Σπόροι και ξηροί καρποί: Ο λόγος που δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο ντουλάπι, σύμφωνα με την expert

Σπόροι και ξηροί καρποί: Ο λόγος που δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο ντουλάπι, σύμφωνα με την expert

Γενικότερα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι συγκαταλέγονται ανάμεσα στα super foods που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή μας, στην οποία προσθέτουν έξτρα θρεπτική αξία.

Μαρία Πετροπούλου

Τα πολλά και διαφορετικά οφέλη που έχουν οι ξηροί καρποί και οι σπόροι για τον οργανισμό μας είναι πάνω κάτω γνωστά. Από την άλλη, δεν θα πρέπει να το παρακάνεις με την κατανάλωσή τους γιατί τα περισσότερα είναι αρκετά θερμιδοφόρα (μην τα βλέπεις έτσι μικρά και ξεγελιέσαι). Εκτός, βέβαια, από την ποσότητα που πρέπει να ελέγχεις, ο τρόπος αποθήκευσής τους εφιστά την προσοχή σου. Άσε με να μαντέψω. Με το που ανοίξεις το σακουλάκι, το αποθηκεύσεις μέσα στο ντουλάπι της κουζίνας μέχρι να το χρησιμοποιήσεις την επόμενη φορά.

Και κάπου εδώ, εντοπίζεται το λάθος σου.

Σπόροι και ξηροί καρποί: 
Τι θέλω να πω με αυτό;

Βασικά, η ειδικός Wendy Trunz θέλει να σου πει πως οι συσκευασίες ξηρών καρπών και σπόρων, μόλις ανοιχτούν, προορίζονται για το ψυγείο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα ξηροκάρπια και τα σπόρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λίπη, τα οποία μπορούν να χαλάσουν πολύ πιο εύκολα αν αποθηκευτούν σε θερμοκρασία δωματίου, όπως π.χ. μέσα στο ντουλάπι ή το συρτάρι.

Το συγκεκριμένο είδος λαδιού που περιέχουν αυτά τα super foods είναι αρκετά ευαίσθητο στη θερμότητα, το φυσικό φως και το οξυγόνο. Η έκθεσή του σε αυτές τις 3 συνθήκες, κάνει τα εν λόγω super foods επιρρεπή στο τάγγισμα.

Συμπέρασμα: Η αποθήκευσή τους στο ψυγείο περιορίζει την έκθεσή τους σε αυτές. Το δροσερό κλίμα του ψυγείου εγγυάται ότι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι θα παραμείνουν φρεκότατοι για τέσσερις έως έξι μήνες.

Εxtra tips:

Η αποθήκευσή τους μέσα σε αεροστεγές γυάλινο δοχείο εξασφαλίζει τη λιγότερο πικρή αλλά πιο αρωματική γεύση τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Μην τους αποθηκεύεις στο ίδιο μέρος με τα κρεμμύδια και άλλα τρόφιμα με έντονη μυρωδιά. Οι ξηροί καρποί τείνουν να «παίρνουν» τη μυρωδιά των πραγμάτων που υπάρχουν γύρω τους.
Για μακροχρόνια αποθήκευση, επέλεξε την κατάψυξη. Εκεί θα παραμείνουν φρέσκιοι για έως και έναν χρόνο. Η περιεκτικότητα του καταψύκτη σε νερό είναι χαμηλή, επομένως δεν επηρεάζεται ούτε η γεύση. Μην ανησυχείς.

www.ladylike.gr

Υγρή βιταμίνη Α (σέρουμ). Γυρνάει τον χρόνο πίσω.

Βιταμίνη Ε για τη διατήρηση της νεότητας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr