Ποιες τροφές ρίχνουν το ανοσοποιητικό σου και αρρωσταίνεις.

Ποιες τροφές ρίχνουν το ανοσοποιητικό σου και αρρωσταίνεις.

 

Ένα οχυρωμένο σώμα που δεν παλεύει συνέχεια με τοξικά βέλη και επιθέσεις βλαπτικών ουσιών, κάνει τον οργανισμό μας δυνατό απέναντι στις ασθένειες.

Σύμφωνα μάλιστα με το www.hsph.harvard.edu κατά τη διάρκεια της περιόδου της γρίπης ή των περιόδων ασθένειας, οι άνθρωποι συχνά αναζητούν ειδικές τροφές ή συμπληρώματα βιταμινών που πιστεύεται ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Η βιταμίνη C και τα τρόφιμα όπως τα εσπεριδοειδή, η κοτόσουπα και το τσάι με μέλι είναι δημοφιλή παραδείγματα.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι πολύπλοκος και επηρεάζεται από μια ιδανική ισορροπία πολλών παραγόντων, όχι μόνο της διατροφής, και ειδικά όχι από κάποια συγκεκριμένη τροφή ή θρεπτική ουσία.

Ωστόσο, μια ισορροπημένη διατροφή που αποτελείται από μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, σε συνδυασμό με παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής, όπως επαρκής ύπνος και άσκηση και χαμηλό στρες, προετοιμάζει πιο αποτελεσματικά το σώμα για την καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών.

Διατροφή για καλό ανοσοποιητικό.

Το μικροβίωμα είναι μια εσωτερική μητρόπολη τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών ή μικροβίων που ζουν στο σώμα μας, κυρίως στα έντερα.

Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στον καθορισμό των ειδών μικροβίων που ζουν στα έντερα μας. Μια πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια φαίνεται να υποστηρίζει την ανάπτυξη και τη διατήρηση των ευεργετικών μικροβίων. Ορισμένα χρήσιμα μικρόβια διασπούν τις ίνες σε λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι διεγείρουν τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Αυτές οι ίνες μερικές φορές ονομάζονται πρεβιοτικά επειδή τρέφουν μικρόβια. Επομένως, μια δίαιτα που περιέχει προβιοτικά και πρεβιοτικά τρόφιμα μπορεί να είναι ευεργετική. Τα προβιοτικά τρόφιμα περιέχουν ζωντανά χρήσιμα βακτήρια και τα πρεβιοτικά τρόφιμα περιέχουν φυτικές ίνες και ολιγοσακχαρίτες που τροφοδοτούν και διατηρούν υγιείς αποικίες αυτών των βακτηρίων.

Τα προβιοτικά τρόφιμα περιλαμβάνουν κεφίρ, γιαούρτι με ζωντανές ενεργές καλλιέργειες, λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, ξινολάχανο, τέμπε, τσάι κομπούχα, kimchi και miso.

Τα πρεβιοτικά τρόφιμα περιλαμβάνουν το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τα πράσα, τα σπαράγγια, τις αγκινάρες της Ιερουσαλήμ, τα πράσινα πικραλίδα, τις μπανάνες και τα φύκια.

Ωστόσο, ένας πιο γενικός κανόνας είναι να τρώτε μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά , φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως για διαιτητικά πρεβιοτικά.

Ποιές τροφές χαλούν το ανοσοποιητικό μας.

Υπερβολική ζάχαρη
Η ζάχαρη μπορεί να καταστείλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Περιορίστε τα επεξεργασμένα σάκχαρα που βρίσκονται σε καραμέλες, αναψυκτικά και επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς μπορεί να εμποδίσουν την ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών και μπορεί να περιέχουν πρόσθετα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του ανοσοποιητικού. Προτιμήστε αντ’ αυτού ολόκληρα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Κορεσμένα λίπη
Η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, που συχνά βρίσκονται σε τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα, μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή και να αποδυναμώσει την ανοσολογική απόκριση. Επιλέξτε πιο υγιεινά λιπαρά όπως αυτά από αβοκάντο και ξηρούς καρπούς.

Αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας το σώμα πιο ευαίσθητο στις λοιμώξεις. Πίνετε αλκοόλ με μέτρο για να υποστηρίξετε την ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού.

Ανεπαρκής πρωτεΐνη
Η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Εξασφαλίστε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως πουλερικά, ψάρια, φασόλια και τόφου.

Η κοτόσουπα ως φάρμακο


Ένα ζεστό μπολ με κοτόσουπα είναι μια δημοφιλής επιλογή όταν αισθανόμαστε νικημένοι.

Αναλύουμε τα συστατικά της και φαίνεται ότι αξίζει τον κόπο.

Πρώτα από όλα, η κοτόσουπα είναι ελαφριά και εύκολη στο στομάχι όταν η όρεξή μας δεν είναι μεγάλη. Δεύτερον, παρέχει υγρά και ηλεκτρολύτες για την πρόληψη της αφυδάτωσης, η οποία μπορεί εύκολα να συμβεί με πυρετό. Τέλος, μια παραδοσιακή συνταγή κοτόσουπας παρέχει διάφορα θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στο ανοσοποιητικό σύστημα: πρωτεΐνη και ψευδάργυρο από το κοτόπουλο, βιταμίνη Α από τα καρότα, βιταμίνη C από το σέλινο και τα κρεμμύδια και αντιοξειδωτικά στα κρεμμύδια και τα βότανα. Είναι ένα νόστιμο και καταπραϋντικό φαγητό που πρέπει να συμπεριλάβεις στην διατροφή σου όταν δεν αισθάνεσε καλά.

Βοηθούν τα συμπληρώματα βιταμινών ή βοτάνων;
Επιδημιολογικές μελέτες διαπιστώνουν ότι όσοι τρέφονται ανεπαρκώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο βακτηριακών, ιογενών και άλλων λοιμώξεων.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις στις οποίες δεν μπορεί κανείς να τρώει πάντα μια ποικιλία θρεπτικών τροφών ή που έχει αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένα συμπλήρωμα βιταμινών και μετάλλων μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη των διατροφικών κενών. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα βιταμινών μπορεί να βελτιώσουν δυναμικά την ανοσία σου.

Γυρίστε γρήγορα τον χρόνο πίσω μετά τις φθορές με βιταμίνη C. Τι πρέπει να κάνετε.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr