Επείγουσα κατάσταση από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Ο μόλυβδος στις τροφές είναι η αιτία των καρκίνων

Επείγουσα κατάσταση από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Ο μόλυβδος στις τροφές είναι η αιτία των καρκίνων

Αυξημένη η έκθεση των βρεφών και των μικρών παιδιών στο κάδμιο σε κοινά τρόφιμα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ — Οι επιστήμονες εκδίδουν μια τρομερή νέα προειδοποίηση μετά την ανακάλυψη καρκινογόνων βαρέων μετάλλων σε παιδικές τροφές. Δύο νέες μελέτες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ρίχνουν φως στη συσχέτιση μεταξύ των βαρέων μετάλλων στα τρόφιμα και των σοβαρών παθήσεων της υγείας, προειδοποιώντας ότι το ζήτημα έχει «προσλάβει νέα επείγουσα κατάσταση».

Οι μελέτες φτάνουν στον απόηχο των ανησυχητικών ευρημάτων, όπως η Έκθεση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για το 2021 που αποκαλύπτει υψηλά επίπεδα μετάλλων στη βρεφική τροφή και παρόμοιες ανακαλύψεις σε σακούλες με πουρέ φρούτων για παιδιά. Αυτές οι αποκαλύψεις υπογραμμίζουν το ευρέως διαδεδομένο ζήτημα της τροφικής μόλυνσης από μέταλλα.

Μία από τις μελέτες πραγματοποίησε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με τη διατροφική έκθεση σε μόλυβδο , αρσενικό και κάδμιο . Αυτά τα βαρέα μέταλλα, που συχνά απορροφώνται από τις καλλιέργειες τροφίμων από μολυσμένες πηγές όπως το έδαφος, ο αέρας και το νερό, βρίσκονται σε καθημερινά τρόφιμα όπως το ρύζι , τα δημητριακά , οι ξηροί καρποί και τα λαχανικά .

Ο μόλυβδος, γνωστός για την παρουσία του σε παλιά βαφή και μολυσμένο χώμα, έδειξε μέτριο έως υψηλό κίνδυνο πρόκλησης διαφόρων καρκίνων όπως του πνεύμονα, των νεφρών και του εγκεφάλου, καθώς και άλλες μη καρκινικές επιπτώσεις στην υγεία. Το αρσενικό, που βρίσκεται συνήθως στο ρύζι, το σιτάρι και τα λαχανικά, έδειξε παρόμοια επίπεδα κινδύνου για καρκίνους του δέρματος, της ουροδόχου κύστης, των πνευμόνων, των νεφρών και του ήπατος, παράλληλα με μη καρκινικούς κινδύνους όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και νευρολογικές επιδράσεις .

Εξέταση αίματος για βαρέα μέταλλα
Τα βαρέα μέταλλα μολύνουν τα δημοφιλή παιδικά τρόφιμα και οι υγειονομικοί υπάλληλοι προειδοποιούν για τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία που προκαλούν. 

Το κάδμιο, που υπάρχει στους ξηρούς καρπούς, τις πατάτες, τους σπόρους, τα δημητριακά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αποκάλυψε μέτριο έως υψηλό κίνδυνο για καρκίνους όπως του προστάτη, των νεφρών και του μαστού και μη καρκινικές επιδράσεις στο νεφρικό και νευρολογικό σύστημα. Μια προηγούμενη μελέτη τόνισε την αυξημένη έκθεση των βρεφών και των μικρών παιδιών στο κάδμιο σε κοινά τρόφιμα.

Η δεύτερη μελέτη επικεντρώθηκε στην ποσοτική αξιολόγηση των κινδύνων καρκίνου από την έκθεση σε ανόργανο αρσενικό . Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν χιλιάδες επιπλέον περιπτώσεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα και του δέρματος ετησίως στις ΗΠΑ λόγω της κατανάλωσης ανόργανου αρσενικού μέσω τροφών όπως το ρύζι, το σιτάρι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. «Τα αποτελέσματα από αυτές τις μελέτες έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τους κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων, τις πολιτικές δημόσιας υγείας και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών», λέει η συγγραφέας της μελέτης Felicia Wu, επιστήμονας τροφίμων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και μελλοντική πρόεδρος της Εταιρείας για την Ανάλυση Κινδύνων, σε μια ανακοίνωση μέσων .

Η ενσωμάτωση δεδομένων από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων τροφής και νερού, και η εφαρμογή ποσοτικών μοντέλων αξιολόγησης κινδύνου καρκίνου, ήταν καθοριστικής σημασίας για την κατανόηση του μεγέθους αυτού του ζητήματος δημόσιας υγείας.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο 2023 Society for Risk Analysis Annual Conference .

Ζητήματα υγείας που εντοπίζονται στα καθημερινά τρόφιμα
Εκτός από τα βαρέα μέταλλα, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι για την υγεία που μπορεί να σχετίζονται με την κατανάλωση καθημερινών τροφίμων. Περιλαμβάνουν:

1. Υπολείμματα φυτοφαρμάκων : Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν συχνά ίχνη φυτοφαρμάκων , τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας όπως ορμονικές ανισορροπίες και νευρολογικά προβλήματα.

2. Παθογόνα που μεταδίδονται στα τρόφιμα : Τρόφιμα όπως το άψογο κρέας, τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά και τα μολυσμένα προϊόντα μπορούν να φιλοξενούν βακτήρια όπως η σαλμονέλα , η E. coli και η λιστέρια, οδηγώντας σε τροφική δηλητηρίαση και σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα.

3. Τεχνητά πρόσθετα : Τεχνητά χρώματα, γεύσεις και συντηρητικά σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και έχουν συνδεθεί με προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά.

4. Μυκοτοξίνες σε δημητριακά και ξηρούς καρπούς : Ορισμένοι μύκητες παράγουν τοξίνες, όπως οι αφλατοξίνες, που μπορούν να μολύνουν τα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς, προκαλώντας δυνητικά ηπατική βλάβη και καρκίνο.

5. Ακρυλαμίδιο σε τηγανητά και ψημένα προϊόντα : Το ακρυλαμίδιο, που σχηματίζεται σε τρόφιμα όπως οι τηγανιτές πατάτες και τα ψημένα προϊόντα όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι πιθανό καρκινογόνο.

6. Ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια : Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στα ζώα μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης κρέατος.

7. Ορμονικοί διαταράκτες σε γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας : Ορισμένα γαλακτοκομικά και προϊόντα κρέατος μπορεί να περιέχουν ορμονικά πρόσθετα που μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία των ανθρώπινων ορμονών.

8. ΓΤΟ (Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί) : Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση τροφίμων ΓΤΟ εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και έρευνας.

9. Φθαλικές ενώσεις σε πλαστικές συσκευασίες : Οι χημικές ουσίες από τις πλαστικές συσκευασίες μπορούν να εκπλυθούν στα τρόφιμα, επηρεάζοντας δυνητικά την ενδοκρινική λειτουργία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ αυτά τα ζητήματα σχετίζονται με ορισμένα τρόφιμα, ο βαθμός κινδύνου ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η ποσότητα που καταναλώνεται, οι ατομικές συνθήκες υγείας και οι μέθοδοι παρασκευής φαγητού. Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής και η επίγνωση των πηγών και της επεξεργασίας τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό αυτών των κινδύνων.

studyfinds.org

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Μύρο. Για την αποκατάσταση φθοράς.

Ποιες τροφές ρίχνουν το ανοσοποιητικό σου και αρρωσταίνεις.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr