Πώς τα αθλητικά ποτά οδηγούν σε σάπια δόντια

Πώς τα αθλητικά ποτά οδηγούν σε σάπια δόντια

Το να πίνετε ένα αθλητικό ποτό μετά την προπόνηση μπορεί να νιώθετε ότι ενισχύει την ενέργειά σας. Όμως, η αλήθεια είναι ότι τα αθλητικά ποτά είναι εξίσου βλαβερά με το να πίνεις σόδα ενώ μπορούν να οδηγήσουν και σε σάπια δόντια.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τους κινδύνους των αθλητικών ποτών, πότε μπορεί να είναι κατάλληλα και τι να πίνετε.

Τα αθλητικά ποτά περιλαμβάνουν ανθυγιεινά συστατικά


Τα συστατικά του αθλητικού ποτού σας θα διαφέρουν ανάλογα με τη μάρκα. Ωστόσο, πολλά προϊόντα περιέχουν νερό, ζάχαρη, δεξτρόζη, κιτρικό οξύ, άλατα, κιτρικό νάτριο, κόκκινη βαφή και πολλά άλλα. Όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των δοντιών σας.

Η εταιρεία που τα προσφέρει μπορεί να διαφημίσει ότι σας βοηθούν να ανεφοδιάζετε καύσιμα και να αποκαθιστάτε τους χαμένους ηλεκτρολύτες. Όμως, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Τα ενεργειακά ποτά πιθανότατα δεν είναι καλύτερα από το νερό για την ενυδάτωση ή τη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών. Στην πραγματικότητα, το κρύο νερό παραμένει το ιδανικό ρόφημα αντικατάστασης για τους περισσότερους νεαρούς αθλητές.

Πέρα από τα σάπια δόντια, η συχνή κατανάλωση αθλητικών ποτών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε παχυσαρκία . Με τόσα πολλά σάκχαρα και νάτριο σε αυτά τα προϊόντα, είναι εύκολο να υπερκαταναλωθούν.

Ενώ τα αθλητικά ποτά έχουν υπέροχη γεύση, οι κίνδυνοι για τα δόντια και την υγεία σας δεν αξίζουν τον κόπο. Και αν νομίζετε ότι είναι υγιεινά, είναι πιο πιθανό να τα πιείτε ή να τα προσφέρετε στα παιδιά σας.

Τι γίνεται με το pH και τα δόντια;


Το στόμα σας είναι ένα καλοσχεδιασμένο μηχάνημα με σάλιο που βοηθά στην προστασία του στόματός σας . Το σάλιο παράγει αντισώματα και διατηρεί το στόμα σας ουδέτερο pH. Το χαμηλό ή όξινο pH μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με σάπια δόντια και φλεγμονή των ούλων. Το σάλιο μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της πρώιμης τερηδόνας.

Το pH της σόδας κυμαίνεται από 2,7-3,5 και το pH των αθλητικών ποτών κυμαίνεται από 2,3-4,4. Είναι μόνο μια ονομαστική διαφορά και και τα δύο ποτά είναι κακά για τα δόντια σας.

Η ζάχαρη τροφοδοτεί βακτήρια και οδηγεί σε σάπια δόντια
Τα αθλητικά ποτά περιέχουν πολλά σάκχαρα, τα οποία τροφοδοτούν τα βακτήρια στο στόμα σας. Όταν τα βακτήρια τρέφονται καλά, συνεχίζουν να ευδοκιμούν και μπορεί να οδηγήσουν σε προχωρημένη τερηδόνα και σάπια δόντια. Πέρα από τα βακτήρια, η ζάχαρη μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή. Εσείς ή το παιδί σας μπορεί να γίνετε ευαίσθητοι σε ουλίτιδα  όταν εκτεθειτε σε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης .

Φθείρει το σμάλτο
Το κιτρικό οξύ στα ενεργειακά ποτά μπορεί να φθείρει γρήγορα το σμάλτο των δοντιών σας. Με την πάροδο του χρόνου, η απώλεια σμάλτου οδηγεί σε περισσότερη τερηδόνα, κοιλότητες και τρομακτικά σάπια δόντια.

Δυστυχώς, το να βιαστείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας θα μπορούσε να έχει μπούμερανγκ. Ο συνδυασμός του βουρτσίσματος των δοντιών και του κιτρικού οξέος θα μπορούσε να το εξαπλώσει γύρω και να δημιουργήσει περαιτέρω βλάβη στο σμάλτο. Αντίθετα, περιμένετε περίπου μία ώρα για να βουρτσίσετε. Ή δοκιμάστε να ξεπλύνετε το στόμα τους με νερό θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει.

Αυξάνει το τρίξιμο των δοντιών
Υπάρχει κάποια σύγχυση σχετικά με το αν η ζάχαρη, οι βαφές ή άλλα συστατικά σε ένα αθλητικό ποτό προκαλούν υπερκινητικότητα. Μελέτες δείχνουν ότι η ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά δεν προκαλούν πραγματικά υπερκινητικότητα.

Ωστόσο, όταν η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες εισέρχονται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου. Οι χρωστικές και τα συντηρητικά θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν υπερκινητική αντίδραση.

Εάν οποιοσδήποτε λόγος συμβάλλει στο τρίξιμο των δοντιών (βρουξισμός), η υγεία των δοντιών σας θα υποφέρει. Η δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο και απώλεια δοντιών.

Δημιουργεί ευαισθησίες στα δόντια
Τα αθλητικά και τα ενεργειακά ποτά οδηγούν σε τόσες πολλές ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο στόμα σας. Είναι λογικό ότι αυτά τα ποτά οδηγούν επίσης σε υπερευαισθησία των δοντιών . Η ευαισθησία μετά από ζεστό ή κρύο φαγητό και η ευαισθησία των ούλων δεν είναι καλά σημάδια. Μπορεί να καταναλώνετε πάρα πολλά ενεργειακά ποτά και κινδυνεύετε για σάπια δόντια.

4. Εναλλακτικές λύσεις στα ενεργειακά ποτά


Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές γευστικές εναλλακτικές για αθλητικά ποτά. Αν και το νερό είναι η καλύτερη επιλογή για υγιή δόντια και ενυδάτωση , αν θέλετε κάτι άλλο, έχετε επιλογές.

1. Νερό καρύδας
Το νερό καρύδας είναι πιο γλυκό από το νερό και βοηθά στη μείωση των επιβλαβών βακτηρίων του στόματος . Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πλάκας και στη μείωση της φλεγμονής των ούλων. Βεβαιωθείτε ότι το προϊόν που θα επιλέξετε δεν έχει πρόσθετα σάκχαρα ή γεύσεις.

2. Νερό καρπούζι
Το καρπούζι περιέχει 92% νερό και βοηθά στην επανυδάτωση του σώματός σας. Τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι επίσης χρήσιμα για τη μείωση των βακτηρίων από τα δόντια σας που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τερηδόνα. Πριν κάνετε μια αγορά, καθαρίστε τα συστατικά. Είναι εύκολο να εισχωρήσετε κρυφά σάκχαρα και άλλα υλικά πλήρωσης στο νερό καρπούζι.

3. Παγωμένο πράσινο τσάι
 Το συγκεκριμένο ρόφημα θα μπορούσε να προστατεύσει από τα σάπια δόντια και να μειώσει την οξύτητα του σάλιου και της πλάκας σας.

4. Γάλα
Το γάλα μπορεί να μην φαίνεται σαν ένα διαισθητικό προϊόν για ενυδάτωση. Στην πραγματικότητα όμως, είναι γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες που είναι καλές για την ενυδάτωση και την υγεία των δοντιών. Το ασβέστιο και ο φώσφορος βοηθούν στην ενδυνάμωση και την αποκατάσταση της αδαμαντίνης και στην πρόληψη των σάπιων δοντιών.

Πότε να καταναλώνετε αθλητικά ποτά
Έχουμε δείξει ότι τα αθλητικά ποτά δεν είναι απαραίτητα για την ενυδάτωση του εαυτού σας ή του παιδιού σας με τόσες πολλές εναλλακτικές. Ωστόσο, αν σας αρέσει η γεύση, το περιστασιακό αθλητικό ποτό δεν είναι χειρότερο από την σόδα.

Η πραγματική αιτία των σάπιων δοντιών είναι πάντα η έλλειψη οδοντικής υγιεινής. Ενώ η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία συσσώρευσης πλάκας, εάν βουρτσίζετε τα δόντια σας και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα κάθε μέρα, θα πρέπει να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές επιπτώσεις των αθλητικών ποτών.

Μιλήστε με έναν οδοντίατρο για τα σάπια δόντια
Τα δόντια σας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για μια ευτυχισμένη και υγιή οικογένεια. Ενώ η απομάκρυνση των αθλητικών ποτών από τη διατροφή σας μπορεί σίγουρα να συμβάλει στη διατήρηση της οδοντικής σας υγείας, εξακολουθείτε να χρειάζεστε μια καθημερινή ρουτίνα οδοντικής υγιεινής και τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr