Πάπρικα σε σκόνη: πως αλλάζει τον οργανισμό. Όλα της τα οφέλη

Πάπρικα σε σκόνη: πως αλλάζει τον οργανισμό. Όλα της τα οφέλη

 

Η νοστιμιά της πάπρικας είναι γνωστή σε όλους ενώ η απαλή γλυκύτητα της σε σκόνη και σε συνδυασμό με ένα σαγηνευτικό βυσσινί χρώμα στην όψη, όταν ενσωματώνεται σε  συνταγές, αποπνέει μια ενισχυμένη γεύση και επίγευση.

Η πάπρικα σε σκόνη, είναι  ένα οικείο καρύκευμα σε πολλές χώρες της Δύσης, όχι μόνο για τη δελεαστική γεύση της αλλά και για την υψηλή θρεπτική αξία και τα πολλά οφέλη της στην υγεία.

Πώς παρασκευάζεται η πάπρικα σε σκόνη;
Η πάπρικα σε σκόνη λαμβάνεται με σύνθλιψη αποξηραμένων φρούτων πιπεριάς (πιπεριές) σε ένα λεπτό μείγμα, για κόκκινη σκόνη με λεία υφή.

Οι πιο γλυκές παραλλαγές του φυτού Capsicum annum χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σκόνης πάπρικας. Είτε στεγνώνονται στον ήλιο είτε αφύγρανται σε μονάδες επεξεργασίας, για να αφαιρεθεί όλη η περιεκτικότητα σε υγρασία. Αυτά τα αποξηραμένα φρούτα στη συνέχεια κοπανίζονται για να εξαχθεί ένα εξευγενισμένο υπόλειμμα γνωστό ως σκόνη πάπρικας.

Η πάπρικα σε σκόνη είναι διαθέσιμη σε ευδιάκριτες αποχρώσεις του κόκκινου, ανάλογα με τα αυξανόμενα επίπεδα πικάντικης γεύσης, σε πολλά ευρωπαϊκά έθνη, που κυμαίνονται από ανοιχτό πορτοκαλί ήπιας γεύσης έως μέτρια πικάντικο ζωηρό κόκκινο και φλογερό καυτό κιτρινωπό-καφέ.
πάπρικα σε σκόνη

Διατροφική αξία της πάπρικας σε σκόνη:


Το διατροφικό προφίλ της πάπρικας σε σκόνη είναι πράγματι εντυπωσιακό, καθώς αυτό το φλογερό καρύκευμα είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες και στερείται εντελώς νατρίου και χοληστερόλης. Επίσης, δεν περιέχει κορεσμένα λίπη και είναι φορτωμένο με βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Ε, που έχουν πολύτιμες θεραπευτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Η πάπρικα είναι επίσης ικανή σε ζωτικά μέταλλα όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος. Επιπλέον, ξεχειλίζει από την ευεργεσία των  κυτταροπροστατευτικών πολυφαινολικών ενώσεων όπως τα φλαβονοειδή, οι κατεχίνες, η ρουτίνη, οι τανίνες και οι ανθοκυανίνες. 

Οφέλη για την υγεία της πάπρικας σε σκόνη:

Προάγει την πέψη
Η πάπρικα έχει σημαντικές διεγερτικές ιδιότητες, που μπορούν να πυροδοτήσουν τις εκκρίσεις οξέων του στομάχου, ρυθμίζοντας την όρεξη και ως εκ τούτου, μειώνοντας την άκαιρη λαχτάρα για πρόχειρο φαγητό. Επιτρέποντας έγκαιρα στους σιελογόνους αδένες να αφομοιώσουν τα τρόφιμα, η πάπρικα βοηθά στην πρόληψη της παχυσαρκίας και του διαβήτη . Επιπλέον, διευκολύνει τη μετακίνηση επεξεργασμένων και μη επεξεργασμένων σωματιδίων τροφής μέσω του εντέρου, μειώνοντας την εμφάνιση δυσκοιλιότητας . Η πάπρικα μειώνει επίσης τις πιθανότητες για εντερικές διαταραχές όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ελκώδης κολίτιδα.

Ενισχύει τις αμυντικές λειτουργίες
Η βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, υπάρχει σε αξιοσημείωτες ποσότητες στην πάπρικα και παίζει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της βέλτιστης ανοσίας στον οργανισμό. Η πάπρικα παρέχει επίσης την ισχυρή αντιοξειδωτική ρουτίνη, η οποία έχει εγγενώς αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση, βοηθώντας έτσι στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η προσθήκη μιας πρέζας σκόνης πάπρικας σε βασικά πιάτα όπως το ντάλ και οι σούπες μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τον αμυντικό μηχανισμό του συστήματος και να κρατήσει μακριά το βήχα, το κρύο και τον πυρετό.

Θεραπεύει και ενισχύει το δέρμα


Η πάπρικα είναι εμποτισμένη με άφθονες ποσότητες του κρίσιμου ιχνοστοιχείου ψευδαργύρου, το οποίο εμπλέκεται στη σύνθεση κολλαγόνου και ως εκ τούτου βοηθά στην επούλωση πληγών των κατεστραμμένων ιστών. Επιπλέον, η πάπρικα παρέχει επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά γνωστά ως κατεχίνες που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην επιβράδυνση της γήρανσης και στην αναζωογόνηση της υφής του δέρματος. Επιπλέον, η παρουσία βήτα καροτίνης σε αυτό το μπαχαρικό ελαχιστοποιεί την εμφάνιση λεπτών γραμμών, ρυτίδων και κηλίδων γήρανσης, για να προσδώσει νεανικό, λαμπερό και εξαιρετικά απαλό δέρμα.

Δυναμώνει τα Οστά
Εγγενώς φορτωμένη με φώσφορο, το ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τη διατήρηση του σχήματος και της ακαμψίας των οστών, η σκόνη πάπρικας ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς στο σώμα. Η τακτική πρόσληψη μιας δόσης αυτού του μπαχαρικού στη διατροφή αποτρέπει επίσης σοβαρές παθήσεις των οστών όπως η οστεοπόρωση και η αρθρίτιδα. Ο φώσφορος ελέγχει επίσης την απορρόφηση του ασβεστίου στους ιστούς των δοντιών, ενισχύοντας έτσι τα ούλα και τα οστά της γνάθου. Διαβάστε επίσης: Τεράστια ενισχυτικά ασβεστίου: Δροσιστικές συνταγές για Smoothie για υγιή οστά και αρθρώσεις

Προστατεύει το Νευρικό Σύστημα
Τα ισχυρά φυτικά αντιοξειδωτικά της πάπρικας προσδίδουν ορισμένα ευεργετικά νευροπροστατευτικά χαρακτηριστικά στα εγκεφαλικά κύτταρα του σώματος. Η κατηγορία των φαινολικών ενώσεων ανθοκυανίνης προστατεύει τους νευρώνες – τα εξειδικευμένα κύτταρα στον εγκέφαλο, από βλάβες και οποιονδήποτε τραυματισμό. Έτσι, η σκόνη πάπρικας σε γεύματα ρουτίνας είναι πολύ επωφελής για τη μείωση της εμφάνισης νευροεκφυλιστικών διαταραχών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Αυξάνει τη λειτουργία της καρδιάς


Ευλογημένη με γενναιόδωρες δόσεις βιταμίνης Ε και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, η σκόνη πάπρικας μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης καθώς και των τριγλυκεριδίων στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, η πάπρικα μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει την ένταση στις αρτηρίες, αποτρέποντας έτσι σοβαρές καρδιακές παθήσεις όπως η αθηροσκλήρωση. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες.

Προλαμβάνει τον καρκίνο
Η πολυφαινολική κατηγορία αντιοξειδωτικών στην πάπρικα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την αποτροπή εμφάνισης καρκίνων. Αυτές οι ενώσεις λειτουργούν εξαλείφοντας τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες από την οξείδωση των υγιών κυττάρων σε ζωτικά όργανα του σώματος όπως τα νεφρά, το συκώτι και τα οστά, προσδίδοντας έτσι στο σύστημα πολύτιμα κυτταροπροστατευτικά χαρακτηριστικά. Αυτό, με τη σειρά του, εμποδίζει τα υγιή κύτταρα να εισέλθουν σε έναν ανεξέλεγκτο πολλαπλασιαστικό μηχανισμό, σταματώντας έτσι τον καρκίνο .

Προωθεί τις οπτικές λειτουργίες
Η πάπρικα σε σκόνη αφθονεί σε φυτοθρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με τη βιταμίνη Α, γνωστά ως καροτενοειδή και ως εκ τούτου, η προσθήκη μόνο μιας πρέζας από αυτό το καρύκευμα σε σαλάτες, σούπες και ντάλιες προσφέρει τεράστια οφέλη για την υγεία των ματιών. Ο πλούτος σε λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, βήτα-καροτίνη σε αυτό το μπαχαρικό με καυτή γεύση ανεβάζει τις λειτουργίες του οπτικού νεύρου, του αμφιβληστροειδούς, του κερατοειδούς, του φακού και άλλων οφθαλμικών οργανιδίων, καθώς και μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, γλαυκώματος που σχετίζεται με την ηλικία. και καταρράκτη.

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
Ευλογημένη με άφθονες ποσότητες σιδήρου, το ζωτικό ιχνοστοιχείο απαραίτητο για το σχηματισμό νέων, υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων, η πάπρικα εξασφαλίζει τη μεταφορά οξυγόνου και βασικών θρεπτικών συστατικών σε άλλα όργανα του σώματος. Επιπλέον, η πάπρικα παρέχει επίσης τεράστιες ποσότητες βιταμίνης C, η οποία ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου από τους ιστούς και έτσι αποτρέπεται αποτελεσματικά η σιδηροπενική κατάσταση της αναιμίας, που προκαλεί σοβαρή κόπωση, λήθαργο και υποβάθμιση της ψυχικής υγείας.

Θεραπείες για την αϋπνία


Η πάπρικα σε σκόνη περιέχει άφθονα επίπεδα βιταμίνης Β6 ή πυριδοξίνης, η οποία είναι ένα ισχυρό θρεπτικό συστατικό που επηρεάζει θετικά τις νευρολογικές λειτουργίες και ρυθμίζει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Βοηθά στη σύνθεση της μελατονίνης, η οποία είναι η ορμόνη που προκαλεί ύπνο, θεραπεύοντας έτσι την αϋπνία και προάγοντας τους αδιατάρακτους κύκλους ανάπαυσης τη νύχτα. Η συμπερίληψη μιας δόσης πάπρικας σε σκόνη σε βασικά γεύματα με κάρυ, σαλάτες, βοηθά στη διατήρηση της δραστηριότητας των νευροδιαβιβαστών της σεροτονίνης, η οποία ανεβάζει τις διαθέσεις και ανακουφίζει από το στρες, την κατάθλιψη.

Μειώνει τη φλεγμονή των αρθρώσεων
Ορισμένες ζεστές ποικιλίες πάπρικας περιέχουν ένωση καψαϊκίνης η οποία παρέχει αντιφλεγμονώδη οφέλη. Τα άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδεις διαταραχές μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση πάπρικας. Μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για τον περιορισμό του οιδήματος και τον καταπραϋντικό πόνο στις αρθρώσεις .

Βοηθά στην επούλωση πληγών
Η σκόνη πάπρικας έχει σημαντική αναλογία βιταμίνης Ε που βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων που θεωρούνται απαραίτητα για την ταχεία επούλωση των πληγών. Εάν είχατε ξαφνικό κόψιμο, πασπαλίστε λίγη πάπρικα σε σκόνη ή λοσιόν πάπρικας ή κρέμα πάπρικας στην πληγείσα περιοχή. Θα νιώσετε άμεση ανακούφιση από τον πόνο και θα βοηθήσει και στη διαδικασία επούλωσης.

Προστατεύει το χρώμα των μαλλιών


Η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στην παραγωγή μελανίνης, η οποία δίνει στα μαλλιά το χρώμα τους, χάρη στη βιταμίνη Β6, γνωστή και ως πυριδοξίνη, που βρίσκεται μέσα στο μπαχαρικό. Για να διατηρήσετε το χρώμα των μαλλιών σας ανέπαφο και να το διατηρήσετε, προσθέστε σκόνη πάπρικας στις συνταγές σας για το χρώμα των μαλλιών σας

Καταπολεμά την ακμή
Η βιταμίνη Α είναι ελιξίριο για την υγεία του δέρματος. Εκτός από την πρόληψη του σχηματισμού ρυτίδων, βοηθά στη διατήρηση του δέρματος καθαρό και απαλλαγμένο από μικρόβια. Τα περισσότερα δερματικά προβλήματα που προκαλούνται από βακτήρια μπορούν να θεραπευτούν με σκόνη πάπρικας, κρέμες ή εκχυλίσματα. Τα άτομα με ενοχλητικά προβλήματα ακμής θα πρέπει να το προσθέσουν στο πρόγραμμα περιποίησης του δέρματός τους για να καθαρίσουν όλα τα προβλήματα ακμής.

Εκτός από το να προσφέρει μια ζωντανή, ελκυστική βυσσινί απόχρωση στις σάλτσες και τις σούπες και μια υπέροχη γεύση στα πιάτα, η σκόνη πάπρικας παρέχει επίσης πολλά οφέλη για τη γενική υγεία. Χάρη στην εγγενώς χαμηλή περιεκτικότητά της σε θερμίδες, την περιεκτικότητά της σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά, καθώς και στα τεράστια αποθέματα ευεργετικών αντιοξειδωτικών, απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, η σκόνη πάπρικας μπορεί ιδανικά να ενσωματωθεί σε κανονικά γεύματα σε μικρές ποσότητες, για να αποκομίσει τα πλεονεκτήματά της για ευεξία.

www.netmeds.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr