Ο σωστός τρόπος για να φάτε αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια και άλλους ξηρούς καρπούς

Ο σωστός τρόπος για να φάτε αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια και άλλους ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποί θεωρούνται «υπερτροφή» αφού μπορούν να εφοδιάσουν τον οργανισμό μας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Για να αντλήσει κάποιος τα μέγιστα οφέλη από την κατανάλωση ξηρών καρπών θα πρέπει να τους τρώει με τον σωστό τρόπο. Ποιος είναι αυτός; Σας έχουμε την απάντηση παρακάτω.

Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι γνωστό ότι μειώνουν την LDL (κακή χοληστερόλη) και βοηθούν στη βελτίωση της HDL (καλής χοληστερόλης). Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, είναι πηγή καλού λίπους, πρωτεϊνών και βιταμίνης Ε. Τα αμύγδαλα προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν καρκίνο. Επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Πώς να τα φάτε

Τα αμύγδαλα μπορούν να καταναλωθούν σε ωμή μορφή. Μουλιάστε περίπου 5-6 αμύγδαλα όλη τη νύχτα σε νερό, ξεφλουδίστε τα και καταναλώστε τα το πρωί. Η καβουρδισμένη σκόνη αμυγδάλου μπορεί να προστεθεί σε smoothies, κουάκερ και σαλάτες.

Καρύδια
Τα καρύδια, εξαιρετικά πλούσια σε Ωμέγα 3, προστατεύουν τον εγκέφαλο και βοηθούν στην επιβράδυνση της εμφάνισης του Αλτσχάιμερ και της νόσου του Πάρκινσον. Τα καρύδια είναι επίσης γνωστό ότι συμβάλλουν στη μείωση της LDL και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Μουλιάζοντας δύο ολόκληρα καρύδια όλη τη νύχτα σε νερό, βοηθάει στην πέψη.

Πώς να τα φάτε

Προσθέστε ψιλοκομμένα ωμά καρύδια σε σαλάτα λαχανικών ή φρουτοσαλάτες. Τα εμποτισμένα καρύδια σε νερό μπορούν να συμπεριληφθούν ως μέρος της καθημερινής μερίδας ξηρών καρπών. Προσθέστε καρύδια στα smoothies για να αυξήσετε τη θρεπτική πυκνότητα.

Κάσιους
Τα κάσιους στο παρελθόν δεν είχαν και τόσο «καλό» όνομα αφού θεωρούνταν πλούσια σε θερμίδες και λίπη. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι το στεατικό οξύ που υπάρχει στα κάσιους μειώνει τα επίπεδα της LDL. Τα κάσιους περιέχουν πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και μέταλλα όπως μαγγάνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ισχαιμικής καρδιακής νόσου.

Πώς να τα φάτε

Τα ωμά ανάλατα κάσιους μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ. Τα ψιλοκομμένα κάσιους μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, μπολ με φρούτα, smoothies ακόμα και πλιγούρι βρώμης.

Φιστίκια
Η κατανάλωση περίπου 5-6 ανάλατων φιστικιών καθημερινά βοηθά στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, των επιπέδων αιμοσφαιρίνης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πώς να τα φάτε

Ο καλύτερος τρόπος είναι να τα απολαύσετε ανάλατα ως σνακ. Τα ψητά φιστίκια μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες.

Φουντούκια
Τα φουντούκια είναι πλούσια πηγή ωμέγα 6, ωμέγα 9 λιπαρών οξέων, χαλκού, ψευδαργύρου, μαγνησίου και σιδήρου. Βοηθούν επίσης στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η φλούδα του φουντουκιού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, ωστόσο είναι πικρή στη γεύση.

Πώς να τα φάτε

Τα άψητα φουντούκια με φλούδα μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ. Οι καβουρδισμένοι αποφλοιωμένοι ξηροί καρποί μπορούν να αλεσθούν σε πάστα για να χρησιμοποιηθούν με όποιο τρόπο προτιμάτε.

Πεκάν
Τα πεκάν είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών και διαφόρων βιταμινών και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μαζί με ωμέγα 3 λιπαρά. Η κατανάλωση 15-20 πεκάν είναι ευεργετική για την υγεία.

Πώς να τα φάτε

Τα πεκάν τρώγονται ωμά ως σνακ. Η προσθήκη ψιλοκομμένων πεκάν σε σαλάτες, πλιγούρι βρώμης και γιαούρτι θα αυξήσει την πρωτεΐνη και τα υγιή λίπη.

jenny.gr

Έλαιο Θυμάρι.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr