Φτιάξε αγέραστη επιδερμίδα. Ποιές επιδερμίδες δεν γερνούν ή γερνούν αργά

Φτιάξε αγέραστη επιδερμίδα. Ποιές επιδερμίδες δεν γερνούν ή γερνούν αργά

Το δέρμα είναι αναγκαίο για την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, κρατά μακριά τα βακτήρια και άλλα σφάλματα και είναι το κλειδί για την αίσθηση της αφής μας.

Το δέρμα μας ενώνει όλους σε αυτές τις κοινές λειτουργίες, αλλά το δέρμα μας ποικίλλει επίσης με τρόπους που εμφανίζονται καλλυντικά.

Ο τόνος του δέρματός σας μπορεί να επηρεάσει το πόσο σύντομα θα εμφανίσετε ρυτίδες και ηλιακές κηλίδες. Μπορεί επίσης να επηρεάσει εάν είστε πιο επιρρεπείς σε υπερμελάγχρωση, σκούρες περιοχές στο δέρμα σας.

Ο τόνος του δέρματος δεν είναι απλώς θέμα φυλής, καθώς τα άτομα από το ίδιο υπόβαθρο μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικό χρώμα δέρματος. Η φυλή και η εθνικότητα συνήθως δεν αντικατοπτρίζουν ακριβή τον τόνο του δέρματος, λέει η Anna Chien, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Οι γιατροί αναφέρονται σε «τύπους δέρματος» που κυμαίνονται από 1 έως 6. Ο τύπος δέρματος 1 είναι ο πιο χλωμός, που πάντα καίει και δεν μαυρίζει ποτέ. Οι μεσαίοι τόνοι, όπως ο τύπος 4, είναι ανοιχτό καφέ, μαυρίζουν εύκολα και σπάνια καίγονται. Το πιο σκούρο, τύπος δέρματος 6, είναι βαθιά χρωματισμένο και δεν καίγεται ποτέ. Αυτή η σειρά τύπων δέρματος ονομάζεται επίσης «τύπος δέρματος Fitzpatrick», που πήρε το όνομά του από τον γιατρό που το ανέπτυξε. Βασίζεται στο πόση χρωστική ουσία υπάρχει στο δέρμα κάποιου και πώς το δέρμα του αντιδρά στην έκθεση στον ήλιο.

Μάθετε από τρεις δερματολόγους πώς ο τόνος του δέρματος μπορεί να επηρεάσει τις ρουτίνες φροντίδας του δέρματος μας.

Βλάβη από τον ήλιο
Οι γιατροί αποκαλούν τη βλάβη από τον ήλιο «φωτογήρανση», η οποία περιλαμβάνει τις ρυτίδες και τις ηλιακές κηλίδες που μπορεί να προκύψουν με την έκθεση στον ήλιο.

Αυτό τείνει να συμβαίνει «λίγο πιο γρήγορα» σε άτομα που έχουν ανοιχτότερους τύπους δέρματος, λέει ο Chien. «Και είναι πιο επιρρεπείς σε καρκίνους του δέρματος».

Αντίθετα, τα άτομα με πιο σκούρες αποχρώσεις δέρματος «συχνά έχουν καθυστέρηση στα σημάδια της φωτογήρανσης. Και έχουν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος », λέει η Julia Mhlaba, MD, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας στο Northwestern University Feinberg School of Medicine. «Αυτή η χρωστική ουσία παρέχει στην πραγματικότητα προστασία από τον ήλιο».

 

Συνιστούμε πάντα την αντηλιακή προστασία γιατί ακόμη και σε άτομα με πιο σκουρόχρωμο δέρμα [και σε] ανθρώπους που λένε: «Ποτέ δεν καίγομαι. Πάντα μαυρίζω», εξακολουθούν να παθαίνουν τη ζημιά στο δέρμα.

Anna Chien, MD

Αλλά είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου του δέρματος δεν σημαίνει μηδενικό κίνδυνο. «Όλο το δέρμα μπορεί να προσβληθεί από καρκίνο του δέρματος», λέει η Shani Francis, MD, δερματολόγος στην περιοχή του Λος Άντζελες.

Οι λανθασμένες αντιλήψεις ότι τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα δεν προσβάλλονται από καρκίνο του δέρματος είναι επικίνδυνες γιατί μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη διάγνωση ή λανθασμένη διάγνωση. «Σίγουρα μπορούμε να δούμε καρκίνο του δέρματος σε άτομα με πιο σκουρόχρωμο δέρμα», λέει ο Chien. «Και δυστυχώς, επειδή δεν γίνεται συχνά λόγος για αυτό… ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να εντοπιστεί αργότερα όταν είναι πολύ πιο προχωρημένος».

Σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα, οι καρκίνοι μπορεί επίσης να εμφανιστούν σε μέρη «όπου οι ασθενείς συνήθως δεν εκτίθενται στον ήλιο, όπως το κάτω μέρος των χεριών και των ποδιών», λέει ο Mhlaba.

Καθολική Ανάγκη: Αντηλιακό


Όλοι οι τόνοι δέρματος απαιτούν αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF τουλάχιστον 30 – κάθε μέρα, με βροχή ή ήλιο – για να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και στην επιβράδυνση της φωτογήρανσης.

«Συνιστούμε πάντα την αντηλιακή προστασία γιατί ακόμη και σε άτομα με πιο σκουρόχρωμο δέρμα [και σε] ανθρώπους που λένε: «Ποτέ δεν καίγομαι. Πάντα μαυρίζω», λέει ο Chien.

Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους για μεγάλες περιόδους, χρησιμοποιήστε τουλάχιστον SPF 60, λέει ο Chien. Επαναλάβετε συχνά, ειδικά εάν είστε δραστήριοι, ιδρώνετε , κολυμπάτε ή είστε βρεγμένοι.

Τα αντηλιακά φυσικού αποκλεισμού με οξείδιο ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου προσφέρουν την καλύτερη προστασία, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αλλά σε πιο σκούρες επιδερμίδες, αυτά τα προϊόντα δεν είναι πάντα καλλυντικά κομψά.

«Μπορεί να προκαλέσει λευκό φιλμ στο δέρμα, κάτι που είναι δύσκολο για άτομα με πιο σκούρο τόνο δέρματος», λέει ο Chien. Συνιστά βαμμένα αντηλιακά που μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα με τον τόνο του δέρματός τους.

Το αντηλιακό με χρώμα μπορεί να προσφέρει περαιτέρω οφέλη. Σε άτομα με πιο σκουρόχρωμο δέρμα, τα μεγαλύτερα μήκη κύματος πέρα ​​από τις ακτίνες UV μπορεί να είναι πιο επιβλαβή από ό,τι σε άτομα με πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, λέει ο Chien. «Η απόχρωση μπορεί πραγματικά να προστατεύσει από λίγο μεγαλύτερο μήκος κύματος στο οποίο το δέρμα τους θα μπορούσε να είναι πιο ευαίσθητο», εξηγεί.

Πέρα από το αντηλιακό


Μην βασίζεστε μόνο στο αντηλιακό. «Πάντα λέω στους ασθενείς μου τα αντηλιακά δεν είναι τέλεια», λέει ο Chien. «Πρέπει να υ το συνδυάσουμε με άλλα μέτρα».

Αυτό περιλαμβάνει να φοράτε γυαλιά ηλίου και μακρυμάνικα πουκάμισα, να αποφεύγετε τον ήλιο, να ψάχνετε για σκιά και να φοράτε καπέλα με φαρδύ γείσο. Το αποκαλεί «πολυτροπική προσέγγιση για την αντηλιακή προστασία».

Και μην υπολογίζετε στον δείκτη προστασίας ή μόνο στο μακιγιάζ για να σας προσφέρει αρκετή προστασία, λέει ο Chien. «Το SPF που επιτυγχάνουν σε εργαστηριακό περιβάλλον – συνήθως εφαρμόζουν μια αρκετά παχιά ποσότητα από αυτό το μακιγιάζ, επομένως δεν μιμείται πραγματικά την καθημερινή χρήση».

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη ρετινόλη και τα ρετινοειδή

Υγρή βιταμίνη Α (σέρουμ). Γυρνάει τον χρόνο πίσω.

Η τακτική χρήση αντηλιακού και ενυδατικής κρέμας μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση των σημαδιών γήρανσης. Και έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ρετινοειδή ή ρετινόλη στο δέρμα σας.

«Πρόκειται για παράγωγα βιταμίνης Α που μπορούν είτε να αγοραστούν σε εκδόσεις χωρίς ιατρική συνταγή είτε να συνταγογραφηθούν από δερματολόγο σε υψηλότερες περιεκτικότητες», λέει ο Mhlaba. «Κάνουν πολλά πράγματα: Χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακμής. Μπορούν να βοηθήσουν στη μελάγχρωση. Αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν όσον αφορά την εξομάλυνση των λεπτών γραμμών και την πρόληψη του σχηματισμού ρυτίδων».

Τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα μπορούν να χρησιμοποιούν ρετινοειδή υψηλότερης ισχύος, αλλά πρέπει να ξεκινήσουν αργά για να αποφύγουν τον ερεθισμό του δέρματός τους, λέει ο Mhlaba. «Εάν εμφανίσουν ερεθισμό, μπορεί να προκαλέσει υπερμελάγχρωση πιο εύκολα από ό,τι σε ασθενείς με ανοιχτότερους τύπους δέρματος», εξηγεί.

Η συμβουλή : Όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ρετινόλη ή ρετινοειδή, εφαρμόστε μόνο μια μικρή ποσότητα στο πρόσωπό σας και κάντε το κάθε λίγες μέρες στην αρχή. Συνεχίστε με μια ενυδατική κρέμα για να περιορίσετε τυχόν ερεθισμούς του δέρματος.

Υπερμελάγχρωση
Η χρήση αντηλιακού στο πρόσωπο όχι μόνο επιβραδύνει τη φωτογήρανση, λέει ο Mhlaba, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει να σταματήσει η επιδείνωση της υπερμελάγχρωσης.

Η υπερμελάγχρωση μπορεί να συμβεί σε όλους τους τύπους δέρματος, αλλά είναι πιο συχνή σε έγχρωμους ανθρώπους, λέει ο Mhlaba.

«Μπορεί να προκύψει από ουλές ακμής ή έκζεμα ή σε σημεία τραύματος, και στη συνέχεια υπάρχουν άλλες καταστάσεις που οδηγούν σε υπερμελάγχρωση, όπως το μέλασμα», λέει. Το μέλασμα εμφανίζεται ως πιο σκούρες κηλίδες μελάγχρωσης, ειδικά στο πρόσωπο.

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιδεινώσει την υπερμελάγχρωση – ένας άλλος λόγος για τον οποίο το αντηλιακό είναι βασικό. Τα προϊόντα που μπορούν να αντιμετωπίσουν την υπερμελάγχρωση περιλαμβάνουν ορό βιταμίνης C ή προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη C, γλυκολικό οξύ, αζελαϊκό οξύ και νιασιναμίδη, σημειώνει η Mhlaba.

Για το μέλασμα, οι δερματολόγοι μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν ενώσεις με βάση την υδροκινόνη ή από του στόματος φάρμακα.

Ξηρότητα
Το ξηρό δέρμα μπορεί να επηρεάσει όλους τους τόνους του δέρματος. «Αλλά αν το δέρμα σας είναι πιο σκούρο, το ξηρό δέρμα είναι ανοιχτό λευκό και έτσι υπάρχει μεγαλύτερη αντίθεση. Είναι πολύ πιο αισθητό», λέει ο Francis. Αυτή η ξηρή όψη προέρχεται από τα λέπια της αποβολής του δέρματος.

Το πιο σκούρο δέρμα που γίνεται ξηρό θα μπορούσε να ωφεληθεί από «μια πραγματικά καλή, παχιά ενυδατική κρέμα, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναδόμηση του φραγμού [του δέρματος]», λέει ο Chien.

Μην κρίνετε ένα προϊόν από το πόσο παχύ φαίνεται στο δοχείο. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι πόσο παχύ είναι στο δέρμα σας, λέει ο Francis. Προτείνει να αναζητήσετε συστατικά όπως κεραμίδια, γλυκερίνη , καστορέλαιο, βαζελίνη και έλαιο κάνναβης.

Απαλή ενυδατική κρέμα σε βρεγμένο δέρμα μετά το ντους ή το μπάνιο. «Θα κρατήσει το νερό στο δέρμα», λέει.

Ευαισθησία


Άτομα όλων των τόνων δέρματος μπορεί να έχουν προβλήματα ευαισθησίας. «Μείνετε με πραγματικά ήπια προϊόντα», λέει ο Chien. Επιλέξτε προϊόντα χωρίς άρωμα και μείνετε μακριά από αυτά που φέρουν την ετικέτα αντιβακτηριδιακά.

«Διατηρήστε το πρόγραμμα περιποίησης του δέρματος αρκετά απλό: απλώς ένα απαλό πλύσιμο προσώπου, μια ήπια ενυδατική κρέμα, κάτι με ενσωματωμένο SPF για την ημέρα και απλώς μια απλή ενυδατική κρέμα το βράδυ», λέει.

Τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα μπορούν να δοκιμάσουν ένα προϊόν πίσω από το αυτί ή το άνω μέρος του βραχίονα για να βεβαιωθούν ότι δεν αντιδρούν στο προϊόν, λέει ο Chien.

Συνιστά «να μην προσθέτουμε πολλούς ορούς ή αντιγηραντικά προϊόντα. Πολλά από αυτά μπορεί να είναι ερεθιστικά».

Εάν τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα θέλουν να κάνουν απολέπιση, «Είναι λίγο πιο συγκεκριμένο για τον ασθενή όσον αφορά το τι θα ανεχθεί το δέρμα τους», λέει ο Mhlaba. Τα φυσικά απολεπιστικά μπορεί να είναι πολύ σκληρά. Αλλά «αν μιλάτε για ένα χημικό απολεπιστικό, σίγουρα θα συνιστούσα να ξεκινήσετε αργά και να συνεχίσετε μέχρι να το χρησιμοποιείτε καθημερινά, εάν χρειάζεται. Μερικές φορές, ακόμη και μόνο… μία φορά την εβδομάδα, ανάλογα με το προϊόν, θα μπορούσε να είναι αρκετό.»

«Αναζητήστε προιόντα με σαλικυλικό οξύ , γλυκολικό οξύ», λέει. «Πολλές τοπικές κρέμες θα το έχουν αυτό. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για απολέπιση».

WebMD

Υγρή βιταμίνη Α (σέρουμ). Γυρνάει τον χρόνο πίσω.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr