Φροντίστε την όρασή σας τρώγοντας τα καλύτερα θρεπτικά τρόφιμα για τα μάτια σας.

Φροντίστε την όρασή σας τρώγοντας τα καλύτερα θρεπτικά τρόφιμα για τα μάτια σας.

Γνωρίζουμε ήδη ότι το σώμα μας χρειάζεται πλούσιες τροφές για να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και αυτό ισχύει επίσης όταν πρόκειται για συγκεκριμένα μέρη του σώματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: τα μάτια σας.

Αν μπορείτε να βάλετε περισσότερες από τις καλύτερες τροφές για την υγεία των ματιών στο πιάτο σας τους δίνετε αυτό που χρειάζονται. Με άλλα λόγια, αν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητες να βλέπετε καθαρά για όλη σας τη ζωή, θα πρέπει να επιλέγετε τροφές που είναι καλές για την υγεία των ματιών. Ποιες είναι λοιπόν αυτές; Ας μάθουμε.

Είτε έχετε οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων όρασης, είτε προσπαθείτε να καταπολεμήσετε την καταπόνηση των ματιών σας στην καθημερινότητά σας, εδώ είναι 12 τροφές που ενισχύουν την υγεία των ματιών.

Μπρόκολο
Μια μελέτη που προωθήθηκε από την Αμερικανική Οπτομετρική Ένωση διαπίστωσε ότι η ινδόλη-3-καρβινόλη, μια ένωση που βρίσκεται στο μπρόκολο, μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των τοξινών από τον αμφιβληστροειδή σας. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, μια από τις κύριες αιτίες απώλειας της όρασης στους ηλικιωμένους.

Το μπρόκολο περιέχει επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που είναι επίσης προστατευτικά για τα μάτια σας. Αν και, σημειώστε ότι η μελέτη αυτή υποστηρίζει ότι θα πρέπει να τρώτε παράλογη ποσότητα μπρόκολου για να προστατευτείτε πραγματικά από την AMD.

Σολομός
Η διατήρηση της υγείας των ματιών σας σημαίνει να τα διατηρείτε επαρκώς ενυδατωμένα. Μερικές από τις καλύτερες τροφές για υγιή μάτια μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ. Ο σολομός, για παράδειγμα, περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτό συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ξηροφθαλμίας, μιας δυσάρεστης κατάστασης που γίνεται πιο συχνή όσο μεγαλώνετε.

Αν είστε γυναίκα, είναι πιο σημαντικό να τρώτε σολομό και άλλες τροφές που περιέχουν ωμέγα-3 και είναι καλές για την υγεία των ματιών, καθώς έχετε διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξετε ξηροφθαλμία.

Καρότα
Πιθανότατα το έχετε ξανακούσει: Τα καρότα είναι μία από τις καλύτερες τροφές για την υγεία των ματιών. Για αρχή, περιέχουν τόνους β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που το σώμα σας χρησιμοποιεί για να παράγει βιταμίνη Α.

Η βιταμίνη Α σας βοηθά να βλέπετε τη νύχτα και προστατεύει από τη μυωπία (δηλαδή τη μυωπία). Αν ψάχνετε έναν τρόπο να αποφύγετε την ανάγκη διόρθωσης της όρασης – ή να διατηρήσετε την τρέχουσα συνταγή για τους φακούς επαφής ή τα γυαλιά σας όσο το δυνατόν περισσότερο – αρπάξτε το σνακ του Bugs Bunny.

Επιπλέον, τα καρότα περιέχουν επίσης λουτεΐνη, ένα άλλο αντιοξειδωτικό. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο για AMD.

Ηλιόσποροι
Ναι, πρέπει να προστατεύετε τα μάτια σας από τον ήλιο. Αλλά μην αφήσετε το όνομα να σας ξεγελάσει- δεν χρειάζεται προστασία εδώ. Οι ηλιόσποροι είναι μία από τις καλύτερες τροφές για την όραση. Έχουν πολλή βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα μάτια μας από το οξειδωτικό στρες. Η βιταμίνη Ε βοηθά επίσης στην καταπολέμηση των βλαβερών υπεριωδών ακτίνων του ήλιου, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειωθεί εδώ: Ενώ το σώμα σας μπορεί να συνθέσει ορισμένες βιταμίνες, πρέπει να λαμβάνετε τη βιταμίνη Ε από πηγές τροφίμων ή συμπληρώματα.

Ακτινίδια
Ψάχνετε έναν άλλο τρόπο για να καταπολεμήσετε την πιθανή βλάβη από τον ήλιο; Απευθυνθείτε στο ακτινίδιο. Αυτό το χνουδωτό φρούτο μπαίνει στη λίστα μας με τις καλύτερες τροφές για υγιή μάτια, επειδή περιέχει λουτεΐνη, το αντιοξειδωτικό που καταπολεμά την AMD που ανέφερα προηγουμένως, καθώς και ζεαξανθίνη, η οποία βοηθά τα μάτια σας να φιλτράρουν το φως.

Στρείδια
Ενώ πολλές από τις άλλες τροφές που είναι καλές για την υγεία των ματιών μπορεί να μην αποτελούν έκπληξη, αυτή εδώ μπορεί να σας φανεί λίγο περίεργη. Παρόλα αυτά, αξίζει να αρχίσετε να τα ξεφλουδίζετε. Τα στρείδια δεν περιέχουν μόνο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά είναι επίσης πλούσια σε ψευδάργυρο. Αυτό σας δίνει άλλο ένα ισχυρό θρεπτικό συστατικό αν προσπαθείτε να καταπολεμήσετε την AMD.

Σπανάκι
Ως εξαιρετική πηγή όλων των θρεπτικών συστατικών, αυτό το πράσινο φυλλώδες είναι επίσης μια από τις καλύτερες τροφές για υγιή μάτια. Έχει άφθονη λουτεΐνη, η οποία, όπως έχω ήδη σημειώσει, αποτελεί βασικό συστατικό της οφθαλμικής υγείας. Και το σπανάκι έχει επίσης ζεαξανθίνη.

Για να βοηθήσετε το σώμα σας να απορροφήσει καλύτερα αυτά τα αντιοξειδωτικά, πρέπει να τα τρώτε με λίπος. Μια μικρή σαλάτα με σπανάκι περιχυμένη με ελαιόλαδο – το οποίο έχει επίσης ωμέγα-9 και μια μικρή ποσότητα ωμέγα-3 – σας δίνει έναν εύκολο τρόπο να ενσωματώσετε τις κορυφαίες τροφές για την όραση σε οποιοδήποτε γεύμα.

Αυγά
Τα αυγά σερβίρουν σχεδόν όλα όσα χρειάζονται τα μάτια σας, από λουτεΐνη και ζεαξανθίνη έως ψευδάργυρο και βιταμίνη Α. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη από το 2019 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αυγών (περίπου δύο έως τέσσερα αυγά την εβδομάδα) σε τακτική βάση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης AMD. Αν θέλετε να φτάσετε σε τροφές που είναι καλές για την υγεία των ματιών, τα αυγά μπορούν να το κάνουν υπερβολικά (ly) εύκολο.

Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε, το αντιοξειδωτικό που καταπολεμά την AMD και τον καταρράκτη. Και πάλι, το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει αυτή τη βιταμίνη από μόνο του.

Γιαούρτι
Τα γαλακτοκομικά έχουν τόσο βιταμίνη Α όσο και ψευδάργυρο, δύο θρεπτικά συστατικά που έχω ήδη επισημάνει ως βασικά για την υγεία των ματιών. Αλλά αν θέλετε πραγματικά να επιλέξετε τις καλύτερες τροφές για την όραση, προτιμήστε την ποικιλία με καλλιέργεια όταν κάνετε τις γαλακτοκομικές σας επιλογές. Γιατί; Επειδή το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά. Και οι μελέτες δείχνουν όλο και περισσότερο ότι αυτά τα καλά βακτήρια μπορεί να βοηθήσουν σε όλα, από την αλλεργική επιπεφυκίτιδα έως την ξηροφθαλμία.

Πορτοκάλια
Έχω ήδη μιλήσει για το β-καροτένιο, το ρόλο του στη βιταμίνη Α και γιατί η βιταμίνη Α έχει σημασία για τα μάτια σας. Αλλά αυτό που δεν σας είπα είναι ότι η λήψη τροφίμων με β-καροτένιο είναι γενικά πολύ εύκολη για έναν μεγάλο λόγο: αυτό το αντιοξειδωτικό τα κάνει πορτοκαλί. Οπότε καλύτερα να πιστεύετε ότι τα πορτοκάλια έχουν μια καλή ποσότητα αυτής της θρεπτικής ουσίας, κερδίζοντας έτσι τη θέση τους σε αυτή τη λίστα με τις καλύτερες τροφές για την ενίσχυση της όρασης.

Επιπλέον, όπως πιθανώς ήδη γνωρίζετε, τα πορτοκάλια έχουν πολλή βιταμίνη C. Και αυτό μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμήσει την AMD, τον καταρράκτη και την απώλεια όρασης γενικότερα.

Φράουλες
Τα πορτοκάλια παίρνουν μεγάλη δημοσιότητα για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, αλλά οι φράουλες περιέχουν στην πραγματικότητα περισσότερη. Και δεδομένου ότι η βιταμίνη C προσφέρει το ένα-δύο-τρία χτύπημα της πρόληψης της συνολικής απώλειας της όρασης, του καταρράκτη και της AMD, αυτά τα μούρα αξίζουν να συμπληρώνουν τη συλλογή μας με τις καλύτερες τροφές για την υγεία των ματιών.

Με αυτό το βραδινό θα χάσεις κιλά και θα είσαι πάντα χορτασμένος.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr