Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν χάνετε 10 κιλά σε μια εβδομάδα. Και πως θα τρέχει ταχύτατα ο μεταβολισμός.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν χάνετε 10 κιλά σε μια εβδομάδα. Και πως θα τρέχει ταχύτατα ο μεταβολισμός.

 Όταν θέλετε να χάσετε βάρος γρήγορα, η υπομονή (και μερικές φορές ακόμη και η κοινή λογική ) μπορεί να πετάξει έξω από το παράθυρο.

Γνωρίζουμε ότι το να ζούμε με ένα υγιές βάρος είναι καλό για το σώμα μας. Και, ειλικρινά, η απώλεια μερικών κιλών μπορεί να ενισχύσει την εικόνα του εαυτού μας .

Αλλά αν ψάχνετε για μια δίαιτα γρήγορης επιδιόρθωσης για να χάσετε 10 κιλά σε μια εβδομάδα, πιθανότατα κινδυνεύετε.

“Σίγουρα, θα είναι δυνατό να χάσετε σημαντικό βάρος γρήγορα, αλλά όταν καταλάβετε τι κάνει αυτού του είδους η απώλεια και με αυτό τον τρόπο  στο σώμα σας, θα δείτε ότι μάλλον δεν είναι καλή ιδέα”, λέει ο ενδοκρινολόγος και ειδικός στην παχυσαρκία Marcio Griebeler, MD . «Δεν πρόκειται να σας δώσει τα αποτελέσματα που πραγματικά αναζητάτε».

Τι κάνει η γρήγορη απώλεια βάρους στο σώμα σας; Ο Δρ Griebeler το αναλύει.

Μπορείτε να χάσετε 10 κιλά σε μια εβδομάδα;
Ναι, είναι απολύτως δυνατό να χάσετε 10 κιλά σε μια εβδομάδα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλή ιδέα ή ότι θα διαρκέσει.

Ας πούμε ότι πλησιάζουν διακοπές ή ένα μεγάλο γεγονός. Φυσικά, θέλετε να δείχνετε καλύτερα. Τίποτα λάθος με αυτό.

Έτσι, ακολουθείτε τις συμβουλές διασημοτήτων du jour για γρήγορη απώλεια βάρους. Ίσως τρώτε μόνο λαχανικά για μια εβδομάδα συνεχόμενα. Ή κόβετε όλους τους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα.

Ίσως έχασες πραγματικά αυτά τα 10 κιλά τελικά σε μια μόλις εβδομάδα. Είναι σίγουρα δυνατό να γίνει. Αλλά αυτή η απώλεια βάρους είναι πιθανό να είναι πολύ βραχύβια .

Ο Δρ Griebeler εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή η γρήγορη απώλεια βάρους είναι συχνά αποτέλεσμα της απώλειας όχι μόνο λίπους, αλλά και νερού και μυϊκής μάζας. Για να είναι επιτυχής και βιώσιμη η απώλεια βάρους , πρέπει να κάψετε λίπος και να διατηρήσετε τους μυς. Και αυτό θα χρειαστεί λίγο χρόνο και αφοσίωση.

Οι επιπτώσεις της δίαιτας crash
Συχνά, η πρώτη μας επιλογή αν θέλουμε να χάσουμε γρήγορα μερικά κιλά είναι να περιορίσουμε σημαντικά τη θερμιδική μας πρόσληψη (γνωστός και ως δίαιτα crash). Η μείωση των θερμίδων για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να έχει επιπτώσεις στο βάρος σας, σίγουρα. Αλλά δεν είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε μακροπρόθεσμα.

«Δεν πρόκειται να μείνετε σε μια δίαιτα 500 θερμίδων την ημέρα για πολύ καιρό», λέει ο Δρ Griebeler. «Δεν είναι βιώσιμο. Το σώμα σας χρειάζεται καύσιμα και θα προσαρμοστεί για να σας εμποδίσει να διατηρήσετε αυτό το είδος δίαιτας για πολύ.»

Αυτές οι προσαρμογές είναι αλλαγές στο μεταβολισμό του σώματός σας που έχουν σχεδιαστεί για να σας εμποδίζουν να χάσετε βάρος. Είναι εξελικτικά προγραμματισμένες άμυνες για να μας προστατεύουν από την απειλή της πείνας.

Θα βιώσετε ένα κύμα ορμονών πείνας . Θα έχετε μια απότομη πτώση των ορμονών που σηματοδοτούν πότε αισθάνεστε χορτάτοι . Το σώμα σας θα εξοικονομήσει την ενέργειά του. Και θα χάσεις μυϊκή μάζα.

Λοιπόν, αφού έκανες δίαιτα για επτά ημέρες και έχασες αυτά τα 10 κιλά, τι σου μένει; Μια ακόρεστη όρεξη. Χαμηλή ενέργεια. Αδυναμία. Συνολικά: Μια τέλεια καταιγίδα που θα οδηγήσει στο να τρώτε περισσότερο και να ασκείτε λιγότερο.

Λοιπόν, τι συμβαίνει τώρα ; Απλώς αυτά τα 10 κιλά που έχασες βρίσκονται τώρα ακριβώς εκεί από όπου ξεκίνησαν.

Cardio για γρήγορη απώλεια βάρους
Οι ασκήσεις καρδιο είναι εξαιρετικές για την καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση και ένα σημαντικό μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η American Heart Association συνιστά να κάνουμε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα (ή 75 λεπτά την εβδομάδα εάν κάνετε πιο έντονη αερόβια δραστηριότητα).

Λοιπόν, ναι, οι αγαπημένες σας ασκήσεις καρδιο – όπως τρέξιμο, ελλειπτικά, ποδηλασία και ούτω καθεξής – είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δυναμώσετε την καρδιά σας και να κάψετε σοβαρές θερμίδες.

Αλλά για να εκτελέσουμε αποτελεσματικά την καρδιο άσκηση, πρέπει να παρέχουμε στο σώμα ενέργεια.

«Πρέπει να αναπληρώσετε αυτές τις θερμίδες που χάνετε από την άσκηση. Το σώμα σας θα  εκλιπαρεί γι αυτό— ασταμάτητα», δηλώνει ο Δρ. Griebeler. «Αν δεν τρώτε, θα είστε κουρασμένοι και, επομένως, δεν θα είστε σε θέση να συνεχίσετε όλη αυτή την άσκηση».

Προπόνηση ενδυνάμωσης και απώλεια βάρους
Η προπόνηση δύναμης είναι ένα σημαντικό συστατικό στην απώλεια βάρους. Η μετατροπή του λίπους σε μύες βοηθά να κρατήσετε το σώμα σας δυνατό και να αποτρέψετε χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις , διαβήτη και ούτω καθεξής.

Ο Δρ Griebeler λέει ότι αυτό συμβαίνει επειδή η οικοδόμηση μυών βοηθά στη βελτίωση της σύστασης του σώματός σας και βελτιώνει τον μεταβολικό ρυθμό σας. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης αυξάνουν τους μυς και μειώνουν το λίπος, κάτι που είναι πολύ υγιεινό και καλό για το σώμα σας. Περισσότεροι μυς βοηθούν πραγματικά το σώμα σας να καίει περισσότερη ενέργεια σε κατάσταση ηρεμίας. Οπότε, αναμφίβολα, η ενίσχυση είναι κάτι καλό.

Αλλά για γρήγορη απώλεια βάρους; Οχι τόσο πολύ.

Οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος. Έτσι, εάν θέλετε να χάσετε βάρος γρήγορα, η επιπλέον ενδυνάμωση δεν πρόκειται να το κάνει. (Αν και, όπως επισημαίνει ο Δρ. Griebeler, η σύσταση του σώματός σας είναι καλύτερη ένδειξη της υγείας σας από τον αριθμό στη ζυγαριά του μπάνιου σας.)

 

Επιπλέον, η οικοδόμηση μυών απαιτεί χρόνο. Πάνω από μια εβδομάδα. Και εδώ είναι το μυστικό – για να χτίσετε μυς, το σώμα σας χρειάζεται ενέργεια. Χρειάζεται να φέρεις τις θερμίδες. Αυτός είναι ο λόγος που οι bodybuilders χτυπούν πάντα αυτά τα σέικ πρωτεΐνης . Έτσι, δεν θα χτίσετε μυς όταν περιορίζετε επίσης τις θερμίδες.

Διαρκής απώλεια βάρους
Δεν είναι η συμβουλή που θέλατε να ακούσετε, αλλά η βιώσιμη απώλεια βάρους απαιτεί χρόνο. Αυτή είναι η ξεκάθαρη αλήθεια. Χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστεί το σώμα σας στις νέες σας ρουτίνες και να νιώσει άνετα με την ιδέα της απώλειας βάρους.

Η γρήγορη απώλεια βάρους είναι ένα σήμα στο σώμα σας ότι πεινάτε. Έτσι, αντεπιτίθεται.

Η σταδιακή απώλεια βάρους επιτρέπει στο σώμα σας να βολευτεί με ένα νέο φυσιολογικό. Είναι ένα σημάδι ότι όλα πάνε καλά. Ότι το χειρίστηκες αυτό. Έτσι, το σώμα σας σας επιτρέπει να πάρετε τον έλεγχο.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστούν να στοχεύσετε να χάσετε ένα έως δύο κιλά την εβδομάδα.

Ο Δρ Griebeler λέει ότι αυτό συμβαίνει επειδή η σταδιακή απώλεια βάρους δίνει στο σώμα σας την ευκαιρία να προσαρμοστεί. Αλλά ακόμα και με αυτή την καθοδήγηση, όλοι θα ανταποκριθούν στην απώλεια βάρους λίγο διαφορετικά, οπότε ακόμα κι αν ένα έως δύο κιλά την εβδομάδα είναι ο γενικός στόχος, η απώλεια βάρους σας μπορεί να φαίνεται εξαιρετική. 

Να θυμάστε, επίσης, ότι το βάρος σας είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Η απώλεια λίπους πρέπει να είναι ο πραγματικός στόχος. Και αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να κουνιέται ο αριθμός στην κλίμακα της ζυγαριάς.

«Αν χτίζετε μυς, θα καίτε λίπος, παρόλο που το βάρος σας είναι το ίδιο ή ακόμα και αν αυξάνεται λίγο», λέει ο Δρ Griebeler. «Αν έχετε περισσότερους μύες, μπορώ να σας εγγυηθώ ότι ο μεταβολικός σας ρυθμός είναι ανεβασμένος και ότι καίτε λίπος. Και θα είστε συνολικά πιο υγιείς, ανεξάρτητα από το αν έχετε φτάσει σε αυτό το νούμερο βάρους που αναζητάτε».

 

Προσφέρει επίσης αυτές τις γρήγορες συμβουλές για διαρκή απώλεια βάρους :

Επικεντρωθείτε σε ποιοτικά τρόφιμα . Τρώτε περισσότερα φυσικά τρόφιμα και λιγότερα επεξεργασμένα και συσκευασμένα.
Αυξήστε την άσκησή σας . Στοχεύστε σε συνδυασμό καρδιοασκήσεων και ασκήσεων ενδυνάμωσης. Ξεκινήστε αργά και σταδιακά αυξήστε τη δραστηριότητά σας.
Κοιμηθείτε αρκετά . « Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για να βεβαιωθείτε ότι θα είστε ανανεωμένοι την επόμενη μέρα και θα έχετε το κίνητρο και την ενέργεια για να διατηρήσετε μια υγιή ρουτίνα», λέει ο Δρ. Griebeler.
Διατηρήστε τα επίπεδα άγχους σας διαχειρίσιμα . Η κατανάλωση άγχους είναι πραγματικό πράγμα. Το να ζεις με στρες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορμονών που ενεργοποιούν την όρεξή σου. «Το άγχος δεν είναι καθόλου καλό για την απώλεια βάρους», προσθέτει.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων . Η καταγραφή του τι τρώτε (ή η παρακολούθηση του με μια εφαρμογή) μπορεί να σας βοηθήσει να παρατηρήσετε τυχόν ανθυγιεινά διατροφικά μοτίβα και να σας κάνει να συνειδητοποιήσετε καλύτερα τι τρώτε και τη θρεπτική του αξία (ή την έλλειψή του).
Ωστόσο, εάν ζείτε με παχυσαρκία (ΔΜΣ 30 ή υψηλότερο), το σώμα σας μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να ανταποκριθεί σε αυτές τις τακτικές, σημειώνει ο Δρ Griebeler. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παχυσαρκία είναι μια μεταβολική διαταραχή που μπορεί να σας εμποδίσει να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε, ακόμα και όταν πηγαίνετε σταδιακά.

Εάν ζείτε με παχυσαρκία, μιλήστε με έναν πάροχο υγείας για επιλογές όπως τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας .

health.clevelandclinic.org

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr