONJ. Η προληπτική οδοντιατρική φροντίδα πριν και κατά τη διάρκεια της αντιαπορροφητικής φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ONJ έως και 50%.

Διατηρήστε το καθαρό. Η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο της ONJ κατά τη διάγνωση. Μόλις πεθάνει όλος ο οστικός ιστός, δεν μπορεί να αναζωογονηθεί. Αλλά αν εντοπιστούν έγκαιρα, οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της οστικής απώλειας. Στα αρχικά στάδια, περίπου οι μισοί ασθενείς θα επουλωθούν μέσω μη χειρουργικού καθαρισμού. Αυτό περιλαμβάνει απαλό τρίψιμο του εκτεθειμένου οστού δύο φορές την ημέρα με ένα συνταγογραφούμενο αντισηπτικό στοματικό έκπλυση και μια μαλακή βρεφική οδοντόβουρτσα ή Q-tip. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηρίων από την επιφάνεια του οστού για να αποτρέψει τη μόλυνση και να βοηθήσει στην επούλωση των ιστών. Βοηθά επίσης να χαλαρώσουν τα πράγματα: Με την πάροδο του χρόνου, τα ούλα μεγαλώνουν ξανά κάτω από το νεκρό κόκκαλο και αυτό σκάει αμέσως.

Σκεφτείτε τη χειρουργική επέμβαση. Όσοι δεν θεραπεύονται παρουσιάζουν αυξημένο πόνο και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, που απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Ένας στοματοχειρουργός που έχει εμπειρία με το ONJ αφαιρεί το νεκρό οστό, μαζί με τυχόν δόντια που μπορεί να το αγγίζουν και λίγο ιστό, για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν άρρωστα κύτταρα.

6. Μερικά αντικαταθλιπτικά και φάρμακα για το άγχος
Τι μπορεί να προκαλέσει: Ξηροστομία που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τερηδόνα, νόσο των ούλων και έλκη. Το σάλιο όχι μόνο λιπαίνει το στόμα, αλλά εξουδετερώνει και το οξύ που παράγεται στο στόμα. Αλλά καθώς γερνάμε, οι σιελογόνοι αδένες μας γίνονται λιγότερο ενεργοί, καθιστώντας μας πιο ευαίσθητους στην τερηδόνα.

Προσθέστε στο μείγμα τα φάρμακα που μειώνουν περαιτέρω τη ροή του σάλιου μας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Χωρίς καλή ροή του σάλιου, η τροφή μπορεί να συσσωρευτεί, θέτοντας σε κίνδυνο για τερηδόνα, ασθένειες των ούλων, κακοσμία του στόματος και μυκητιασικές λοιμώξεις. Και δεδομένου ότι η επένδυση του βλεννογόνου του στόματος προστατεύεται από αυτή την επικάλυψη σάλιου, μπορεί να εμφανίσετε άφθες πιο συχνά.

Η έλλειψη αρκετού σάλιου μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη της γεύσης, σημειώνει ο Fatahzadeh, επειδή τα σωματίδια της τροφής πρέπει να διαλυθούν στο σάλιο για να διεγείρουν τους υποδοχείς στο στόμα. «Ένας ασθενής μπορεί να έχει την τάση να βάζει περισσότερα [μπαχαρικά] στο φαγητό του», λέει. «Φανταστείτε κάποιον που είναι υπερτασικός να βάζει περισσότερο αλάτι στη διατροφή του ή έναν διαβητικό να βάζει περισσότερη ζάχαρη στο ποτό του».

Συνήθεις ένοχοι: Η ξηροστομία είναι μια πιθανή παρενέργεια κυριολεκτικά εκατοντάδων φαρμάκων που διακόπτουν την έκκριση σάλιου. Συγκεκριμένα, φάρμακα που μεταβάλλουν το κεντρικό νευρικό μας σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για το άγχος όπως η εσιταλοπράμη (Lexapro) και η σερτραλίνη (Zoloft) και τα αντικαταθλιπτικά όπως η φλουοξετίνη (Prozac) και η αλπραζολάμη (Xanax). «Μπορούν να καταστείλουν την παραγωγή ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που διεγείρει την παραγωγή σάλιου από το κεντρικό νευρικό σύστημα», λέει ο Sanders.

Επίσης στη λίστα: φάρμακα για τη θεραπεία της ακράτειας ούρων ή της υπερδραστήριας κύστης, όπως η χλωριούχο οξυβουτυνίνη (Ditropan XL) και η οξυβουτυνίνη (Oxytrol). Φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον, όπως η λεβοντόπα, που ονομάζεται επίσης L-dopa (Sinemet). φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και την καρδιά, συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων ΜΕΑ όπως η λισινοπρίλη (Prinivil και Zestril), η εναλαπρίλη (Innovace) και η βεναζεπρίλη (Lotensin)· και βήτα-αναστολείς όπως η ηλεκτρική μετοπρολόλη (Lopressor και Toprol XL). Επιπλέον, δεν αποτελεί έκπληξη, τα διουρητικά που βοηθούν το σώμα σας να απαλλάξει το νερό και το αλάτι για να μειώσει την αρτηριακή πίεση, όπως η φουροσεμίδη (Lasix). Η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να βλάψουν τους σιελογόνους αδένες.

Οι διορθώσεις
Εάν αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, ίσως το φάρμακο μπορεί να αλλάξει. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, ο ασθενής χρειάζεται μια στρατηγική για την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων.

Μασήστε. Τονώστε τους σιελογόνους αδένες και κρατήστε το στόμα σας ενυδατωμένο μασώντας τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή πιπιλίζοντας καραμέλες χωρίς ζάχαρη περιοδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ενυδατώστε το στόμα σας. Κρατήστε ένα μπουκάλι νερό κοντά και πίνετε γουλιές όλη την ημέρα, λέει ο Fatahzadeh. «Γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με νερό και ψεκάστε το στόμα σας για να δημιουργήσετε μια επικάλυψη στον βλεννογόνο». Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης: Η κατανάλωση πολλών καφέ, τσαγιού ή σόδας μπορεί να επιδεινώσει την ξηροστομία. Το ξέπλυμα του στόματος το πρωί και το βράδυ με στοματικό διάλυμα χωρίς οινόπνευμα μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ξηροστομίας. Τα στοματικά διαλύματα που περιέχουν ξυλιτόλη (όπως το Act Dry Mouth Mouthwash) έχει αποδειχθεί ότι προάγουν την παραγωγή σάλιου.

Δοκιμάστε ένα μη συνταγογραφούμενο υποκατάστατο σάλιου. Προϊόντα όπως το Allday Dry Mouth Spray μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της λίπανσης του στόματος. Για σοβαρή ξηροστομία, οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν φάρμακα όπως το Salagen ή το Evoxac για να βοηθήσουν στην τόνωση της παραγωγής σάλιου.

Ενεργοποιήστε τον υγραντήρα. «Αν είστε άτομο που αναπνέει από το στόμα και ξυπνά νιώθοντας στεγνή», λέει η Fatahzadeh, «βάλτε έναν υγραντήρα δίπλα στο κρεβάτι σας για να προσθέσετε υγρασία στον αέρα και να στεγνώσει λιγότερο το στόμα σας όταν ξυπνάτε».

7. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του πόνου και τη μείωση της φλεγμονής

Τι μπορούν να προκαλέσουν: Επώδυνες αντιδράσεις μαλακών ιστών, συμπεριλαμβανομένης της βλεννογονίτιδας (φλεγμονή της βλεννογόνου μεμβράνης που καλύπτει το εσωτερικό του στόματος) και ελκώδεις πληγές, που μπορεί να εμφανιστούν μέσα στο στόμα ή στη γλώσσα.

Συνήθεις ένοχοι: ΜΣΑΦ όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη, για αρχή. Άλλα πιθανά ερεθιστικά περιλαμβάνουν υπογλυκαιμικούς παράγοντες για τον διαβήτη τύπου 2, όπως η μετφορμίνη (Fortamet ή Glucophage). βήτα-αναστολείς, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής μετοπρολόλης (Toprol XL) και της βισοπρολόλης (Zebeta), που χρησιμοποιούνται από άτομα με στηθάγχη, υψηλή αρτηριακή πίεση και μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό για να βοηθήσουν τον καρδιακό ρυθμό να χτυπά πιο αργά· και ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η πρεδνιζόνη (Deltasone, η οποία προλαμβάνει το σύστημα immunotrex και το immunotrex) γερνούν υγιή κύτταρα και συνήθως λαμβάνονται από άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στην επένδυση του στόματος και στους σιελογόνους αδένες, διαταράσσοντας την υγιή ισορροπία των βακτηρίων. Επιπλέον: «Τα δισκία ταχείας διάλυσης που διαλύονται κάτω ή πάνω από τη γλώσσα σας μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο σημείο», λέει ο Sanders. Μεταξύ αυτών: δισκία νιτρογλυκερίνης (Nitrostat) που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της στηθάγχης (πόνος στο στήθος) που προκαλείται από στεφανιαία νόσο, φάρμακα κατά της ναυτίας όπως η ονδανσετρόνη (Zofran) ή βενζοδιαζεπίνες όπως η λοραζεπάμη (Ativan), που στοχεύουν στο άγχος ή στα προβλήματα ύπνου.

Οι διορθώσεις
Διατηρήστε το στόμα σας σε καλή κατάσταση. Η καλή στοματική φροντίδα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη μείωση της σοβαρότητας της βλεννογονίτιδας καθώς και των λοιμώξεων. Επισκεφθείτε τακτικά τον οδοντίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι τα ούλα σας είναι υγιή. «Η βλεννογονίτιδα μπορεί να κάνει οδοντικά προβλήματα, όπως η προϋπάρχουσα ουλίτιδα, ακόμη πιο επώδυνα και να προκαλέσει περισσότερη αιμορραγία όταν βουρτσίζετε», λέει ο Fatahzadeh. «Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη στοματική υγιεινή και μπορεί να καταλήξετε να έχετε τερηδόνα πάνω από οτιδήποτε άλλο». Ξεκινήστε βουρτσίζοντας με μια βούρτσα με μαλακές τρίχες, η οποία είναι εύκολη στα ούλα σας. Εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε ευαισθησία; Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας με μια μπατονέτα αφρού.

Ευγενικά, παρακαλώ. «Πολλές οδοντόκρεμες έχουν πρόσθετα όπως συστατικά κατά της πλάκας, κατά της τάρτας και λεύκανσης, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους», λέει ο οδοντίατρος Mark Wenzel, κλινικός βοηθός καθηγητής στο Τμήμα Επανορθωτικής και Προσθετικής Οδοντιατρικής στο Wexnerio State University of Ohio.

Ισχυροί αρωματικοί παράγοντες μέντας ή κανέλας, βαφές, σωματίδια άμμου και αφριστικοί παράγοντες όπως το λαυρυλοθειικό νάτριο μπορούν επίσης να ερεθίσουν το στόμα. Επιλέξτε μια ήπια φόρμουλα – ίσως μια με μαγειρική σόδα. «Κάντε επαρκές βούρτσισμα με μια οδοντόκρεμα που έχει απλό παλιό φθόριο και θα είστε μια χαρά», σημειώνει ο Wenzel. Όσο είστε σε αυτό, χρησιμοποιήστε ένα στοματικό διάλυμα χωρίς αλκοόλ, το οποίο είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αίσθημα καύσου.

Φάτε (και πιείτε) έξυπνα. Αποφύγετε τα πικάντικα, αλμυρά ή ζεστά φαγητά και ποτά μέχρι να επουλωθεί το στόμα σας. Τα σκληρά, αιχμηρά φαγητά (σκεφτείτε πατατάκια ή κράκερ) μπορούν επίσης να βλάψουν τους ιστούς που είναι πρησμένοι. Κολλήστε με μαλακά τρόφιμα (ή βρέξτε με ζωμό ή σάλτσες). Επίσης, αποφύγετε αλκοόλ, ποτά με καφεΐνη και όξινους χυμούς.

Χαλαρώστε το τσίμπημα. Η κρυοθεραπεία, όπως και στο πιπίλισμα των κομματιών πάγου, χρησιμοποιείται μερικές φορές από καρκινοπαθείς για την πρόληψη της βλεννογονίτιδας που προκαλείται από χημειοθεραπείες. Δοκιμάστε το ίδιο πράγμα στο σπίτι, αφήνοντας τα παγάκια να διαλυθούν σιγά-σιγά στο στόμα σας. Ή δημιουργήστε μια καταπραϋντική σπιτική στοματική έκπλυση αναμειγνύοντας ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε 4 φλιτζάνια ζεστό νερό. Περιστρέψτε το διάλυμα στο στόμα σας και μετά φτύστε το. Διατηρήστε το υπόλοιπο διάλυμα σε ένα σκεπασμένο δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου και χρησιμοποιήστε το όλη την ημέρα. (Μπόνους: Βοηθά να διατηρείται καθαρός ο φλεγμονώδης ιστός.)

Σταμάτα να καπνίζεις. Η θερμότητα και οι χημικές ουσίες στον καπνό ερεθίζουν τους βλεννογόνους.

Πάρτε ένα Rx. Ο γιατρός ή ο οδοντίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ξέβγαλμα ή έναν τοπικό παράγοντα επικάλυψης, όπως στοματικά δισκία υδροκορτιζόνης (κολλάνε απαλά στο εσωτερικό του στόματός σας, απελευθερώνοντας υδροκορτιζόνη καθώς διαλύονται), για την επικάλυψη του βλεννογόνου, σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φράγμα για την ελαχιστοποίηση του πόνου ή του ποτού.

Βγάλτε τα μεγάλα όπλα. «Εάν κάποιος έχει στοματικές πληγές από χημειοθεραπεία, υπάρχει ένα προϊόν που μπορεί να συνταγογραφήσει ο οδοντίατρος ή ο γιατρός σας, που ονομάζεται «μαγικό στοματικό διάλυμα»», λέει ο Σούμαν. «Είναι ένα είδος catchall που περιέχει ένα μείγμα φαρμάκων, όπως το Benadryl και το Maalox, μαζί με άλλα συστατικά – για παράδειγμα, ένα αναισθητικό, ένα αντιβιοτικό ή ένα αντιμυκητιακό φάρμακο για την επικάλυψη των ιστών».

3 Μιζέρια στο στόμα
Τα κοινά φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυτά τα προβλήματα στοματικής υγείας

1. Μαύρη τριχωτή γλώσσα

Αυτό μπορεί να ακούγεται φρικτό, αλλά η μαύρη τριχωτή γλώσσα είναι μια αρκετά ακίνδυνη και προσωρινή κατάσταση στην οποία το πάνω μέρος της γλώσσας σας φαίνεται σκοτεινό και, καλά, γούνινο.

Συνήθεις ένοχοι: Ορισμένα από του στόματος αντιβιοτικά μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία των βακτηρίων που ζουν φυσικά στο στόμα σας. Τα βακτήρια συσσωρεύονται σε μικροσκοπικές στρογγυλεμένες προεξοχές που ονομάζονται θηλές που βρίσκονται κατά μήκος της επιφάνειας της γλώσσας. Αντί να απορρίπτονται, όπως συμβαίνει συνήθως, οι θηλές αρχίζουν να μεγαλώνουν και να μακραίνουν, δημιουργώντας προεξοχές που μοιάζουν με τρίχες.

Η λύση: Αυτή η κατάσταση συνήθως υποχωρεί από μόνη της αφού ολοκληρώσετε τη λήψη του αντιβιοτικού. Εν τω μεταξύ, το απαλό βούρτσισμα της γλώσσας σας κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας μπορεί να σας βοηθήσει.

2. Στοματική τσίχλα

Διαφορετικά γνωστή ως στοματική καντιντίαση, αυτή η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει πόνο ή ερυθρότητα, κρεμώδεις-λευκές βλάβες στη γλώσσα, πόνο κατά το φαγητό ή την κατάποση, απώλεια γεύσης ή μια σταθερή «βαμβακερή» γεύση στο στόμα.

Συνήθεις ένοχοι: Αντιβιοτικά και εισπνευστήρες κορτικοστεροειδών για το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), όταν μέρος του φαρμάκου καταλήγει στο στόμα σας, αντί να εισέλθει στους πνεύμονές σας.

Η λύση: Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα: θυμηθείτε να παίρνετε μια ωραία βαθιά αναπνοή όταν χρησιμοποιείτε συσκευή εισπνοής και να ξεπλένετε καλά το στόμα σας μετά από κάθε δόση. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο. ,

3. Σύνδρομο καψίματος

Εάν αυτή η πυρκαγιά τεσσάρων συναγερμών στο στόμα σας δεν προέρχεται από μια πληγή, μπορεί να έχετε σύνδρομο καψίματος στο στόμα (BMS), μια κατάσταση που συχνά περιγράφεται ως αίσθημα ζεματίσματος στη γλώσσα, τα χείλη ή την οροφή του στόματος. Μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια.

Συνήθεις ένοχοι: Όταν το BMS φαίνεται να εμφανίζεται χωρίς προφανή λόγο, ονομάζεται «πρωτογενές σύνδρομο καύσου στο στόμα». Όταν φαίνεται να υπάρχει ένα υποκείμενο έναυσμα, όπως ένα φάρμακο που παίρνετε, είναι γνωστό ως «σύνδρομο δευτερογενούς καψίματος στο στόμα». Τα φάρμακα που είναι γνωστό ότι προκαλούν μια δυσάρεστη περίοδο περιλαμβάνουν αναστολείς ΜΕΑ (για υψηλή αρτηριακή πίεση ή θεραπεία καρδιακής ανεπάρκειας), αντιβιοτικά, φάρμακα για τον θυρεοειδή και αντικαταθλιπτικά.

Η λύση: Στοχεύστε την υποκείμενη αιτία των συμπτωμάτων σας ή δοκιμάστε τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για να αντιμετωπίσετε τον πόνο. Η καλή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη.

Η Barbara Stepko είναι μια μακροχρόνια συγγραφέας για θέματα υγείας και τρόπου ζωής και πρώην συντάκτρια στο Women’s Health and InStyle . Η δουλειά της έχει εμφανιστεί στη Wall Street Journal, στο Parade και σε άλλα εθνικά περιοδικά

www.aarp.org

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr